Αρνητικά επιτόκια από την ΕΚΤ και φθηνά δάνεια

Αρνητικά επιτόκια καταθέσεων για τις τραπεζες πρώτη φορά στην ιστορία. Στο ιστορικά χαμηλό του 0,15% έκοψε το βασικό επιτόκιο. Νέος γύρος φθηνών δανείων προς τις τράπεζες με αρχή τα 400 δισ.

arnitika-epitokia-apo-tin-ekt-kai-fthina-daneia
|
SHARE THIS
0
SHARES

Με φθηνά μακροπρόθεσμα δάνεια προς τις τράπεζες, και μείωση του καταθετικού επιτοκίου των τραπεζών προς την ΕΚΤ στα αρνητικά, ο Μάριο Ντράγκι αποφεύγει προς το παρόν να απαντήσει με ένα «μπαζούκα» μέτρων αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχει αφήσει η κρίση του ευρώ στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης, δηλαδή με ποσοτική χαλάρωση ή τύπωμα χρήματος.

Στα σημερινά ιστορικά χαμηλά επίπεδα θα παραμείνουν τα επιτόκια για παρατεταμένη χρονική περίοδο

Η ΕΚΤ νωρίτερα απόφάσισε επίσης τη μείωση του βασικού της επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 0,15% από 0,25%, ενώ μείωσε και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης κατά πολύ περισσότερο από ότι αναμενόταν και στο 0,40% από 0,75% πριν ( οι αναλυτές έκαναν λόγο για μείωση στο 0,60%).

Στα σημερινά ιστορικά χαμηλά επίπεδα θα παραμείνουν τα επιτόκια για παρατεταμένη χρονική περίοδο, τόνισε κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά το τέλος της ιστορικής συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας, όπου για πρώτη φορά μειώθηκε το καταθετικό της επιτόκιο στα αρνητικά και στο -0,1%.

Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η ΕΚΤ αποφάσισε ένα νέο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας, το οποίο περιλαμβάνει στοχευμένες μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης ( LTROs). Οπως τόνισε, η ΕΚΤ θα συνεχίσει τις πράξεις αναχρηματοδότησης για όσο χρειασθεί, ενώ είπε ότι τερματίζεται η αποστείρωση στο SMP (Securities Markets Program).

Η ΕΚΤ αποφάσισε ένα νέο πακέτο μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας, το οποίο περιλαμβάνει στοχευμένες μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης

Πιο λεπτομερώς, τα LTROs θα έχουν τετραετή διάρκεια, θα έχουν στόχο τον μη χρηματοοικονομικό τομέα, και θα γίνουν σε δύο φάσεις, μία τον Σεπτέμβριο και μία τον Δεκέμβριο του 2014, με αρχικό ποσό τα 400 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά το κρίσιμο θέμα του πληθωρισμού, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, υπογράμμισε πως αναμένει πως ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα στους επόμενους μήνες, ωστόσο θα αρχίσει σταδιακά να αυξάνεται.

Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό είναι : 0,7% to 2014, 1,1% το 2015 και 1,4% το 2016, όπου στο δ' τρίμηνο θα βρεθεί στο 1,5%. Θυμίζουμε πως ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό είναι κοντά στο 2%.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook