Follow us

Αθανάσιος Πάπιστας: Πώς εμπλέκεται στους πλειστηριασμούς ο ξεχασμένος επιχειρηματίας από την υπόθεση Βατοπεδίου

Κατά το παρελθόν απασχόλησε τα φώτα της δημοσιότητας, με την εμπλοκή του στην υπόθεση της Μονής του Βατοπεδίου.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου

Το… ξεχασμένο όνομα του βορειοελλαδίτη επιχειρηματία, Αθανάσιου Πάπιστα επαναφέρει στο προσκήνιο ο πλειστηριασμός που αναρτήθηκε πρόσφατα και αφορά σε ένα επαγγελματικό ακίνητο στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης, το οποίο ανήκει στην Αναπτυξιακή Ακινήτων, εταιρεία στην οποία μέχρι πρότινος συμμετείχε ο κ. Πάπιστας με την ιδιότητα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου.

Και μπορεί στο πρώτο άκουσμα, το συγκεκριμένο όνομα να μη θυμίζει κάτι στους περισσότερους, εντούτοις ο επιχειρηματίας κατά το παρελθόν απασχόλησε τα φώτα της δημοσιότητας, αρχής γενομένης με την εμπλοκή του στην υπόθεση της Μονής του Βατοπεδίου καθώς υπήρξε εκ των πρωταγωνιστών της πολύκροτης ιστορίας, που είχε σχεδόν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης όταν έγινε γνωστή το μακρινό 2008.

Η εμπλοκή της εταιρείας Ανθεμιάς

Όπως αναφέρει το capital.gr, Στην εν λόγω υπόθεση αγοραπωλησίας ακινήτων, όπου είχαν εμπλακεί πρόσωπα κύρους της τότε εποχής, ο κ. Πάπιστας εφέρετο, με όχημα την εταιρεία Ανθεμιάς, να απέκτησε κατά την χρονική περίοδο 2006-2007 ένα μεγάλο αριθμό οικοπέδων έναντι υψηλού τιμήματος από την μονή Βατοπεδίου, τα οποία η τελευταία είχε αγοράσει από το Δημόσιο στο πλαίσιο της ανταλλαγής για την λίμνη Βιστωνίδα.

Μάλιστα, η εταιρεία του Αθανάσιου Πάπιστα εμφανιζόταν να είχε καταβάλει για ορισμένα οικόπεδα αρκετά μεγαλύτερο ποσό σε σχέση με αυτό που είχε δώσει η Μονή στο Δημόσιο αλλά και με αυτό που είχαν καταβάλει κάποιοι κάτοικοι των περιοχών που εντοπίζονταν οι εν λόγω εκτάσεις, τις οποίες επιθυμούσαν να αγοράσουν. Να σημειωθεί ότι η Ανθεμιάς υπήρξε μία εκ των τεσσάρων εταιρειών που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα, ενώ στο διοικητικό της συμβούλιο μετείχε τότε, μεταξύ άλλων, ο δικηγόρος της Μονής. Μετά από τη συγκρότηση δύο εξεταστικών επιτροπών, πλήθος εγγράφων, παρέμβαση της δικαιοσύνης και ανοιχτής αμφισβήτησης για την υπόσταση των ισχυρισμών από μερίδα του τύπου, η υπόδεση ρίχνει αυλαία το 2017 με την αθώωση του ηγούμενου Εφραίμ (ο οποίος είχε κρατηθεί στη φυλακή για μερικούς μήνες το 2011) καθώς και των υπόλοιπων 13 προσώπων που είχαν εμπλακεί.

Τι βγαίνει σήμερα στο σφυρί

Σήμερα ο πλειστηριασμός ενός επαγγελματικού ακινήτου και μάλιστα όχι ενός ιδιαίτερα συνηθισμένου ακινήτου, φέρνει στην επιφάνεια μια από τις ουκ ολίγες εταιρείες, που είχε δημιουργήσει ο επιχειρηματίας, την Αναπτυξιακή Ακινήτων, η οποία εμφανίζεται να εδρεύει στην ίδια διεύθυνση με εκείνη της Ανθεμιάς στην Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, στις 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται να χτυπήσει το σφυρί για μια έκταση, συνολικής επιφάνειας 5.582 τ.μ., η οποία βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως στον οικισμό του Κορδελιού στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης. Στο εν λόγω αγροτεμάχιο εντοπίζεται μια ειδική εγκατάσταση, η οποία στεγάζει το νεκροτομείο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του υπουργείου δικαιοσύνης.

Όπως επισημαίνεται στην έκθεση εκτίμησης, λόγω της απόλυτα εξιδεικευμένης του χρήσης αποτελεί κτίριο-τοπόσημο για την περιοχή, η οποία φιλοξενεί πλήθος επαγγελματικών δραστηριοτήτων δημιουργώντας έναν σημαντικό πόλο στο δυτικό άκρο του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Αρχικά, στην έκταση είχε ανεγερθεί με οικοδομική άδεια του 2007 μια εμπορική αποθήκη με χώρους γραφείων, περίφραξη και βάθρο ενώ στην συνέχεια η άδεια αναθεωρήθηκε και πραγματοποιήθηκε αλλαγή χρήσης από εμπορική αποθήκη σε χώρους χρήσης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας. Με την ανωτέρω αναθεώρηση έγινε τροποποίηση στις εσωτερικές διαρρυθμίσεις του καθώς επίσης και αλλαγή στις όψεις του κτιρίου και πλέον έχει διαμορφωθεί σε ένα διώροφο κτίριο με υπόγειο και δώμα, αποτελούμενο από ισόγειο χώρο εργαστηρίων και ένα διώροφο τμήμα γραφείων με υπόγειο στην πρόσοψη του αγροτεμαχίου επί της αγροτικής οδού.

Επιπλέον, στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι στα πλεονεκτήματα του ακινήτου συγκαταλέγεται η τοποθεσία του ενώ στα μειονεκτήματα αναφέρεται ότι εξαιτίας της απόλυτα εξιδεικευμένης χρήσης με πλήθος ειδικού εξοπλισμού εμφανίζει σημαντικές δυσκολίες ρευστοποίησης, καταγράφοντας παράλληλα κίνδυνο ταχύτατης απαξίωσης σε περίπτωση παύσης της μίσθωσης από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία.

Να σημειωθεί ότι η τιμή πρώτης προσφοράς ανέρχεται στο ποσό των 600.000 ευρώ ενώ η διαδικασία επισπεύδεται από την Τράπεζα Πειραιώς. Το ακίνητο φέρει προσημείωση υποθήκης από το 2007 υπέρ της Τράπεζας Κύπρου ποσού 3 εκατ. ευρώ καθώς και υποθήκη από το 2017 υπέρ της επιχειρησιακής μονάδας είσπραξης του υπουργείου οικονομικών για ποσό 125.501 ευρώ.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

"ΑΝΑΦΥΛΑΚΤΙΚΟ ΣΟΚ" 29 Μαϊ 2023 | 12:19

Δάγκωμα οχιάς: Ελεγχόμενη η κατάσταση της 39χρονης ερπετολόγου - "Ήταν η κακιά στιγμή", λέει εθελοντής

"Ήταν η κακιά στιγμή", λέει εθελοντής για το δάγκωμα της οχιάς σε σχολείο στη Θεσσαλονίκη.

28 Μαϊ 2023 | 23:36

Θεσσαλονίκη: Οδηγός άνοιξε το καπό του αυτοκινήτου και είδε φίδι μήκους 1,5 μέτρου τυλιγμένο στον κινητήρα [εικόνες]

Ο οδηγός του αυτοκινήτου άνοιξε το καπό του οχήματος και έκπληκτος αντίκρισε ένα φίδι να έχει τυλιχθεί στον κινητήρα!

ΔΕΚΑΔΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΦΙΔΙΩΝ 28 Μαϊ 2023 | 16:53
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 28 Μαϊ 2023 | 11:30

Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της ερπετολόγου που τη δάγκωσε οχιά - Πώς διαλύει τον οργανισμό το αναφυλακτικό σοκ

Σε πολύ κρίσιμη κατάσταση συνεχίζει να νοσηλεύεται η 39χρονη ερπετολόγος, την οποία δάγκωσε οχιά στο 30ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης. Τι είπε ο Νίκος Καπραβέλος.

ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ 28 Μαϊ 2023 | 09:58

Θεσσαλονίκη: Επεισόδια με μολότοφ και δακρυγόνα στο ΑΠΘ - Δύο προσαγωγές

Ένταση προκλήθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής εντός και εκτός του ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών δυνάμεων.

ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΝΙΚΗΣ 28 Μαϊ 2023 | 09:42

"Εσύ είσαι που βγαίνεις με την αδερφή μου;" - Άγριος ξυλοδαρμός ανηλίκου στη Θεσσαλονίκη

Επεισόδιο άγριου ξυλοδαρμού σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη λεωφόρο Νίκης στη Θεσσαλονίκη, μπροστά στα μάτια δεκάδων περαστικών, με θύμα έναν 15χρονο.

ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ 27 Μαϊ 2023 | 22:39

Νέο επεισόδιο οπαδικής βίας στη Θεσσαλονίκη: Δέκα άτομα επιτέθηκαν σε ομάδα ανήλικων που φορούσαν μπλούζες του Άρη

Δέκα άτομα επιτέθηκαν σε ομάδα ανήλικων, επειδή ένας από αυτούς φορούσε μπλούζα του Άρη.

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 1.000 ΑΤΟΜΩΝ 27 Μαϊ 2023 | 18:36

Θεσσαλονίκη: Έδεσε στο λιμάνι της πόλης το εντυπωσιακό κρουαζιερόπλοιο "AZAMARA ONWARD" [εικόνες - βίντεο]

Το πολυτελές πλοίο μεταφέρει κατά κύριο λόγο Άγγλους και Αμερικανούς τουρίστες, οι οποίοι επισκέπτονται από το πρωί τα αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης.

ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΙΑ 27 Μαϊ 2023 | 15:10

Θεσσαλονίκη: 34χρονος κατηγορείται για βιασμό 24χρονης που γνώρισε στα social media

Δικογραφία για βιασμό σχημάτισαν οι αστυνομικοί του τμήματος ασφάλειας Θερμαϊκού, σε βάρος 34χρονου αλλοδαπού.

ΕΝ ΚΙΝΗΣΕΙ 27 Μαϊ 2023 | 13:15

Τρόμος για γυναίκα στη Θεσσαλονίκη: Σφαίρα καρφώθηκε στο αυτοκίνητό της – Είχε μαζί και το παιδί της

Τον απόλυτο τρόμο βίωσε μια μητέρα με το παιδί της, το μεσημέρι της Παρασκευής στη δυτική Θεσσαλονίκη.

ΜΕΣΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ 27 Μαϊ 2023 | 09:53

Θεσσαλονίκη: Μάχη για τη ζωή της δίνει η ερπετολόγος μετά το δάγκωμα της οχιάς - Πώς έγινε το ατύχημα

Η 39χρονη ερπετολόγος έπαθε αναφυλακτικό σοκ από το δάγκωμα της οχιάς, το οποίο χτύπησε το κεντρικό νευρικό της σύστημα.

ΣΤΗ ΜΕΘ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΜΕΝΗ 26 Μαϊ 2023 | 21:35

Θεσσαλονίκη: Σε κρίσιμη κατάσταση η 39χρονη ερπετολόγος που τη δάγκωσε οχιά - Υπέστη αναφυλακτικό σοκ

Στην προσπάθεια της να απομακρύνει το φίδι εκείνο πρόλαβε και την δάγκωσε με αποτέλεσμα η 39χρονη να υποστεί αναφυλακτικό σοκ.

ΕΠΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ 26 Μαϊ 2023 | 20:40

Θεσσαλονίκη: Ξεσπά η μητέρα του 14χρονου που δολοφονήθηκε από συμμαθητή του το 2016 - "Δεν θέλω χρήματα"

Αποζημίωση ύψους 400.000 ευρώ στην οικογένεια του 14χρονου Τάσου που δολοφονήθηκε από συμμαθητή του.