Απίθανη ιστορία φοροδιαφυγής: Πώς ένας κομμωτής έκρυψε 111.300 αποδείξεις - Τον έκαψαν οι... βαφές και οι λοσιόν

Πώς είναι δυνατόν ένα και μόνο κομμωτήριο να έχει υποπέσει σε μια φορολογική παράβαση επί… 111.300 φορές για υπηρεσίας συνολικής αξίας 680.000 ευρώ;

"Κομμωτήριο με τη μορφή ομόρρυθμης εταιρείας στη Θεσσαλονίκη διαπιστώθηκε μετά από επεξεργασία κατασχεμένων αρχείων ότι δεν εξέδωσε 111.300 αποδείξεις παροχής υπηρεσιών συνολικής αξίας 680.000 κατά τις χρήσεις 2015 έως 2019".

Η ανακοίνωση που εξέδωσε προ ημερών η ΑΑΔΕ εντυπωσιάζει, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί και ερωτήματα. Πώς είναι δυνατόν ένα και μόνο κομμωτήριο να έχει υποπέσει σε μια φορολογική παράβαση επί… 111.300 φορές που σημαίνει ότι κουρεύτηκε και χτενίστηκε ο πληθυσμός μιας μεγάλης ελληνικής πόλης χωρίς καν να εκδοθεί μια απόδειξη από την ταμειακή μηχανή; Και το κυριότερο: πώς μέτρησαν οι ελεγκτικές αρχές τα "κεφάλια" από τη σωστή που δεν υπήρχε κάποιο αποδεικτικό στοιχείο;

Πίσω από τη συγκεκριμένη υπόθεση, όπως και άλλες παρόμοιες που έρχονται κατά καιρούς στο προσκήνιο μέσα από τις ανακοινώσεις της ΑΑΔΕ, κρύβονται οι λεγόμενες "έμμεσες πρακτικές ελέγχου" στις οποίες καταφεύγουν συστηματικά το τελευταίο διάστημα οι ελεγκτές προκειμένου να εντοπίσουν "μαύρες συναλλαγές" και αδήλωτα κέρδη. Πρακτικές οι οποίες θα γίνουν ακόμη πιο αποδοτικές μέσα στους επόμενους μήνες από τη στιγμή που λειτουργήσει η ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis αλλά και η ηλεκτρονική αποστολή όλων των τιμολογίων που συμπεριλαμβάνει μια επιχείρηση στα "βιβλία της" στις φορολογικές αρχές.

Στο κομμωτήριο της Θεσσαλονίκης είναι αυτονόητο ότι δεν κρύφτηκε κανένας ελεγκτής της εφορίας πίσω από τον πάγκο με την ταμειακή για να μετρήσει τις 111.300 "μαύρες αποδείξεις". Όπως αναφέρει και η ανακοίνωση, ο ελεγκτής προχώρησε στην κατάσχεση των φορολογικών στοιχείων -τιμολόγια, "Ζ" της ταμειακής, τιμοκαταλόγους κλπ- και εξήγαγε συγκεκριμένα συμπεράσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόσες βαφές εμφανίζονται στα τιμολόγια αγορών τα οποία επικαλέστηκε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης ως "αγορά πρώτων υλών" για να μειώσει τα φορολογητέα του κέρδη; Για πόσες σχετικές υπηρεσίες υπάρχει απόδειξη παροχής υπηρεσίας; Με την παραδοχή ότι μέρος των πρώτων υλών "καταστρέφεται" ή ιδιοκαταναλώνεται, προκύπτει ο αριθμός των "κεφαλιών" που δέχτηκαν υπηρεσίες βαφής χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη απόδειξη. Και αυτός είναι ένας μόνο από τους "δείκτες" που χρησιμοποιεί ο ελεγκτής κατά τη διαδικασία του ελέγχου.

Λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των κομμωτών που εμφανίζεται να δουλεύει στην επιχείρηση, συγκριτικά στοιχεία με άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις, η εποχικότητα (όποιο κομμωτήριο εμφανίζεται να μην κόβει αποδείξεις Χριστούγεννα και Πάσχα είναι ούτως ή άλλως ύποπτο για φοροδιαφυγή) αλλά και τα ευρήματα των "εφόδων" που μπορούν να κάνουν ελεγκτές για να πιάσουν στα "πράσα" τον πελάτη που έφυγε χωρίς απόδειξη.

Τι είναι λοιπόν οι 111.300 συναλλαγές χωρίς απόδειξη που εντόπισαν οι ελεγκτές στην περίπτωση του κομμωτηρίου στη Θεσσαλονίκη; Είναι το συμπέρασμα από την εφαρμογή των έμμεσων πρακτικών ελέγχου οι οποίες και εφαρμόστηκαν για μια περίοδο 5 ετών ή περίπου 1250 εργάσιμων ημερών (σ.σ συνήθως τα κομμωτήρια είναι κλειστά Δευτέρες και Κυριακές). Ή πιο απλά, περίπου 90 συναλλαγών ημερησίως, αριθμός "λογικός" για μια επιχείρηση που μπορεί να απασχολεί και 5-6 άτομα προσωπικό ή να διαθέτει και ένα υποκατάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στη συγκεκριμένη επιχείρηση, όπως και σε όλες τις υπόλοιπες που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή ύστερα από την εφαρμογή των έμμεσων πρακτικού ελέγχου, επιβάλλονται πρόστιμα που φτάνουν στο 50% επί του ποσού της φοροδιαφυγής (ή και 100% αν η επιχείρηση έχει συλληφθεί στο παρελθόν να μην έχει κόψει απόδειξη), προσαυξήσεις οι οποίες "τρέχουν" με ρυθμό 0,74% ανά μήνα και φυσικά ο φόρος εισοδήματος και ο ΦΠΑ που έχει αποκρυβεί. Συνήθως, οι ελεγχόμενοι καταφεύγουν στη διαμεσολάβηση ή στα φορολογικά δικαστήρια για να περιορίσουν το μέγεθος της "καμπάνας".

Ωστόσο, όσο πιο "τεκμηριωμένες" είναι οι πρακτικές που εφαρμόζει ο ελεγκτής κατά την διαδικασία του έμμεσου ελέγχου, τόσο πιο δύσκολο είναι να απορριφθεί το πόρισμά του. Το δε επόμενο χρονικό διάστημα που η "πρώτη ύλη" του ελέγχου (οι συναλλαγές των ταμειακών μηχανών αλλά και τα τιμολόγια) θα αρχίσουν να φτάνουν ηλεκτρονικά στην ΑΑΔΕ, η όλη διαδικασία θα γίνεται χωρίς καν να σηκώνεται ο ελεγκτής από το γραφείο του.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΣΤΟΝ ΒΑΘΜΟ 16 Απρ 2021 | 12:03

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Αυτοκτόνησε στρατιωτικός και πατέρας δύο παιδιών - Επεσε από τον 5ο όροφο

O 43χρονος -υπολοχαγός στον βαθμό και πατέρας δύο παιδιών βούτηξε στο κενό από πολυκατοικία στη Θεσσαλονίκη.

ΑΠΑΤΕΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ 16 Απρ 2021 | 10:14

ΑΑΔΕ: "Λαβράκια" και κυκλώματα έβγαλαν οι φορολογικοί έλεγχοι του 2020

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ οι φορολογικοί έλεγχοι του 2020 εντόπισαν απάτες πάσης φύσεως.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 15 Απρ 2021 | 18:06

Κορονοϊός: Ίλιγγος στην Αττική με 1.861 νέα κρούσματα και λόγω self test - Στο "κόκκινο" κέντρο Αθήνας και Θεσσαλονίκη

Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς του κορονοϊού σε όλη την χώρα - Ανησυχία για Λάρισα, Αχαΐα και Κιλκίς

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ 15 Απρ 2021 | 17:00

Οι "ψεκασμένες" αναρτήσεις της αρνήτριας του self test: "Αρπάζουν τα παιδιά σε δομές και τα διασωληνώνουν"

Οι παραληρηματικές αναρτήσεις της μητέρας του μαθητή που υπέβαλε μήνυση γιατί δεν άφηναν το γιο της να μπει στο σχολείο χωρίς βεβαίωση self test.

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΦΩΤΟ 15 Απρ 2021 | 16:47

Απίστευτο: Αντεξουσιαστές στο πανεκπαιδευτικό, έριξαν μολότοφ σε διαδηλωτή- Τον έσωσαν οι αστυνομικοί [εικόνες-βίντεο]

Από θαύμα σώθηκε διαδηλωτής που δέχθηκε μολότοφ από τους αντεξουσιαστές που συμμετείχαν στο πανεκπαιδευτικό στη Θεσσαλονίκη

ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΧΕ ΑΝΑΡΤΗΜΕΝΟ “ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΟ” ΚΕΙΜΕΝΟ 15 Απρ 2021 | 15:58

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη η μητέρα του μαθητή που αρνείται το self test για τον γιο της - Είχε αναρτήσει "εμπρηστικό" κείμενο

Η μητέρα του μαθητή που δεν πήγε αρνητικό self test στο σχολείο συνελήφθη επειδή είχε αναρτημένο "εμπρηστικό" κείμενο, στη σελίδα της στο Facebook.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣ 15 Απρ 2021 | 15:23

Θεσσαλονίκη: Πετροπόλεμος, μολότοφ και δακρυγόνα στο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο - Πληροφορίες για τραυματίες [Εικόνες - Βίντεο]

Ένταση και επεισόδια με τραυματίες στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του Πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου

ΖΗΤΑ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΑΥΤΟΦΩΡΟΥ 15 Απρ 2021 | 14:56

Θεσσαλονίκη: Παρέμβαση εισαγγελέα για τους αρνητές γονείς των self test στους μαθητές - Ζητάει αυτόφωρο

Παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για το περιστατικό στο 1ο ΓΕΛ Ευόσμου και το κάλεσμα προς τους μαθητές να μην κάνουν τα self test.

ΤΙ ΔΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ 15 Απρ 2021 | 10:29

Θεσσαλονίκη: Σταθεροποιητικές τάσεις στο ιικό φορτίο των λυμάτων

Τάση σταθεροποίησης του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης επιβεβαιώνουν οι τελευταίες ημερήσιες μετρήσεις.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ SELF TEST 15 Απρ 2021 | 10:20

Μακρή: Αποκλείονται από την τηλεκπαίδευση οι μαθητές που κάνουν κατάληψη [βίντεο]

Όσοι μαθητές δεν μπορούν να μπουν στο σχολείο κάνουν τα μαθήματα τους με τηλεκπαίδευση, αλλά αποκλείονται οι μαθητές που κάνουν την κατάληψη, είπε η Ζ. Μακρή.

ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΝΕΕΣ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ 15 Απρ 2021 | 09:44

Σαφάρι της ΑΑΔΕ: Ερχονται 158.000 έλεγχοι και διασταυρώσεις για το 2021

Τα σχέδια της ΑΑΔΕ για εφέτος. Περισσότερους σπό 158.000 φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους, έρευνες και διασταυρώσεις, σκοπεύει να πραγματοποιήσει το 2021 η ΑΑΔΕ.

ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΗ 15 Απρ 2021 | 09:36

Ενταση σε σχολείο του Ευόσμου λόγω άρνησης self test: Παραλήρημα μητέρας - "Τα παιδιά μας δεν είναι πειραματόζωα"

Ένταση έξω από το Γενικό Λύκειο Ευόσμου- Μητέρα ζητούσε να επιτραπεί στον γιο της η είσοδος χωρίς να έχει την βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος self-test.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΔΥ 14 Απρ 2021 | 17:57

Κορονοϊός: 1.383 κρούσματα στην Αττική και 475 στη Θεσσαλονίκη - "Βράζει" το κέντρο της Αθήνας

Αναλυτικά ο σημερινός χάρτης της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα.