X

Αποκαλυπτήρια με... δόσεις για τη στήριξη των νοικοκυριών: Στόχος πρώτος το diesel κάτω από τα δύο ευρώ

Στο επίκεντρο η ανάγκη να συγκρατηθεί η τιμή του πετρελαίου κίνησης, με επιδίωξη να υποχωρήσει κάτω από τα δύο ευρώ το λίτρο.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους λαμβάνοντας υπόψη και τα όσα -όχι ιδιαίτερα αισιόδοξα- συζητήθηκαν στο χθεσινό συμβούλιο των υπουργών ενέργειας.

Κινούμενος με εθνικές δυνάμεις και χωρίς να διαφαίνεται κάποια ουσιαστική ευρωπαϊκή στήριξη προς το παρόν, αναμένεται να θέσει στο επίκεντρο την ανάγκη να συγκρατηθεί η τιμή του πετρελαίου κίνησης, με επιδίωξη να υποχωρήσει κάτω από τα δύο ευρώ το λίτρο.

Ο λόγος είναι πολύ συγκεκριμένος: Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών γνωρίζει ότι τα στοιχεία του πληθωρισμού την Παρασκευή δεν θα είναι ευχάριστα, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης έχει δεχθεί μηνύματα για επικείμενες ανατιμήσεις σε είδη ευρείας κατανάλωσης ακριβώς λόγω της αύξησης του μεταφορικού και παραγωγικού κόστους. Υπάρχει μεν η συμφωνία για τις μειωμένες τιμές στα 1350 προϊόντα, όμως δεν υπάρχει καμία δέσμευση πλέον για συγκράτηση τιμών στα υπόλοιπα… 18.000.

Για την ανάσχεση των πιέσεων, η κυβέρνηση επιλέγει τη συνεργασία με τα διυλιστήρια, ώστε να υπάρξει συνεισφορά τους στην επιδότηση των καυσίμων. Κρίνεται ότι η λύση της φορολόγησης -η οποία έχει τεθεί από άλλες ευρωπαΪκές χώρες- θα απέδιδε κάποια έσοδα από τον Αύγουστο του 2027 δηλαδή κατόπιν εορτής καθώς το βασικό ζητούμενο είναι η συγκράτηση των τιμών τώρα.

Στόχος πρώτος το diesel κάτω από τα 2 ευρώ

Το σχέδιο προβλέπει αύξηση της συνολικής ενίσχυσης στο πετρέλαιο κίνησης στα 20 λεπτά το λίτρο για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου, έναντι των 15 λεπτών του Σεπτεμβρίου. Το ποσό αυτό θα διαμορφωθεί από κοινού με τη συμμετοχή των διυλιστηρίων, τα οποία αναλαμβάνουν επίσης να καλύψουν επιδότηση 10 λεπτών ανά λίτρο στην αμόλυβδη βενζίνη.

Η παρέμβαση αυτή συμπίπτει με τη μεταβολή των δεδομένων στη χονδρική αγορά καυσίμων. Η τιμή διυλιστηρίου για το πετρέλαιο κίνησης υποχώρησε από το 1,64 ευρώ το λίτρο στις 21 Σεπτεμβρίου στο 1,56 ευρώ στις 29 Σεπτεμβρίου, καταγράφοντας πτώση 8 λεπτών μέσα σε διάστημα οκτώ ημερών.

Η μείωση του κόστους κτήσης σε συνδυασμό με το νέο σχήμα επιδότησης των 20 λεπτών μεταβάλλει άμεσα τα δεδομένα της λιανικής. Από τα 2,15 ευρώ το λίτρο όπου κινείται η μέση τιμή στις 30 Σεπτεμβρίου, το diesel κίνησης αναμένεται να διαμορφωθεί κάτω από τα 2,10 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι, εφόσον διατηρηθεί η τάση υποχώρησης στις διυλιστηριακές τιμές, δημιουργείται ο χώρος για να προσεγγίσει η αντλία το όριο των δύο ευρώ.

Παράλληλα, η ημέρα αναμένεται ότι θα περιλαμβάνει και παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα με στόχο και πάλι τη συγκράτηση των τιμών. Το πλαφόν στα πρατήρια δεν αναμένεται να επανέλθει ωστόσο φαίνεται ότι οι ανακοινώσεις δεν θα περιοριστούν μόνο στην γνωστοποίηση της επιδότησης.