Αυξήθηκε το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου στην ΕΕ

Η ψαλίδα ανάμεσα στον πλούσιο Βορρά και τον φτωχότερο Νότο στην ΕΕ απειλεί να λάβει αβυσσαλέες διαστάσεις.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αυξήθηκε το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου στην ΕΕ

Η ψαλίδα ανάμεσα στον πλούσιο Βορρά και τον φτωχότερο Νότο στην ΕΕ απειλεί να λάβει αβυσσαλέες διαστάσεις, έπειτα από τρεις δεκαετίες άκαρπων προσπαθειών για τη γεφύρωσή της. Κατά τη συζήτηση της στρατηγικής της Ένωσης για την επόμενη πενταετία, το προσεχές Σάββατο, οι 28 υπουργοί Οικονομικών θα επιχειρήσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, που όπως αποκαλύπτει αναφορά της ΕΕ την τελευταία 15ετία έχει οδηγήσει στην «απόκλιση» μεταξύ των δύο περιοχών.

Η συζήτηση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ιταλία και την Ελλάδα, αλλά και για την Ισπανία που ατύπως βρίσκεται στο ίδιο άρμα, όσον αφορά την ανάπτυξη των κατά κεφαλήν εσόδων. Στην ευρωπαϊκή έκθεση κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου για «αύξηση των πολιτικών και δημοσιονομικών πιέσεων» εάν συνεχισθεί η συγκεκριμένη τάση.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ στην άτυπη σύνοδό τους στο Βουκουρέστι θα εξετάσουν σε βάθος το περιεχόμενο της έκθεσης του Ινστιτούτου Bruegel των Βρυξελλών και σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας El Pais, σε αυτήν διατυπώνεται η προειδοποίηση πως η ΕΕ αποτυγχάνει ακριβώς στο σημείο εκείνο που στόχευε η νομισματική πολιτική του ευρώ: τη σύγκλιση των οικονομιών των κρατών εταίρων και μάλιστα από τη γέννησή του.

Η αναπτυξιακή κατιούσα των οικονομιών της ζώνης ευρώ και η ανησυχία που γεννά ένα Brexit χωρίς συμφωνία, είναι πιθανό να επιταχύνει τη διαδικασία αυτή. Η έκθεση επισημαίνει τα δύο μέτωπα που οφείλει το ταχύτερο να κλείσει η ΕΕ: πρώτον, τη μισή μονάδα στην αύξηση που κάθε χρόνο της αφαιρούν οι ΗΠΑ και, κατά δεύτερον, η «μη ικανοποιητική σύγκλιση» που μπορεί να φθάσει «να απειλήσει την κοινωνική συνοχή» μέσα στην ΕΕ.

Οι χώρες που ταχύτερα τείνουν προς τη σύγκλιση είναι τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, με τα κατά κεφαλήν εισοδήματα στη Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία και Βουλγαρία να έχουν αυξηθεί πάνω από το 4% στην περίοδο 2003-14, μία διαφορά έως και 3 μονάδες από τις πλουσιότερες οικονομίες της ΕΕ.

Στους αντίποδες βρίσκονται οι χώρες του Νότου. «Εκεί υπήρξαν αποκλίσεις, τουλάχιστον σε περιοχές της ζώνης αυτής που είναι σημαντικές», υποστηρίζεται στην έκθεση. Στην ουρά βρίσκεται η Ισπανία με αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος μόλις κατά 0,65%, αλλά και η Πορτογαλία (0,63%) και η Κύπρος (0,57%). Τα ετήσια κατά κεφαλήν έσοδα είναι αρνητικά για την Ελλάδα (-0,74%) και στην Ιταλία (-0,24%).

Την ίδια περίοδο το κατά κεφαλήν εισόδημα στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 1,39%, στην Ολλανδία 1,08%. Μπορεί αυτή η μικρή διαφορά, πχ. του 0,74% της Γερμανία την Ισπανία να φαίνεται μικρή, μολαταύτα τούτο μεταφράζεται σε αύξηση της διαφοράς κατά 11,1% μέσα στη 15ετία αυτή.

Τα κενά που θα κληθούν να καλύψουν οι εταίροι είναι κυρίως αυτά που δημιουργούνται στο εσωτερικό τον χωρών τους, με πρώτο και καλύτερο τις κοινωνικές ανισότητες, μεταξύ πλουσίων και φτωχών, που σε ορισμένες χώρες έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. Η ομάδα Μπρίγκελ απαριθμεί τα «συστημικά αίτια» που εξηγούν τα κενά τούτα, όπως η έλλειψη μίας πλήρους αρχιτεκτονικής στον σχεδιασμό του ευρώ, την άνιση αύξηση της παραγωγικότητας, τη φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου από τον Νότο κατά τη διάρκεια της ύφεσης, τις αδυναμίες στην καινοτομία, ή την απουσία διακεκριμένων κέντρων σπουδών.

Στην ίδια έκθεση, που υπογράφουν οι Γκίντραμ Βολφ, Αντρέ Σαπίρ και Μαρία Δεμερτζή, περιγράφονται τα μέτρα που θα πρέπει να εξετάσουν τα κράτη μέλη για να προσεγγίσουν οι οικονομίες τους. Το κείμενο θεωρεί πως το κόστος χρηματοδότησης των χωρών και των επιχειρήσεων αποτελεί μία πρώτη τροχοπέδη, για τον λόγο τούτο καλούν σε μία ολοκλήρωση του σχεδιασμού της ΕΚΤ για τη μείωση της χρηματοδότησης αυτής.

Ιδιαίτερη μνεία κάνουν οι συντάκτες της έκθεσης στην φορολογική επιβάρυνση. Κατά τη γνώμη τους, χάρη στην ενιαία αγορά οι μεγάλες εταιρείες και περιουσίες έχουν βρει πολλά «παράθυρα» για να μειώσουν τη φορολογία τους. Για τον λόγο αυτό, η έκθεση θεωρεί «κεφαλαιώδους σημασίας» να συνεχισθούν οι προσπάθειες για την φορολόγησή τους. «Η αύξηση της φορολογίας στην εργαζόμενη μεσαία τάξη θα ήταν ασύμβατη με την υπόσχεση μίας κοινωνικής οικονομίας και αγοράς στην Ευρώπη». Επίσης, η έκθεση προτείνει τη μεταβολή των περίπλοκων φορολογικών κανόνων στην ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτο: Pixabay

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΧΟΙΝΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ 20 Οκτ 2020 | 11:51

Τελωνειακή Ένωση ΕΕ - Τουρκίας: Τι είναι και τι σημαίνει η αναστολή της

Η Ελλάδα ζήτησε σήμερα την αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ.

Ο ΒΡΕΤΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 16 Οκτ 2020 | 15:20

"Φωτιά" στην Ευρωπαϊκή Ένωση - Τζόνσον: Πάμε για Brexit χωρίς συμφωνία

Πάμε για Brexit χωρίς συμφωνία ανέφερε ο Μπόρις Τζόνσον για το πως αναμένεται να αποχωρήσει η χώρα του από την Ευρωπαϊκή Ένωση

ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ 15 Οκτ 2020 | 07:21

Μονόδρομος για την Τουρκία οι κυρώσεις- Η Ευρώπη διστάζει, η Αθήνα πιέζει

Η Ευρώπη και κυρίως η Γερμανία δεν δείχνει διατεθειμένη να προβεί σε κυρώσεις στην Τουρκία.

"ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΚΛΟΤΣΗΣΑΝ ΤΟ ΤΕΝΕΚΕΔΑΚΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ» 14 Οκτ 2020 | 15:14

Reuters: Απέτυχαν οι απειλές στην Τουρκία - Χρειάζεται και "μαστίγιο" λένε αξιωματούχοι της ΕΕ

Η τελευταία στρατηγική της ΕE για την εξάλειψη των εντάσεων με την Τουρκία αυξάνει την ένταση, αναφέρουν διπλωμάτες και αξιωματούχοι στο Reuters.

ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΟΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ 12 Οκτ 2020 | 13:49

Έλληνες διεθνολόγοι: Η Ευρώπη έχει ευθύνες για το αδιέξοδο με την Τουρκία- Γιατί έκανε πίσω στις κυρώσεις

Να ενεργοποιείται άμεσα ο μηχανισμός των κυρώσεων, σε περίπτωση που η Τουρκία προκαλεί ζητούν Ελληνες διεθνολόγοι

ΦΟΡΟΥΜ GLOBSEC 2020 08 Οκτ 2020 | 18:24

Αποκαλυπτικός Δένδιας για ΕΕ: Αλλη μια φορά ήταν εξαιρετικά απρόθυμη να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία

Αναφερόμενος στην Κύπρο ο Νίκος Δένδιας είπε πως παρότι υπήρχε σαφής παράνομη ενέργεια, η Ένωση ήταν εξαιρετικά απρόθυμη για κυρώσεις.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ 06 Οκτ 2020 | 11:11

Deutsche Welle: Είναι δουλοπρεπής η ΕΕ έναντι της Τουρκίας;

Με αφορμή την επίσκεψη Στόλτενμπεργκ σε Άγκυρα και Αθήνα, σχόλια του γερμανικού Τύπου για την τουρκική τακτική στην εξωτερική πολιτική.

ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΣΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ 03 Οκτ 2020 | 20:58

Προκαλεί και πάλι ο Τσαβούσογλου: "Μην τολμήσει η ΕΕ να μας επιβάλει κυρώσεις"

"Θα ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας" δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην εφημερίδα "La Stampa"

ΕΝΟΨΕΙ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 01 Οκτ 2020 | 15:56

Εντονο παρασκήνιο στη Σύνοδο Κορυφής: Γιατί δεν υπάρχει ούτε λέξη για την Τουρκία στο προσχέδιο Συμπερασμάτων

Χωρίς παράγραφο για την Τουρκία το προσχέδιο Συμπερασμάτων που δημοσιεύτηκε

ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 01 Οκτ 2020 | 14:20

Ανάλυση - Σύνοδος Κορυφής: Γιατί παραμένει επτασφράγιστο μυστικό το κείμενο με τις κυρώσεις στην Τουρκία

Όπως όλα δείχνουν οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν ως αργά το βράδυ όταν θα ολοκληρωθεί το δείπνο των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ 30 Σεπ 2020 | 12:40

Τσαβούσογλου: Η Άγκυρα περιμένει συγκεκριμένα βήματα από την ΕΕ

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένει συγκερκριμένα βήματα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

ΟΛΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 27 Οκτ 2020 | 18:58

Στη "Διαύγεια" η ΚΥΑ για τα μέτρα στήριξης καλλιτεχνών, ξεναγών και τουριστικών συνοδών - Ποιοι δικαιούνται τα 534 ευρώ

Αναρτήθηκε η ΚΥΑ η οποία προβλέπει επίδομα 534 ευρώ στους ανθρώπους του Πολιτισμού.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ GEA SOLUTIONS Ε.Π.Ε. ΜΕ ΤΗΝ INNVESTIO BV 27 Οκτ 2020 | 17:57