Το ΥΠΟΙΚ μετατρέπει σε "τζόκερ" τη φορολοταρία: Θα κληρώνει σπίτια και ΙΧ

Αυξάνονται οι πιθανότητες να κερδίσει κάποιος το μεγάλο έπαθλο που θα είναι είτε μετρητά είτε ακόμη και ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο.

φορολοταρία

Μεγαλύτερης αξίας βραβεία –τέτοιου ύψους ώστε να μπορούν να αλλάξουν τη ζωή ενός τυχερού- μικρότερος αριθμός πολιτών που θα κερδίζουν κάθε μήνα (ενδεχομένως και νωρίτερα) αλλά και νέος τρόπος απονομής των ηλεκτρονικών λαχνών οι οποίοι θα δίδονται μόνο για συγκεκριμένες ηλεκτρονικές πληρωμές και όχι για όλες όπως ισχύει σήμερα.

Σε… τζόκερ σκοπεύει να μετατρέπει τη φορολοταρία το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να τονώσει το ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών και με αυτό τον τρόπο να επιτύχει τον φετινό εισπρακτικό στόχο ο οποίος επιτάσσει αύξηση των εσόδων του ΦΠΑ κατά τουλάχιστον 550 εκατ. ευρώ. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί ένα σύνθετο πρόγραμμα παρεμβάσεων το οποίο θα έχει έναν κοινό στόχο: να αυξηθούν οι συναλλαγές με κάρτα. Ουσιαστικά, οι πληρωμές μας θα "μοιράζονται" σε κατηγορίες ανάλογα με τον ποιον γίνεται η συναλλαγή:

1. Αυτές που θα εκτιμηθεί ότι δεν βοηθούν ιδιαίτερα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής όπως είναι για παράδειγμα οι ηλεκτρονικές πληρωμές στα supermarket, η πληρωμή με ηλεκτρονικό τρόπο των λογαριασμών τηλεφώνου, ρεύματος κλπ, η πληρωμή καυσίμων κλπ. Σε αυτή την κατηγορία πληρωμών, το μόνο όφελος είναι ότι θα προστίθενται στο "καλάθι" των ηλεκτρονικών πληρωμών ώστε να πιάνουμε το όριο του 30% του εισοδήματος που ισχύει από φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

2. Αυτές για τις οποίες θα προβλέπεται ειδική έκπτωση φόρου. Ήδη έχει γίνει η αρχή με τις πληρωμές για την επισκευή ακινήτων. Όλες οι αποδείξεις που προέρχονται από επαγγέλματα που αφορούν την οικοδομή (ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί, υδραυλικοί, κατασκευαστές αλουμινίου και σιδηροκασκευών, ψυκτικοί, όσοι τοποθετούν πλακάκια σε δάπεδα και τοίχους καθώς και υαλοπίνακες, όσοι κάνουν επιχρίσεις κονιαμάτων – σοβατζήδες -, κατασκευαστές στεγών κ.λπ.) θα είναι στη λίστα των επαγγελμάτων που, αν πληρωθούν ηλεκτρονικά, ο συναλλασσόμενος θα εξασφαλίζει έκπτωση φόρου ίση με το 40% της αξίας της συναλλαγής.

Για την προώθηση του συγκεκριμένου μέτρου, η νομοθετική διάταξη έχει ήδη ψηφιστεί και εκκρεμεί μόνο η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης. Εκτός από τις συναλλαγές που αφορούν στην οικοδομή, εξετάζεται να εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο ο κατάλογος με συναλλαγές που θα αφορούν είτε σε εκπτώσεις φόρου είτε σε αφαιρέσεις ποσών από το φορολογητέο εισόδημα. Το πιθανότερο είναι ότι θα εξεταστεί η επαναφορά της έκπτωσης φόρου για τις ιατρικές δαπάνες.

3. Αυτές που θα μετράνε "διπλά" στο να πιαστεί ο στόχος του 30% το εισοδήματος. Εδώ εξετάζεται να μπουν συναλλαγές με δικηγόρους, μηχανικούς, συνεργεία αυτοκινήτων, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, γυμναστήρια, πολυχώροι πραγματοποίησης παιδικών πάρτι, διοργανώσεις εκδηλώσεων γάμων. Διπλή μέτρηση σημαίνει ότι αν η αξία της ηλεκτρονικής πληρωμής είναι 1000 ευρώ, το "αποθεματικό" του φορολογούμενου προκειμένου να κριθεί αν πιάνει τον στόχο του 30% θα πιστώνεται με 2000 ευρώ.

4. Αυτές που θα εξασφαλίζουν "λαχνό" για τη φορολοταρία και αυτές που δεν θα εξασφαλίζουν λαχνό για τη φορολοταρία. Αυτή θα είναι μια σημαντική αλλαγή καθώς ενώ θα αυξηθούν τα βραβεία, θα μειωθεί ο αριθμός των λαχνών άρα θα αυξάνονται οι πιθανότητες να κερδίσει κάποιος το μεγάλο έπαθλο που θα είναι είτε μετρητά (σ.σ το όριο αναμένεται να ανέβει στα 100.000 ευρώ) είτε ακόμη και ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 21 Φεβ 2021 | 09:55

ΕΝΦΙΑ, Φόρος Εισοδήματος, Τέλη Κυκλοφορίας: Όλες οι φορο-υποχρεώσεις μέχρι το τέλος του μήνα

Φορολογικός Φεβρουάριος - Ποιες υποχρεώσεις πρέπει να πληρώσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι μέχρι το τέλος του μήνα

7,4% ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 15 Φεβ 2021 | 13:56

Υστέρηση φορολογικών εσόδων 7,4% τον Ιανουάριο λόγω των νέων περιοριστικών μέτρων

Υστερούν τα έσοδα στον προϋπολογισμό παρά τη θετική ανταπόκριση των φορολογουμένων στις οφειλές τους.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 04 Μαρ 2021 | 10:09

Κλειδώνει το πακέτο στήριξης δύο δισ. ευρώ τον Απρίλιο - Τι θα περιλαμβάνει, ποιους αφορά

"Κλειδώνει" το πακέτο μέτρων στήριξης που θα τρέξει από τον Απρίλιο, προκειμένου να στηριχτούν επιχειρήσεις και επαγγελματίες που θα πληγούν και τον Μάρτιο λόγω του lockdown.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑΣ 6 03 Μαρ 2021 | 08:54

Μέτρα στήριξης με κόφτες και... ψαλίδια: Τι ισχύει για αναστολή συμβάσεων και αποζημίωση ειδικού σκοπού

Η νέα απόφαση για αναστολή των συμβάσεων εργασίας και την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού - Πού μπαίνουν "κόφτες".

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΦΕΚ 02 Μαρ 2021 | 09:58

Πώς και πότε θα πάρετε τα 500-50.000 ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής 6: Η διπλή ρήτρα που κρύβει παγίδες

Κατά περίπου 15% "συμπιέζεται" ο προϋπολογισμός της 6ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής όπως προκύπτει από το τελικό κείμενο της απόφασης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ.

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 02 Μαρ 2021 | 08:40

Λιανεμπόριο: Στο τραπέζι το άνοιγμα στις 16 Μαρτίου - Τα σενάρια χωρίς click away αλλά με SMS στο 13032

Επόμενος στόχος: Ένα "καθαρό" άνοιγμα της λιανικής από την Τρίτη 16 Μαρτίου, χωρίς "clicks" αλλά μόνο με επισκέψεις εντός των καταστημάτων και τρίωρο… εξοδόχαρτο για ψώνια μέσω του 13032.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ 01 Μαρ 2021 | 09:10

Τέλος χρόνου για τέλη κυκλοφορίας, κατάθεση πινακίδων, επίδομα θέρμανσης και αποζημιώσεις ενοικίων

Η 1η Μαρτίου είναι η τελευταία προθεσμία για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας και κατάθεσης πινακίδων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 28 Φεβ 2021 | 08:13

Τέλος στην ταλαιπωρία: Τα ακίνητα θα αλλάζουν χέρια εντός 24 ωρών – Όλο το σχέδιο της ΑΑΔΕ

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα ή το αργότερο στις αρχές της μεθεπόμενης θα ενεργοποιηθεί η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ για τα ακίνητα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Φεβ 2021 | 09:38

Τέλη κυκλοφορίας: Τελευταία διορία σήμερα - Έρχονται τα τέλη με τον μήνα - Από πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε απρόθυμος στο να δώσει έστω και μια ολιγοήμερη παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας.

ΤΟ ΝΕΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 25 Φεβ 2021 | 08:44

ΕΝΦΙΑ: Έρχεται μείωση το 2021 για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων - Τι θα γίνει με τις νέες αντικειμενικές

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος για εκατομμύρια ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν ακίνητα σε περιοχές όπου είτε δεν θα υπάρξει αλλαγή στην τιμή ζώνης, είτε σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης θα αυξηθεί κατά 10-15%.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 24 Φεβ 2021 | 08:02

Παρατείνεται το lockdown μετά την αύξηση των κρουσμάτων - Πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα με το νέο SMS στο 13032

Με τους λοιμωξιολόγους να προσανατολίζονται στο να προτείνουν παράταση του lockdown, στην κυβέρνηση προσανατολίζονται στο να επιτρέψουν τη λειτουργία των καταστημάτων από 8 Μαρτίου.

ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ 23 Φεβ 2021 | 08:21

To colpo grosso της εφορίας για να εντοπιστούν οι ταμειακές "μαϊμού" και τα POS εξωτερικού

Οι πειραγμένες ταμειακές μηχανές που φαίνονται να εκδίδουν κανονικά την απόδειξη, χωρίς όμως η πληροφορία να πηγαίνει στην εφορία, έχει εξελιχθεί σε "μάστιγα".

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 22 Φεβ 2021 | 10:11

Συντάξεις, επιδόματα, αποζημιώσεις: Πώς και σε ποιους θα μοιραστούν 2,4 δισ. ευρώ μέσα στην εβδομάδα

Εβδομάδα εισπράξεων για συνταξιούχους και δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων ή οικονομικών ενισχύσεων.