Αργότερα (και βλέπουμε...) η λύση για το ελληνικό χρέος

Κάτι παίζεται πίσω από τις κλειστές πόρτες. Η μυστική συμμαχία ΔΝΤ - Ευρώπης για το ελληνικό χρέος.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αργότερα (και βλέπουμε...) η λύση για το ελληνικό χρέος

Επισήμως ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω της προεκλογικής περιόδου προβάλλουν ως επιχείρημα ότι η νέα ελάφρυνση χρέους μπορεί να θεωρείται δεδομένη για την Ελλάδα ,ως απόρροια της διαπραγμάτευσης των προηγούμενων μηνών, αλλά στο παρασκήνιο κάθε άλλο παρά αυτονόητη δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως απόφαση από το Βερολίνο και την Ευρώπη. Tο σχετικό φόβο αποκάλυψε ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Αλέξη Τσίπρα και τελικός διαπραγματευτής της συμφωνίας Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του σε διεθνές οικονομικό site.

Η πολιτική αβεβαιότητα το νέο...άλλοθι για το χρέος;

Το τελευταίο διάστημα έχει πυκνώσει η φημολογία ότι οι Ευρωπαίοι με άλλοθι την πολιτική αβεβαιότητα και την δραματική καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ​​λόγω εκλογών στην χώρα, θα επικαλεστούν μετά τις εκλογές την ανάγκη νέας αναβολής του αιτήματος για νέα απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Σημειώνεται ότι κάτι αντίστοιχο συνέβη και το Νοέμβριο του 2012, όταν η Ευρώπη είχε δώσει στην τότε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ την υπόσχεση για νέα απομείωση χρέους, την οποία όμως έκτοτε οι εταίροι της Ελλάδας έβρισκαν διαρκώς προφάσεις να μην την πραγματοποιήσουν. Υπενθυμίζεται επίσης ότι μία από αυτές ήταν η πρόφαση των γερμανικών εκλογών, που όμως ακόμα κι όταν αυτές έγιναν (έναν χρόνο μετά, το Σεπτέμβριο του 2013) πάλι η απομείωση χρέους παρέμεινε στο "ψυγείο".

Αν και ο πρώην Έλληνας πρωθυπουργός κ. Τσίπρας ποντάρει στην πίεση που ασκεί το ΔΝΤ εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι αυτή η ελάφρυνση θα έρθει, τα σημάδια που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα δεν είναι διόλου θετικά. Μπορεί το Ταμείο δημόσια να επιμένει ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, όμως την ίδια στιγμή στο παρασκήνιο φέρεται απλά να μην κάνει τίποτα περιμένοντας απλά τους Ευρωπαίους να "δουν πώς κυλάει το πράγμα με την Ελλάδα".

Προς αυτήν την κατεύθυνση μίας ακόμα αναβολής της δέσμευσης για απομείωση χρέους προς την Ελλάδα, συνηγορεί και το γεγονός ότι σε πρόσφατη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος τύπου του Ταμείου υιοθέτησε την ρητορική της Ευρώπης θέτοντας έναν απροσπέλαστο όρο στην υλοποίηση της δέσμευσης για ελάφρυνση, ο οποίος ακούει στην χιλιοειπωμένη λέξη "μεταρρυθμίσεις".

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα λένε ότι αυτή η ταύτιση Ευρώπης και ΔΝΤ για την απαρέγκλιτη προϋπόθεση υπό την οποία θα μπορέσει η Ελλάδα να πάρει την πολυπόθητη επιμήκυνση του χρέους της, δεν είναι τυχαία.

Όπως εξίσου διόλου τυχαία δεν είναι η πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής του ESM κ. Ρέγκλινγκ, που η κυβέρνηση επιχείρησε να την "περάσει στα ψηλά", και η οποία έλεγε ότι "η Ελλάδα δεν χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους" και πώς "αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφωνεί η ΕΚΤ, η Ε.Ε. αλλά και το ΔΝΤ!". Ο κ. Ρέγκλινγκ μάλιστα επικαλέστηκε το ίδιο επιχείρημα που επικαλέστηκε και ο εκπρόσωπος του Ταμείου: ότι "αυτό που προέχει είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης της ελληνικής οικονομίας μέσω εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων".

Κάτι τρέχει λοιπόν πίσω από τις κλειστές πόρτες στα κέντρα λήψης αποφάσεων σε σχέση με την πιθανολογούμενη νέα αναβολή της μέχρι πρότινος προαλειφόμενης και πολλαπλώς υποσχεθείσας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Κάτι για το οποίο η παραιτηθείσα κυβέρνηση αλλά και γενικότερα οι πολιτικές ελίτ της χώρας εν μέσω προεκλογικής περιόδου σφυρίζουν αδιάφορα, μάλλον επιλέγοντας να καλλιεργούν μία ακόμα ψευδαίσθηση.

Μετά τις εκλογές θα δούμε αν και κατά πόσον η ελάφρυνση χρέους για την χώρα μας είναι προδιαγεγραμμένη, όπως κάποιοι διατείνονται, από μία Ευρώπη φυσικά, η οποία όσο ο χρόνος κυλά θα έχει άλλα σημαντικότερα ζητήματα να στρέψει την προσοχή και την πολιτική της βαρύτητα, με πρώτο και κύριο το προσφυγικό.

Η δηλωμένη αγωνία του Τσακαλώτου

Το φόβο ότι δεν ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ στη διαπραγμάτευση του χρέους εξέφρασε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλέιδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στο Μarketwatch.

Το οικονομικό site το οποίο ανήκει στην «οικογένεια» του πρακτορείου Dow Jones, σημειώνει ότι ο Τσακαλώτος θεωρείται από Έλληνες πολιτικούς αναλυτές ότι είναι ένας εκ των δύο υποψηφίων για να γίνει ο επόμενος υπουργός Οικονομικών, με τον τωρινό υπουργός, Γ. Χουλιαράκη να είναι ο άλλος, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές.

Σύμφωνα με τον Τσακαλώτο, ένα από τα μεγαλύτερα κέρδη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια δέσμευση από τους πιστωτές της Ελλάδας να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για την επαναδιαπραγμάτευση χρέους, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης στην οποία η Ελλάδα θα παρουσίαζε την πρόοδό της στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στη διάσωση. Η αξιολόγηση αυτή αναμένεται να ξεκινήσει τον Οκτώβριο.

Ο Τσακαλώτος συνέκρινε τις προηγούμενες υποσχέσεις για αναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους με το...«όπως όταν τα παιδιά μου λένε: πήγαινε με στο Λονδίνο, και εγώ λέω, "ναι, κάποια στιγμή», έτσι ήταν και αυτές οι υποσχέσεις.

Τώρα όμως, ο Τσακαλώτος ανησυχεί ότι θα υπάρξουν «πιέσεις από κάποιους εχθρικούς πιστωτές της Ελλάδας για να γίνει η πρώτη αξιολόγηση τόσο δύσκολη ώστε ποτέ να μην έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε το χρέος. Αυτό είναι κάτι που με ανησυχεί και θα ήταν κακή τη πίστει».

Ο Τσακαλώτος θεωρεί πως η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίστηκε άδικα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Οπως σημειώνει, «υπήρξαν προφανώς πολιτικές δυνάμεις που ήθελαν να αποτύχει ο ΣΥΡΙΖΑ –όχι για οικονομικούς λόγους, αλλά γιατί θεωρούσαν πως η επιτυχία μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, θα αποτελούσε ένα επικίνδυνο προηγούμενο».

«Αρκετά συχνά ήταν σχιζοφρενικά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. Οι ίδιοι άνθρωποι έλεγαν, "μόνο εσείς μπορείτε να διαχειριστείτε αυτά τα ζητήματα διότι δεν εμπιστευόμαστε την παλιά πολιτική ελίτ", αλλά από την άλλη πλευρά έλεγαν επίσης ότι, "εάν το αντιμετωπίσετε, οι φίλοι μας στην Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, θα θυμώσουν διότι θα μοιάζει σαν να υποστηρίζουμε την αντιπολίτευση σε αυτές τις χώρες και όχι την τωρινή κυβέρνηση», σημείωσε ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

«Υπάρχει πάντα κάτι που μπορεί να χειραγωγηθεί σε ένα δημοψήφισμα, γιατί είναι μια απλή ερώτηση ναι-ή-όχι, και μπορούμε όλοι να ψηφίσουμε το ίδιο για διαφορετικούς λόγους. Οι άνθρωποι που ψήφισαν όχι, το ψήφισαν για διάφορους λόγους. Κάποιοι ήθελαν την έξοδο από το ευρώ, αλλά η πλειοψηφία δεν το ήθελε Δεν υπάρχει μία ταυτότητα εκείνων που ψήφισαν “οχι”», σημείωσε ο πρώην ΥΠΟΙΚ αναφερόμενος στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με την πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση Τσίπρα μετά το δημοψήφισμα.

«Η άποψή μας είναι πως η συμφωνία έπρεπε να γίνει διότι δεν είχαμε άλλη επιλογή. Διαπραγματευόμασταν με το ένα χέρι δεμένο πίσω από την πλάτη μας. Αλλά αυτή η συμφωνία μπορεί να λειτουργήσει. Είτε πετύχει είτε όχι, ελπίζω πως μια νεότερη γενιά, μια μελλοντική γενιά, θα πει ότι αυτή η κυβέρνηση όντως προσπάθησε να το κάνει αυτό», τόνισε ο Τσακαλώτος κλείνοντας την συνέντευξη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

23 Ιαν 2021 | 09:00

Χαλαρό lockdown από 1η Φεβρουαρίου - Τι αλλάζει για σχολεία, φροντιστήρια, πρακτορεία ΟΠΑΠ,μετακινήσεις και ταξί

Οδηγός επιβίωσης για το επόμενο 15νθήμερο - Τι θα λειτουργήσει, από πότε και πώς

ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 23 Ιαν 2021 | 08:54

Οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch: Διατήρησε την Ελλάδα στη βαθμίδα "BB" με σταθερή προοπτική

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε χθες Παρασκευή το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα "BB", με σταθερή προοπτική.

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ 23 Ιαν 2021 | 08:36

Ανοιχτά αύριο σούπερ μάρκετ και καταστήματα - Το ωράριο λειτουργίας

Προαιρετικό το άνοιγμα αύριο των καταστημάτων και των σούπερ μάρκετ

ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ 22 Ιαν 2021 | 20:18

"Εξοικονομώ - Αυτονομώ": Επανεκκίνηση από τη Δευτέρα - Οσα πρέπει να ξέρετε

Η υποβολή των αιτήσεων που αφορούν σε πολυκατοικίες (Τύπος Α & Β) θα ξεκινήσει από τις 3 Φεβρουαρίου 2021 σε όλη την επικράτεια

ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ 22 Ιαν 2021 | 16:39
RAW ΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο,ΤΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ! 22 Ιαν 2021 | 15:26

Oι φυσικοί χυμοί URBAN MONKEY έρχονται στην Ελλάδα και είναι RAW.

Οι χυμοί URBAN MONKEY έχουν σε κάθε μπουκάλι την πραγματική γεύση των φρούτων και λαχανικών που περιέχουν, χωρίς συμβιβασμούς.

22 Ιαν 2021 | 15:23

"2 MINUTES OF FAME" - Το WHAT’S UP της COSMOTE δίνει βήμα στις ιδέες νέων από όλη την Ελλάδα

Μια πρωτότυπη ενέργεια, που παρουσιάζει καινοτόμες ιδέες νέων ανθρώπων

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΕΚΑ 22 Ιαν 2021 | 14:27

Επίδομα παιδιού: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Οι ημερομηνίες πληρωμής

Πότε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ 22 Ιαν 2021 | 13:10

Σταϊκούρας: Νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις- Κρατική επιδότηση πάγιων δαπανών και ενοικίων

Οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές λόγω της πανδημίας θα επιδοτηθούν για τις πάγιες δαπάνες τους. Τι θα ισχύσει για τα ενοίκια.

ΠΟΙΑ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ 22 Ιαν 2021 | 12:55

ΕΕ: Γιατί μειώθηκαν τα πλαστά χαρτονομίσματα το 2020 - Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο

Σχεδόν το μισό εκατομμύριο τεμάχια έφτασαν τα πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το 2020 στην ΕΕ.

22 Ιαν 2021 | 11:46

Δεν θα πληρώσουν ενοίκιο και τον Μάρτιο οι επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές

Νέα μέτρα στήριξης φέρνει η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να πλήττονται και, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνουν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ 22 Ιαν 2021 | 10:55

Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τη χορήγηση επιδομάτων ασθενείας

Σε πιλοτική λειτουργία τίθεται σήμερα ηλεκτρονική υπηρεσία για τη χορήγηση των επιδομάτων ασθενείας προς τους εργαζόμενους.

ΣΤΑΔΙΑΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ 22 Ιαν 2021 | 10:40

Παπαθανάσης: Σήμερα θα προτείνουμε να ανοίξουν πρακτορεία ΟΠΑΠ και λαχειοπώλες

"Η κάθε μέρα έχει μεγάλη σημασία. Θα πρέπει να κάνουμε άλλη μια βδομάδα υπομονή για περαιτέρω άνοιγμα του λιανεμπορίου", σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.