Απώλεια 10 δισ. ευρώ από το λαθρεμπόριο τσιγάρων στην ΕΕ

Το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα που ταλανίζει τις μικρές επιχειρήσεις λιανικής που λειτουργούν νόμιμα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Απίστευτη απόφαση: To διάλειμμα για τσιγάρο θα αφαιρείται από τον μισθό

Στα 10 δις ευρώ ετησίως εκτιμά η Κομισιόν τις απώλειες των εσόδων συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το λαθρεμπόριο των τσιγάρων. Συνολικά η OLAF έχει κατασχέσει μόνο το 2019 250 εκ λαθραία τσιγάρα.

Τη σχετική αποκάλυψη έκανε ο Επίτροπος για τον Προϋπολογισμό και Διοίκηση Johannes Hahn απαντώντας σε ερώτηση της Ευρωβουλευτού της ΝΔ -ΕΛΚ Μαρίας Σπυράκη , η οποία εστίασε στο ζήτημα του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων μετά την άρση των περιορισμών λόγω της πανδημίας καθώς το πρόβλημα επανεμφανίστηκε .

Ο Επίτροπος υπογράμμισε ότι σε όλη την ΕΕ, υπάρχει απώλεια περίπου 10 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για τους εθνικούς προϋπολογισμούς και τον προϋπολογισμό της ΕΕ λόγω του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων.

"Το ενωσιακό σύστημα ιχνηλασιμότητας των προϊόντων καπνού αποτελεί σημαντική εξέλιξη· βάσει αυτού όλες οι μονάδες συσκευασίας των προϊόντων καπνού φέρουν μοναδικό κωδικό αναγνώρισης. Αυτό βοηθά τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να παρακολουθούν και να εντοπίζουν τις κινήσεις των προϊόντων καπνού και να καθορίζουν πότε ένα προϊόν εκτρέπεται στην παράνομη αγορά. Από τον Μάιο του 2019, σχεδόν 30 δισεκατομμύρια πακέτα τσιγάρων και καπνού για στριφτά τσιγάρα έχουν σημανθεί με μοναδικούς κωδικούς αναγνώρισης" σημειώνει στην απάντησή του ο κ. Hahn.

Ταυτόχρονα παραδέχεται ότι το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων εξακολουθεί να έχει μεγάλη έκταση παρά τα σχετικά μέτρα της ΕΕ με αποτέλεσμα η OLAF να έχει συμβάλει στην κατάσχεση ,μόνο το 2019 ,σε πάνω από 250 χιλιάδες τόνους λαθραίων τσιγάρων.

Ολόκληρη η ερώτηση της κ. Σπυράκη και η απάντηση του Eπιτρόπου Johannes Hahn έχει ως εξής:

Το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα που ταλανίζει τις μικρές επιχειρήσεις λιανικής που λειτουργούν νόμιμα, διότι μειώνει τον τζίρο τους, αφού απομακρύνει μεγάλο μέρος καταναλωτών από αυτές. Οι περιορισμοί που εφαρμόστηκαν λόγω της πανδημίας περιόρισαν προσωρινά το πρόβλημα, καθώς η αγορά σταμάτησε να κινείται και συμπαρέσυρε σε μεγάλο βαθμό και το λαθρεμπόριο, που δρα ως φαίνεται παρασιτικά. Ωστόσο, με την άρση των περιορισμών, το πρόβλημα εμφανίζεται ξανά και δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την ήδη πληγείσα μικρή λιανική αγορά και τους νόμιμα δραστηριοποιούμενους σε αυτή.

Με αυτά τα δεδομένα ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πώς αποτιμάται η ετήσια οικονομική απώλεια από το παράνομο εμπόριο καπνικών προϊόντων για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της;

2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων σε ευρωπαϊκό επίπεδο;

Απάντηση του κ Hahn, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (7.9.2020)

1. Λόγω του λαθραίου χαρακτήρα της παράνομης αγοράς καπνού, είναι δύσκολο να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι σχετικές απώλειες εσόδων. Επομένως, η Επιτροπή δεν διαθέτει επίσημα στοιχεία για τα απολεσθέντα ποσά λόγω του λαθρεμπορίου τσιγάρων, αλλά εκτιμάται ότι, σε όλη την ΕΕ, υπάρχει απώλεια περίπου 10 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για τους εθνικούς προϋπολογισμούς και τον προϋπολογισμό της ΕΕ λόγω του παράνομου εμπορίου καπνικών προϊόντων. Εκτός από την απώλεια αυτή πρέπει να ληφθούν υπόψη και άλλες επιζήμιες επιπτώσεις στις πολιτικές για τη δημόσια υγεία και στα έννομα συμφέροντα των νομοταγών επιχειρήσεων.

2. Η Επιτροπή συμμετέχει ενεργά στην καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου καπνού, το οποίο επηρεάζει τα δημόσια οικονομικά της ΕΕ και των κρατών μελών· τον Δεκέμβριο του 2018, ενέκρινε νέο σχέδιο δράσης το οποίο περιλαμβάνει για τον σκοπό αυτό 50 στοχευμένες δράσεις πολιτικής και μέτρα επιβολής, τα οποία αποσκοπούν επίσης στην προστασία της δημόσιας υγείας και της δημόσιας ασφάλειας.

Το ενωσιακό σύστημα ιχνηλασιμότητας των προϊόντων καπνού αποτελεί σημαντική εξέλιξη· βάσει αυτού όλες οι μονάδες συσκευασίας των προϊόντων καπνού φέρουν μοναδικό κωδικό αναγνώρισης. Αυτό βοηθά τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να παρακολουθούν και να εντοπίζουν τις κινήσεις των προϊόντων καπνού και να καθορίζουν πότε ένα προϊόν εκτρέπεται στην παράνομη αγορά. Από τον Μάιο του 2019, σχεδόν 30 δισεκατομμύρια πακέτα τσιγάρων και καπνού για στριφτά τσιγάρα έχουν σημανθεί με μοναδικούς κωδικούς αναγνώρισης.

Όσον αφορά τις επιχειρησιακές δραστηριότητες, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) έχει μια μοναδική εντολή διεξαγωγής ερευνών για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τσιγάρων και συντονίζει τις πολύπλοκες διασυνοριακές επιχειρήσεις καταπολέμησης του λαθρεμπορίου που διεξάγονται από τις αρχές επιβολής του νόμου εντός και εκτός της ΕΕ, ώστε να καταστεί δυνατή η είσπραξη των διαφυγόντων δασμών και η δίωξη των δραστών. Για παράδειγμα, το 2019 η δράση της OLAF συνέβαλε στην κατάσχεση άνω των 250 εκατομμυρίων τσιγάρων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

14 Σεπ 2020 | 16:04

Κορονοϊός: Ηχηρό "καμπανάκι" ΠΟΥ στην Ευρώπη - Οκτώβριο και Νοέμβριο θα αυξηθούν οι νεκροί

Δύσκολοι μήνες - Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για άνοδο των θανάτων από κορονοϊό στην Ευρώπη τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

ΤΟ «ΜΑΚΡΥ ΧΕΡΙ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 10 Σεπ 2020 | 21:01

Αποκάλυψη Nordic Monitor: Πώς η τουρκική MIT στρατολογεί πράκτορες στην Ευρώπη

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Nordic Monitor για την στρατολόγηση τούρκων κατασκόπων από τη MIT μέσω ΜΚΟ.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 05 Σεπ 2020 | 09:57

Σταϊκούρας: Έφτασαν τα πρώτα χρήματα από την Ευρώπη – Φέτος τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποκάλυψε ότι εχουν έχουν φτάσει τα πρώτα χρήματα από την Ευρώπη - Τι είπε για σχέδιο νόμου

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΒΕ 04 Σεπ 2020 | 22:55

Νέο μήνυμα Σχοινά στην Τουρκία: Κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει την Ευρώπη με κραυγές ή απειλές

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς επανέλαβε τη θέση του για τις προκλήσεις της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν εκβιάζεται

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ 03 Σεπ 2020 | 19:27

Σκληρός ο Ερντογάν με Μέρκελ σε τηλεφωνική επικοινωνία - "Απαράδεκτο να υποστηρίζετε την Ελλάδα"

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στο επίκεντρο της επικοινωνίας Μέρκελ με Ερντογάν - Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε την Ευρώπη ότι υποστηρίζει την Ελλάδα

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ EUROSTAT 01 Σεπ 2020 | 13:24

Κορονοϊός: Αυξάνεται η ανεργία στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας

Αυξήθηκαν οι άνεργοι στην Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ 30 Αυγ 2020 | 09:09

Η "Διεθνής των Ψεκασμένων": Μεγάλες διαδηλώσεις στην Ευρώπη με σύνθημα "Ο κορονοϊός είναι ένα μεγάλο ψέμα" [εικόνες]

Οι πολέμιοι της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού κατέβηκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους σε αρκετές πόλεις της Ευρώπης.

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Ο ΥΠΕΞ 28 Αυγ 2020 | 10:50

Ηχηρό μήνυμα Δένδια σε Γερμανία και Μπορέλ: Απόλυτη αναγκαιότητα οι κυρώσεις στην Τουρκία

Ο Υπουργός προσήλθε στο Άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ. Σήμερα η συζήτηση για την Τουρκία.

ΤΖΕΡΟΜ ΠΑΟΥΕΛ 27 Αυγ 2020 | 13:26

Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκή χρηματιστήρια - Περιμένουν όλοι τι θα πει ο αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης

Πτωτικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενόψει της ομιλίας του κεντρικού τραπεζίτη των ΗΠΑ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ MEDIA 20 Αυγ 2020 | 07:33

Η Ευρώπη ανακαλύπτει επιτέλους ποιος είναι ο πραγματικός Ερντογαν: Ένας ορκισμένος εχθρός της Δυσης

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν από τους ηγέτες της Ευρώπης να αντιδράσουν αποφασιστικά στα τερτίπια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 19 Αυγ 2020 | 17:29

Die Welt: Εχθρός της ΕΕ ο Ερντογάν; - O Μακρόν ο μεγαλύτερος εχθρός του

Ανάλυση της Die Welt για τον κίνδυνο που αποτελεί για την ΕΕ ο Ερντογάν- Εξηγεί γιατί ο Μακρόν έχει γίνει ο μεγαλύτερος εχθρός του

2,2 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ 18 Σεπ 2020 | 12:08

To Public.gr έφτασε τις 1.100 συνεργαζόμενες επιχειρήσεις

Ακόμα περισσότερες επιλογές για τους καταναλωτές, πολλαπλά οφέλη για τους συνεργάτες.