Το ΥΠΟΙΚ μετατρέπει σε "τζόκερ" τη φορολοταρία: Θα κληρώνει σπίτια και ΙΧ

Αυξάνονται οι πιθανότητες να κερδίσει κάποιος το μεγάλο έπαθλο που θα είναι είτε μετρητά είτε ακόμη και ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο.

Μεγαλύτερης αξίας βραβεία –τέτοιου ύψους ώστε να μπορούν να αλλάξουν τη ζωή ενός τυχερού- μικρότερος αριθμός πολιτών που θα κερδίζουν κάθε μήνα (ενδεχομένως και νωρίτερα) αλλά και νέος τρόπος απονομής των ηλεκτρονικών λαχνών οι οποίοι θα δίδονται μόνο για συγκεκριμένες ηλεκτρονικές πληρωμές και όχι για όλες όπως ισχύει σήμερα.

Σε… τζόκερ σκοπεύει να μετατρέπει τη φορολοταρία το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να τονώσει το ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών και με αυτό τον τρόπο να επιτύχει τον φετινό εισπρακτικό στόχο ο οποίος επιτάσσει αύξηση των εσόδων του ΦΠΑ κατά τουλάχιστον 550 εκατ. ευρώ. Μέσα στις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί ένα σύνθετο πρόγραμμα παρεμβάσεων το οποίο θα έχει έναν κοινό στόχο: να αυξηθούν οι συναλλαγές με κάρτα. Ουσιαστικά, οι πληρωμές μας θα "μοιράζονται" σε κατηγορίες ανάλογα με τον ποιον γίνεται η συναλλαγή:

1. Αυτές που θα εκτιμηθεί ότι δεν βοηθούν ιδιαίτερα στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής όπως είναι για παράδειγμα οι ηλεκτρονικές πληρωμές στα supermarket, η πληρωμή με ηλεκτρονικό τρόπο των λογαριασμών τηλεφώνου, ρεύματος κλπ, η πληρωμή καυσίμων κλπ. Σε αυτή την κατηγορία πληρωμών, το μόνο όφελος είναι ότι θα προστίθενται στο "καλάθι" των ηλεκτρονικών πληρωμών ώστε να πιάνουμε το όριο του 30% του εισοδήματος που ισχύει από φέτος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

2. Αυτές για τις οποίες θα προβλέπεται ειδική έκπτωση φόρου. Ήδη έχει γίνει η αρχή με τις πληρωμές για την επισκευή ακινήτων. Όλες οι αποδείξεις που προέρχονται από επαγγέλματα που αφορούν την οικοδομή (ελαιοχρωματιστές, ηλεκτρολόγοι, ξυλουργοί, υδραυλικοί, κατασκευαστές αλουμινίου και σιδηροκασκευών, ψυκτικοί, όσοι τοποθετούν πλακάκια σε δάπεδα και τοίχους καθώς και υαλοπίνακες, όσοι κάνουν επιχρίσεις κονιαμάτων – σοβατζήδες -, κατασκευαστές στεγών κ.λπ.) θα είναι στη λίστα των επαγγελμάτων που, αν πληρωθούν ηλεκτρονικά, ο συναλλασσόμενος θα εξασφαλίζει έκπτωση φόρου ίση με το 40% της αξίας της συναλλαγής.

Για την προώθηση του συγκεκριμένου μέτρου, η νομοθετική διάταξη έχει ήδη ψηφιστεί και εκκρεμεί μόνο η έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης. Εκτός από τις συναλλαγές που αφορούν στην οικοδομή, εξετάζεται να εμπλουτιστεί ακόμη περισσότερο ο κατάλογος με συναλλαγές που θα αφορούν είτε σε εκπτώσεις φόρου είτε σε αφαιρέσεις ποσών από το φορολογητέο εισόδημα. Το πιθανότερο είναι ότι θα εξεταστεί η επαναφορά της έκπτωσης φόρου για τις ιατρικές δαπάνες.

3. Αυτές που θα μετράνε "διπλά" στο να πιαστεί ο στόχος του 30% το εισοδήματος. Εδώ εξετάζεται να μπουν συναλλαγές με δικηγόρους, μηχανικούς, συνεργεία αυτοκινήτων, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, γυμναστήρια, πολυχώροι πραγματοποίησης παιδικών πάρτι, διοργανώσεις εκδηλώσεων γάμων. Διπλή μέτρηση σημαίνει ότι αν η αξία της ηλεκτρονικής πληρωμής είναι 1000 ευρώ, το "αποθεματικό" του φορολογούμενου προκειμένου να κριθεί αν πιάνει τον στόχο του 30% θα πιστώνεται με 2000 ευρώ.

4. Αυτές που θα εξασφαλίζουν "λαχνό" για τη φορολοταρία και αυτές που δεν θα εξασφαλίζουν λαχνό για τη φορολοταρία. Αυτή θα είναι μια σημαντική αλλαγή καθώς ενώ θα αυξηθούν τα βραβεία, θα μειωθεί ο αριθμός των λαχνών άρα θα αυξάνονται οι πιθανότητες να κερδίσει κάποιος το μεγάλο έπαθλο που θα είναι είτε μετρητά (σ.σ το όριο αναμένεται να ανέβει στα 100.000 ευρώ) είτε ακόμη και ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο.

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ 10 Μαρ 2020 | 07:39

Ρυθμίσεις οφειλών λόγω κορονοϊού: Τι αλλάζει, ποιοι ωφελούνται

Ο δεύτερος κύκλος μέτρων δεν θα περιλαμβάνει μόνο τις εταιρείες περιοχών στις οποίες η κυβέρνηση έχει επιβάλλει 10ήμερη αναστολή λειτουργίας.

ΟΙ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ 06 Μαρ 2020 | 07:35

Παράταση στις φορολογικές υποχρεώσεις λόγω κορονοϊού εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σταδιακά μέσα στις επόμενες ημέρες ανάλογα με τα γεγονότα αλλά και την αναστολή δραστηριοτήτων λόγω του κορωνοϊού.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 04 Απρ 2020 | 11:36

Επίδομα 800 και 600 ευρώ, κούρεμα χρεών, μειώσεις ενοικίου: Όλες οι προθεσμίες και η διαδικασία

Οι προθεσμίες για τα μέτρα "τρέχουν" ήδη και πολλές από αυτές εκπνέουν μέσα στην εβδομάδα που έρχεται.

03 Απρ 2020 | 16:39

Πώς θα πάρουν τα 600 ευρώ οι επιστήμονες – Όλες οι λεπτομέρειες

Υπογράφτηκε σήμερα και αναρτήθηκε η δημόσια πρόσκληση για το ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για τους πληττόμενους από τον κορονοϊό, επιστημονικούς κλάδους της χώρας.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΦΕΚ 03 Απρ 2020 | 14:18

Πώς θα πάρουν χαμηλότοκα δάνεια 1 δις. ευρώ επαγγελματίες και επιχειρήσεις - Όλη η απόφαση

Είναι προϋπόθεση η επιχείρηση να μην απασχολεί πάνω από 500 άτομα προσωπικό.

ΠΟΙΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ 03 Απρ 2020 | 08:20

Πώς θα πάρουν τα 800 ευρώ 750.000 ελεύθεροι επαγγελματίες - Ανοίγει η πλατφόρμα

Θα εξαιρεθούν μόνο οι επιστήμονες οι οποίοι –προς το παρόν- δικαιούνται το voucher των 600 ευρώ εφόσον λάβουν μέρος στα επιδοτούμενα σεμινάρια τηλε-εκπαίδευσης.

02 Απρ 2020 | 17:09
ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Ο Α' ΓΥΡΟΣ 02 Απρ 2020 | 07:38

Πώς θα πάρετε το επίδομα των 800 ευρώ - Οι προθεσμίες και όλη η διαδικασία

Ο πρώτος γύρος προθεσμιών –βάσει ΑΦΜ- ολοκληρώνεται στις 10/04 αλλά είναι βέβαιο ότι θα δοθεί περισσότερος χρόνος.

ΝΕΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 01 Απρ 2020 | 08:20

Άνοιξε η πλατφόρμα για τα 800 ευρώ - Οι 7 κατηγορίες που εξαιρούνται

Ηδη προκύπτει ο πρώτος κατάλογος με αυτούς που εξαιρούνται από το επίδομα των 800 ευρώ. Νέα εγκύκλιος.

31 Μαρ 2020 | 14:52

Ένα προς ένα τα ευνοϊκά μέτρα της κυβέρνησης – Δείτε ποιος δικαιούται τι

Στην αποκωδικοποίηση όλων των μέτρων στήριξης προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών. Ουσιαστικά, δημιουργούνται δύο μεγάλες "λίστες".

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 31 Μαρ 2020 | 13:04

Η νέα ΠΝΠ: Υποχρεωτικά ως το τέλος Ιουνίου το δώρο Πάσχα - Έκπτωση 25% σε φόρους και εισφορές

Έκπτωση 25% στις φορολογικές υποχρεώσεις που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα τόσο τον Μάρτιο όσο και τον Απρίλιο.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ 31 Μαρ 2020 | 08:31
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΟΙΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΦΟΡΑ 30 Μαρ 2020 | 13:24

Ποιοι δικαιούνται τριπλό "κούρεμα" 25% σε φόρους και εισφορές

Ανάμεσά τους και μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών.