Follow us

Απόστολος Βακάκης: Ο πληθωρισμός και η πανδημία φέρνουν την ''τέλεια καταιγίδα'' - Χαμένες χρονιές το 2022 και το 2023

"Οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια προς την τέλεια καταιγίδα'' σημείωσε ο επιχειρηματίας, παρά την αύξηση των πωλήσεων του Jumbo κατά 25%

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Απόστολος Βακάκης

Σε πλήρη αντίφαση με τα αποτελέσματα του τετραμήνου του 2022, τα οποία έδειξαν αύξηση των πωλήσεων κατά 25%, βρέθηκε ο πρόεδρος του Ομίλου Jumbo, Απόστολος Βακάκης, ο οποίος στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων προανήγγειλε την έλευση της τέλειας καταιγίδας λόγω πληθωρισμού και πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι τόσο το 2022 όσο και το 2023 "είναι χαμένες χρονιές".

"Οδεύουμε με μαθηματική ακρίβεια προς την τέλεια καταιγίδα, καθότι οι πολιτικές οι οποίες εφαρμόζονται από τις κεντρικές τράπεζες είναι τελείως αντιφατικές με την πραγματικότητα που βιώνουμε στην καθημερινότητα σε ό,τι αφορά το παρόν και το εγγύς μέλλον", σημείωσε χαρακτηριστικά ο επιχειρηματίας.

Αναφερόμενος ωστόσο στην πορεία του τετραμήνου και κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, είπε ότι η πορεία του Ομίλου είναι εξαιρετική σε ενοποιημένη βάση αλλά και στις επιμέρους αγορές του εξωτερικού όπου αυτός δραστηριοποιείται, με εξαίρεση τη Ρουμανία (Κύπρος +28%, Βουλγαρία +0,9%, Ρουμανία -9%).

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών, με βάση το οποίο ο Όμιλος έβαλε ως όριο τα 13,5 ευρώ και σε ερώτημα μετόχου γιατί η επιχείρηση δεν αυξάνει το όριο της τιμής στα 17 ή και στα 18 ευρώ ή και περισσότερο, ο Απόστολος Βακάκης απάντησε με σαφήνεια ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν έγινε σε μία προσπάθεια τόνωσης της μετοχής, "καθώς δεν είναι στις προθέσεις μας να πουλήσουμε τη μετοχή δυναμικά με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Η στρατηγική μας βασίζεται στο ότι τη μετοχή που αγοράζει κάποιος θα την έχει για πάντα, για τα παιδιά του, και απολαμβάνει μίας μερισματικής πολιτικής που είναι πάντοτε γενναιόδωρη".

Διαβάστε Επίσης

"Βάζουμε ανάχωμα μπροστά από το λιμάνι για να αντέξουμε την καταιγίδα"

"Βάζουμε ανάχωμα μπροστά από το λιμάνι για να μπορέσουμε να αντέξουμε την καταιγίδα, την οποία εμείς μετά βεβαιότητας αναμένουμε. Τα πράγματα μέρα με την ημέρα σκοτεινιάζουν. Ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί το τι ακριβώς γίνεται. Δεν έχει συνειδητοποιήσει το τι σημαίνει σχέση ευρώ - δολαρίου στο 1 προς 1. Δεν έχει συνειδητοποιήσει την έννοια του πολέμου και τις μεσοπρόθεσμες επιπλοκές που θα φέρει. Δεν έχει πολυκαταλάβει γιατί η Ασία προχωράει σε δυναμικά νέα lockdowns τη στιγμή που εδώ ζούμε με την ευχή ότι η πανδημία έχει κάνει τον κύκλο της. Ούτε είμαστε ευαισθητοποιημένοι στα ψιλά γράμματα. Άρα, μία συνετή διοίκηση δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να ενθαρρύνει κινήσεις, οι οποίες σε περιβάλλον τεραστίας αστάθειας θα δημιουργούσαν έναν λόγο περί αύξησης της αξίας της μετοχής. Όσο εγώ κάθομαι σε αυτήν την καρέκλα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσω τον επενδυτή συνεταίρο ως κάποιον αισιόδοξο βλάκα".

"Η κρίση δεν έχει καν ξεκινήσει"

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η κρίση, δεν έχει καν έχει ξεκινήσει. "Ζούμε σε δύο αντιφατικούς κόσμους. Θέλω να θυμίσω ότι οι κεντρικές τράπεζες έλεγαν ότι δεν υπάρχει πληθωρισμός, μετά είπαν ότι είναι προσωρινός, μετά ότι ο πληθωρισμός μάλλον δεν είναι προσωρινός και μάλλον λίγο πιο μακροπρόθεσμος και μετά παρότι μιλάμε για double digit inflation, ότι οι επενδυτές θα πρέπει να πληρώνονται με αρνητικό επιτόκιο".

Προϋπόθεση για να πέσει έξω στις προβλέψεις του, είναι να συμβούν όπως είπε, πράγματα που θα ανατρέψουν τα μελλούμενα. Όπως δηλαδή "το να σταματήσει ο πόλεμος, να επιστρέψουν οι Ρώσοι τα εδάφη που κατέλαβαν το 2014 και το 2022. Να σταματήσει ο κορονοϊός με δήλωση Θεού".

Η αναθεώρηση των επενδυτικών κινήσεων

Σχετικά με την αναθεώρηση του επενδυτικού σχεδιασμού του Ομίλου, ο οποίος τον Ιανουάριο του 2022 είχε προαναγγείλει τη δημιουργία τεσσάρων καταστημάτων εντός του έτους, ο Απόστολος Βακάκης τόνισε ότι το Capex έχει παραμείνει αναλλοίωτο, με τη διαφορά ότι τα προγραμματισμένα προς λειτουργία σημεία πώλησης, κατασκευάζονται αλλά δεν θα ανοίξουν τις πόρτες τους φέτος, λαμβάνοντας χρονική παράταση.

"Τα μαγαζιά αγοράζονται, κατασκευάζονται, αλλά σε αυτή τη φάση δεν είναι συνετό να τα λειτουργήσουμε. Παρ’ όλ’ αυτά επειδή δεν θέλουμε να χάσουμε το μομέντουμ και έχουμε τα λεφτά, συνεχίσαμε την επενδυτική μας πολιτική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το συγκεκριμένο κομμάτι των επενδύσεων το ρίξαμε στην παραγωγή". Προανήγγειλε ωστόσο ότι φέτος θα ανοίξει ένα κατάστημα τις πόρτες του, στη Ρουμανία, με στόχο την ενίσχυση της συγκεκριμένης αγοράς με ένα καινούργιο σημείο πώλησης.

Απέφυγε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση

Συγκρίνοντας τον πληθωρισμό του 2009 με τον σημερινό και αναφερόμενος στον πιθανό ρόλο του κράτους για τη σημερινή κατάσταση, ο επιχειρηματίας απέφυγε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση. "Ρόλος μας είναι να στηρίζουμε την εκάστοτε εκλεγμένη διοίκηση και αυτό δεν θα αλλάξει στο δικό μου μυαλό. Το μοντέλο που έχω στο κεφάλι μου δεν είναι τετραετίας ή δύο τετραετιών αλλά μοντέλο ζωής. Επομένως εμείς κάνουμε τη δουλειά μας και οι πολιτικοί τη δική τους".

"Αυτό που πάμε να αντιμετωπίσουμε δεν το φαντάζεται κανένας ούτε στα χειρότερα όνειρά του. Το γεγονός ότι έχουμε την αυταπάτη πως αυτά που διαβάζουμε δεν συμβαίνουν, δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνουν", πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις είπε ότι δεν μπορεί κάποιος να τιμολογεί τις υπηρεσίες του 8 φορές πάνω σε σχέση με αυτό που τιμολογούσε πριν από έναν χρόνο με το επιχείρημα ότι κάτι άλλαξε οριακά. "Είναι σαν να λέμε κι εμείς ότι επειδή κάτι άλλαξε, αντί για 5 θα πουλάμε 50 ευρώ", σχολίασε.

Διαβάστε Επίσης

Συμφωνία στο Ισραήλ: "Θα τους ζητήσουμε το παραδάκι"

Ως προς την συμφωνία franchise που έχει συνάψει ο Όμιλος Jumbo με την εταιρεία λιανικής, Fox-Wizel και αφορά στην ενεργοποίηση του εμπορικού σήματος της ελληνικής επιχείρησης καταναλωτικών αγαθών στο Ισραήλ, ο Απ. Βακάκης εκτίμησε ότι θα ξεκινήσει να υλοποιείται από το φθινόπωρο.

"Η συμφωνία στο Ισραήλ είναι ενεργή, ωστόσο έχει τη μορφή του franchise. Εμείς είμαστε ένα μικρόφωνο που αναμεταδίδουμε αυτό που μας λένε, αλλά δεν έχουμε ευθύνη για το τι μας λένε. Αναφέρουν ότι θα ξεκινήσει φέτος το πρώτο κατάστημα, μας το έχουν δείξει, έχουμε κλωτσήσει τους τοίχους, έχουμε περπατήσει εκεί, αλλά δεν έχουμε εμείς καμία αγωνία για το εγχείρημα. Ωστόσο, εάν δεν ανοίξουν τις πιστώσεις για να πάρουν εμπορεύματα δεν μπορούμε να πούμε κάτι. Σύντομα θα πιέσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, γιατί δεν θα προαγοράσουμε αποθέματα με τη λογική ότι μπορεί να τα πάρουν, μπορεί και όχι. Θα τους ζητήσουμε δηλαδή το παραδάκι. Μάλλον μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες θα ξέρουμε εάν πέρα από τις προθέσεις θα δώσουν και τα χρήματα για να αγοράσουν τα εμπορεύματα".

Πρόβλεψη για απώλειες 5 μονάδων στο περιθώριο κέρδους

Για το σύνολο του 2022 ο κ. Βακάκης εκτίμησε ότι ο Όμιλος θα χάσει περί τις 5 μονάδες στο περιθώριο κέρδους (55,66% το μεικτό περιθώριο του 2021). "Είχαμε μία θετική επίπτωση που ήταν η ανατίμηση του υφιστάμενου στοκ και έχουμε μία καταστροφική συνέχεια, που είναι ότι πρέπει για να παραλάβουμε προϊόντα σε χειρότερες συνθήκες απ’ όσο μπορούσε κάποιος να φανταστεί. Φυσικά δεν είμαστε ανεπάγγελτοι. Έχουμε ειδικές συμφωνίες με τις τράπεζες και τους προμηθευτές και προσπαθούμε κάτι που για κάποιον άλλον είναι θανάσιμο, αλλά εμάς μπορεί να μην μας επηρεάσει τόσο πολύ. Όλος ο αέρας είναι 100% κόντρα. Για πόσο καιρό δεν το ξέρει κανείς".

ΠΗΓΗ: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΘΑ ΚΟΡΥΦΩΘΕΙ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ 22 Ιουν 2022 | 11:35

Ιστορικό υψηλό 40 ετών για τον πληθωρισμό στη Βρετανία - Εφτασε το 9.1%

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να παραμείνει πάνω από το 9% τους ερχόμενους μήνες στη Βρετανία.

ΓΙΑ ΔΕΝ ΑΝΤΕΠΕΞΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ 21 Ιουν 2022 | 14:45

Μεγάλη απεργία στην easyjet Ισπανίας - Λυγίζουν οι αεροπορικές εταιρείες από τη ζήτηση μετά από δύο χρόνια πανδημίας

Η απεργία αναμένεται να εντείνει τις δυσκολίες στα ταξίδια καθώς ο κλάδος προσπαθεί να διαχειριστεί την ανάκαμψη της ζήτησης.

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΙΑΣ 21 Ιουν 2022 | 11:05

Βασιλακόπουλος: Οι άνω των 60 ετών να κάνουν τώρα την 4η δόση εμβολίου - Μην περιμένουν τον Οκτώβριο

Ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι "το εμβόλιο πλέον δεν είναι το μόνο μας εργαλείο. Υπάρχει, για παράδειγμα, η θεραπεία με τα χάπια της Pfizer".

ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΩΝ 19 Ιουν 2022 | 18:54

Κορονοϊός: Προβληματισμός από την πορεία της πανδημίας - Πάνω από 20.000 κρούσματα τις επόμενες ημέρες

Προβληματίζει ξανά η πορεία του κορονοϊού τους επιστήμονες, καθώς τις επόμενες ημέρες αναμένονται στην Ελλάδα πάνω από 20.000 κρούσματα.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 16 Ιουν 2022 | 16:19

Κορονοϊός: Ακόμη 4.729 νέα κρούσματα στην Αττική - 383 νέες μολύνσεις στη Θεσσαλονίκη

Ακόμη 4.729 νέα κρούσματα κορονοϊού καταγράφηκαν στην Αττική το τελευταίο 24ώρο - Άλλες 383 στη Θεσσαλονίκη.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ 2% 15 Ιουν 2022 | 22:26

Στη μάχη του πληθωρισμού οι ΗΠΑ: Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 0,75% - Η μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίου από το 1994

Η Fed αναθεώρησε την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό, που εκτιμά ότι θα ανέλθει στο 5,2% φέτος, η εκτίμηση τον Μάρτιο ήταν στο 4,3%.

15 Ιουν 2022 | 07:53

Μία διαφορετική ματιά στην οικονομία!

Όλες οι μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες ξεκίνησαν ή έχουν ήδη δημοσιοποιήσει την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν σειρά αυξήσεων στα βασικά επιτόκιά τους και ο φόβος μιας σοβαρής ύφεσης κρέμεται πάνω από τον τράχηλο της παγκόσμιας οικονομίας.

ΕΞΕΤΑΣΤΗΚΑΝ 150 ΑΝΑΦΟΡΕΣ 13 Ιουν 2022 | 20:46

Δεν έγιναν επαρκείς συνοριακοί έλεγχοι εντός χώρου Σένγκεν στην πανδημία - Έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς δεν διαθέτει τα σωστά εργαλεία, δεν ανταποκρίθηκε επαρκώς στον εποπτικό της ρόλο", αποφαίνεται το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ 09 Ιουν 2022 | 20:02

Η Lufthansa θα ακυρώσει 900 πτήσεις τον Ιούλιο - Η πανδημία και η έλλειψη προσωπικού

Η Lufthansa παραδέχεται στην ανακοίνωσή της ότι δεν είναι σε θέση να καλύψει τη ζήτηση μετά από τη "σοβαρότερη κρίση που έχει υποστεί η αεροπλοΐα".

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ 09 Ιουν 2022 | 12:05

Εκτίναξη του πληθωρισμού στο 11,3% τον Μάιο: "Φωτιά" καύσιμα και τρόφιμα - Αύξηση 173% στο φυσικό αέριο

Σε νέο υψηλό διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός τον Μάιο, σκαρφαλώνοντας στο 11,3%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ - Ξέφρενο ράλι τιμών.

4Η ΔΟΣΗ ΣΤΙΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ 07 Ιουν 2022 | 08:52

Παυλάκης: Η Ομικρον 5 μπορεί να προκαλέσει νέα πανδημία στο τέλος του καλοκαιριού - 4η δόση στους ευάλωτους

"Οι επιδημίες δεν εξαφανίζονται τόσο εύκολα. Έχουμε συνεχείς επιθέσεις από ιούς, βακτήρια, πρωτόζωα, και όταν δεν παίρνουμε τα μέτρα μας πάντα υπάρχει πιθανότητα για καινούργιες επιδημίες", ανέφερε ο κ. Παυλάκης.

ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 05 Ιουν 2022 | 15:59

Κορονοϊός: Ακόμη 2.661 νέα κρούσματα - 11 θάνατοι - 118 διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ

Ακόμη 2.661 νέα κρούσματα κορονοϊού, 11 θανάτους και 118 διασωληνωμένους ανακοίνωσε σήμερα Κυριακή 5/5/2022 ο ΕΟΔΥ.

ΑΡΙΘΜΟΣ - ΡΕΚΟΡ 03 Ιουν 2022 | 12:11

Απίστευτο: Εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός στην Τουρκία: Εφτασε τον Μάιο το 73,50%!!!

Στο 73,5% σκαρφάλωσε τον Μάιο ο πληθωρισμός στην Τουρκία, το υψηλότερο ποσοστό από το Φεβρουάριο του 2002.