Follow us

Αυτά είναι τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ που κόβουν οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Εμφανής είναι η επίδραση που έχει ο πληθωρισμός στην κατανάλωση των προϊόντων στα ελληνικά σούπερ μάρκετ.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Εμφανής είναι η επίδραση που έχει ο πληθωρισμός στην κατανάλωση των προϊόντων στα ελληνικά σούπερ μάρκετ, όπως αυτή αποτυπώνεται στα στοιχεία της εταιρείας μέτρησης αγοράς, IRI.

Είναι χαρακτηριστικό το ότι συγκεκριμένα βασικά καταναλωτικά αγαθά τίθενται εκτός καλαθιού αρκετών από τους καταναλωτές, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που καταγράφονται στην αγορά. Κάτι τέτοιο είναι εμφανές και στις τρεις μεγάλες κατηγορίες ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών που είναι τα τρόφιμα, τα προϊόντα περιποίησης σπιτιού και τα προϊόντα ατομικής υγιεινής.

Ειδικότερα για τα προϊόντα περιποίησης σπιτιού και σε όρους τεμαχίων η πτώση των πωλήσεων στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου ήταν στο -6,3%. Μάλιστα αυτή είναι και η γενική κατηγορία που επλήγη περισσότερο κατά την περίοδο αναφοράς. Ακολούθησαν τα προϊόντα ατομικής υγιεινής με -4,9% και αμέσως μετά τα τρόφιμα με -0,9% με τη μικρότερο συρρίκνωση των πωλήσεων σε τεμάχια. Η πτώση των πωλήσεων σε τεμάχια εμφανίζει αυτή την εικόνα παρά το γεγονός ότι στη μέτρηση συμπεριλαμβάνεται και η χρονική περίοδος του καλοκαιρινού τριμήνου Ιουνίου-Αυγούστου, όπου η ζήτηση στα σούπερ μάρκετ εμφάνισε σημάδια ανάκαμψης σε σύγκριση με το πρώτο πεντάμηνο του 2022, όπου η εικόνα ήταν έντονα πτωτική.

Μείωση της κατανάλωσης σε βασικές υποκατηγορίες τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης

Την ίδια στιγμή όμως είναι χαρακτηριστικό της επικρατούσας κατάστασης το γεγονός ότι εάν κανείς εξετάσει και επιμέρους υποκατηγορίες προϊόντων όπως τα γαλακτοκομικά ή τα κατεψυγμένα, θα διαπιστώσει ότι η πτώση σε πωλήσεις τεμαχίων γίνεται πιο σαφής.

Συγκεκριμένα για την περίοδο του Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2022, οι πωλήσεις τεμαχίων στα γαλακτοκομικά προϊόντα άγγιξαν πτώση της τάξεως του -4,8% και τα κατεψυγμένα κινήθηκαν στο -5%. Τα αλκοολούχα επίσης έχασαν ποσοστό 6,9% των πωλήσεών τους σε τεμάχια σε σύγκριση με το οκτάμηνο του 2021, ενώ και τα μαγειρικά συμπληρώματα και οι σάλτσες έχασαν πωλήσεις σε τεμάχια στα επίπεδα του 1,1%. Την ευρύτερη κατηγορία των τροφίμων δείχνουν να συγκρατούν οι ανοδικές πωλήσεις τεμαχίων στα συσκευασμένα τρόφιμα αλλά και στα σνακ με 1,9% και 1% αντίστοιχα, ενώ οριακά ανοδικά κινήθηκαν τα συμπληρώματα διατροφής με 0,2%.

Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους υποκατηγορίες που δεν εντάσσονται στα τρόφιμα όπως τα καθαριστικά σπιτιού, είχαν πτώση κατά -6,5%, ενώ τα λοιπά προϊόντα σπιτιού κινήθηκαν επίσης πτωτικά κατά -6,1%. Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα ατομικής περιποίησης και ομορφιάς έχασαν πωλήσεις σε τεμάχια της τάξεως του -5,2% και τα προϊόντα ατομικής υγιεινής κινήθηκαν με -4,6%.

Διαβάστε Επίσης

Μεγαλύτερη αύξηση τιμής για τα μαγειρικά συμπληρώματα, τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και τα γαλακτοκομικά

Από τις προαναφερόμενες υποκατηγορίες ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών, τη μεγαλύτερη αύξηση τιμής συγκρίνοντας το φετινό οκτάμηνο με αυτό του 2021, παρουσιάζουν τα μαγειρικά συμπληρώματα και οι σάλτσες με 10,2%, τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής με 9,8%, τα γαλακτοκομικά με 7,8%, τα κατεψυγμένα με 6,3%, τα προϊόντα καθαρισμού σπιτιού και τα απορρυπαντικά με 6,2%. Τη μικρότερη αύξηση τιμής στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο παρουσίασαν τα αλκοολούχα με 2,6%, τα μη αλκοολούχα και τα σνακ με 3,4%, τα συσκευασμένα τρόφιμα με 4,2%.

Η αύξηση του τζίρου επακόλουθο των ανατιμήσεων

Ενδεικτικό της εικόνας που παρουσιάζει η αγορά, είναι η περαιτέρω αύξηση του τζίρου φέτος στα σούπερ μάρκετ παρά την μείωση της ζήτησης στα ράφια και τον περιορισμό των αγορών σε τεμάχια.

Πιο συγκεκριμένα ο συνολικός τζίρος για τα ταχυκίνητα καταναλωτικά αγαθά στην εξεταζόμενη περίοδο του οκταμήνου 2022 ανήλθε στα 5,41 δισεκατομμύρια ευρώ κινούμενος ανοδικά με 3,5%, σε σύγκριση με τα 5,23 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν οι πωλήσεις οκταμήνου του 2021. Η συγκεκριμένη αύξηση του τζίρου έχει ξεκάθαρα πληθωριστικά χαρακτηριστικά, δεδομένου ότι το κυριότερο μέρος της οφείλεται στις ανατιμήσεις των πωλούμενων προϊόντων.

Διαβάστε Επίσης

ΕΛΣΤΑΤ: Το 6% από το 12% του πληθωρισμού από τις αυξήσεις στα τρόφιμα

Τα παραπάνω δεδομένα προκύπτουν, με τον πληθωρισμό του Αυγούστου να έχει φτάσει στο 11,4%, ενώ τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα μόλις χθες η ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν τον πληθωρισμό να κινείται στο 12%. Στην πράξη μάλιστα, η εικόνα της IRI για τον Οκτάμηνο αναμένεται να αποτυπωθεί με μεγαλύτερη ένταση στα στοιχεία εννεαμήνου που θα δώσει προσεχώς στην δημοσιότητα η εταιρεία μετρήσεων.

Κι αυτό διότι τον Σεπτέμβριο εκτός από την αύξηση του πληθωρισμού στο 12%, αυτό που κατέγραψε η ΕΛΣΤΑΤ είναι ότι το 6% από το συγκεκριμένο ποσοστό προήλθε από τις αυξήσεις βασικών τροφίμων αλλά και υπηρεσιών που σχετίζονται άμεσα και έμμεσα με τις τιμές των καυσίμων. Σε ό,τι αφορά υπόλοιπο 6% από το συνολικά 12% του πληθωρισμού Σεπτεμβρίου προήλθε από τις αυξήσεις των τιμών ενέργειας.

Πηγη: capital

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ 04 Δεκ 2023 | 18:12

Ελλάδα εναντίον Κύπρου: Ποια χώρα επικρατεί στο ντέρμπι της ακρίβειας [βίντεο]

Ποιον αναδεικνύει νικητή στην ακρίβεια η σύγκριση Ελλάδας και Κύπρου στις τιμές των ίδιων προϊόντων

ΜΕΧΡΙ 30 ΤΟΥ ΜΗΝΑ 04 Δεκ 2023 | 11:06

Παρατείνεται μέχρι τον Ιούνιο του 2024 το "καλάθι του νοικοκυριού"

Το συγκεκριμένο μέτρο, που ήδη έχει παραταθεί, είχε διάρκεια μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 και κρίθηκε αναγκαία η διατήρησή του και για το επόμενο εξάμηνο.

ΕΩΣ ΚΑΙ 10% 04 Δεκ 2023 | 10:17

Τσιμπημένες οι τιμές στο φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Πόσο θα κοστίσουν κρεατικά, ποτά και γλυκά

Με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα και τα ποτά να καλπάζει, το καλό τραπεζομάντιλο θα στρωθεί στην τραπεζαρία, αλλά μάλλον δεν θα γεμίσει με εδέσματα, όπως άλλες χρονιές.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΙΕΛΚΑ 04 Δεκ 2023 | 08:19

Σούπερ μάρκετ: Έχει η Ελλάδα το πιο ακριβό καλάθι στην Ευρώπη; - Και όμως όχι, δείτε τη σύγκριση

Το μέσο καλάθι στην Ελλάδα εμφανίζεται να είναι φθηνότερo σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αν και όχι το φθηνότερο εξ αυτών.

ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 03 Δεκ 2023 | 12:59

Καλάθι των Χριστουγέννων: Πρεμιέρα την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου - Ποια προϊόντα θα περιλαμβάνει

Για τα προϊόντα που θα περιέχει το καλάθι των Χριστουγέννων μίλησε ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

ΤΥΦΛΟΣ 01 Δεκ 2023 | 10:02

Για γέλια: Ο βουλευτής Σιμόπουλος της ΝΔ δεν πιστεύει ότι υπάρχει ακρίβεια...επειδή πολλοί βγαίνουν έξω και περνάνε καλά

"Η ακρίβεια αφορά ένα μικρό κομμάτι της κοινωνίας", σύμφωνα με τον βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Στράτο Σιμόπουλο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 30 Νοε 2023 | 11:09

Σκρέκας: Η μάχη με την ακρίβεια συνεχίζεται - 1.100 προϊόντα στην πρωτοβουλία "μόνιμη μείωση τιμής"

"Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ για το καλό των νοικοκυριών", σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ 30 Νοε 2023 | 10:34

Ακριβότερο φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Πού κυμαίνονται οι τιμές σε αρνί, κατσίκι, χοιρινό

Πόσο θα κοστίσει φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Η Βαρβάκειος Αγορά κρατά χαμηλά τις τιμές, αλλά οι αυξήσεις είναι ήδη αισθητές στο πορτοφόλι των καταναλωτών.

29 Νοε 2023 | 07:53

Πότε κάνει πρεμιέρα το "Καλάθι των Χριστουγέννων" και τι θα περιλαμβάνει

Γίνονται συζητήσεις και για το καλάθι του Αγίου Βασίλη που θα περιλαμβάνει παιχνίδια για τα μικρά παιδιά.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 28 Νοε 2023 | 23:12

Σκρέκας: "Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να πετύχουμε χαμηλές τιμές - Μετά τα πρόστιμα αυτές μειώνονται"

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας είπε στην ΕΡΤ πως "είναι η μόνη κυβέρνηση η οποία έχει επιβάλει μεγάλα πρόστιμα σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες".

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΣΤΟ APPODIXI 28 Νοε 2023 | 16:11

Λουκέτο και πρόστιμο σε σούπερ μάρκετ που έκοβε αλλά δεν δήλωνε αποδείξεις - Έκρυψε τζίρο 852.000 ευρώ

Τον τελευταίο χρόνο το σούπερ μάρκετ δεν είχε δηλώσει στην ΑΑΔΕ 116.200 αποδείξεις.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΨΗΤΟΠΩΛΕΙΩΝ 28 Νοε 2023 | 09:47

Σουβλάκι: Η τιμή του αγγίζει πλέον τα 4 ευρώ - Περιορίζουν τις παραγγελίες οι Ελληνες

Το τελευταίο διάστημα το τυλιχτό σουβλάκι έχει ακριβύνει 50 λεπτά κατά μέσο όρο.

ΑΝΑΛΥΣΗ 26 Νοε 2023 | 15:52

Γιατί θα φτάσει το τυλιχτό σουβλάκι στα 4 ευρώ - Σενάριο να χρεώνονται... πατάτες, ντομάτα και κρεμμύδι

Το κόστος για τις πατάτες, την ντομάτα και το κρεμμύδι που περιέχει το σουβλάκι δεν είναι πλέον καθόλου αμελητέο.