Απογείωση στο χρηματιστήριο μετά τη συμφωνία για τις τράπεζες

Ράλι στις τραπεζικές μετοχές προκαλεί η ολοκλήρωση των όρων ανακεφαλαιοποίησης και οι διαχειρίσιμες κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν από τα stress tests.

Απογείωση στο χρηματιστήριο μετά τη συμφωνία για τις τράπεζες

Ανοδική έκρηξη των τραπεζικών μετοχών προκαλεί σήμερα η ολοκλήρωση όλων των λεπτομερειών για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αφού οι επενδυτές... ξύπνησαν σήμερα με την εικόνα πια ξεκάθαρη.

H αγορά αξιολογεί θετικά τόσο την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ, όσο και τα αποτελέσματα των stress tests και τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, που ανέρχονται, στο δυσμενές σενάριο, στα 14,4 δισ. ευρώ, παρά τις εκτιμήσεις της Moody's ότι είναι πολύ πιθανό το bail in των ομολογιούχων. Είναι ξεκάθαρο ότι οι επενδυτές προεξοφλούν την επιτυχή έκβαση της ανακεφαλαιοποίησης εκτιμώντας πως τα κεφαλαιακά ελλείμματα είναι διαχειρίσιμα.

Ταυτόχρονα και η κυβέρνηση με την απόφαση να καθορίσει την σχέση Cocos με μετοχών στο 75% προς 25% αποδεικνύει ότι θέλει να ισχυροποιήσει τους ιδιώτες μετόχους.

Οι μετοχές των Eurobank και Alpha Βank σημείωσαν σημαντική άνοδο (στο +29,03% και στο +28,70% αντίστοιχα) καθώς είχαν και την καλύτερη επίδοση στα stress tests, ενώ σημαντικά είναι και τα κέρδη για τις Πειραιώς ( +18,28%) και Εθνική (+7,67%). Στον αντίποδα η Attica Bank, μετά και το δικό της stress test το οποίο έδειξε μεγάλες κεφαλιακές ελλείψεις, έφτασε κάποια στιγμή να υποχωρεί έως το -30%, ωστόσο περιορίστηκαν οι απώλειες στο -13,33%.

Αξίζει να θυμίσουμε πως σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, για να καλυφθεί το βασικό σενάριο των stress tests, η Alpha Bank χρειάζεται μόλις 263 εκατ. ευρώ, η Eurobank 339 εκατ. ευρώ, η Εθνική Τράπεζα 1.576 εκατ. ευρώ και η Τράπεζα Πειραιώς 2.213 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον νόμο της ανακεφαλαιοποίησης, οι τράπεζες θα στραφούν πρώτα στους ιδιώτες επενδυτές για να καλύψουν το κεφαλαιακό κενό, και το ΤΧΣ θα συμπληρώσει το υπόλοιπο ποσό που οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να αντλήσουν από την αγορά, κάτι που θα ενεργοποιήσει και το bail-in για τους ομολογιούχους. Το ΤΧΣ θα αξιοποιήσει τα 25 δισ. ευρώ από το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας των 86 δισ. ευρώ για να συμμετέχει στην έκδοση νέων μετοχών και CoCos από τις τράπεζες.

Τα βλέμματα όλων στρέφονται πλέον στην 6η Νοεμβρίου όπου σύμφωνα με τα κεφαλαιακά πλάνα που θα υποβάλουν οι τράπεζες σε ΕΚΤ και SSM, θα βγει και ο τελικός... λογαριασμός των αυξήσεων κεφαλαίου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΙΔΕΩΝ 11 Οκτ 2021 | 21:44

Φ. Καραβίας: "Ο μύθος ότι οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια είναι ακριβώς αυτό: μύθος"

"Ο μύθος ότι οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια είναι ακριβώς αυτό: μύθος", ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 04 Οκτ 2021 | 13:59

Ερώτηση Βαρουφάκη σε Μητσοτάκη για τις δηλώσεις Πικραμμένου περί σχεδίου κλεισίματος τραπεζών

Ερώτηση Γιάνη Βαρουφάκη προς Κυριάκο Μητσοτάκη για δηλώσεις Πικραμμένου. Ζητά να ανοίξει ο φάκελος των μνημονίων

ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΝ ΜΑΙΟ 27 Σεπ 2021 | 14:05

Ο Πικραμμένος για το παρασκήνιο του 2012: Είχαμε σχέδιο για κλείσιμο τραπεζών -Τα παράπονα που άκουσα από τη Μέρκελ

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου, τον Μάϊο του 2012, είχε προετοιμαστεί για κλείσιμο των τραπεζών,την περίοδο της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας.

25 Οκτ 2021 | 12:38

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Στις 7 Δεκεμβρίου η εξέταση της εισήγησης για τον ΟΠΑΠ

Η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα εξετάσει στις 7 Δεκεμβρίου το θέμα της πολιτικής που ακολουθεί ο ΟΠΑΠ σχετικά με τις ρήτρες αποκλειστικότητας.

ΛΑΒΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ 25 Οκτ 2021 | 07:35

Ο συνταξιούχος με τις 55.000 "μαύρες" συναλλαγές και οι 6 απίθανες περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω internet

Έξι περιπτώσεις φοροδιαφυγής από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Αχαΐα και την Άρτα.

ΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ 24 Οκτ 2021 | 18:20

ΟΑΕΔ, e-ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ: Τι καταβάλλεται έως τις 29 Οκτωβρίου

Υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν περί τα 2,3 δισ. ευρώ σε πάνω από 4,8 εκατ. δικαιούχους.

ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ 24 Οκτ 2021 | 12:19

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα προστατευτείτε από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις - Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις

Μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση αλλά και μελέτη των τιμολογίων ρεύματος που προσφέρουν οι εταιρείες ώστε να αποφευχθούν οι υπέρογκες επιβαρύνσεις.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 23 Οκτ 2021 | 12:24

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου: "Διάδρομος" για φθηνή ενέργεια στην Ευρώπη

Στόχος η εκμετάλλευση της φθηνής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Αίγυπτο και η προώθηση της στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδας.

ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ 23 Οκτ 2021 | 11:37

Κίνδυνος "ηλεκτροπληξίας" για τα νοικοκυριά: Tιμή ρεκόρ πάνω από 22 λεπτά για μια κιλοβατώρα ρεύματος - Αναλυτικά παραδείγματα

Μάλιστα, τα χειρότερα φαίνεται ότι είναι μπροστά καθώς η τιμή χονδρικής τον Οκτώβριο έχει εκτοξευτεί ακόμη και πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΑΥΞΗΣΗ ΦΩΤΙΑ 22 Οκτ 2021 | 16:52

Ηλεκτρικό ρεύμα: "Θα καίνε" οι λογαριασμοί του Σεπτεμβρίου- Αύξηση 189% σε σχέση με το 2020

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 189% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά

ΕΛΛΑΔΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΤΑΣ 22 Οκτ 2021 | 14:05

Capital CEO Talks - Μιχαλίτσης (BAUSCH Health) : Ηγεσία σημαίνει να φαντάζεσαι το μέλλον

H έννοια CEO σημαίνει πρωταρχικά και Chief Energy Officer πολλών και διαφορετικών ανθρώπων, δηλώνει ο Ιάκωβος Μιχαλίτσης, Γενικός Διευθυντής της BAUSCH Health Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ 22 Οκτ 2021 | 13:52

Capital CEO Talks - Giuseppe Zorgno (AIG): Τα τρία πράγματα που πρέπει να θυμάται κανείς όταν βρίσκεται στην εξουσία

Τα χαρακτηριστικά ενός επιτυχημένου CEO στην εποχή του πλήρους μετασχηματισμού σκιαγραφεί ο Giuseppe Zorgno CEO της AIG.

ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΚΟΛΟΣΣΟΣ 22 Οκτ 2021 | 13:15

Η επόμενη ημέρα για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας μετά τη συμφωνία με τη ναυπηγική Fincantieri

Η συμφωνία με την Fincantieri που ανακοινώθηκε και επίσημα χθες Πέμπτη έκλεισε σε χρόνο-ρεκόρ, καθώς οι συνομιλίες των δύο πλευρών για σύμπραξη στα Ναυπηγεία Ελευσίνας ξεκίνησαν στα μέσα Αυγούστου.