Αρνητικό ρεκόρ: Κολλημένες σε χαμηλά 20ετίας οι επενδύσεις

Στο θέμα των επενδύσεων δεν λέμε να ξεκολλήσουμε από τα χαμηλά της τελευταίας 20ετίας.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Αρνητικό ρεκόρ: Κολλημένες σε χαμηλά 20ετίας οι επενδύσεις

Ανάπτυξη θέλουμε. Με την υπερφορολόγηση όμως από τη μία εμποδίζουμε την κατανάλωση και τινάζουμε στον αέρα την αποταμίευση καθιστώντας την αρνητική. Ποια μεταβλητή έχει απομείνει στο ΑΕΠ για να μπορεί να στηρίξει το θετικό πρόσημο; Οι επενδύσεις. Και εκεί όμως, δεν λέμε να ξεκολλήσουμε από τα χαμηλά της τελευταίας 20ετίας. Οι παλινωδίες της κυβέρνησης σε μεγάλες επενδύσεις δεν αφήνουν τον «ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου» -δηλαδή τον δείκτη που αποτυπώνει στο ΑΕΠ την πορεία των επενδύσεων- να σηκώσει κεφάλι.

Ο στόχος για ανάπτυξη 1,6% μέσα στο 2017 και για περαιτέρω ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 2,5% το 2018 μόνο εξασφαλισμένος δεν είναι.. Το υπουργείο Οικονομικών, μέσω non paper εξέφραζε την ελπίδα ότι η ΕΛΣΤΑΤ θα αναθεωρήσει τα στοιχεία του 3ου τριμήνου (κάτι που έγινε και για το 2ο τρίμηνο) καθιστώντας έτσι ποιο εφικτό το να κλείσει η χρονιά εντός των προβλέψεων. Σε κάθε περίπτωση, τα μηνύματα ανησυχίας είναι έντονα και όχι άδικα. Ούτε αύξηση της κατανάλωσης έχει καταγραφεί ούτε αύξηση των επενδύσεων. Προς το παρόν, η κυβέρνηση μπορεί να πανηγυρίζει μόνο για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Το αποτέλεσμα των «μπρος πίσω» στα θέματα των επενδύσεων έχουν ήδη αποτυπωθεί στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Το 2016, οι επενδύσεις βυθίστηκαν σε χαμηλό 20ετίας ενώ και στο 9μηνο της φετινής χρονιάς κινούνται με αρνητικό ρυθμό. Οι επενδύσεις στην Ελλάδα κινούνται στο μισό των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών και για να επανέλθουν σε ανοδική τροχιά η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει αποφάσεις που μέχρι τώρα θέλει να αποφύγει. Το 2018, για να υπάρξει η επιθυμητή ανάπτυξη θα πρέπει να προχωρήσουν σειρά αποκρατικοποιήσεων ακόμη και εισηγμένων εταιρειών.

Οι επενδύσεις αποτυπώνονται μέσα από τον «ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου» και οι στατιστικές αποτυπώνουν την πραγματική εικόνα:

1. Είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη και απέχουμε πάρα πολύ από τον μέσο όρο. Οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αντιστοιχούν μόλις στο 11,7% του ΑΕΠ. Στη γειτονική Βουλγαρία ο αντίστοιχος δείκτης είναι στο 18,6%, η Πορτογαλία είναι στο 15,3%, η Ρουμανία στο 22,7% και η Κύπρος στο 17,5%. Ο μέσος όρος τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Ευρωζώνης ξεπερνά το 20% με τη Γερμανία να είναι στο 20% και τη Γαλλία στο 22,7%

2. Η απόσταση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες διευρύνεται καθώς ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου εξακολουθεί να υποχωρεί ακόμη και το 2017. Ενώ στο 1ο τρίμηνο φάνηκε να υπάρχει άνοδος (η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό οφείλεται στο κλείσιμο της συμφωνίας της Fraport για τα περιφερειακά αεροδρόμια), στο τρίτο τρίμηνο επανήλθαμε σε πτωτική τροχιά με τον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου να περιορίζεται στα 5,106 δις. ευρώ έναντι 5,579 δις. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

3. Σε ετήσια βάση, ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου έχει καθηλωθεί το 2015 και το 2016 στα 20 δις. ευρώ που είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από το μακρινό… 1995. Όταν η κυβέρνηση μιλάει για αύξηση των επενδύσεων, αναφέρεται μόνο στις άμεσες ξένες επενδύσεις οι οποίες είναι μόνο ένα μικρό τμήμα του συνόλου της επενδυτικής δραστηριότητας. Ένα τμήμα που είχε πράγματι αύξηση μόνο και μόνο για έναν λόγο: την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

01 Οκτ 2021 | 10:00

Η σημασία των αξιολογήσεων και κριτηρίων ESG για επενδυτές και επιχειρήσεις

Η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG σε μια εταιρεία μπορεί να αποτελέσει σημαντικό διαβατήριο για την ανάπτυξή της.

ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΕ 18 Οκτ 2021 | 16:43

Eurostat: Αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας το 27,5% των Ελλήνων

Η Ελλάδα στην τρίτη υψηλότερη θέση της ΕΕ (27,5%), σε ό,τι αφορά το ποσοστό του πληθυσμού που διατρέχει κίνδυνο της φτώχειας

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΩΡΟΦΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ 18 Οκτ 2021 | 14:05

Folli Follie: Σε πλειστηριασμό ξανά το σαλέ της οικογένειας Κουτσολιούτσου στο Πήλιο

Αναβλήθηκε - ξανά - ο πλειστηριασμός για το "σαλέ" των Κουτσολιούτσων. Η ιδιοκτησία περιλαμβάνει ένα οικόπεδο 2,3 στρεμμάτων στη θέση "Ζαφειρέικα" ή "Πιτσέικα" της Ζαγοράς Πηλίου.

18 Οκτ 2021 | 12:42

Ξεπέρασαν τις 300 χιλιάδες τα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στη streaming υπηρεσία της COSMOTE TV

Ξεπέρασαν τις 300 χιλιάδες τα νοικοκυριά που έχουν πρόσβαση στη streaming υπηρεσία της COSMOTE TV, μέσα σε μόλις ενάμιση χρόνο λειτουργίας.

18 Οκτ 2021 | 12:00

Lidl UP: Learn & Work: Η Lidl Ελλάς εκπαιδεύει τα στελέχη του αύριο στον τομέα του λιανικού εμπορίου

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα καινοτόμο πρόγραμμα εκπαίδευσης με αναγνωρισμένο πτυχίο και έμμισθη εργασιακή εμπειρία.

ΠΩΣ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΕ ΤΟ Ε9 18 Οκτ 2021 | 10:45

Πώς μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ μέσω διόρθωσης λαθών- Δεν επιβάλλεται πρόστιμο

Τη δυνατότητα να μειώσουν τον ΕΝΦΙΑ που τους καταλόγισε η εφορία ή να δηλώσουν τα πραγματικά στοιχεία των ακινήτων τους καθώς και λάθη και παραλείψεις έχουν οι ιδιοκτήτες.

ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΑΓΕΛΥΤΕΡΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ 18 Οκτ 2021 | 08:38

Γιατί δεν υπάρχει πλέον νεόδμητο ακίνητο με τιμή κάτω από 1.600 ευρώ - Αναλυτικός πίνακας με τις τιμές

Η σταδιακή έξοδος από την πανδημία, η αύξηση του κόστους κατασκευής, οι ανατιμήσεις στα οικόπεδα, έχουν ήδη ωθήσει τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω.

ΜΗΝΑ ΜΟΣΧΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ 18 Οκτ 2021 | 08:29

DW: Έχει η ενεργειακή κρίση ρωσική υπογραφή;

Η Gazprom κατηγορείται ότι κλιμακώνει την ενεργειακή κρίση για να διασφαλίσει πράσινο φως για τον North Stream 2. H Mόσχα έχει ωστόσο κι έναν άλλο στρατηγικό στόχο.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ "ΕΠΙΘΕΣΗ” ΤΗΣ PETA 18 Οκτ 2021 | 08:21

Yves Saint Laurent, Gucci και Balenciaga απειλούν την ελληνική γούνα

Στην Ελλάδα, στη βιομηχανία της γούνας, δραστηριοποιούνται 1.200 επιχειρήσεις και απασχολούνται 5.000 εργαζόμενοι. Η χώρα εισπράττει από τις εξαγωγές 45 εκατ. ευρώ ετησίως.

ΕΩΣ 22/10 18 Οκτ 2021 | 07:16

Υπ. Εργασίας: Πληρωμές 90,3 εκατ. ευρώ σε 141.000 δικαιούχους από σήμερα

H πληρωμή της οικονομικής ενίσχυσης για το πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ" για τον Σεπτέμβριο περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό των πληρωμών του υπ. Εργασίας.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 17 Οκτ 2021 | 10:00

ΙΕΛΚΑ: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Πως η πίεση των ανατιμήσεων στις τιμές προϊόντων επηρεάζει τη συμπεριφορά των καταναλωτών - Χρήσιμες συμβουλές του ΙΕΛΚΑ

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ 17 Οκτ 2021 | 08:42

Κύμα αυξήσεων στην ενέργεια: Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης - Φοροελαφρύνσεις και κοινωνικό μέρισμα

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας - Σε δύο κατευθύνσεις προσανατολίζονται οι νέες παρεμβάσεις

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 15 Οκτ 2021 | 16:15

Επίδομα θέρμανσης: Πότε καταβάλλεται - Οι δικαιούχοι και τα εισοδηματικά κριτήρια

Σε δύο δόσεις η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης - Έως 10 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων.