Follow us

Ασφαλιστική ικανότητα για χρέη έως 100 ευρώ - Εντός των επόμενων ημερών η τροπολογία στη Βουλή

Από την ασφαλιστική ικανότητα απορρέουν μία σειρά δικαιώματα είτε για τον ίδιο τον ασφαλισμένο είτε για τα παιδιά, είτε για τη σύζυγο.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

"Με τροπολογία, που πιθανότατα θα έρθει τις επόμενες 10 ημέρες στη Βουλή, η ασφαλιστική ικανότητα θα αποδίδεται χωρίς να λαμβάνονται υπ' όψιν ληξιπρόθεσμες ή καθυστερούμενες ή βεβαιωμένες οφειλές μέχρι το ποσό των 100 ευρώ" δήλωσε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Μηλαπίδης, σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική TV.

Όπως εξήγησε, "κάθε Μάρτιο, εξετάζεται η χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας. Άνθρωποι οι οποίοι γνώριζαν ότι δεν έχουν παλαιά χρέη, αλλά έχουν τρέχουσες οφειλές, έστω και αν ήταν πολύ μικρές κάτω από 100 ευρώ, έστω και μερικά ευρώ που δεν ξεπερνούσαν τα 50 ευρώ, βρέθηκαν με την ασφαλιστική ικανότητα μη ενεργή. Αυτό αυτομάτως δημιουργεί προβληματισμό, γιατί από την ασφαλιστική ικανότητα απορρέουν μία σειρά δικαιώματα είτε για τον ίδιο τον ασφαλισμένο είτε για τα παιδιά είτε για τη σύζυγο".

Διαβάστε Επίσης

Σε ερώτηση σχετικά με τον κατώτατο μισθό, ο κ. Μηλαπίδης απάντησε τα εξής: "Έχει εξαντληθεί ο διάλογος μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και, στο πλαίσιο αυτό, υπήρξαν διάφορες εισηγήσεις. Η εισήγηση του ΚΕΠΕ είναι η νέα αύξηση να κυμανθεί μεταξύ 4% και 5%. H αύξηση του κατώτατου μισθού είναι η τέταρτη μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια από το 2019 και μετά, η οποία θα επηρεάσει θετικά 19 συνολικά επιδόματα.

Η αρμόδια υπουργός, Δόμνα Μιχαηλίδου, θα κάνει την εισήγηση και το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει.

Αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε είναι ότι σίγουρα ο κατώτατος μισθός θα ξεπερνάει τα 800 ευρώ. Θα δούμε πώς θα διαμορφωθεί, γιατί πρέπει να υπάρχει ένα σημείο ισορροπίας ανάμεσα στις αυξημένες ανάγκες των εργαζομένων και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ούτως ώστε η ανάπτυξη η οποία βιώνει η χώρα τα τελευταία χρόνια να συνεχίσει να είναι σταθερή και ανθεκτική".

Αναφορικά για την πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές ασφαλισμένες, ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων σημείωσε ότι, μέσα στον Απρίλιο 2024, ξεκινά τη λειτουργία της η πλατφόρμα για το επίδομα μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες για πρώτη φορά.

"Είναι ένα από τα μέτρα που αφορούν και το δημογραφικό και την ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.

Πλέον, με τον νέο κατώτατο μισθό, όπως τελικά διαμορφωθεί, οι γυναίκες που θα γεννήσουν ή θα υιοθετήσουν δικαιούνται, μέχρι εννέα μήνες, το επίδομα μητρότητας, το οποίο θα ισούται με τον κατώτατο μισθό και θα κάνουν χρήση αυτού του δικαιώματος, υποβάλλοντας μία αίτηση στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

Ο ΕΦΚΑ θα αντλεί τα στοιχεία από εκεί, θα βλέπει την ενημερότητα του ασφαλισμένου ή της ασφαλισμένης και θα χορηγεί, χωρίς περαιτέρω ταλαιπωρία, το επίδομα μητρότητας στις γυναίκες που έχουν γεννήσει ή έχουν υιοθετήσει από τις 24 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά" διευκρίνισε ο κ. Μηλαπίδης.

ΕΦΚΑ

Για το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων τόνισε τα ακόλουθα: "Το ΤΕΚΑ ιδρύθηκε με έναν νόμο του 2021. Με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, που εισήχθη στο ασφαλιστικό μας σύστημα για τη διασπορά και την αντιμετώπιση του δημογραφικού κινδύνου, το 6% της επικουρικής ασφάλισης, 3% του εργοδότη και 3% του εργαζομένου, συγκεντρώνεται σε έναν ατομικό κουμπαρά, που έχει το όνομα του ασφαλισμένου, αυτά τα λεφτά επενδύονται και, στο τέλος του εργασιακού βίου, ο ασφαλισμένος θα απολαύσει τουλάχιστον τις εισφορές που έχει δώσει και το επιπλέον ποσό το οποίο θα προκύψει από τις επενδύσεις και, μάλιστα, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Έως τώρα, το ΤΕΚΑ αριθμεί περίπου 350.000 ασφαλισμένους. Έχει ήδη δημιουργήσει ένα αποθεματικό 112 εκατ. ευρώ και είναι έτοιμο για επενδύσεις, καθώς μπαίνει στη δεύτερη φάση του. Πρόκειται για ένα Ταμείο με Επενδυτική Επιτροπή, σοβαρούς κανόνες διακυβέρνησης και διαφάνειας και με ΔΣ, που αποτελείται από ανθρώπους έμπειρους της αγοράς, που δεν πρόκειται να ριψοκινδυνεύσουν τα χρήματα των ασφαλισμένων.

Έχουν γίνει όλα τα σωστά βήματα, ώστε το Ταμείο σε λίγα χρόνια να μετατραπεί στον μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή της ελληνικής οικονομίας, με μέρος των χρημάτων, που θα σωρεύονται, να επανεπενδύονται στην ελληνική οικονομία".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 19 Μαϊ 2024 | 21:56

Πότε θα αποδεσμευτεί το μνημονιακό μαξιλάρι

Μετά τις Ευρωεκλογές θα ανακοινώσει η Κομισιόν την ετυμηγορία της.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ 19 Μαϊ 2024 | 13:04

Ανατιμήσεις "φωτιά" στο ελαιόλαδο: Ξεπερνάει ακόμα και τα 26 ευρώ το λίτρο [βίντεο]

Και στη διεθνή αγορά, η χονδρική τιμή του ελαιόλαδου δείχνει να ανεβαίνει ξανά.

19 Μαϊ 2024 | 09:25

Πώς πληρώνουμε ακριβότερα τα προϊόντα των πολυεθνικών στην Ελλάδα - Τα "κόλπα" για να ανεβάζουν τις τιμές

Οι Έλληνες καταναλωτές αγοράζουμε ακριβότερα στη χώρα μας το ίδιο προϊόν που πωλείται φθηνότερα στο εξωτερικό

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ 19 Μαϊ 2024 | 09:03

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων σε 12 δήμους - Πότε ανακοινώνονται οι τελικές αποφάσεις

Ανεξάρτητα από τις αποφάσεις αυτές, από το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζουν ότι δεν θα ισχύσουν αναδρομικά

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 18 Μαϊ 2024 | 19:57

Κώστας Σκρέκας: Βασική και κύρια κατεύθυνση της κυβέρνησης η στήριξη και προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας

"Η επαναβιομηχάνιση της Ελλάδας με τη συγκροτημένη στρατηγική που εκπονείται, αποτελεί προτεραιότητα και εθνικό στόχο", τόνισε ο Κώστας Σκρέκας

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ 18 Μαϊ 2024 | 18:17

Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν οι δαπάνες για τις φυσικές καταστροφές - Η πρωτιά της Ελλάδας

H έκθεση θεωρεί απαραίτητη τη μεγαλύτερη εμπλοκή του τομέα των ιδιωτικών ασφαλίσεων στην κάλυψη ζημιών από φυσικές καταστροφές.

ΑΓΟΡΑ ΣΠΙΤΙΟΥ 18 Μαϊ 2024 | 10:25
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ 18 Μαϊ 2024 | 10:14
ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 18 Μαϊ 2024 | 09:09
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 17 Μαϊ 2024 | 17:05

Youth Pass 2024: Πάνω από 145.000 νέοι θα πάρουν τα 150 ευρώ - Πώς θα πιστωθούν στους δικαιούχους

Η πίστωση της ενίσχυσης 150 ευρώ του Youth Pass γίνεται με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, η οποία θα αποσταλεί στα πιστωτικά ιδρύματα έως και την Παρασκευή 31 Μαΐου.

17 Μαϊ 2024 | 13:49

Η Benjamin Moore Μεγάλος Χορηγός στο Συνέδριο ΕΣΩ 2024

Για ακόμα μια χρονιά, η αυθεντική Benjamin Moore συμμετέχει στο συνέδριο ΕΣΩ

17 Μαϊ 2024 | 13:17

Κυκλοφόρησε το Color Trend Magazine 2024 από την KRAFT Paints

Στο παρόν τεύχος ο αναγνώστης μπορεί να γνωρίσει τις τάσεις τις εποχής, να μελετήσει αποχρώσεις και συνδυασμούς.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 17 Μαϊ 2024 | 12:23

Ο Χατζηδάκης τα βάζει με τους λογιστές για τα "λάθη" στις φορολογικές δηλώσεις: Μήπως φοβήθηκαν ότι θα χάσουν πελατεία;

"Το σύστημα των προσυμπληρωμένων δηλώσεων, καταρχάς, υπήρχε σε κάποιο βαθμό και τα προηγούμενα χρόνια", τόνισε ο Κωστής Χατζηδάκης.