Από σήμερα μέχρι τον Δεκέμβριο θα πληρώσουμε 31 δισ. ευρώ σε φόρους

Όλα αυτά όμως, απαιτούν ρευστότητα από την πλευρά των νοικοκυριών η οποία τώρα θα φανεί αν υπάρχει.

Από σήμερα μέχρι τον Δεκέμβριο θα πληρώσουμε 31 δισ. ευρώ σε φόρους

Στα 31 δισ. ευρώ ανέρχεται ο λογαριασμός των φόρων που θα πρέπει να πληρωθούν από αύριο –ημέρα εκπνοής της προθεσμίας για βασικές φορολογικές υποχρεώσεις της φετινής χρονιάς- μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Από τον Ιούλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο πληρώνεται πάνω από το 60% των συνολικών φορολογικών εσόδων του κράτους, είναι δηλαδή το «εφιαλτικό εξάμηνο» στο οποίο οι φορολογούμενοι δουλεύουν μόνο για το κράτος, όπως αποτύπωσε και η έρευνα του ΚΕΦΙΜ. Φέτος είναι μια ειδική χρονιά για τους φορολογούμενους.

Το δημόσιο τους έχει δώσει μια σειρά από «κίνητρα» για να τακτοποιήσουν και τα χρέη του παρελθόντος. Έτσι, ενώ θα καταβάλλονται οι μεγάλες υποχρεώσεις της χρονιάς, κάποιοι θα σπεύδουν για την τακτοποίηση του κόκκινου δανείου με αντάλλαγμα την κρατική επιδότηση και την αναδιάρθρωση της οφειλής, κάποιοι άλλοι θα σπεύδουν στο ασφαλιστικό ταμείο με κίνητρο το «κούρεμα» των οφειλών τους και κάποιοι άλλοι θα επιδιώκουν να προπληρώσουν μέρος του χρέους τους στο δημόσιο για να διαγράψουν προσαυξήσεις.

Όλα αυτά όμως, απαιτούν ρευστότητα από την πλευρά των νοικοκυριών η οποία τώρα θα φανεί αν υπάρχει. Εκτός από την αυριανή δύσκολη ημέρα στην οποία θα πρέπει να πληρωθεί φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων, φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων, ΦΠΑ β’ τριμήνου για τις εταιρείες με απλογραφικά βιβλία και ΦΠΑ Ιουνίου για τις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία, πλησιάζει και ο δύσκολος Σεπτέμβριος.

Είναι ο μήνας κατά τον οποίο:

1. Λήγει η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων και για εφορία και για ασφαλιστικό ταμείο. Παράταση, δύσκολα θα υπάρξει καθώς τον Σεπτέμβριο θα εκτυλίσσεται και η διαπραγματευτική μάχη με τους θεσμούς οι οποίοι είναι κάθετα αντίθετοι στις ρυθμίσεις οφειλών.

2. Θα πληρωθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ ακόμη και αν τα ειδοποιητήρια ανέβουν στο Taxis μέσα στον Σεπτέμβριο. Ήδη το υπουργείο Οικονομικών πέρασε σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή προκειμένου να είναι βέβαιη ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην έναρξη της διαδικασίας πληρωμής του ΕΝΦΙΑ.

3. Θα πληρωθεί η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων η οποία για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο θα ταυτιστεί με τον (έστω και μειωμένο σε ποσοστό από 10% έως 30%) ΕΝΦΙΑ.

Οι επιδόσεις σε δημοσιονομικό επίπεδο, αποτελούν μεγάλο στοίχημα για την νέα κυβέρνηση η οποία ουσιαστικά «δοκιμάζει» από φέτος το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει. Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, βάζει στην άκρη το μαστίγιο των κατασχέσεων και καλεί τους πολίτες να τακτοποιήσουν τα χρέη τους με το μαστίγιο των πολλών δόσεων και του κουρέματος των προσαυξήσεων.

Για τους φόρους –αρχής γενομένης από τον ΕΝΦΙΑ- ενεργοποιεί τις πρώτες μειώσεις και περιμένει ως «αντάλλαγμα» να διαπιστώσει αύξηση στον συντελεστή εισπραξιμότητας του φόρου. Πέρυσι, από τα 100 ευρώ που βεβαιώθηκαν, πληρώθηκαν τα 74 και τώρα μένει να φανεί αν το συγκεκριμένο ποσοστό θα ανέβει τουλάχιστο στο 80%.

Φωτο: Eurokinissi αρχείου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 26 Φεβ 2021 | 11:51

Παράταση έως τις 30 Ιουνίου για δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, δωρεές και γονικές παροχές

Παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου 2021, η προθεσμία για φόρο κληρονομιάς, δωρεές και γονικές παροχές - Αφορά όσες έληξαν ή λήγουν Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 25 Φεβ 2021 | 14:46

Σημαντική υστέρηση ύψους 1,473 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό τον Ιανουάριο

Βασικό έλλειμμα ύψου; 1,473 δισ. ευρώ προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ 23 Φεβ 2021 | 08:21

To colpo grosso της εφορίας για να εντοπιστούν οι ταμειακές "μαϊμού" και τα POS εξωτερικού

Οι πειραγμένες ταμειακές μηχανές που φαίνονται να εκδίδουν κανονικά την απόδειξη, χωρίς όμως η πληροφορία να πηγαίνει στην εφορία, έχει εξελιχθεί σε "μάστιγα".

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 21 Φεβ 2021 | 09:55

ΕΝΦΙΑ, Φόρος Εισοδήματος, Τέλη Κυκλοφορίας: Όλες οι φορο-υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του μήνα

Φορολογικός Φεβρουάριος - Ποιες υποχρεώσεις πρέπει να πληρώσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του μήνα

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ 20 Φεβ 2021 | 09:27

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6: Νέα προθεσμία για το "ζεστό" χρήμα δίνει το ΥΠΟΙΚ

Νέα παράταση για τις αιτήσεις για την 6η φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής - Τεράστιες οι συνέπειες στην οικονομία από το lockdown στο λιανεμπόριο

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 17 Φεβ 2021 | 19:37

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Πιστώνονται σήμερα 161,6 εκατ. ευρώ σε 11.707 δικαιούχους

Πιστώνονται σήμερα 161,6 εκατ. ευρώ σε 11.707 δικαιούχους του πέμπτου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

7,4% ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 15 Φεβ 2021 | 13:56

Υστέρηση φορολογικών εσόδων 7,4% τον Ιανουάριο λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων

Υστερούν τα έσοδα στον προϋπολογισμό παρά τη θετική ανταπόκριση των φορολογουμένων στις οφειλές τους.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΟΙ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 06 Φεβ 2021 | 10:28

Σχέδιο για "επιστρεπτέα εξπρές" εντός του Φεβρουαρίου – Ποιους αφορά, ποιοι θα λάβουν ενίσχυση

Προκρίνεται η λύση της "επιστρεπτέας εξπρές", καθώς με αυτό τον τρόπο τα χρήματα θα πέσουν άμεσα στην αγορά, δηλαδή μέσα στον Φεβρουάριο.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 05 Φεβ 2021 | 15:34

Ο Μητσοτάκης με τον chef Λαζάρου και επαγγελματίες της εστίασης: Απαλλαγή από ενοίκιο και τον Μάρτιο, μόνιμες μειώσεις φόρων

Μέτρα στήριξης για την εστίαση όπως απαλλαγή από το ενοίκιο και τον Μάρτιο, ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε επαγγελματίες εστίασης

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 04 Μαρ 2021 | 10:09

Κλειδώνει το πακέτο στήριξης δύο δισ. ευρώ τον Απρίλιο - Τι θα περιλαμβάνει, ποιους αφορά

"Κλειδώνει" το πακέτο μέτρων στήριξης που θα τρέξει από τον Απρίλιο, προκειμένου να στηριχτούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που θα πληγούν και τον Μάρτιο λόγω του lockdown.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ 6 03 Μαρ 2021 | 08:54

Μέτρα στήριξης με κόφτες και... ψαλίδια: Τι ισχύει για αναστολή συμβάσεων και αποζημίωση ειδικού σκοπού

Η νέα απόφαση για αναστολή των συμβάσεων εργασίας και την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού - Πού μπαίνουν "κόφτες".

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΦΕΚ 02 Μαρ 2021 | 09:58

Πώς και πότε θα πάρετε τα 500-50.000 ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής 6: Η διπλή ρήτρα που κρύβει παγίδες

Κατά περίπου 15% "συμπιέζεται" ο προϋπολογισμός της 6ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής όπως προκύπτει από το τελικό κείμενο της απόφασης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 02 Μαρ 2021 | 08:40

Λιανεμπόριο: Στο τραπέζι το άνοιγμα στις 16 Μαρτίου - Τα σενάρια χωρίς click away αλλά με SMS στο 13032

Επόμενος στόχος: Ένα "καθαρό" άνοιγμα της λιανικής από την Τρίτη 16 Μαρτίου, χωρίς "clicks" αλλά μόνο με επισκέψεις εντός των καταστημάτων και τρίωρο… εξοδόχαρτο για ψώνια μέσω του 13032.