Αυτό είναι το τελικό σχέδιο του υπουργείου για τα ανασφάλιστα ΙΧ

Από τα 1,15 εκατομμύρια ανασφάλιστα αυτοκίνητα που είχε εντοπίσει προ εβδομάδων το υπουργείο Οικονομικών, εκτιμάται ότι έχουν απομείνει περίπου 450.000.

Θάνος Τσίρος
ΓΡΑΦΕΙ: ΘΑΝΟς ΤΣΙΡΟς
Αυτό είναι το τελικό σχέδιο του υπουργείου για τα ανασφάλιστα ΙΧ

To μεγάλο ξεκαθάρισμα της ηλεκτρονικής βάσης των Ιχδων θα επιχειρήσουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών μέσα στον Σεπτέμβριο με διπλό στόχο: πρώτον να περιοριστεί στο ελάχιστο ο αριθμός των ανασφάλιστων αυτοκινήτων και δεύτερον να καταλογιστούν τα τέλη κυκλοφορίας παρελθόντων ετών σε όσους έχουν διαφύγει μέχρι τώρα.

Το βάρος σε αυτή τη φάση, θα πέσει σε περίπου 300.000 οδηγούς οι οποίοι εμφανίζονται να έχουν στην κατοχή τους ανασφάλιστα αυτοκίνητα τα οποία κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά πριν από το 2003. Πολλοί από αυτούς τους οδηγούς, είτε έχουν πωλήσει τα οχήματά τους χωρίς να έχει καταγραφεί ηλεκτρονικά η συναλλαγή, είτε έχουν πέσει θύματα κλοπής, είτε κυκλοφορούν ανασφάλιστοι είτε έχουν παρατήσει το ΙΧ τους χωρίς να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία της ακινησίας.

Με απόφαση που θα εκδόσει το υπουργείο Μεταφορών, θα δώσει τη δυνατότητα σε αυτούς τους οδηγούς να απαλλαγούν στα χαρτιά από το όχημά τους πληρώνοντας μόνο ένα ποσό της τάξεως των 20 ευρώ. Βέβαια, θα ακολουθήσουν έλεγχοι και όσοι εντοπιστούν να κάνουν ψευδή δήλωση, πέραν από τις άλλες κυρώσεις θα πληρώνουν και πρόστιμο 1500 ευρώ. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία οικειοθελούς προσέλευσης των ενδιαφερόμενων, τη σκυτάλη θα παραλάβει το υπουργείο Οικονομικών πρώτον για να καταλογίσει τα παράβολα στα ανασφάλιστα αυτοκίνητα και δεύτερον για να χρεώσει τα τέλη κυκλοφορίας που δεν έχουν πληρωθεί.

Από τα 1,15 εκατομμύρια ανασφάλιστα αυτοκίνητα που είχε εντοπίσει προ εβδομάδων το υπουργείο Οικονομικών, αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι έχουν απομείνει περίπου 450.000. Περίπου 700.000 οδηγοί έχουν ασφαλίσει τα οχήματά τους –ή τα έχουν θέσει σε ακινησία- υπό την απειλή των προστίμων. Αυτό που εκκρεμεί πλέον είναι να γίνει το ξεκαθάρισμα και στους υπόλοιπους 450.000. Στους οδηγούς θα δοθεί ένα χρονικό περιθώριο να ξεκαθαρίσουν με τη λύση του «20ευρου». Μετά, θα γίνει η τελική διασταύρωση για τον εντοπισμό των ανασφάλιστων αλλά και αυτών που δεν θα έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει βεβαιώσει τα απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας μόνο για τα οχήματα που έχουν ταξινομηθεί μετά το 2010 ενώ έχουν βεβαιωθεί οφειλές για την περίοδο μετά το 2013. Για ΙΧ που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά πριν το 2010 θα διερευνηθούν (με το που θα ολοκληρωθεί το ξεκαθάρισμα της βάσης δεδομένων) όλες οι οφειλές πριν το 2013. Είναι βέβαιο ότι αυτοί που θα εμφανιστούν με οφειλές θα ανέρχονται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες άτομα οπότε το υπουργείο Οικονομικών θα χρειαστεί να στείλει μαζικά ειδοποιητήρια για να εισπράξει τα οφειλόμενα ποσά.

Η ρύθμιση των 20 ευρώ

Τι θα πρέπει να κάνουν όσοι εμφανίζονται να έχουν παλαιά αυτοκίνητα στην κατοχή τους τα οποία δεν υπάρχουν πλέον; Η νομοθετική ρύθμιση, η οποία θα εξειδικευτεί ακόμη με σχετική κοινή υπουργική απόφαση, προβλέπει τα εξής:

· Για επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα µε ηµεροµηνία πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν τις 4.3.2004, τα οποία δεν βρίσκονται πλέον στην κατοχή των ιδιοκτητών τους, οι τελευταίοι µπορούν να υποβάλουν αίτηση διαγραφής αυτών από το Μητρώο Αδειών Κυκλοφορίας Οχηµάτων του Υπουργείου Υποδοµών και Μεταφορών, χωρίς την προσκόµιση Πιστοποιητικού Καταστροφής του οχήµατος, στην περίπτωση που αυτά έχουν δοθεί για καταστροφή, διάλυση ή αχρήστευση έως τις 4.3.2004, γεγονός που βεβαιώνεται µε υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος και κάθε άλλο διαθέσιµο αποδεικτικό έγγραφο.

· Εφόσον για τα έτη που έπονται της δηλωθείσας ηµεροµηνίας διάλυσης, αχρήστευσης ή καταστροφής του οχήµατος, έχουν καταβληθεί τέλη κυκλοφορίας, αυτά δεν επιστρέφονται

· Η αίτηση διαγραφής υποβάλλεται σε οποιαδήποτε υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών της Χώρας και σε αυτή αναγράφεται ο λόγος για τον οποίο ζητείται η οριστική διαγραφή του αυτοκινήτου.

· Με την αίτηση υπεύθυνη δήλωση παραδίδονται στην υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας η άδεια κυκλοφορίας και οι κρατικές πινακίδες του αυτοκινήτου, εφόσον βρίσκονται στην κατοχή του αιτούντος τη διαγραφή. Αίτηση διαγραφής μπορεί να υποβληθεί και από κληρονόµους,
µετά τη δήλωση αποδοχής της κληρονοµιάς, για κληρονοµηθέντα αυτοκίνητα τα οποία είχαν δοθεί για καταστροφή, διάλυση ή αχρήστευση έως τις 4.3.2004.

· Στον αιτούντα χορηγείται βεβαίωση διαγραφής µε ηµεροµηνία 4.3.2004, εκτός εάν από επίσηµο δηµόσιο έγγραφο που συνυποβάλλεται µε την υπεύθυνη δήλωση, αποδεικνύεται ότι η καταστροφή, διάλυση ή αχρήστευση πραγµατοποιήθηκε πριν την ηµεροµηνία αυτή. Στην περίπτωση αυτή ως ηµεροµηνία διαγραφής ορίζεται η ηµεροµηνία που προκύπτει από το έγγραφο.

· Για την κατάθεση της αίτησης και τη διεκπεραίωση της διαδικασίας οριστικής διαγραφής των οχηµάτων, καταβάλλεται από τον αιτούντα τέλος διαγραφής ύψους 20 ευρώ.

· Σε περίπτωση οριστικής διαγραφής οχήµατος που βασίστηκε αποδεδειγµένα σε ψευδή δήλωση, επιβάλλεται, πλέον των σχετικών ποινικών κυρώσεων περί ψευδούς δηλώσεως, διοικητικό πρόστιµο υπέρ του Δηµοσίου ύψους 1.500 ευρώ. Το όχηµα κατάσχεται και περιέρχεται στην κυριότητα του Δηµοσίου και στη συνέχεια παραδίδεται στη Διεύθυνση Διαχείρισης Δηµοσίου Υλικού για το Νοµό Αττικής ή στο αρµόδιο Τελωνείο για τους υπόλοιπους νοµούς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ 14 Απρ 2021 | 13:30
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 14 Απρ 2021 | 08:25

Το υπουργείο Οικονομικών κοστολογεί τις εξαγγελίες Τσίπρα: 15 έως 21 δισ. ευρώ - "Αμετανόητα ανεύθυνος"

Δημοσιονομικό κόστος που μπορεί να κυμανθεί από τα 15 έως και τα 21 δις. ευρώ συνεπάγεται το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών.

ΣΕ ΠΟΣΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ 13 Απρ 2021 | 13:28

Σταϊκούρας: Ανάπτυξη 4,2% για το 2021 - Σύντομα οι ανακοινώσεις για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Ο Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε πως φέτος το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,2%.

ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΙΚ 08 Απρ 2021 | 09:56

Ζεστό χρήμα στην αγορά πριν από το Πάσχα - Ποιοι και πότε θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους

Το ΥΠΟΙΚ θέλει ο Απρίλιος να είναι ο πρώτος μήνας ανάκαμψης μετά 13 μήνες ύφεση. Ρίχνει στην αγορά 1,5 δισ. ευρώ μέχρι τη Μ. Εβδομάδα.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 06 Απρ 2021 | 12:37

Σταϊκούρας: Ερχονται προσαρμογές στα τεκμήρια και ηλεκτρονικές αποδείξεις για τους πληττόμενους

Μιλώντας σήμερα Τρίτη ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε πως θα υπάρξουν αλλαγές σε τεκμήρια και αποδείξεις για όσους επλήγησαν από την πανδημία.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ 06 Μαϊ 2021 | 08:25

Θεοχάρης από τη Γερμανία: Aπό τους πιο έτοιμους τουριστικούς προορισμούς η Ελλάδα

Η Ελλάδα ένας από τους πιο έτοιμους τουριστικούς προορισμούς, δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης μετά τις επαφές του στο Βερολίνο.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 05 Μαϊ 2021 | 17:31

Σταϊκούρας για 5ετές ομόλογο: Αναγνώριση των θυσιών της κοινωνίας και της αξιοπιστίας της κυβερνητικής πολιτικής

"Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, ώστε να θέσουμε τη χώρα σε τροχιά υψηλής ανάπτυξης", τόνισε ο κ. Σταϊκούρας σχολιάζοντας την επιτυχή έκδοση του 5ετούς ομολόγου

ΣΤΑΘΕΡΑ ΠΤΩΤΙΚΗ Η ΤΑΣΗ 05 Μαϊ 2021 | 14:53

Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια και την Εργασία: Μηδενικά ατυχήματα επί δύο χρόνια για την Energean στην Ελλάδα

Ο όμιλος της Energean συμπλήρωσε στη διάρκεια του 2020 πάνω από 12 εκατ. εργατοώρες χωρίς κάποιο ατύχημα.

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 05 Μαϊ 2021 | 14:27

Το UberTAXI και στη Θεσσαλονίκη

Ασφαλείς μετακινήσεις με το πάτημα ενός κουμπιού και για τα ταξί της συμπρωτεύουσας.

ΤΡΙΤΗ ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2021 05 Μαϊ 2021 | 14:21

Νέα "ψήφος εμπιστοσύνης" από τις αγορές - Άνω των 20 δισ. ευρώ οι προσφορές στο 5ετες

Νέα ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία δίνουν οι αγορές, καθώς οι προσφορές για τη σημερινή έκδοση νέου πενταετούς ομολόγου ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ.

«ΠΩΣ ΤΟ 5G ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» 05 Μαϊ 2021 | 14:15

Τα πάντα γύρω από το 5G στην πρωτότυπη σειρά μίνι ντοκιμαντέρ της COSMOTE

Η νέα σειρά 6 επεισοδίων έρχεται να εξηγήσει με απλό και κατανοητό τρόπο τι είναι το 5G και πώς θα μας βοηθήσει να ξανασχεδιάσουμε τον κόσμο από την αρχή.

ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ 05 Μαϊ 2021 | 13:05

Ελληνικός Χρυσός: Εγκριση για την δημιουργία χώρου ξηρής απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων στις Σκουριές

Άνοιξε ο δρόμος για την προηγμένη και κορυφαία μέθοδο της ξηρής απόθεσης για την ασφαλή εναπόθεση των μεταλλευτικών καταλοίπων στις Σκουριές Χαλκιδικής.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ 05 Μαϊ 2021 | 12:48

Ελληνική Ένωση Εταιρειών Παιγνίων: Καταγγέλλει αλλαγές και εξαιρέσεις στην αγορά διαδικτυακών παιγνίων

Η Ένωση με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της ΕΕΕΠ σημειώνει ότι οι αλλαγές που προωθούνται, υποβαθμίζουν, το νέο πλαίσιο λειτουργίας της.