Ξεκινά το μαρτύριο της αξιολόγησης για το ασφαλιστικό στο Eurogroup

Περισσότερα στοιχεία από το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό ζήτησε το Eurogroup από την Αθήνα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Ξεκινά το μαρτύριο της αξιολόγησης για το ασφαλιστικό στο Eurogroup

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup τις Βρυξέλλες, στην οποία παρέστη και ο Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος και εισερχόμαστε στη φάση για την αξιολόγηση.

Υπάρχουν σοβαρά ανοικτά ζητήματα όπως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Οι θεσμοί ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες για το ασφαλιστικό και αναμένουν σύντομα να λάβουν περαιτέρω στοιχεία.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε από την πλευρά του ότι τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα τις προσεχείς μέρες και επέμεινε πως το πιο σοβαρό θέμα είναι το ασφαλιστικό.

Ο επικεφαλής του ESM τόνισε την ανάγκη η αξιολόγηση να αρχίσει σύντομα και να ολοκληρωθεί επίσης σύντομα καθώς πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα αξιοπιστίας αλλά και να καταστεί δυνατή η εκταμίευση επιπλέον δόσεων.

Αναφερόμενος ειδικότερα στο ποσό της εκταμίευσης μετά την αξιολόγηση ο κ. Ρέγκλινγκ είπε ότι η αρχική εκτίμηση είναι για 5,5 δισ. ευρώ αλλά τόνισε ότι το τελικό ποσό θα διαμορφωθεί ανάλογα με τους οικονομικούς δείκτες που θα παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση.

Ξεκινά το μαρτύριο της αξιολόγησης για το ασφαλιστικό στο Eurogroup

Ο Τσακαλώτος μας είπε ότι η Αθήνα θέλει το ΔΝΤ

Νωρίτερα προσερχόμενος στην συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, ο πρόεδρος του Eurogroup αποκάλυψε ότι η Αθήνα έχει αποδεχθεί πλήρως την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ευ. Τσακαλώτο συζήτησαν για το ρόλο του ΔΝΤ, ο κ. Ντάσελμπλουμ δήλωσε: «Μου επιβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το ΔΝΤ πρέπει να είναι μέρος του προγράμματος. Το αναγνωρίζει πλήρως».

Νωρίτερα, ο κ. Ντάισελμπλουμ στις δηλώσεις του επανέλαβε πως το ΔΝΤ απαιτεί βαθιά μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό αλλά θέτει και επιμέρους δημοσιονομικά ζητήματα και το θέμα του ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.

Ξεκινά το μαρτύριο της αξιολόγησης για το ασφαλιστικό στο Eurogroup - εικόνα 2

Εχει γίνει σοβαρή δουλειά στο ασφαλιστικό.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει πολύ δουλειά από το καλοκαίρι σε έναν μεγάλο αριθμό ζητημάτων. Υπάρχουν ορισμένα θέματα στο τραπέζι, όπως το συνταξιοδοτικό, δημοσιονομικά ζητήματα για το 2016, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων», ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ερωτηθείς για το θέμα της καθυστέρησης της πρώτης αξιολόγησης, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι θέλει να επικεντρωθεί στο γεγονός ότι είναι χαρούμενος για το βάθος των μεταρρυθμίσεων.

Όταν συμφωνήσουν Αθήνα-θεσμοί στην αξιολόγηση μετά θα συζητήσουμε και το θέμα του χρέους.

Το ΔΝΤ θέλει βαθιά μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, θέτει ορισμένα δημοσιονομικά θέματα και φυσικά ρύθμιση του χρέους.

Στο ερώτημα πότε θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε τη δήλωση που είχε κάνει πριν από μερικές ημέρες ότι θα πάρει μάλλον μήνες παρά εβδομάδες.

Αναφορικά με την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό, ο κ. Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για σοβαρή πρόταση.

«Έχουν κάνει σοβαρή δουλειά. Το ερώτημα βεβαίως την οικονομική βιωσιμότητα, αν βγαίνουν τα νούμερα ή αν χρειάζεται να παίρνει χρήματα από τον προϋπολογισμό. ΔΝΤ και Κομισιόν θα αξιολογήσουν αν είναι οικονομικά βιώσιμο», είπε χαρακτηριστικά.

Ξεκινά το μαρτύριο της αξιολόγησης για το ασφαλιστικό στο Eurogroup - εικόνα 3

Τι είπε ο Τσακαλώτος

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσερχόμενος για τη συνεδρίαση είπε ότ βρήκε ευήκοα ώτα στην περιοδεία και τον Πιέρ Μοσκοβισί να επαναλαμβάνει «θέλουμε αξιόπιστη μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό».

Μοσκοβισί:Θα μιλήσουμε για την Ελλάδα και τον τρόπο ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης. Ένα βασικό θέμα είναι το συνταξιοδοτικό. Θέλουμε αξιόπιστη μεταρρύθμιση

«Ολοκλήρωσα μια περιοδεία στην Ευρώπη, όπου συναντήθηκα με ομολόγους μου. Συζητήσαμε την πρόοδο του προγράμματος και ευρύτερα ευρωπαϊκά θέματα. Όπου πήγα βρήκα ευήκοα ώτα και ανθρώπους που έψαχναν λύσεις, όχι προβλήματα» ανέφερε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών..

Ο Πιέρ Μοσκοβισί στη δική του δήλωση είπε « Δεν έχουμε αποφάσεις για να πάρουμε στο σημερινό Eurogroup. Θα μιλήσουμε για την Ελλάδα και τον τρόπο ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης. Ένα βασικό θέμα είναι το συνταξιοδοτικό. Θέλουμε αξιόπιστη μεταρρύθμιση. Θα δούμε τις αναγκαίες παραμέτρους. Είναι ωστόσο νωρίς ακόμη να μιλήσουμε για λεπτομέρειες.

Οι διαβουλεύσεις θα είναι μακρές

Η ελληνική πρόταση για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος θα τεθεί στο μικροσκόπιο, την οποία χθες, ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος χαρακτήρισε «φιλόδοξη». Όπως ανέφερε ο ίδιος, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εκφέρει κανείς ολοκληρωμένη άποψη, ωστόσο, στον βαθμό που προβλέπει τη συγχώνευση των ταμείων, αποτελεί «μεγάλο βήμα μπροστά», αλλά λείπουν συγκεκριμένα στοιχεία και ποσοτικοποιήσεις. Οπως εκτίμησε, οι διαβουλεύσεις θα είναι μακρές και «είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο θα διαρκέσει η πρώτη αξιολόγηση» και ότι «οι διαβουλεύσεις θα είναι μακρές και δεν θα έχουν ολοκληρωθεί ούτε μέχρι το επόμενο Eurogroup στις αρχές του Φεβρουαρίου», ενώ τόνισε ότι «ίσως απαιτηθούν κάποια περαιτέρω μέτρα».

Κατρούγκαλος: Δεν έχω επίσημη απάντηση

Αν και τις προηγούμενες ημέρες ο Γιώργος Κατρούγκαλος είχε δηλώσει ότι οι δανειστές έχουν δεχθεί το γενικό περίγραμμα της μεταρρύθμισης και υπάρχει θετική αποτίμηση στην αρχιτεκτονική του σχεδίου από τους θεσμούς, για να δεχθεί στη συνέχεια το διπλό «άδειασμα» από την Κομισιόν, σήμερα δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα λάβει επίσημη απάντηση από τους δανειστές.

Οπως είπε η λογική των πιστωτών είναι να μην αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, όμως έχουν δεχτεί την εθνική σύνταξη και τους ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους, ενώ επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα μειωθούν οι κύριες συντάξεις, λέγοντας λιτά ότι «δεν το διαπραγματευόμαστε».

Ενστάσεις Τόμσεν για το ασφαλιστικό, σύμμαχός του ο Σόιμπλε

Κύκλοι των Βρυξελλών αναφέρουν ο Πολ Τόμσεν θεωρεί ότι το ελληνικό σχέδιο για το ασφαλιστικό στηρίζεται σε προϋποθέσεις για την συνολική πορεία της οικονομίας οι οποίες δεν διασφαλίζουν τα προβλεπόμενα πρωτογενή πλεονάσματα και δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους συστήματος για μετά το 2018, μία άποψη που μοιράζεται και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον οποίο και είχε χθες συνάντηση στο Βερολίνο.

Ο Τόμσεν θα είναι παρών στο σημερινό Eurogroup, στο πλαίσιο της ετήσιας συζήτησης για την έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη βάσει του άρθρου 4.

Προαπαιτούμενο η συμμετοχή του ΔΝΤ – Αυστηρά μηνύματα από ΗΠΑ, Βερολίνο, Κομισιόν

Οι 19 υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αναφερθούν σύντομα και στην πρώτη αξιολόγηση, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας με την έλευση των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα τεθούν τα υπόλοιπα ανοιχτά ζητήματα, όπως είναι η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, η οριστικοποίηση των δημοσιονομικών στόχων για το 2016, αλλά και η μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και κάποιες εναπομείνασες μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Σε ότι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, θα βρεθεί στην κορυφή της σημερινής συζήτησης όπου θα τονιστεί η αναγκαιότητα της παρουσίας του στην Ελλάδα, με αξιωματούχο της ευρωζώνης να αναφέρει ότι δεν μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση αν δεν έχει κλείσει και αυτό το θέμα μια και καλή. Οπως σημείωσε, μόνον όταν όλοι μα όλοι οι θεσμοί συμφωνήσουν γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα τότε θα αναλυθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Σαφές είναι και το σημερινό μύνημα του Πιέρ Μοσκοβισί: Ας μην παίζουμε με το ΔΝT. Οπως επισημαίνει, η συμμετοχή του δεν είναι απλώς πολύτιμη για την Ελλάδα αλλά και θέμα αξιοπιστίας. «Για πολλές χώρες μέλη η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι ένα ιδιαίτερα λεπτό ζήτημα, όχι μόνον για τη Γερμανία».

Με αυτά τα δεδομένα αρχίζει πλέον και ξεκαθαρίζει το ότι η λύση για το χρέος θα καθυστερήσει. Γι' αυτό και αν και δανειστές και αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η αξιολόγηση «θα ξεκινήσει» τον Φεβρουάριο, δεν λένε πλέον κουβέντα για το πότε θα ολοκληρωθεί, και κύκλοι της ΕΕ μιλούν ακόμη και για μακρά αξιολόγηση της Ελλάδας ακόμη και ως τον Απρίλιο-Μάιο, ώστε να καθυστερήσει η λύση για το χρέος που θα δώσει ανάσα και… χαλάρωση στην ελληνική πλευρά. Στόχος πλέον είναι να κρατήσουν για ένα διάστημα την Ελλάδα στο μικροσκόπιο, να την υποχρεώσουν να εφαρμόσει όλα τα μέτρα που έχει συμφωνήσει - και που δεν τελειώνουν φυσικά στο ασφαλιστικό - και αν αποδειχθεί συνεπής τότε μόνο να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το χρέος. Ολα αυτά με δεδομένο ότι το ΔΝΤ παραμένει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Επιπλέον, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σημαντικές χρηματοδοτικές ανάγκες το αμέσως επόμενο διάστημα, κάτι που υποδηλώνει ότι ο μοχλός πίεσης αυτή τη φορά δεν θα είναι τα χρήματα από κάποια δόση. Αλλά η συζήτηση και η λύση για το χρέος.

Σόιμπλε προς Τσακαλώτο: Βρείτε τα

Οι επαφές του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους ομόλογούς είχαν ως στόχο να παρουσιάσει τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και να λάβει ένα φιλικό χτύπημα στην πλάτη αλλά και περιθώρια ελιγμών από τους ομολόγους του εν όψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης που ξεκινά με την έλευση του κουαρτέτου σε λίγες ημέρες.

Η περιοδεία του κ. Τσακαλώτου τελείωσε χθες στο Βερολίνο και με τη συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Κύκλοι του ελληνικού ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι η συνάντηση έγινε σε εποικοδομητικό κλίμα κάτι που επισημάνθηκε και από πλευράς Γερμανικού ΥΠΟΙΚ.

Ωστόσο το μήνυμα του Σόιμπλε ήταν για μία ακόμη φορά ξεκάθαρο, όπως ξεκάθαρο ήταν και το μήνυμα που έλαβε ο κ. Τσακαλώτος από τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ: Ξεχάστε τα περί εκδίωξης του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σόιμπλε πίεσε τον Τσακαλώτο να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Το Βερολίνο θέλει να κρατήσει το ΔΝΤ ανάμεσα στους θεσμούς, οτιδήποτε άλλο θα οδηγούσε σε εξέγερση τους βουλευτές της Χριστιανικής Ένωσης».

Ο Γερμανός υπουργός δεν θέλησε να υπεισέλθει στα επιμέρους ζητήματα που ανέπτυξε ό Έλληνας ομόλογός του, αλλά παρέπεμψε στο κουαρτέτο των δανειστών, το οποίο όπως είπε, είναι αρμόδιο για την αξιολόγηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων. «Βρείτε τα», φέρεται να είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.


Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 06 Δεκ 2021 | 22:59

ΕΝΦΙΑ: Απαλλάσσονται οι σεισμόπληκτοι της Κρήτης - Έρχεται νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ

Παράλληλα με την υφιστάμενη απαλλαγή για την τρέχουσα χρονιά, το ΥΠΟΙΚ προχωρά στη θεσμοθέτηση της απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ για συνολικό διάστημα μίας τριετίας, για τα ακίνητα που έχουν πληγεί στην Κρήτη

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 06 Δεκ 2021 | 21:30

Eurogroup: Σημαντική ανάκαμψη στην Ελλάδα μέχρι το 2023 - Ενέκρινε την εκταμίευση των 767 εκατ. για την απομείωση του χρέους

Σημαντική οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα μέχρι και το 2023 προβλέπει το Eurogroup - Εκταμίευση του έκτου πακέτου μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ύψους 767 εκατ. ευρώ

ΣΤΟ POTHEN.GR 06 Δεκ 2021 | 15:20

Πόθεν Έσχες: Εκπνέει στις 16 Δεκεμβρίου η προθεσμία υποβολής δηλώσεων

Όσοι οριστικοποιήσουν τη δήλωση Πόθεν Έσχες μέχρι την 16 Δεκεμβρίου, έχουν τη δυνατότητα για έναν ακόμη μήνα, να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις.

06 Δεκ 2021 | 15:18

Φέτος στις γιορτές θα προσφέρουμε ένα δώρο υγείας και ευεξίας - Γιατί είναι πάνω από κάθε υλικό αγαθό

Τίποτα άλλωστε δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα δώρο που θα βοηθήσει συνολικά την καλή λειτουργία του οργανισμού.

1127 ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ 06 Δεκ 2021 | 14:42

Συντάξεις - Δέσμευση Χατζηδάκη: Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν κλείσει όσες εκκρεμούν έως το 2019

Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα έχουν κλείσει οι εκκρεμείς υποθέσεις των συντάξεων των ετών μέχρι το 2019, είπε ο Κ. Χατζηδάκης.

ΝΕΑ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ 06 Δεκ 2021 | 14:42

Ευρώ: Αλλάζουν μετά από 20 χρόνια τα χαρτονομίσματα - Στη "θεματική συμβουλευτική ομάδα" ο Κώστας Βαρώτσος

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επανασχεδιάσει τα χαρτονομίσματα του ευρώ

ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ 06 Δεκ 2021 | 14:01

Επίδομα μητρότητας: Ψηφιακά από σήμερα - Καταργείται η προσέλευση στα υποκαταστήματα

Σε λειτουργία τίθεται σήμερα το ψηφιακό επίδομα μητρότητας (κυοφορίας-λοχείας). Η διαδικασία και οι πληρωμές.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 06 Δεκ 2021 | 12:23

Ικανοποιημένοι οι 9 στους 10 οδηγοί που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της Uber

Η Uber έχει γίνει μια παγκόσμια πλατφόρμα τεχνολογίας που διευκολύνει 19 εκατομμύρια διαδρομές την ημέρα σε περισσότερες από 700 πόλεις σε 66 χώρες.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 06 Δεκ 2021 | 12:08

ΕΛΣΤΑΤ: Έκρηξη ανάπτυξης με 13,4% στο γ΄ τρίμηνο του 2021

Με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 13,4% κινήθηκε η ελληνική οικονομία στο γ' τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2022 06 Δεκ 2021 | 10:31

Εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αναμένεται να εξετάσει το Eurogroup

Συνεδριάζει το απόγευμα στις Βρυξέλλες το Eurogroup. Η Επιτροπή αξιολογεί θετικά τις ελληνικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ 06 Δεκ 2021 | 09:47

ΟΑΕΔ: Από αύριο η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Χριστουγέννων

Οι πιστώσεις των επιδομάτων και του Δώρου Χριστουγέννων θα γίνουν αυτόματα, με απευθείας κατάθεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ 06 Δεκ 2021 | 09:46

Το Ταμείο Ανάκαμψης κινητήριος μοχλός για υψηλή, βιώσιμη ανάπτυξη και έργα που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών

Η Κυβέρνηση έχει διαμορφώσει το πλαίσιο για την αποδοτική αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, μέσω της πραγματοποίησης έργων και επενδύσεων σε τομείς υψηλής προτεραιότητας

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ (E-AUCTION) 06 Δεκ 2021 | 09:40

Κρίσιμη ημέρα για το "Μικρό Ελληνικό", το ακίνητο - φιλέτο στις Γούρνες Ηρακλείου

Dimand και REDS "μονομαχούν" σήμερα Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου για το ακίνητο - φιλέτο στις Γούρνες Ηρακλείου, καθώς θα λάβει χώρα ο ηλεκτρονικός πλειστηριασμός για την ανάδειξη του τελικού πλειοδότη.