Αποκάλυψη για τη ρύθμιση των 240 ή 420 δόσεων: Η αξία των ακινήτων καθορίζει τον αριθμό των δόσεων - Παραδείγματα

Τα ακίνητα και η αξία τους θα αποτελέσουν "κλειδί" για την νέα ρύθμιση και τον υπολογισμό των 240 ή 420 δόσεων.

Ακίνητα

Πρεμιέρα σήμερα για τον εξωδικαστικό μηχανισμό τακτοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών και έρχεται η ώρα να αποκαλυφθεί το πώς ακριβώς θα λειτουργεί η περίφημη "ρύθμιση των 240 ή 420 δόσεων".

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο αριθμός των δόσεων δεν θα αποτελεί επιλογή του οφειλέτη, αλλά ένα προϊόν υπολογισμού το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τα εισοδήματα του οφειλέτη, τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης -δηλαδή το πόσα χρήματα θα πρέπει να ξοδεύει κάθε μήνα για την κάλυψη των αναγκών- αλλά και την αξία των ακινήτων και των περιουσιακών στοιχείων.

Αυτή είναι και η "αποκάλυψη" της νέας ρύθμισης:

Αν κάποιος έχει ένα ακίνητο αξίας 100.000 ευρώ στην κατοχή του, με τη ρύθμιση που θα του προταθεί θα πρέπει να επιστρέψει σε αυτούς που χρωστάει τουλάχιστον 100.000 ευρώ, ακόμη και αν δεν εμφανίζει εισοδήματα.

Η λογική είναι ότι οι πιστωτές -τράπεζες, εφορία, δήμοι, ασφαλιστικά ταμεία- θα πρέπει να εισπράξουν μέσω της ρύθμισης (έστω και σε βάθος 20 ή 40 ετών) περισσότερα χρήματα από αυτά που θα εισέπρατταν αν έβγαζαν εδώ και τώρα όλα τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη στο "σφυρί".

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι τα ακίνητα θα αποτελέσουν "κλειδί" για την νέα ρύθμιση και τον υπολογισμό των δόσεων.

Αποκάλυψη για τη ρύθμιση των 240 ή 420 δόσεων: Η αξία των ακινήτων καθορίζει τον αριθμό των δόσεων - Παραδείγματα

"Κούρεμα"

Το ότι οι οφειλέτες θα εμφανίζονται με πολύ χαμηλά εισοδήματα (ειδικά το 2020 οι 8 στους 10 θα πέσουν κάτω από 12.000 ευρώ) δεν σημαίνει ότι θα τους κουρεύονται οι υποχρεώσεις. Το αντίθετο, το "κούρεμα" θα γίνεται στο τέλος της ρύθμισης και αφού πρώτα καθοριστεί το τι θα πρέπει να πληρώνει ο καθένας βάσει της συνολικής αξίας των ακινήτων του. Είναι προφανές ότι αυτή η "ρήτρα" αλλάζει τα δεδομένα.

Σε συνολικό επίπεδο, το ιδιωτικό χρέος (δηλαδή οι οφειλές προς τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία και εφορία) ξεπερνούν τα 240 δις. ευρώ. Ωστόσο, η αξία των ακινήτων όλων των Ελλήνων (σε όρους αντικειμενικών αξιών) υπερβαίνει τα 550-600 δις. ευρώ. Μένει λοιπόν να φανεί πόσα από αυτά τα ακίνητα βρίσκονται σήμερα στα χέρια των οφειλετών και τι θα γίνει από εδώ και στο εξής.

Ακίνητα

Το σίγουρο είναι ότι η ρύθμιση που ενεργοποιείται σήμερα, θα πυροδοτήσει εξελίξεις. Με την υποβολή της αίτησης (για την οποία θα μπορεί να πιέσει και η ίδια η τράπεζα) θα προκύπτει ένα ποσό το οποίο θα πρέπει να καταβάλλει κάθε μήνα ο κάθε οφειλέτης. Αν η ρύθμιση δεν φέρει αποτέλεσμα, τότε θα ξεκινά η διαδικασία του πλειστηριασμού.

Παράδειγμα:

Το παράδειγμα αποτυπώνει και το πώς ακριβώς θα λειτουργεί η ρύθμιση.

  • Οφειλέτης έχει στην κατοχή του ακίνητο αξίας 70.000 ευρώ και χρωστάει 140.000 ευρώ σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
  • Το εισόδημά του ανέρχεται στα 15.000 ευρώ και οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης είναι 14.000 ευρώ.
  • Στο βάθος της 20ετίας, θα πρέπει να πληρώσει στους οφειλέτες του 20.000 ευρώ (λόγω του ότι το εισόδημα ξεπερνά τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης) και 70.000 ευρώ που είναι η αξία του ακινήτου. Σύνολο: 90.000 ευρώ.
  • Αν τα καταφέρει (σ.σ η δόση μαζί με τους τόκους θα βγαίνει περίπου στα 400-410 ευρώ) τότε το υπόλοιπο των οφειλών (περίπου 50.000 ευρώ) θα κουρευτεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Και τι γίνεται αν ο οφειλέτης δεν εξυπηρετήσει τη ρύθμιση; Τότε θα ενεργοποιείται η διαδικασία του πλειστηριασμού προκειμένου να εκποιηθεί η περιουσία του και να λάβουν οι πιστωτές το μερίδιο που τους αναλογεί.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ 11 Ιουν 2021 | 10:25

"Μπλόκο" από δικηγόρους στους πλειστηριασμούς α΄ κατοικίας για τα ευάλωττα νοικοκυριά

Την αποχή των δικηγόρων από πλειστηριασμούς α΄ κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών,αποφάσισε η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.

ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ 10 Ιουν 2021 | 05:16

Πώς θα υπολογίζουμε την αξία των ακινήτων μας με το πάτημα ενός κουμπιού - Νέα ψηφιακή εφαρμογή

Μέσα στις επόμενες ημέρες, παρουσιάζεται από τα υπουργεία Ψηφιακής Πολιτικής και Οικονομικών η ηλεκτρονική εφαρμογή υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ 09 Ιουν 2021 | 08:45

Σε ποιες περιοχές της Αττικής βρίσκεις ακόμη σπίτι με 1.000 ευρώ το μέτρο

Πριν λίγα χρόνια, η απάντηση στο ερώτημα "σε ποιες περιοχές μπορώ να βρω ένα ακίνητο με αντικειμενική αξία χαμηλότερη από 1.000 ευρώ το μέτρο μέσα στο λεκανοπέδιο της Αττικής", θα ήταν εύκολη.

ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΣΗΜΟΤΗΤΩΝ 08 Ιουν 2021 | 13:11

Λίαμ Νίσον, Ορλάντο Μπλουμ, Ντέβιντ Μπέκαμ, Πριγιάνκα Τσόπρα καλούν την G7 να δώσει εμβόλια στις φτωχές χώρες

Περίπου 30 διασημότητες κάλεσαν σήμερα τα μέλη της Ομάδας των Επτά (G7) να δώσουν σε φτωχές χώρες δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 08 Ιουν 2021 | 11:19

Σταϊκούρας: Εως 12 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ του 2022 - Τέλος τον Ιούνιο τα "κουρεμένα" ενοίκια

"Θα μπορούσαν να γίνουν και δέκα οι δόσεις ή και οριακά περισσότερες. Θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι 12", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 08 Ιουν 2021 | 08:05

Επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα προς Μητσοτάκη για τα δάνεια της ΝΔ: Πώς έφτασαν τα 342 εκατ. ευρώ;

Επίκαιρη ερώτηση με θέμα "διαχειριστική διαφάνεια και οικονομική εξυγίανση των πολιτικών κομμάτων" κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας.

ΟΙ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ 08 Ιουν 2021 | 07:45

Νέες αντικειμενικές αξίες: Τα νότια προάστια "αποκαθηλώνουν" τα βόρεια - Η Γλυφάδα ακριβότερη από την Κηφισιά

Μεγάλες αυξήσεις επέρχονται στις αντικειμενικές αξίες κυρίως στα νότια προάστια της Αττικής, τη λεγόμενη Ριβιέρα. Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 07 Ιουν 2021 | 09:49

Αυτές είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες: Αυξήσεις στο 55% των περιοχών - "Φωτιά" σε Αθηναϊκή Ριβιέρα και Μύκονο

Μεγάλες αυξήσεις επέρχονται στις αντικειμενικές αξίες κυρίως στα νότια προάστια της Αττικής, τη λεγόμενη Ριβιέρα. Τι θα γίνει με τον ΕΝΦΙΑ. Οι ανακοινώσεις Σταϊκούρα.

NEW YORK TIMES 07 Ιουν 2021 | 08:26

Πόσες δόσεις εμβολίου για τον κορονοϊό θα χρειαστούμε ακόμη: 8 βασικά ερωτήματα ζητούν απαντήσεις

Πολλά ερωτήματα έχουν οι επιστήμονες σχετικά με την πιθανότητα να χρειαστούν αργότερα ενισχυτικές ή αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 07 Ιουν 2021 | 07:30

Ανακοινώνονται οι νέες αντικειμενικές αξίες: Τι αλλάζει στον ΕΝΦΙΑ - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Η ανακοίνωση των νέων αντικειμενικών αξιών ακινήτων σήμερα το πρωί από τον υπουργό Οικονομικών.

ΣΤΙΣ 9 ΤΟ ΠΡΩΙ 07 Ιουν 2021 | 06:45

Σήμερα οι ανακοινώσεις για αντικειμενικές αξίες - ΕΝΦΙΑ

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο γγ Οικονομικής Πολιτικής Χρ. Τριαντόπουλος θα ανακοινώσουν τη μεταρρύθμιση των αντικειμενικών αξιών.

ΤΑ "ΠΑΝΩ" ΚΑΙ ΤΑ "ΚΑΤΩ" 06 Ιουν 2021 | 08:19

ΕΝΦΙΑ 2022: Πώς θα τον υπολογίσετε - Πού θα αυξηθεί και πού θα πέσει

Θα έρθει φουσκωμένο το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ μέσα στο 2022; Αναλυτικά παραδείγματα ακινήτων σε διάφορες περιοχές της χώρας

ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΠΡΙΝ 05 Ιουν 2021 | 17:41

Κοζάνη: Τη Δευτέρα η δίκη του 45χρονου που εισέβαλε με το τσεκούρι στην εφορία

Στο Mικτό Ορκωτό Δικαστήριο Φλώρινας θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 7 Ιουνίου η δίκη του 45χρονου με το τσεκούρι.