Απόφαση σταθμός: Αποζημίωση από τον ΕΦΚΑ για σύνταξη που αποδόθηκε με καθυστέρηση 4,5 χρόνων

Ανοίγει ο δρόμος για κύμα προσφυγών από συνταξιούχους που περιμένουν για χρόνια στην αναμονή.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Απόφαση-σταθμό που ανοίγει τον δρόμο για τη διεκδίκηση αποζημίωσης από χιλιάδες συνταξιούχους για την καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεών τους, εξέδωσε το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας. Και αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι ο ΕΦΚΑ απέφυγε να υποβάλει έφεση στην απόφαση, γεγονός που σημαίνει ότι αποδέχεται την ευθύνη για την καθυστέρηση και θα πληρώσει κανονικά την αποζημίωση άμεσα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, το δικαστήριο με την υπ’ αριθμόν 1806/2021 απόφασή του στάθμισε συγκεκριμένες διατάξεις που αποβλέπουν στην ταχεία εξυπηρέτηση των πολιτών, στη λειτουργική αποτελεσματικότητα της διοίκησης και στην ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων στον πολίτη υπηρεσιών.

Έκρινε πως η υπέρβαση των προβλεπόμενων προθεσμιών, εντός των οποίων η αρμόδια υπηρεσία του Δημοσίου οφείλει να αποφανθεί επί αιτήματος που υποβάλλεται εκ μέρους ενός πολίτη, στοιχειοθετεί ευθύνη του Δημοσίου προς αποζημίωση αν συντρέχουν και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις, δηλαδή η επέλευση ζημίας και ο αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της παράνομης πράξης ή παράλειψης και της ζημίας.

Διαβάστε Επίσης

Ειδικώς επί της παράνομης καθυστέρησης διεκπεραίωσης αιτήματος ασφαλισμένου προς τον ασφαλιστικό οργανισμό, στον οποίο υπάγεται, για την έκδοση σύνταξης, σύμφωνα με την κρίση του δικαστηρίου "μπορεί να στοιχειοθετηθεί αστική ευθύνη του ασφαλιστικού οργανισμού, εφόσον η καθυστέρηση αυτή συνδέεται αιτιωδώς με τη ζημία που υπέστη ο ασφαλισμένος".

Δείτε το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Τα Νέα:

τα νεα

Πάνω από 4 χρόνια

Στην υπόθεση που έφτασε ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου, με πρόεδρο την κυρία Αργυρώ Σταυρουλάκη, η ασφαλισμένη, αν και δικαιούταν να εισπράττει τη σύνταξή της από τον Οκτώβριο του 2010, λόγω του υπολογισμού του χρόνου της διαδοχικής ασφάλισής της στον εναγόμενο ασφαλιστικό φορέα χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από τέσσερα χρόνια μέχρις ότου πάρει τελικά τη σύνταξή της.

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το ιστορικό της απόφασης, με απόφαση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους κανονίστηκε υπέρ της ενάγουσας με συνολική συντάξιμη υπηρεσία 17 έτη και 26 ημέρες σύνταξη λόγω γήρατος ποσού 588,38 ευρώ από τις 9-10-2010 πληρωτέα από το Ελληνικό Δημόσιο. Τελικά όμως μέχρις ότου υπολογιστεί ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης που είχε διανύσει, μεσολάβησαν 4 χρόνια και 7 μήνες από τότε που η γυναίκα υπέβαλε παραίτηση στην υπηρεσία της.

Στο μεσοδιάστημα εκδόθηκε τροποποιητική πράξη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με την οποία η σύνταξή της αυξήθηκε στο ποσό των 728,68 ευρώ, από 1-9-2012 με συνολική συντάξιμη υπηρεσία 27 χρόνια, 11 μήνες και 12 ημέρες, αφού συμπεριελήφθη και ο χρόνος διαδοχικής ασφάλισης. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, ο φάκελός της επανεξετάστηκε και χρειάστηκε να… πάει και να έρθει και άλλες φορές προκειμένου να εναρμονιστεί στα νέα νομοθετικά δεδομένα.

Διαβάστε Επίσης

Εχασε τμήμα σύνταξης

Οι πράξεις και οι παραλείψεις των οργάνων του e-ΕΦΚΑ είχαν ως αποτέλεσμα, σύμφωνα και με την αγωγή της ασφαλισμένης, να χάσει τμήμα της σύνταξής της κατά το χρονικό διάστημα από 9-10-2010 έως 31-8-2012. Ετσι, αποφάσισε να προσφύγει στη δικαιοσύνη και να διεκδικήσει αποζημίωση.

Ο ΕΦΚΑ από την πλευρά του αντέτεινε ότι δεν έχει καμία παράνομη πράξη, καθώς τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες και βεβαιώθηκε ο ορθός χρόνος ασφάλισής της. Επικαλέστηκε δε ότι για την πλήρη καταμέτρηση και ανακεφαλαίωση των ενσήμων απαιτήθηκε περισσότερος χρόνος γιατί αυτά εκκρεμούσαν σε τρία διαφορετικά υποκαταστήματα.

"Το προαναφερθέν χρονικό διάστημα που μεσολάβησε συνεκτιμώντας την πολυπλοκότητα της υπόθεσης, εν όψει του ότι απαιτήθηκε η διενέργεια επιμέρους ελέγχων σε τρία διαφορετικά υποκαταστήματα του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, υπερβαίνει το εύλογο εντός του οποίου όφειλε το εναγόμενο να διεκπεραιώσει την απαίτηση της ενάγουσας", αναφέρεται στο "διά ταύτα" της απόφασης.

Και αποτιμώντας όλα τα στοιχεία η δικαστική λειτουργός κιατέληξε στο συμπέρασμα πως "η ζημία που επικαλείτα ότι υπέστη η ασφαλισμένη από τις παράνομες παραλείψεις του εναγομένου συνίσταται στην απώλεια τμήματος της σύνταξής της, κατά το χρονικό διάστημα από 9-10-2010 έως 31-8-2012.

Η ζημία της ενάγουσας τελεί σε αιτιώδη συνάφεια με την παράνομη καθυστέρηση ως προς τον προσδιορισμό του χρόνου ασφάλισής της στο ΙΚΑ στο πλαίσιο ελέγχου προϋποθέσεων διαδοχικής ασφάλισης".

Ετσι, υποχρεώνει τον ΕΦΚΑ, τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό (σ.σ. η απόφαση υπόκειται στο ένδικο μέσο της έφεσης) να αποζημιώσει την ασφαλισμένη με 4.357,35 ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑ ΠΟΣΑ 19 Σεπ 2021 | 12:15

Yπουργείο Εργασίας: Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ μέχρι την Παρασκευή - Οι δικαιούχοι

Πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ για την εβδομάδα 20-24 Σεπτεμβρίου

ΕΦΚΑ 15 Σεπ 2021 | 13:37

Αναδρομικά συνταξιούχων: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι - Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών

Στόχος του ΕΦΚΑ είναι, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, να έχουν καταβληθεί αναδρομικά και αυξήσει στους 150.000 παλαιούς συνταξιούχους και σε 29.000 περιπτώσεις νέων συνταξιούχων.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 08 Σεπ 2021 | 09:52

Χατζηδάκης: Πληρωμές αναδρομικών συντάξεων έως τέλη Οκτωβρίου - Ποιους αφορά

Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι δεν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ούτε προς το καλύτερο, ούτε προς το χειρότερο.

ΕΩΣ 10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 06 Σεπ 2021 | 07:02

Υπ. Εργασίας: 63,5 εκατ. ευρώ σε 50.000 δικαιούχους από σήμερα - Αποζημιώσεις ειδικού σκοπού και επιδόματα

Η καταβολή των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας Αυγούστου περιλαμβάνεται μεταξύ των προγραμματισμένων πληρωμών.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 05 Σεπ 2021 | 21:06

ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΟΠΕΚΑ: Όλες οι πληρωμές έως τις 10 Σεπτεμβρίου

Όλες οι πληρωμές έως 10 Σεπτεμβρίου - 63,5 εκατ. ευρώ σε 50.000 δικαιούχους στο διάστημα 6-10 Σεπτεμβρίου

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΑΤΛΑΣ» 01 Σεπ 2021 | 10:43

Μειώθηκαν για ένατο συνεχή μήνα οι εκκρεμείς συντάξεις

Μείωση των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτημάτων για ένατο συνεχή μήνα και παρά την αύξηση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ 31 Αυγ 2021 | 19:39

Μειωμένες οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στον ιδιωτικό τομέα και για το 2022

Διασφαλίζεται ότι οι μειωμένες κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες ασφαλιστικές εισφορές, θα ισχύσουν και για ολόκληρο το 2022 στον ιδιωτικό τομέα

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 29 Αυγ 2021 | 14:24

Υπουργείο Εργασίας: Πότε καταβάλλονται συντάξεις Σεπτεμβρίου και προνοιακά επιδόματα σε 1,8 εκατ. δικαιούχους

Τι καταβάλλεται από τον e-ΕΦΚΑ, τον ΟΑΕΔ και τον ΟΠΕΚΑ, από τις 30 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου.

"ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΜΕ ΚΑΛΑ" 27 Αυγ 2021 | 11:30

Κέρκυρα: Υπάλληλος του ΕΦΚΑ δεν... αναγνώρισε τον Χατζηδάκη - "Είμαι ο υπουργός, πιστέψτε με"

Ο Κωστής Χατζηδάκης με ανάρτηση του στο Facebook ανέφερε ότι υπάλληλος στο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ στην Κέρκυρα δεν τον αναγνώρισε και νόμιζε ότι κάποιος του κάνει πλάκα.

22 Αυγ 2021 | 21:07

Εβδομάδα πληρωμών για ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ - Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις

Πληρωμές 1,5 δισ. ευρώ από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ για την περίοδο 23-27 Αυγούστου.

ΕΠΕΝΔΥΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΤΗΣ 22 Σεπ 2021 | 12:19

Απάντηση στην e-food: Η Rocket υπογράφει συμβάσεις αορίστου χρόνου με τους delivery

Η εταιρεία Rocket "απαντάει" στην efood με 500 προσλήψεις μέχρι τέλος του χρόνου. Το σχόλιο Χατζηδάκη. Κινητοποιήσεις των διανομέων με στάση εργασίας.

22 Σεπ 2021 | 09:02

ΕΝΦΙΑ: Αλλάζουν οι ημερομηνίες για την πληρωμή των δόσεων - Οι τελικές προθεσμίες - Σήμερα τα εκκαθαριστικά

Με νομοθετική ρύθμιση που κατατίθεται πιθανότατα εντός της ημέρας στη Βουλή αλλάζει το δοσολόγιο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ.

ΕΠΙΤΟΚΙΟ 5,8% 22 Σεπ 2021 | 08:33

Ο χρεοκοπημένος κινεζικός όμιλος Evergrande θα καταβάλει τους τόκους δύο ομολόγων

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Evergrande θα αποπληρώσει έτσι 232 εκατ. γιούαν (30,5 εκατ. ευρώ) που όφειλε να καταβάλει μέχρι αύριο Πέμπτη.