Αυτό είναι το νέο έντυπο της εφορίας που θα συμπληρώσουν 1,5 εκατ. πολίτες

Μέσω του εντύπου Ε3 –και αφού οι επαγγελματίες ή οι λογιστές τους συμπληρώσουν τα έσοδα και τα έξοδα- θα υπολογίζονται αυτόματα τα ποσοστά κέρδους.

Αυτό είναι το νέο έντυπο της εφορίας που θα συμπληρώσουν 1,5 εκατ. πολίτες

Ακόμη πιο λεπτομερής γίνεται φέτος η «ακτινογραφία» της επαγγελματικής δραστηριότητας 1,5 εκατομμύριο φορολογουμένων μέσω του φορολογικού εντύπου που θα συμπληρωθεί κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Μέσω του εντύπου Ε3 –και αφού οι επαγγελματίες ή οι λογιστές τους συμπληρώσουν τα έσοδα και τα έξοδα- θα υπολογίζονται αυτόματα τα ποσοστά κέρδους ώστε, σε συνδυασμό με τον κλάδο που δραστηριοποιείται ο κάθε επαγγελματίας, να προκύπτει αυτόματα ποιοι «φουσκώνουν» τις δαπάνες για να γλιτώσουν φόρο και ποιοι όχι.

Η «καινοτομία» στο φετινό έντυπο Ε3 –ο υπολογισμός των ποσοστών κέρδους θα γίνεται αυτόματα χωρίς να μπορεί να παρέμβει ο φορολογούμενος- έρχεται να προστεθεί στις «απαιτήσεις» για αναλυτική καταγραφή των δαπανών που είναι και φέτος υποχρεωτική. Έτσι, και στο φετινό έντυπο Ε3 θα πρέπει να συμπληρωθούν:

1. Οι καταβληθείσες μικτές αποδοχές προς τους εργαζόμενους της επιχείρησης

2. Οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές που πληρώθηκαν

3. Οι παροχές σε είδος προς τους εργαζόμενους όπως τα δάνεια, τα κουπόνια σίτισης κλπ

4. Τα έξοδα για ενέργεια της επιχείρησης (ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, καύσιμα οχημάτων κλπ)

5. Τα έξοδα για ύδρευση

6. Τα έξοδα για λογαριασμούς τηλεπικοινωνιών (δαπάνες για σταθερά και κινητά τηλέφωνα internet Κλπ)

7. Τα έξοδα για τις πληρωμές των ενοικίων της επιχείρησης.

Από την αναλυτική αποτύπωση των δαπανών αλλά και των περιθωρίων κέρδους, οι φορολογικές αρχές θα συντάσσουν λίστες υποψηφίων προς έλεγχο. Όποιος ξεφεύγει από τον μέσο όρο, αυτομάτως θα έχει περισσότερες πιθανότητες να ελεγχθεί. Για παράδειγμα, θα είναι εύκολο να εντοπιστεί μια μεταφορική επιχείρηση η οποία έχει ασυνήθιστα χαμηλό μεικτό περιθώριο κέρδους για τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται αλλά και πολύ υψηλό ποσοστό δαπανών για καύσιμα.

Ο ηλεκτρονικός κλοιός της εφορίας θα σφίγγει ολοένα και περισσότερο για τους επαγγελματίες. Εκτός από το «ανακριτικού τύπου» έντυπο της εφορίας με την αναλυτική καταγραφή των οικονομικών μεγεθών έρχεται μέχρι το τέλος Μαίου η ηλεκτρονική σύνδεση των ταμειακών μηχανών με το Taxis αλλά και η αντικατάσταση όσων ταμειακώ δεν έχουν τη δυνατότητα να συνδεθούν με το διαδίκτυο. Θα ακολουθήσει η έναρξη της διαδικασίας ηλεκτρονικής τήρησης των βιβλίων ώστε οι φορολογικές αρχές να μην χρειάζεται να περιμένουν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης προκειμένου να συλλέξουν την οικονομική πληροφορία.

Το χρονοδιάγραμμα για την ηλεκτρονική τήρηση των βιβλίων και το πότε αυτή θα καταστεί υποχρεωτική αναμένεται να οριστεί μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Υπήρχε ένα αρχικό σχέδιο να είναι ο Απρίλιος ο μήνας έναρξης της διαδικασίας, φαίνεται όμως ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος καθώς το εγχείρημα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο. Το εγχείρημα «ηλεκτρονικού φακελώματος» των αυτοαπασχολούμενων θα ολοκληρωθεί με την ηλεκτρονική τιμολόγηση –δηλαδή την ηλεκτρονική έκδοση των παραστατικών- η οποία θα ξεκινήσει επίσης μέσα στο έτος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 22 Δεκ 2021 | 08:00

Σε εφαρμογή η e-φορία: Σε όλες τις ΔΟΥ από σήμερα "Τα Αιτήματά μου" - Σε επιπλέον 27 ΔΟΥ "Τα Ραντεβού μου"

Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, "Τα Αιτήματά μου", στην ουσία καταργούνται τόσο οι φυσικές επισκέψεις στις ΔΟΥ, όσο και η αποστολή email σε αυτές.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 18 Ιαν 2022 | 11:51

Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης: Τι θα κερδίσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι - Αναλυτικά παραδείγματα

Στον μισθό του Ιανουαρίου του 2022 θα φανεί για πρώτη φορά το όφελος των δημοσίων υπαλλήλων από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 18 Ιαν 2022 | 07:23

Ερχονται τα ηλεκτρονικά "κουπόνια" έκπτωσης φόρου για πληρωμές με κάρτα: Πώς θα τα μαζεύουμε - Ποια επαγγέλματα θα αφορά

Έρχεται, το αργότερο μέχρι το τέλος του μήνα, η υπουργική απόφαση με όλες τις λεπτομέρειες για τα κίνητρα πληρωμών με πιστωτική κάρτα.

ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 17 Ιαν 2022 | 14:44

Έρχονται τα bonus στο Δημόσιο – Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους

Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης στους δημόσιους υπάλληλους, ενώ έρχονται τα μπόνους στον δημόσιο τομέα.

ΠΟΣΟΙ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ 16 Ιαν 2022 | 07:49

Τι αλλάζει στους μισθούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μέσα στη χρονιά - Οι ημερομηνίες ορόσημο

650.000 οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που θα ωφεληθούν από την αύξηση του κατώτατου μισθού - Τι προβλέπεται για το Δημόσιο.

ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ 14 Ιαν 2022 | 09:31

Τα νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων: Αναστολές εργασίας και πληρωμών φόρων- Ποιους αφορούν

Δέσμη τριών επιπλέον μέτρων στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού τον μήνα Ιανουάριο.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 13 Ιαν 2022 | 12:39

Ρεκόρ 10ετίας στον πληθωρισμό: Σκαρφάλωσε στο 5,1% - Πάνω 135,7% το φυσικό αέριο

Στο 5,1% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο. Η ανατίμηση κατά 135,7% του φυσικού αερίου σε σχέση με πέρυσι ήταν αναμενόμενη.

ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ 13 Ιαν 2022 | 11:36

Νέα μέτρα στήριξης: "Ζεστό χρήμα" σε ανέργους- χαμηλόμισθους για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού ρεκόρ- Ποιοι και πόσα θα πάρουν

Με στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις και επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού θα επιδιώξει η κυβέρνηση να στηρίξει την άμυνα των νοικοκυριών απέναντι στο πληθωριστικό κύμα που "επελαύνει".

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑ 12 Ιαν 2022 | 12:28

Σταϊκούρας: "Φρένο" στα σενάρια για μειώσεις ΦΠΑ - Επισπεύδεται η αύξηση του κατώτατου μισθού έως και 7 - 8%

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθεί η ακριβής ημερομηνία αλλά και το ύψος της δεύτερης αύξησης στον κατώτατο μισθό. Δεν υφίσταται ενδεχόμενο μείωσης συντελεστών ΦΠΑ.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 11 Ιαν 2022 | 12:43

Ερχεται νέο πακέτο μέτρων στήριξης: Διεύρυνση αναστολής, παράταση στα κορονοχρέη - Τι θα περιλαμβάνει

Την Δευτέρα αναμένεται να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών τις αποφάσεις του για το αν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 10 Ιαν 2022 | 12:21

Αυτά είναι τα 4 μέτρα στήριξης που ξεφουσκώνουν τον λογαριασμό της ενέργειας - Πώς θα τα αξιοποιήσετε

Διαβάστε τα τέσσερα βασικά μέτρα που έχει δρομολογήσει ή σκοπεύει να δρομολογήσει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση σε μόνιμη πλέον βάση.

ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ 08 Ιαν 2022 | 11:10
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΣΚΡΕΚΑ 07 Ιαν 2022 | 08:27

Ποιοι λογαριασμοί ρεύματος θα επιδοτηθούν - Για ποιους διπλασιάζεται η τιμή του ρεύματος - Στις 12:00 οι ανακοινώσεις

Στις 12 το μεσημέρι τα νέα μέτρα στήριξης που αποφάσισε η κυβέρνηση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, λόγω των ανατιμήσεων που προκαλεί η διεθνής ενεργειακή κρίση.