Απίθανη κορονο-απάτη με τα ενοίκια: Εφτιαχναν μισθωτήρια "μαϊμού" με συγγενείς για να εισπράξουν την αποζημίωση

Η ελληνική "εφευρετικότητα", δεν θα μπορούσε να αφήσει έξω ούτε το πρόγραμμα αποζημίωσης των ιδιοκτητών ακινήτων για τα κουρεμένα ενοίκια.

ΑΚΙΝΗΤΑ

Με το πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, επιχειρήθηκαν εικονικές προσλήψεις προκειμένου οι επιτήδειοι να εισπράξουν την κρατική αποζημίωση. Με το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής ξεχάστηκαν τιμολόγια εσόδων ή έγινα καταφανώς ψευδείς τροποποιητικές δηλώσεις για να αυξηθεί το ποσό.

Η ελληνική "εφευρετικότητα", δεν θα μπορούσε να αφήσει έξω ούτε το πρόγραμμα αποζημίωσης των ιδιοκτητών ακινήτων για τα κουρεμένα ενοίκια.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΑΑΔΕ έχουν εντοπίσει προσπάθειες καταστρατήγησης του μέτρου: Μισθωτήρια συμβόλαια της… τελευταίας στιγμής (δηλαδή που καταχωρήθηκαν μέσα στην πανδημία) με τσουχτερό ενοίκιο σε αρκετές περιπτώσεις και τον ιδιοκτήτη με τον ενοικιαστή να συνδέονται σε αρκετές περιπτώσεις με συγγενικό δεσμό.

Περισσότερες ήταν οι προσπάθειες καταστρατήγησης στα ενοίκια κύριας κατοικίας από εργαζόμενους σε καθεστώς αναστολής καθώς η σύναψη μισθωτηρίου για επαγγελματική έδρα είναι πιο δύσκολη περίπτωση. Δεν έλειψαν μάλιστα και οι δηλώσεις COVID για ανύπαρκτα συμβόλαια ή ακόμη και οι πολλαπλές δηλώσεις για το ίδιο μίσθωμα κάτι βέβαια που μπορεί να μην υποκρύπτει απόπειρα καταστρατήγησης αλλά και εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους δύο ξεχωριστούς ιδιοκτήτες.

Το πρόγραμμα αποζημίωσης των ιδιοκτητών ακινήτων για τα υποχρεωτικά "κουρέματα" που υπέστησαν στα εισοδήματά τους, προκάλεσε πολλούς "πονοκεφάλους" στο οικονομικό επιτελείο. Ανασύρθηκαν όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στην ηλεκτρονική καταχώρηση των μισθώσεων ενώ προέκυψαν δύσκολες περιπτώσεις (υπεκμισθώσεις κλπ) οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις παραμένουν ακόμη σε εκκρεμότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για τις δύσκολες ή τις ύποπτες περιπτώσεις, η ΑΑΔΕ έχει επιλέξει τον δρόμο της απευθείας επικοινωνίας με τον ιδιοκτήτη, ακριβώς προκειμένου να περιοριστούν τα φαινόμενα λάθους ή και καταστρατηγήσεων.

Ακόμη και για τη διαδικασία της προκαταβολής αποζημιώσεων που θα ακολουθηθεί και για τον μήνα Απρίλιο προκειμένου να αποδοθούν γρηγορότερα τα χρήματα, υπάρχουν κανόνες:

· Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.

· Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

· Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

· Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Απρίλιο.

· Να πληρούνται οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις.

Για όλες τις περιπτώσεις που θα εντοπιστεί καταστρατήγηση του μέτρου (π.χ είσπραξη της προκαταβολής χωρίς να υποβληθεί στη συνέχεια δήλωση COVID κλπ) τα χρήματα θα επιστραφούν με τη διαδικασία των αχρεωστήτως καταβληθέντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η λύση της προκαταβολής έχει συμβάλλει στην ταχύτερη απόδοση των αποζημιώσεων και θα ακολουθηθεί και για τον μήνα Μάιο κατά τον οποίο τα υποχρεωτικά "κουρέματα" θα είναι λιγότερα (σ.σ δεν θα δικαιούνται το κούρεμα του 40% οι πληττόμενες επιχειρήσεις).

Από εκεί και πέρα, οι ιδιοκτήτες θα έχουν φέτος όφελος και κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων καθώς το μη εισπραχθέν ενοίκιο και η αποζημίωση που έχει καταβληθεί σε μετρητά (κυρίως για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο) δεν θα φορολογηθούν ως εισόδημα. Επίσης, καταργείται από φέτος η εισφορά αλληλεγγύης και το όφελος θα φανεί στο φετινό εκκαθαριστικό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΧΕΙ ΔΙΑΤΑΧΘΕΙ ΚΑΙ ΕΔΕ 19 Ιουν 2021 | 13:00

Γλυκά Νερά: Εισαγγελική έρευνα για τις δηλώσεις Μπαλάσκα - Ελέγχεται για δύο αδικήματα

Ο Σταύρος Μπαλάσκας θα ελεγχθεί από τον εισαγγελέα για διέγερση σε διάπραξη αδικήματος και διασπορά ψευδών ειδήσεων, αναφορικά με το έγκλημα στα Γλυκά Νερά.

ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 18 Ιουν 2021 | 19:36

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών "αδειάζει" τον Μπαλάσκα: Πανελίστας συνδικαλιστής που νοιάζεται για την αυτοπροβολή

Την έντονη αποδοκιμασία τους στα σχόλια που έκανε ο Σταύρος Μπαλάσκας, εκφράζουν συνάδελφοί του αστυνομικοί της Ένωσης της Αθήνας.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ 16 Ιουν 2021 | 21:13

Δηλώσεις Μπάιντεν - Πούτιν στη Γενεύη: Τι συμφώνησαν οι δυο ηγέτες - Σκληρή αντιπαράθεση για τον Ναβάλνι

Ξεχωριστές συνεντεύξεις τύπου για Μπάιντεν και Πούτιν, μετά από μια "ρεαλιστική" όπως χαρακτηρίστηκε συνάντηση - Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ 16 Ιουν 2021 | 19:40

Πούτιν: Συμφωνήσαμε την επανάληψη των συνομιλιών για τον έλεγχο των όπλων - Επιστρέφουν οι πρεσβευτές των δυο χωρών

Τι δήλωσε ο Βλνατιμίρ Πούτιν για τον Αλεξέι Ναβάλνι - Ικανοποιημένος από την εξήγηση του Μπάιντεν για τον χαρακτηρισμό "δολοφόνος"

TWEET ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 14 Ιουν 2021 | 23:09

Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με Ερντογάν: Παρά τις διαφορές, η συνεργασία είναι προς όφελος όλων

Τη σημασία του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών παρά τις διαφορές που υπάρχουν επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που συναντήθηκε σήμερα με τον Ερντογάν.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 11 Ιουν 2021 | 10:56

Πώς και πότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις ενοικίων Μαΐου - Ιουνίου

Αποφάσεις, διατάξεις, εγκυκλίους και δηλώσεις covid, αναμένουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να κλείσουν οι εκκρεμότητες των κουρεμένων ή μηδενικών ενοικίων

ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ 10 Ιουν 2021 | 05:16

Πώς θα υπολογίζουμε την αξία των ακινήτων μας με το πάτημα ενός κουμπιού - Νέα ψηφιακή εφαρμογή

Μέσα στις επόμενες ημέρες, παρουσιάζεται από τα υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομικών η ηλεκτρονική εφαρμογή υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ 09 Ιουν 2021 | 16:51

Συγκινημένη η Σάκκαρη μετά τη μεγάλη πρόκριση στους "4" του Roland Garros: Ευχαριστώ όλους τους Έλληνες [Βίντεο]

Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα, δήλωσε η Μαρία Σάκκαρη για την πρόκριση στα ημιτελικά του Roland Garros

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 09 Ιουν 2021 | 12:37

Δημοτικά σχολεία: Αυτό είναι το νέο ωράριο - Πότε θα χτυπά το κουδούνι για διαλείμματα και σχόλασμα

Στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα των Δημοτικών Σχολείων εντάσσονται 14 νέες θεματικές ενότητες. Πώς διαμορφώνονται οι ώρες διδασκαλίας.

ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ 09 Ιουν 2021 | 08:45

Σε ποιες περιοχές της Αττικής βρίσκεις ακόμη σπίτι με 1.000 ευρώ το μέτρο

Πριν λίγα χρόνια, η απάντηση στο ερώτημα "σε ποιες περιοχές μπορώ να βρω ένα ακίνητο με αντικειμενική αξία χαμηλότερη από 1.000 ευρώ το μέτρο μέσα στο λεκανοπέδιο της Αττικής", θα ήταν εύκολη.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 08 Ιουν 2021 | 11:19

Σταϊκούρας: Εως 12 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ του 2022 - Τέλος τον Ιούνιο τα "κουρεμένα" ενοίκια

"Θα μπορούσαν να γίνουν και δέκα οι δόσεις ή και οριακά περισσότερες. Θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι 12", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ 07 Ιουν 2021 | 18:33

Interwetten και Huawei App Gallery, μία συνεργασία για πολλά γκολ!

Η Interwetten προχώρησε σε συνεργασία με την Huawei.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 07 Ιουν 2021 | 07:30

Ανακοινώνονται οι νέες αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών ακινήτων σήμερα το πρωί από τον υπουργό Οικονομικών.