Από το hangover της Κυριακής στη λυπητερή της Δευτέρας

Καμία περίοδος προσαρμογής για νέα κυβέρνηση. Μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να υλοποιηθεί σχεδόν το μισό μνημόνιο. Τα κρίσιμα μέτωπα της δοκιμασίας που ξεκινά.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Από το hangover της Κυριακής στη λυπητερή της Δευτέρας

Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό των έξι δισεκατομμυρίων ευρώ για το ασφαλιστικό; Θα ανταποκριθούν οι φορολογούμενοι στη φορολογική λαίλαπα που θα ξεσπάσει από την επομένη των εκλογών υποχρεώνοντας εκατομμύρια φορολογούμενους να πληρώνουν πάνω από πέντε δισεκατομμύρια ευρώ φόρους ανά μήνα μέχρι το τέλος του έτους; Πώς θα συγκεντρωθούν τα 46 δισεκατομμύρια ευρώ που πρέπει να εισπραχθούν το 2016 μόνο από φόρους; Θα υπάρξουν νέα μέτρα; Θα βρεθούν ισοδύναμα για αγρότες και ΦΠΑ στην εκπαίδευση; Ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις για τα εργασιακά: Συλλογικές διαπραγματεύσεις, ομαδικές απολύσεις, δικαιώματα στην απεργία κλπ; Το μόνο που δεν θα διαθέτει η νέα κυβέρνηση είναι περίοδο «προσαρμογής». Όταν μέσα στις πρώτες ημέρες θα πρέπει να στείλει προσχέδιο προϋπολογισμού στη Βουλή, να ετοιμάσει νέο φορολογικό νομοσχέδιο και νέο ασφαλιστικό αλλά και ταυτόχρονα να υλοποιεί δεκάδες εισπρακτικά μέτρα που έχουν ψηφιστεί ήδη, η δοκιμασία – και σε πολιτικό επίπεδο - είναι δεδομένη. Μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να υλοποιηθεί σχεδόν το… μισό μνημόνιο το οποίο είναι το πιο εμπροσθοβαρές και από τα τρία που έχουν ψηφιστεί μέχρι σήμερα. Ποια είναι τα κρισιμότερα μέτωπα;

Μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να υλοποιηθεί σχεδόν το… μισό μνημόνιο το οποίο είναι το πιο εμπροσθοβαρές και από τα τρία που έχουν ψηφιστεί μέχρι σήμερα

Ασφαλιστικό

Συγκεκριμένες απαντήσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν δόθηκαν. Ωστόσο, μέσα στους πρώτους δύο μήνες θα πρέπει να ψηφιστεί το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο με το οποίο θα πρέπει να επιτευχθούν εξαιρετικά επώδυνοι οικονομικοί στόχοι. Πρώτον, να μειωθεί κατά 1% του ΑΕΠ ή κατά 1,8 δις. ευρώ η συνταξιοδοτική δαπάνη - για να γίνει αντιληπτό το ποσό, η συνταξιοδοτική δαπάνη μειώνεται κατά 1,8 δις. ευρώ μόνο αν όλες οι συντάξεις μειωθούν κατά 7% από το πρώτο ευρώ). Δεύτερον να εξασφαλιστεί ισοδύναμο για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε παράνομες τις περικοπές μετά το 2012. Ο «λογαριασμός» αυτού του μέτρου, φτάνει στα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. Και τρίτον, θα πρέπει να βρεθεί πώς θα επιτευχθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις, παρέμβαση περίπου 500 εκατ. ευρώ. Το συμπέρασμα; Στο ασφαλιστικό απαιτούνται μέτρα άνω των έξι δισεκατομμυρίων ευρώ. Με τέτοιο λογαριασμό, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει νέα περικοπή στις συντάξεις και το μόνο που μένει να φανεί είναι ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό. Πέραν των περικοπών στις υφιστάμενες συντάξεις θα υπάρξει παρέμβαση στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που θα δοθούν από εδώ και στο εξής. Το μόνο που εκκρεμεί είναι να αποφασιστεί ποιο θα είναι το τελικό σενάριο.

Νέος προϋπολογισμός

Από τις πρώτες, κιόλας, ημέρες της νέας διακυβέρνησης, θα πρέπει να προετοιμαστεί και να κατατεθεί στη Βουλή –μέσα στο 1ο 15νθήμερο του Οκτωβρίου - το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016. Στο ίδιο προσχέδιο, θα συμπεριλαμβάνονται και οι αναθεωρημένοι στόχοι του φετινού προϋπολογισμού ο οποίος πλέον έχει εκτροχιαστεί. Ο προϋπολογισμός του 2016 θα προβλέπει ότι τα έσοδα από φόρους του 2016, θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 46 δισεκατομμύρια ευρώ (προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για την εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% του ΑΕΠ). Ο προϋπολογισμός του 2016 έχει ήδη φορτωθεί με νέα μέτρα που ψηφίστηκαν Ιούλιο και Αύγουστο: καθολική επιβολή του κανονικού ΦΠΑ σε όλα τα νησιά, αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, αύξηση φόρου στις επιχειρήσεις από το 26% στο 29%, αύξηση προκαταβολής φόρου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το 55% στο 75%, αύξηση του φόρου για τους αγρότες κλπ. Από τη διαπραγμάτευση θα κριθεί αν αυτά τα μέτρα θα κριθούν επαρκή για να επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος, αν θα υπάρξουν «ισοδύναμα» και ποια για να τηρηθούν προεκλογικές δεσμεύσεις (π.χ μη φορολόγηση των αγροτών, μη επιβολή ΦΠΑ στην εκπαίδευση) και αν θα επιβληθούν καινούργια μέτρα.

Στις 20 ψηφίζουμε και από τις 30 αρχίζουμε να πληρώνουμε. Μέχρι το τέλος του έτους, μας περιμένει ένα μπαράζ μέτρων που θα πρέπει να υλοποιηθούν. Από το πώς θα ανταποκριθούν οι φορολογούμενοι, θα εξαρτηθεί και το αν θα δημιουργηθεί νέο «κενό» κατά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού.

Φορολογικό

Στις 20 ψηφίζουμε και από τις 30 αρχίζουμε να πληρώνουμε. Μέχρι το τέλος του έτους, μας περιμένει ένα μπαράζ μέτρων που θα πρέπει να υλοποιηθούν. Από το πώς θα ανταποκριθούν οι φορολογούμενοι, θα εξαρτηθεί και το αν θα δημιουργηθεί νέο «κενό» κατά την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού. Τέλος Σεπτεμβρίου, καταβάλλεται η 2η δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων αλλά και μια ακόμη δόση φόρου νομικών προσώπων. Μέσα στον Οκτώβριο, θα αυξηθεί ο φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο και θα γίνουν αυστηρότερα τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος στο πετρέλαιο θέρμανσης. Μετά τις 10 Οκτωβρίου θα σταλούν τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ τα οποία θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Επίσης, μέσα στον Οκτώβριο θα σταλεί ο λογαριασμός για την αυξημένη – αναδρομικά- προκαταβολή σε αγρότες και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ στο τέλος Οκτωβρίου θα υποβληθούν και οι πρώτες δηλώσεις με τον αυξημένο ΦΠΑ. Θα πρέπει επίσης να ξεκινήσει το κυνήγι των ανασφάλιστων ΙΧ.

Εργασιακά

Άλλο ένα από τα προαπαιτούμενα για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος είναι η κατάθεση του νέου νομοσχεδίου για το εργασιακό. Η ατζέντα εκτός από την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων περιλαμβάνει το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων, τις συνδικαλιστικές άδειες, το καθεστώς προκήρυξης των απεργιών κλπ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 18 Ιαν 2021 | 20:26

Τσακλόγλου: Εξετάζονται το να θεωρείται εργατικό ατύχημα ο θάνατος από κορονοϊό και η ένταξη υγειονομικών στα βαρέα ανθυγιεινά

Το ενδεχόμενο να αναγνωριστεί ο κορονοϊός ως παράγοντας κινδύνου για την υγεία των εργαζομένων εξετάζει το υπουργείο Εργασίας

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΣ 18 Ιαν 2021 | 19:41

Στους 20.842 οι νέοι συνταξιούχοι με οριστική απόφαση συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο

Η μέση κύρια σύνταξη διαμορφώνεται στα 733,22 ευρώ και η μέση επικουρική στα 194,38 ευρώ.

18 Ιαν 2021 | 16:46

Ανοικτά και χωρίς ραντεβού από σήμερα τα καταστήματα Public

Αγορές με απόλυτη ασφάλεια και Orange Days με μεγάλες εκπτώσεις σε αμέτρητα προϊόντα

ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΥΓΧΡΩΤΙΣΜΟΥ 18 Ιαν 2021 | 16:23

Άνοιγμα λιανεμπορίου: Mε μάσκες, αποστάσεις αλλά και ουρές σε καταστήματα - Τι έγινε σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα

Ζωντάνεψε το λιανεμπόριο με το άνοιγμα των καταστημάτων - Ουρές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα,

ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 18 Ιαν 2021 | 12:59

Κρατικός προϋπολογισμός: Πρωτογενές έλλειμμα 18,2 δισ. ευρώ το 2020

Καλύτερες των προβλέψεων κατά 1,5 δις. ευρώ ήταν οι δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας το 2020.

18 Ιαν 2021 | 11:05

Υπεύθυνη κατανάλωση αλκοόλ: Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία καλλιεργεί μια ισχυρή κουλτούρα υπευθυνότητας

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αναδεικνύει τη σημασία της υπεύθυνης διάθεσης και κατανάλωσης αλκοόλ, εκπαιδεύοντας τους σημαντικότερους κρίκους στην αλυσίδα πώλησης του αλκοόλ στον τελικό καταναλωτή, που είναι οι Bartenders.

ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΦΥΡΑ 18 Ιαν 2021 | 10:39

"Καλησπέρα, είμαι ο Χρήστος Σταϊκούρας": Όταν ο υπουργός πήρε τηλέφωνο πολίτες για να ακούσει τις καταγγελίες τους

Ο κ. Σταϊκούρας, επικοινώνησε με δύο πολίτες άμεσα, μετά την καταγγελία τους, και διευθέτησε το ζήτημα που τους απασχολεί.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ 18 Ιαν 2021 | 08:33

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Ρεκόρ αιτήσεων - Η πλατφόρμα κλείνει την Τρίτη 19 Ιανουαρίου

Οι συμμετοχές έχουν σπάσει ήδη όλα τα ρεκόρ, αφού ξεπέρασαν ήδη τις 650.000 και κινούνται αυξητικά πλέον προς τις 700.000.

ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ 18 Ιαν 2021 | 07:49

Ανοίγει επιτέλους η αγορά - Τι ισχύει για κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής - Το ωράριο και το SMS

Λειτουργούν από σήμερα ξανά τα καταστήματα λιανικής με αυστηρά μέτρα και περιορισμούς.

ΒΟΗΘΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΑΕΔ 17 Ιαν 2021 | 16:47

Επίδομα 400 ευρώ σε επιστήμονες: Την άμεση καταβολή του ζητούν εννέα επιστημονικοί σύλλογοι

"Η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι επιστήμονες έχουν φτάσει στα όριά τους" προειδοποιούν οι σύλλογοί τους.

ΟΣΑ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 17 Ιαν 2021 | 15:14

Γεωργιάδης: Η κυβέρνηση ετοιμάζει πλάνο για την επόμενη μέρα των επιχειρήσεων

"Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται για όσο χρειαστεί", τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ 17 Ιαν 2021 | 12:44

Αλέξης Πατέλης στο Capital.gr: Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει, μόλις το 10% θέλει να επιστρέψει στο γραφείο

"Η πανδημία φέρνει μαζί της δομικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία. Η βασικότερη, θα έλεγα, είναι αυτή της ψηφιοποίησης", τονίζει ο Αλέξης Πατέλης.

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 17 Ιαν 2021 | 12:20

Επίδομα θέρμανσης: Αυτή είναι η τελική "συνταγή" υπολογισμού - Από 80 ως 650 ευρώ για 700.000 δικαιούχους

Το ανώτατο πλαφόν για το επίδομα θέρμανσης θα είναι τα 650 ευρώ και το κατώτερο τα 80 ευρώ.