Από την τρόικα, στο κουαρτέτο και τώρα στο ...κουϊντέτο;

Αρκετοί οι υποστηρικτές υπέρ της «εισαγωγής» του Ευρωκοινοβουλίου στην ομάδα των θεσμών, αρκετές όμως είναι & οι αντιρρήσεις. Θετικός ο Σουλτς. Τι θα πει ο Γιούνκερ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Από την τρόικα, στο κουαρτέτο και τώρα στο ...κουϊντέτο;

Ετερόκλητες είναι οι αντιδράσεις στην ελληνική πρόταση να συμπεριληφθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στους θεσμούς που αξιολογούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας με βάση το τρίτο μνημόνιο.

Την πρόταση έχει διατυπώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αρχικό αποδέκτη τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος φαίνεται να την κρίνει θετικά. Άλλωστε πριν από τις ευρωεκλογές του 2014 το ίδιο το Κοινοβούλιο είχε συστήσει διακομματική επιτροπή για την αξιολόγηση των ...αξιολογητών, δηλαδή της τότε «τρόικας» και είχε επικρίνει, μεταξύ άλλων, την έλλειψη επαρκούς «δημοκρατικού ελέγχου» στο έργο της. Έκτοτε η τρόικα έχει γίνει «κουαρτέτο» με την προσθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και μπορεί να εξελιχθεί σε «κουϊντέτο» με τη συμμετοχή του Κοινοβουλίου. Η πιο ένθερμη υποστηρικτής της ιδέας στο Στρασβούργο είναι βέβαια η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ.

«Δεν είμαστε εκτελεστική εξουσία, είμαστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αλλά είναι πολύ σημαντικό να συμμετάσχουμε για πρώτη φορά στην αξιολόγηση, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η διαδικασία γίνεται με διαφάνεια και ότι οι αξιώσεις που προβάλουμε απέναντι στον ελληνικό λαό συνάδουν με τις ευρωπαϊκές συνθήκες- συνθήκες, οι οποίες παραπέμπουν με σαφήνεια στον Ευρωπαϊκό Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» λέει η Γκάμπι Τσίμερ στην Deutsche Welle.

Αναμένεται πρόταση Γιούνκερ

Το «συστημικό» πρόβλημα της υπόθεσης είναι ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι πιστωτής της Ελλάδας, όπως ο μηχανισμός ESM ή το ΔΝΤ, ούτε και εκπροσωπεί την ευρωπαϊκή εκτελεστική εξουσία, όπως η Κομισιόν. Εδώ αρχίζουν τα νομικά προσκόμματα.

Παρ΄ όλ΄ αυτά η Γκάμπι Τσίμερ είναι αισιόδοξη ότι θα υλοποιηθεί η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα και αναμένει κατ΄αρχήν τη σχετική τοποθέτηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. «Έχω ακούσει ότι θα υπάρξουν διαβουλεύσεις ανάμεσα στον κ.Γιούνκερ και στον κ.Σουλτς για το ποια μορφή μπορεί να έχει η συμμετοχή του Κοινοβουλίου. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα πρέπει να έχουμε απευθείας συνεννόηση με την Κομισιόν. Ελπίζω ότι σύντομα ο κ.Γιούνκερ θα διατυπώσει συγκεκριμένη πρόταση σε αυτήν την κατεύθυνση. Επαναλαμβάνω: δεν είμαστε κομμάτι της εκτελεστικής εξουσίας, ωστόσο την ελέγχουμε κοινοβουλευτικά».

Τη συμμετοχή του Κοινοβουλίου στην εφαρμογή και αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος υποστηρίζει και ο επικεφαλής των ευρωπαίων σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα.

Οι αντιρρήσεις

Ωστόσο μεγάλο μέρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξακολουθεί να έχει επιφυλάξεις, αν όχι και έντονες αντιρρήσεις στην πρόταση αυτή- ιδιαίτερα στια τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που αποτελεί και τη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Κοινοβουλίου

Κάποιοι μάλιστα εκφράζουν με έντονο τρόπο τις αντιρρήσεις τους, όπως η γερμανίδα ευρωβουλευτής των χριστιανοδημοκρατών (CDU) Ίνγκεμποργκ Γκρέσλε, που υποστηρίζει ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν θα συμμετείχε στην ομάδα των πιστωτών για να ελέγχει, αλλά ακριβώς για να ...μην ελέγχει. «Κι εγώ αν ήμουν στη θέση του κ.Τσίπρα θα ήθελα να έχω έναν ελεγκτή, ο οποίος δεν ελέγχει» λέει η κ. Γκρέσλερ. «Νομίζω όμως ότι η μεγάλη πλειοψηφία του Κοινοβουλίου δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Και ότι ο ουσιαστικός λόγος που έγινε η πρόταση αυτή είναι για να αποδυναμωθούν οι πραγματικοί ελεγκτές, δηλαδή η τρόικα και τα θεσμικά όργανα».

Διαμάχη για τον «δημοκρατικό έλεγχο» των ελεγκτών

Στο αντεπιχείρημα του «δημοκρατικού ελέγχου» η Ίνγκεμποργκ Γκρέσλε δηλώνει ότι προέχει η υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές: «Οι δανειστές απλώς ελέγχουν εάν τηρούνται οι υποσχέσεις που δόθηκαν, τι σχέση έχει αυτό με τη δημοκρατία; Δεν χρειάζεται να ‘εκδημοκρατίσωʼ κάτι, αυτό που χρειάζεται είναι να τηρήσω τις δεσμεύσεις που έχω αναλάβει. Κι εγώ όταν πάω στην τράπεζα ως οφειλέτης δεν κάνω καμία συζήτηση για να ελέγξω δημοκρατικά, αν θα αποπληρώσω το δάνειο...»

Υπάρχει όμως και η μέση οδός, που λέει ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν παραμένει απαθές, ούτε όμως και εντάσσεται στην ομάδα της αξιολόγησης. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται η συμπροδερεύουσα των Πρασίνων Ρεμπέκα Χαρμς, η οποία υποστηρίζει την ενεργό ανάμειξη στις διαβουλεύσεις για την Ελλάδα, αλλά δεν φαίνεται να έχει οριστικοποιήσει τη συγκατάθεσή της για συμμετοχή του Κοινοβουλίου στην αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. «Πιστεύουμε ότι το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να συμμετέχει πιο ενεργά στην εποπτεία, αλλά δεν είναι μέρος αυτού του σχήματος. Αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε εκθέσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα για τα όσα γίνονται στην Ελλάδα και αυτές οι εκθέσεις να γίνονται αντικείμενο συζήτησης στο Κοινοβούλιο...»

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 04 Δεκ 2020 | 12:15

ΕΛΣΤΑΤ: Υφεση 11,7% στο γ' τρίμηνο του 2020 λόγω κατάρρευσης του τουρισμού

Η μεγάλη μείωση αποδίδεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στην κατάρρευση του τουρισμού. Ύφεση 11,7% στο τρίτο τρίμηνο – υποχώρηση κατά 45% στις εξαγωγές.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 04 Δεκ 2020 | 11:40

Γεωργιάδης: Αν στα εποχικά καταστήματα δεν τηρηθούν τα μέτρα, θα τα κλείσω την επόμενη μέρα

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι στις 7 Δεκεμβρίου ανοίγουν μόνο τα καταστήματα που αμιγώς πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη και είναι 110 καταστήματα σε όλη τη χώρα.

ΤΙ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ 04 Δεκ 2020 | 11:09

Τι συμβαίνει στην Ελλάκτωρ: Η διαμάχη Καλλιτσάντση με τους Ολλανδούς που ελέγχουν το 35%

Κόντρα των αδελφών Καλλιτσάντζη με την οικογένεια Reggeborgh που ελέγχει το 35% της Ελλάκτωρ.

ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΕΡΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ 04 Δεκ 2020 | 10:22

Απίστευτο και όμως ελληνικό: Πέντε μοναχές μπλοκάρουν την ηλεκτρική διασύνδεση της Πελοποννήσου

Οι πέντε μοναχές της Μονής επικαλούνται οπτική όχληση" και "προσβολή του ησυχαστικού χαρακτήρα της Μονής" αντιδρώντας στην υλοποίηση του έργου.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 04 Δεκ 2020 | 09:15

Επίδομα θέρμανσης: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Το επίδομα θέρμανσης ξεκινάει από τα 80 ευρώ και μπορεί να φθάνει τα 600-700 ευρώ και θα καταβληθεί στους δικαιούχους μέχρι το τέλος του έτους.

ΑΝΟΙΓΟΥΝ 110 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ 03 Δεκ 2020 | 20:25

Εποχικά καταστήματα: Με αυτόν τον κωδικό στο 13033 θα πηγαίνουμε για ψώνια [βίντεο]

Διευκρινίσεις Γεωργιάδη για τα εποχικά καταστήματα - Δεν θα ανοίξουν όλα όσα πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΤΡΑΠΕΖΩΝ 03 Δεκ 2020 | 17:28

"Παγώνουν" οι δόσεις δανείων μέχρι και το τέλος Μαρτίου - Ποιους αφορά

Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών γνωστοποιεί την απόφαση των Ελληνικών Τραπεζών για "πάγωμα" των δόσεων δανείων - Ποιους αφορά

ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ 03 Δεκ 2020 | 17:23

"Πράσινο τέλος" στην τιμή του πετρελαίου κίνησης - Αυξήσεις κατά 3-4 λεπτά

Το "πράσινο τέλος" δεν αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης - Έσοδα 108,4 εκατ. ευρώ τον χρόνο προσδοκά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

ΥΨΟΥΣ 276 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ 03 Δεκ 2020 | 16:57

Επιστρεπτέα προκαταβολή 4: Εντός της ημέρας η πίστωση σε πάνω από 99.000 δικαιούχους

Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων που έχουν λάβει τη χρηματοδότηση της επιστρεπτέας προκαταβολής ανέρχεται σε 418.847.

ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΑΛΜΠΕΡΤ ΜΠΟΥΡΛΑ 03 Δεκ 2020 | 15:06
ΩΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥ ΑΕΠ 03 Δεκ 2020 | 13:08

ΟΟΣΑ: Τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας μειώθηκαν στο 38,7% το 2019

Μειώθηκαν ελαφρά όμως τα φορολογικά έσοδα της Ελλάδας για το 2019.

ΝΕΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ 03 Δεκ 2020 | 13:02

ΟΑΕΔ: Αποκλειστικά μέσω διαδικτυου η δήλωση παρουσίας των επιδοτούμενων ανέργων

Ο ΟΑΕΔ προσφέρει νέα ηλεκτρονική υπηρεσία μέσω της οποίας θα γίνεται η υποχρεωτική δήλωση παρουσίας των επιδοτούμενων ανέργων.

ΦΙΛΟΔΟΞΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ 03 Δεκ 2020 | 12:38

Ξεκίνησε η διαδικασία αδειοδότησης του υδατοδρόμιου Ιεράπετρας Κρήτης

Επεσαν οι υπογραφές για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου Ιεράπετρας στην Κρήτη.