Follow us

Αυξημένος κίνδυνος φτώχειας στην πλούσια Γερμανία

Αυξημένο κίνδυνο φτώχειας αντιμετωπίζουν στη Γερμανία άνεργοι, μονογονεϊκές οικογένειες & συνταξιούχοι, σύμφωνα με την Συμβουλευτική Ένωση Κοινωνικής Πρόνοιας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αυξημένος κίνδυνος φτώχειας στην πλούσια Γερμανία

Αυξημένο κίνδυνο φτώχειας αντιμετωπίζουν στη Γερμανία οι άνεργοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι συνταξιούχοι, αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της η Γερμανική Συμβουλευτική Ένωση Κοινωνικής Πρόνοιας.

«Η Γερμανία είναι η πέμπτη πλουσιότερη χώρα του κόσμου», τονίζει ο επικεφαλής της Γερμανικής Συμβουλευτικής Ένωσης Κοινωνικής Πρόνοιας (Paritätischer Wohlfahrtsverband) Ούλριχ Σνάιντερ. Από την απαρχή της κρίσης το 2009, σύμφωνα με τον ίδιο, το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά ένα τρις ευρώ. Το ίδιο διάστημα όμως όλο και περισσότεροι άνθρωποι δεν καρπώνονται τα οφέλη αυτής της ευημερίας.

Ο Σνάιντερ παραπέμπει στην νέα ετήσια έκθεση για τη φτώχεια, η οποία στηρίζεται σε απογραφή του 2014 και καταδεικνύει ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας αντιμετωπίζουν στη Γερμανία οι άνεργοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι συνταξιούχοι. Ούτε το καλό οικονομικό έτος 2014 κατάφερε να ανακόψει το ποσοστό της φτώχειας στη χώρα. Σε σύγκριση με το 2013 το ποσοστό μειώθηκε οριακά κατά 0,1 %.

«Σχετική» η φτώχεια στη Γερμανία

Συνολικά το 15 % του πληθυσμού στη Γερμανία θεωρούνται φτωχοί. Το ποσοστό αυτό κατατάσσει τη χώρα στις μεσαίες θέσεις στην Ευρώπη. Σε αντίθεση όμως με την απόλυτη ένδεια που υπάρχει σε πολλές γωνιές του πλανήτη και η οποία μεταφράζεται σε έλλειψη στέγης και λιμοκτονία, η φτώχεια στις ευρωπαϊκές χώρες είναι «σχετική» και αφορά εκείνους που διαθέτουν λιγότερο από το 60% του μέσου εισοδήματος. Για μια μονογενεϊκή οικογένεια στη Γερμανία, για παράδειγμα, το όριο της φτώχειας ορίζεται στα 1.192 ευρώ.

Σημαντικά αυξήθηκε ο κίνδυνος της φτώχειας για τους συνταξιούχους και αυτό παρά την ευρέως διαδεδομένη φήμη ότι οι συνταξιούχοι βρίσκονται σε καλύτερη οικονομική θέση από άλλες πληθυσμιακές ομάδες στη Γερμανία. Στην περιοχή του Ρουρ στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, με πληθυσμό περίπου 5,2 εκατομμύρια, το 20% των συνταξιούχων θεωρούνται φτωχοί.

Υψηλά τα ποσοστά της παιδικής φτώχειας

Το γερμανικό Ταμείο Αρωγής για τα Παιδιά (Deutsches Kinderhilfswerk) χαρακτηρίζει την ίδια ώρα ανεπαρκή τα κοινωνικά επιδόματα για παιδιά που προέρχονται από φτωχές οικογένειες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ταμείου Τόμας Κρύγκερ, το ποσοστό της φτώχειας στα παιδιά μονογονεϊκών, πολύτεκνων ή οικογενειών με μεταναστευτικό υπόβαθρο ανέρχεται στο 19%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα στοιχεία του 2014 δεν αποτυπώνονταν ακόμη οι συνέπειες των προσφυγικών ροών. Ο επικεφαλής της οργάνωσης αρωγής για τους πρόσφυγες Pro Asyl Γκύντερ Μπούρκχαρντ πάντως, προειδοποίησε τη γερμανική κυβέρνηση για τον κίνδυνο λήψης αποφάσεων που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο της φτώχειας στις τάξεις των προσφύγων, όπως για παράδειγμα η πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών να υποχρεούνται οι πρόσφυγες να παραμένουν στον τόπο κατοικίας που τους έχει οριστεί.

Σύμφωνα πάντως με τη Γερμανική Συμβουλευτική Ένωση Κοινωνικής Πρόνοιας, το κλειδί για την αντιμετώπιση της φτώχειας γενικότερα βρίσκεται στα χέρια της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει αλλαγή πλεύσης στη φορολογική και οικονομική της πολιτική. «Καταπολέμηση της φτώχειας σημαίνει πάντοτε και αναδιανομή πόρων», σχολιάζει με νόημα ο Ούλριχ Σνάιντερ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΛΙΜΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ 15 Μαϊ 2022 | 18:49

"Ανοιχτές" οι πόρτες του ΝΑΤΟ για Φινλανδία και Σουηδία λένε Στόλτενμπεργκ και Μπέρμποκ

"Η Σουηδία και η Φινλανδία είναι σαν να έχουν γίνει ήδη μέλη, απλώς δεν έχουν πάρει ακόμη την κάρτα μέλους", είπε στις δηλώσεις της η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας.

ΦΟΒΙΖΕΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ 14 Μαϊ 2022 | 19:12

Σύνοδος ΥΠΕΞ των G7: Τρόμος για παγκόσμια επισιτιστική κρίση - Εκατομμύρια άνθρωποι λίγο πριν το κατώφλι της πείνας

Προειδοποιήσεις για παγκόσμια επισιτιστική κρίση από τους υπουργούς Εξωτερικών των G7.

ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 13 Μαϊ 2022 | 13:20

Με ελληνική υπογραφή η γερμανική απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο: LNG από τον εφοπλιστή Προκοπίου

H Γερμανία πρόκειται να αποκτήσει πλωτές εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου, δύο εκ των οποίων θα προέλθουν με μίσθωση ειδικών τάνκερ από την εταιρεία Dynagas του Έλληνα εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ Η ΓΕΡΜΑΝΙΔΑ ΥΠΕΞ 13 Μαϊ 2022 | 07:49

Κατά της προμήθειας δυτικών μαχητικών στην Ουκρανία τάσσεται η Γερμανία

Αρνητική στο ενδεχόμενο προμήθειας δυτικών μαχητικών στην Ουκρανία εμφανίστηκε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΙΔΙΑ 11 Μαϊ 2022 | 23:29

Γερμανία: Κατακραυγή για την υπουργό Άμυνας, επειδή ταξιδεύει με τον γιο της με στρατιωτικά ελικόπτερα

"Ζητώ την κατανόησή σας, καθώς πρόκειται για τη διατήρηση της επαφής με το παιδί", δήλωσε η Κριστίνε Λάμπρεχτ στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ 11 Μαϊ 2022 | 09:16

Γερμανία: Ουκρανοί στρατιωτικοί θα εκπαιδευτούν στη χρήση αυτοκινούμενων βαρέων πυροβόλων

Στην Γερμανία έφθασαν Ουκρανοί στρατιωτικοί για να εκπαιδευτούν στο σύστημα του πυροβολικού Panzerhaubitze 2000.

ΣΤΟ ΙΡΠΙΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΠΟΥΤΣΑ 10 Μαϊ 2022 | 14:09

Στην Ουκρανία οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και Ολλανδίας- Πήγαν και στην Μπούτσα όπου οι Ρώσοι σκότωσαν αμάχους

Στα περίχωρα του Κιέβου, που αποτέλεσαν θέατρα σφαγών από τις ρωσικές δυνάμεις, βρίσκονται οι υπουργοί Εξωτερικών Γερμανίας και Ολλανδίας.

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ 09 Μαϊ 2022 | 13:01

Γαλλία: Επισκέψεις του Εμανουέλ Μακρόν σε Στρασβούργο και Βερολίνο "για μια πιο ισχυρή Ευρώπη"

Στο Στρασβούργο και το Βερολίνο θα μεταβεί ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, για να πλέξει το εγκώμιο μιας πιο ισχυρής Ευρώπης που είναι έτοιμη να μεταρρυθμιστεί.

ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΓΓΕΛΑΡΙΟΣ 08 Μαϊ 2022 | 20:44

Διάγγελμα Σολτς: Ο Πούτιν θέλει να υποτάξει την Ουκρανία, η Ουκρανία όμως θα νικήσει

"Η Γερμανία βοηθά να τερματιστεί η βία. Δεν πρέπει να υπάρξει ειρήνη η οποία θα υπαγορευθεί από τη Ρωσία", τονίζει ο Ολαφ Σολτς.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟ 06 Μαϊ 2022 | 18:33

Ουκρανία: Πρόσκληση Ζελένσκι στον Όλαφ Σολτς να επισκεφθεί το Κίεβο στις 9 Μαΐου

Ο Ουκρανός Πρόεδρος προσκάλεσε τον Γερμανό Καγκελάριο να επισκεφθεί το Κίεβο στις 9 Μαΐου

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΖΕΛΕΝΣΚΙ 06 Μαϊ 2022 | 14:29

Τηλεδιάσκεψη των ηγετών της G7 για τον πόλεμο στην Ουκρανία - Στο τραπέζι η επιβολή νέων κυρώσεων

Η Γερμανία έχει αναλάβει φέτος την Προεδρία της Ομάδας των 7 - Τηλεδιάσκεψη για τον πόλεμο στην Ουκρανία

ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥΤΙΝ 06 Μαϊ 2022 | 11:59

Γερμανία: Έκτακτο διάγγελμα του καγκελάριου Όλαφ Σολτς την Κυριακή

Κεντρικό θέμα της ομιλίας του Όλαφ Σολτς θα είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία στο διάγγελμα που θα απευθύνει στους Γερμανούς, σύμφωνα με την Bild.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ 05 Μαϊ 2022 | 11:48

Γαλλογερμανικός πυρετός: Συνάντηση Μακρόν - Σολτς στο Βερολίνο τη Δευτέρα για Ουκρανία και Ευρώπη

Με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς θα συναντηθεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τη Δευτέρα στο Βερολίνο