Από το hangover της Κυριακής στη λυπητερή της Δευτέρας

Καμία περίοδος προσαρμογής για νέα κυβέρνηση. Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να υλοποιηθεί σχεδόν το μισό μνημόνιο. Τα κρίσιμα μέτωπα της δοκιμασίας που ξεκινά.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Από το hangover της Κυριακής στη λυπητερή της Δευτέρας

Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό των έξι δισεκατομμυρίων ευρώ για το ασφαλιστικό; Θα ανταποκριθούν οι φορολογούμενοι στη φορολογική λαίλαπα που θα ξεσπάσει από την επομένη των εκλογών υποχρεώνοντας εκατομμύρια φορολογούμενους να πληρώνουν πάνω από πέντε δισεκατομμύρια ευρώ φόρους ανά μήνα μέχρι το τέλος του έτους; Πώς θα συγκεντρωθούν τα 46 δισεκατομμύρια ευρώ που πρέπει να εισπραχθούν το 2016 μόνο από φόρους; Θα υπάρξουν νέα μέτρα; Θα βρεθούν ισοδύναμα για αγρότες και ΦΠΑ στην εκπαίδευση; Ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις για τα εργασιακά: Συλλογικές διαπραγματεύσεις, ομαδικές απολύσεις, δικαιώματα στην απεργία κλπ; Το μόνο που δεν θα διαθέτει η νέα κυβέρνηση είναι περίοδο «προσαρμογής». Όταν μέσα στις πρώτες ημέρες θα πρέπει να στείλει προσχέδιο προϋπολογισμού στη Βουλή, να ετοιμάσει νέο φορολογικό νομοσχέδιο και νέο ασφαλιστικό αλλά και ταυτόχρονα να υλοποιεί δεκάδες εισπρακτικά μέτρα που έχουν ψηφιστεί ήδη, η δοκιμασία – και σε πολιτικό επίπεδο - είναι δεδομένη. Μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να υλοποιηθεί σχεδόν το… μισό μνημόνιο το οποίο είναι το πιο εμπροσθοβαρές και από τα τρία που έχουν ψηφιστεί μέχρι σήμερα. Ποια είναι τα κρισιμότερα μέτωπα;

Μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να υλοποιηθεί σχεδόν το… μισό μνημόνιο το οποίο είναι το πιο εμπροσθοβαρές και από τα τρία που έχουν ψηφιστεί μέχρι σήμερα

Ασφαλιστικό

Συγκεκριμένες απαντήσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν δόθηκαν. Ωστόσο, μέσα στους πρώτους δύο μήνες θα πρέπει να ψηφιστεί το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο με το οποίο θα πρέπει να επιτευχθούν εξαιρετικά επώδυνοι οικονομικοί στόχοι. Πρώτον, να μειωθεί κατά 1% του ΑΕΠ ή κατά 1,8 δις. ευρώ η συνταξιοδοτική δαπάνη - για να γίνει αντιληπτό το ποσό, η συνταξιοδοτική δαπάνη μειώνεται κατά 1,8 δις. ευρώ μόνο αν όλες οι συντάξεις μειωθούν κατά 7% από το πρώτο ευρώ). Δεύτερον να εξασφαλιστεί ισοδύναμο για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε παράνομες τις περικοπές μετά το 2012. Ο «λογαριασμός» αυτού του μέτρου, φτάνει στα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. Και τρίτον, θα πρέπει να βρεθεί πώς θα επιτευχθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, παρέμβαση περίπου 500 εκατ. ευρώ. Το συμπέρασμα; Στο ασφαλιστικό απαιτούνται μέτρα άνω των έξι δισεκατομμυρίων ευρώ. Με τέτοιο λογαριασμό, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει νέα περικοπή στις συντάξεις και το μόνο που μένει να φανεί είναι ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό. Πέραν των περικοπών στις υφιστάμενες συντάξεις θα υπάρξει παρέμβαση στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που θα δοθούν από εδώ και στο εξής. Το μόνο που εκκρεμεί είναι να αποφασιστεί ποιο θα είναι το τελικό σενάριο.

Νέος προϋπολογισμός

Από τις πρώτες, κιόλας, ημέρες της νέας διακυβέρνησης, θα πρέπει να προετοιμαστεί και να κατατεθεί στη Βουλή –μέσα στο 1ο 15νθήμερο του Οκτωβρίου - το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016. Στο ίδιο προσχέδιο, θα συμπεριλαμβάνονται και οι αναθεωρημένοι στόχοι του φετινού προϋπολογισμού ο οποίος πλέον έχει εκτροχιαστεί. Ο προϋπολογισμός του 2016 θα προβλέπει ότι τα έσοδα από φόρους του 2016, θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 46 δισεκατομμύρια ευρώ (προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για την εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% του ΑΕΠ). Ο προϋπολογισμός του 2016 έχει ήδη φορτωθεί με νέα μέτρα που ψηφίστηκαν Ιούλιο και Αύγουστο: καθολική επιβολή του κανονικού ΦΠΑ σε όλα τα νησιά, αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, αύξηση φόρου στις επιχειρήσεις από το 26% στο 29%, αύξηση προκαταβολής φόρου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το 55% στο 75%, αύξηση του φόρου για τους αγρότες κλπ. Από τη διαπραγμάτευση θα κριθεί αν αυτά τα μέτρα θα κριθούν επαρκή για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος, αν θα υπάρξουν «ισοδύναμα» και ποια για να τηρηθούν προεκλογικές δεσμεύσεις (π.χ μη φορολόγηση των αγροτών, μη επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση) και αν θα επιβληθούν καινούργια μέτρα.

Στις 20 ψηφίζουμε και από τις 30 αρχίζουμε να πληρώνουμε. Μέχρι το τέλος του έτους, μας περιμένει ένα μπαράζ μέτρων που θα πρέπει να υλοποιηθούν. Από το πώς θα ανταποκριθούν οι φορολογούμενοι, θα εξαρτηθεί και το αν θα δημιουργηθεί νέο «κενό» κατά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.

Φορολογικό

Στις 20 ψηφίζουμε και από τις 30 αρχίζουμε να πληρώνουμε. Μέχρι το τέλος του έτους, μας περιμένει ένα μπαράζ μέτρων που θα πρέπει να υλοποιηθούν. Από το πώς θα ανταποκριθούν οι φορολογούμενοι, θα εξαρτηθεί και το αν θα δημιουργηθεί νέο «κενό» κατά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Τέλος Σεπτεμβρίου, καταβάλλεται η 2η δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων αλλά και μια ακόμη δόση φόρου νομικών προσώπων. Μέσα στον Οκτώβριο, θα αυξηθεί ο φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο και θα γίνουν αυστηρότερα τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος στο πετρέλαιο θέρμανσης. Μετά τις 10 Οκτωβρίου θα σταλούν τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Επίσης, μέσα στον Οκτώβριο θα σταλεί ο λογαριασμός για την αυξημένη – αναδρομικά- προκαταβολή σε αγρότες και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ στο τέλος Οκτωβρίου θα υποβληθούν και οι πρώτες δηλώσεις με τον αυξημένο ΦΠΑ. Θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει το κυνήγι των ανασφάλιστων ΙΧ.

Εργασιακά

Άλλο ένα από τα προαπαιτούμενα για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι η κατάθεση του νέου νομοσχεδίου για το εργασιακό. Η ατζέντα εκτός από την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων περιλαμβάνει το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, τις συνδικαλιστικές άδειες, το καθεστώς προκήρυξης των απεργιών κλπ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΑΤΥΠΟ LOCKDOWN" 20 Ιαν 2022 | 14:58

Τα μέτρα για την πανδημία μείωσαν τον τζίρο στην εστίαση κατά 50%- Ζητούν νέα μέτρα στήριξης

Μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων καταγράφεται μείωση κατά 50% στον τζίρο των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ 20 Ιαν 2022 | 13:44

ΤτΕ: Υπερδιπλασιάστηκαν τα έσοδα από τον τουρισμό στους 11 μήνες Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2021

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν στα 10,4 δισ. ευρώ από 4,2 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗ ΑΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ 20 Ιαν 2022 | 12:59

Βαρύ πρόστιμο στην Ελλάδα για τις κρατικές ενισχύσεις στη ΛΑΡΚΟ - Από το δικαστήριο της ΕΕ

Η Ελλάδα παρέβη την υποχρέωσή της να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εκτέλεση της απόφασης του 2017 μέχρι τις 25 Μαρτίου 2019.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΡΑΤΑΚΟΥ 20 Ιαν 2022 | 11:34

Γεωργιάδης: Το 2022 η αύξηση του ΑΕΠ θα υπερβεί το 5%

Ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης ανέλυσε τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την περαιτέρω ενίσχυση του επενδυτικού περιβάλλοντος.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 20 Ιαν 2022 | 08:16

Αλλάζουν όλα σε φορολοταρία και ηλεκτρονικές συναλλαγές: Πώς θα κερδίσετε έως και 100.000 ευρώ μετρητά πληρώνοντας με κάρτα

Ένας τυχερός θα κερδίζει 50.000 ευρώ, πέντε τυχεροί από 20.000 ευρώ, 50 τυχεροί από 5000 ευρώ και 500 τυχεροί από 1000 ευρώ.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΣΤΑΤ 20 Ιαν 2022 | 07:28

Ποιοι κλάδοι εμφανίζουν τη μεγαλύτερη έλλειψη θέσεων εργασίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο γ΄ τρίμηνο του 2021 καταγράφηκαν 15.125 κενές θέσεις εργασίας.

ΔΥΟ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 19 Ιαν 2022 | 20:43

Σταϊκούρας: Θα κάνουμε ό,τι απαιτηθεί για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Έχουν ενισχυθεί οι καταθέσεις των πολιτών, το διαθέσιμο εισόδημα τους, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

ΕΝ ΜΕΣΩ ΔΥΣΚΟΛΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ 19 Ιαν 2022 | 18:18

Νέο 10ετές ομόλογο: Υπερέβησαν τα 15 δισ. ευρώ οι προσφορές - 3 δισ. άντλησε το Δημόσιο

Με ισχυρή ζήτηση, που ξεπέρασε τα 15 δισ. ευρώ, έκλεισε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση του νέου δεκαετούς ομολόγου με το Δημόσιο να αντλεί 3 δισ. ευρώ.

ΜΕ 23 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 19 Ιαν 2022 | 15:14

Μείωση μισθού για τους εργαζόμενους που παίρνουν άδεια για τα παιδιά τους που νόσησαν από κορονοϊό- Εντονες αντιδράσεις

Αντιδράσεις προκαλεί η διάταξη που προβλέπει μείωση μισθού για τους γονείς που παίρνουν άδεια να φροντίσουν τα παιδιά τους που νοσούν από κορονοϊό

ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ RAFALE 19 Ιαν 2022 | 13:52

Φοροbonus Mητσοτάκη στους ένστολους: Απαλλάσσονται από τη φορολογία τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι στο εξής τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα των ενστόλων απαλλάσσονται από κάθε φόρο.

ΕΛΚΥΣΤΙΚΗ ΑΠΟΔΟΣΗ 19 Ιαν 2022 | 13:18

Η Ελλάδα στις αγορές: Ξεπερνούν τα €11 δισ. οι προσφορές για το 10ετές ομόλογο

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου.

30 ΩΡΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 19 Ιαν 2022 | 13:01

Douleutaras Pros Academy: Πιστοποιημένη Εκπαίδευση Επαγγελματιών με τη σφραγίδα του ΟΠΑ

Ένα ολοκληρωμένο ακαδημαϊκό πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επαγγελματίες συνεργάτες της δημοφιλούς πλατφόρμας Douleutaras, αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη τόσο για τους ίδιους όσο και για τους χιλιάδες πελάτες που εξυπηρετούν καθημερινά.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 19 Ιαν 2022 | 11:42

Ποια είναι τα "Απάτητα Βουνά" της Ελλάδας που απαγορεύεται πλέον να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες

Η Ελλάδα είναι η πρώτη στην Ευρώπη που καθιερώνει τα "Απάτητα Βουνά".