Follow us

Από πρώτη Ιανουαρίου ενεργοποιείται η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Με την ενεργοποίηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου καταπολεμάται η αυθαίρετη δόμηση, σημειώνει ο υφυπουργός Δ. Οικονόμου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Δημήτρης Οικονόμου

Από την 1η Ιανουαρίου 2021 ενεργοποιείται η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, ανακοίνωσε ο υφυπουργός ΠΕΝ, Δημήτρης Οικονόμου. Όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, πρόκειται για έναν θεσμό "μείζονος σημασίας για το δημόσιο συμφέρον, την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης και την προστασία της ιδιοκτησίας που παρέμενε στον "πάγο" από το 2010".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως διευκρινίζει το ΥΠΕΝ, για ένα μήνα, ως και την 31η Ιανουαρίου 2021, το νέο σύστημα θα λειτουργεί σε προαιρετική βάση, παράλληλα με την ισχύουσα σήμερα διαδικασία. Το διάστημα προσαρμογής διασφαλίζει την ομαλή μετάβαση για τους μηχανικούς και την αποφυγή παύσης των δικαιοπραξιών.

Ενώ, μετά την παρέλευση αυτού, η καταχώρηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και της Ταυτότητας Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησία θα είναι υποχρεωτική και θα γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά και χωρίς χρέωση.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, "η ενεργοποίηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου μας εφοδιάζει με ένα εξαιρετικά σημαντικό πολεοδομικό εργαλείο".

Όπως τονίζει, "μέσα στα επόμενα χρόνια, με απλές και απόλυτα ψηφιακές διαδικασίες, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που ανέπτυξε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, θα συμπληρωθεί το παζλ του κτιριακού αποθέματος της χώρας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως επισημαίνει ο υφυπουργός, "δημιουργείται έτσι ένα μόνιμο σύστημα παρακολούθησης των κατασκευών, αλλά και των μεταβολών σε υφιστάμενα κτίρια καθ' όλη τη διάρκεια ζωής τους, που θα βάλει τέλος στις νέες αυθαιρεσίες και θα θωρακίσει την ιδιοκτησία των πολιτών, αλλά έχει και γενικότερη χρησιμότητα, ως πληροφοριακή υποδομή για όλες τις μορφές χωρικού σχεδιασμού στη χώρα".

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τον κ. Οικονόμου, "η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου θα αναπτύξει συνέργειες και τελικά θα διασυνδεθεί με άλλες πληροφοριακές υποδομές που βρίσκονται σε φάση δημιουργίας, όπως το Κτηματολόγιο και ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης".

Σκοπός της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου είναι η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας και των αδειών τους, καθώς και η παρακολούθηση και ο έλεγχος των μεταβολών τους κατά τη διάρκεια του χρόνου ζωής τους.

Το νέο σύστημα εξασφαλίζει την αποδέσμευση της ταυτότητας του ακινήτου από τον μηχανικό που κάνει την αρχική καταχώρηση. Αποφεύγεται έτσι η ομηρία των ιδιοκτητών που έχει παρατηρηθεί ως σήμερα σε πλήθος διαδικασιών.

Σύμφωνα πάντα με το ΥΠΕΝ, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου θα είναι το τελευταίο βήμα της οριστικής τακτοποίησης των αυθαίρετων κτισμάτων τα οποία έχουν ενταχθεί στους σχετικούς νόμους. Μόνο με την απόκτησή της η τακτοποίηση θα θεωρείται ολοκληρωμένη.

Υποχρέωση για εισαγωγή στον θεσμό έχουν:

(α) τα νέα κτίρια και διηρημένες ιδιοκτησίες για τα οποία εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες,

(β) τα παλαιότερα κτίρια κατά τη στιγμή της μεταβίβασής τους.

Για την υποβολή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, βάσει του ν.4495/2017, τα κτίρια διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

Κατηγορία Ι:

α. Κτίρια που ανήκουν στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και στα ΝΠΔΔ και κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες αυτών

β. Κτίρια συνάθροισης κοινού (θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες εκδηλώσεων, συνεδριακά κέντρα, κτίρια εκθέσεων), συμπεριλαμβανομένων βιβλιοθηκών, μουσείων, αθλητικών εγκαταστάσεων, σταθμών μετεπιβίβασης ΜΜΜ

γ. Πρατήρια υγρών καυσίμων, συνεργεία ή πλυντήρια αυτοκινήτων

δ. Τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τμ

ε. Δημόσια και ιδιωτικά κτίρια προσχολικής, πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

στ. Νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα, κλινικές, κέντρα παροχής υπηρεσιών υγείας και ψυχικής υγείας, βρεφοκομεία, παιδικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί, οικοτροφεία, οίκοι ευγηρίας, ιδρύματα χρονίως πασχόντων, ιδρύματα ατόμων με αναπηρία

ζ. Καταστήματα κράτησης και ειδικά καταστήματα κράτησης νέων

Κατηγορία II:

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται όλα τα υπόλοιπα κτίρια και οι αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες ανεξαρτήτως χρήσης.

Για τα κτίρια της Κατηγορίας Ι, υπάρχει περιθώριο 5 ετών για την καταχώρηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου. Για τα λοιπά κτίρια της Κατηγορίας II, η υποβολή γίνεται κατά τη μεταβίβαση του κτιρίου ή της αυτοτελούς διηρημένης ιδιοκτησίας και η σχετική δήλωση προσαρτάται υποχρεωτικά στο συμβόλαιο.

Ως χρήστες του πληροφοριακού συστήματος ορίζονται:

- Οι εξουσιοδοτημένοι μηχανικοί

- Οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες στο πλαίσιο των καθηκόντων τους και οι εμπλεκόμενοι με τις σχετικές διαδικασίες υπάλληλοι των φορέων αυτών

Σημειώνεται, ότι το πιστοποιητικό πληρότητας θα εκδίδεται από τους εξουσιοδοτημένους μηχανικούς και σε αυτό θα βεβαιώνεται με δήλωσή τους η συμπλήρωση των στοιχείων που περιλαμβάνονται στην ταυτότητα. Το πιστοποιητικό εκδίδεται για κτίριο, οριζόντια ή κάθετη διηρημένη ιδιοκτησία, έχει μοναδικό αριθμό και αναγράφει τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) του οικοπέδου ή γηπέδου ή διηρημένης ιδιοκτησίας.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, σε περίπτωση που διαπιστωθεί δήλωση ψευδών στοιχείων, εκτός των ποινικών κυρώσεων, προβλέπεται πρόστιμο, το ύψος του οποίου κυμαίνεται από 2.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με την επιφάνεια που δεν έχει αποτυπωθεί στην Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.

Μάλιστα, τα όρια των κυρώσεων διπλασιάζονται, εάν υπάρξει υποτροπή των παραβάσεων και εάν αυτές αφορούν σε οικοδομικές εργασίες σε παραδοσιακούς οικισμούς, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και προστατευόμενες περιοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΣΗ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ 04 Μαρ 2024 | 10:11

Τι πρέπει να ξέρουμε για τα τιμολόγια ρεύματος του Μαρτίου

Η τάση που διαφαίνεται και για τους επόμενους μήνες είναι ότι το ρεύμα θα συνεχίσει να υποχωρεί, πιθανόν με μικρότερο ρυθμό.

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 12.000 ΣΠΙΤΙΑ 04 Μαρ 2024 | 10:08

Μέσω gov.gr οι αιτήσεις για το "Ανακαινίζω-Νοικιάζω": Τι ποσά θα πάρουν οι ιδιοκτήτες - Πώς θα υποβάλουν τις αποδείξεις

Οι αιτήσεις των ιδιοκτητών και συνδιδιοκτητών θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά σε ειδική πλατφόρμα που δημιουργήθηκε στο gov.gr.

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 03 Μαρ 2024 | 21:46
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 03 Μαρ 2024 | 16:51

Ενεργοποιείται ο προοδευτικά ακατάσχετος λογαριασμός

Ανάλογα με το πλήθος των δόσεων, η αύξηση του πολλαπλασιαστή που θα οδηγεί στο ακατάσχετο θα ποικίλλει.

ΠΑΝΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ 03 Μαρ 2024 | 00:00

Στην δεύτερη θέση του κόσμου η Ελλάδα σε αξία στόλου - Μόνο η Κίνα έχει μεγαλύτερο όγκο μεταφορών

Ο ελληνικός στόλος δεξαμενόπλοιων, όμως, έχει την υψηλότερη αξία, με 69,5 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας την δεύτερη Κίνα.

ΣΤΟΝ ΑΝΤ1 02 Μαρ 2024 | 18:45

Υπ. Εργασίας: Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα τέλη Μαρτίου- Στόχος να φθάσει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ

Ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης, είπε ότι από την 1η Απριλίου 2024 θα εφαρμοστεί ο νέος κατώτατος μισθός.

ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 02 Μαρ 2024 | 10:56

Έρχεται και φέτος του "Πασχαλινό καλάθι του νοικοκυριού" - Αποκλιμακώνονται οι τιμές σε 4.000 προϊόντα

"Έχουμε σταθεροποίηση και μείωση τιμών", σημειώνει ο υπουργός Ανάπτυξης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 02 Μαρ 2024 | 10:37

Νέα παράταση στη διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών - Τι ισχύει

Δίνεται παράταση 1 μήνα, δηλαδή μέχρι την 31η Μαρτίου 2024, για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν διασυνδέσει μέχρι σήμερα τα συστήματά τους.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΑΝ 02 Μαρ 2024 | 09:52

Ρεύμα: Σημαντικές μειώσεις από τους προμηθευτές στα πράσινα τιμολόγια του Μαρτίου - Αναλυτικά η τιμή ανά πάροχο

Από τα 8,1 σεντς ανά κιλοβατώρα ξεκινούν οι τιμές των παρόχων ρεύματος για τον Μάρτιο

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 02 Μαρ 2024 | 09:05

Ακρίβεια: Μειώθηκαν οι τιμές σε πάνω από 4.000 προϊόντα των σούπερ μάρκετ - Ποια είδη έγιναν φθηνότερα, τι ισχύει με το βρεφικό γάλα

Τα 4 διαρθρωτικά μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας 0- "Εάν χρειαστεί θα πάρουμε και επιπλέον μέτρα" δήλωσε ο Κώστας Σκρέκας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 01 Μαρ 2024 | 22:59

ΔΕΗ: Περαιτέρω μείωση στα τιμολόγια του ρεύματος για τον Μάρτιο

Η μείωση σωρευτικά κατά το πρώτο δίμηνο του έτους υπερβαίνει το 20%.

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ 01 Μαρ 2024 | 19:50

Μπαράζ πλειστηριασμών για την οικογένεια Πατρώνη - "Στο σφυρί" το πλοίο Πρωτεύς και η εταιρεία Έντεχνος

Το πλοίο Πρωτεύς που κατασχέθηκε ανήκει στην εταιρεία Anes Ferries - Αντιμέτωπη με 16 πλειστηριασμούς η οικογένεια Πατρώνη

01 Μαρ 2024 | 15:29

Η Zeus International Hotels & Resorts διακρίθηκε στα Greek Hotel of the Year Awards 2024, κατακτώντας 15 ξεχωριστά βραβεία

Ο όμιλος Zeus International Hotels & Resort στοχεύει να προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες και αυθεντικές εμπειρίες στους επισκέπτες του.