Follow us

Αυξάνονται οι μισθοί εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών από 1/1/2024 - Πώς διαμορφώνονται οι απολαβές στη Βουλή

Αυξήσεις μισθών για τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και υφυπουργούς προβλέπει τροπολογία - Πόσα θα παίρνουν υπουργοί και βουλευτές από το 2024

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
βουλη πολυτεχνειο

Επανακαθορίζονται από 1.1.2024 οι μηνιαίες αποδοχές υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών που δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα, με διάταξη τροπολογίας που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Οι αμοιβές των υπουργών που έχουν τη βουλευτική ιδιότητα, συνεχίζουν και καθορίζονται κατ' αναλογία των βουλευτικών αποζημιώσεων.

Με βάση το ισχύον πλαίσιο, οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων από 1/1/2024 επρόκειτο να λάβουν τις ίδιες αποδοχές με τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και υφυπουργούς. Για να αντιμετωπιστεί αυτή η μισθολογική παραδοξότητα, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχει σήμερα πολύ μεγάλη απόσταση των αποδοχών των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών αφενός και των κοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών αφετέρου, αναπροσαρμόζονται οι αποδοχές των πρώτων.

Διαβάστε Επίσης

Έτσι από εδώ και στο εξής οι αμοιβές των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών θα είναι υψηλότερες από τις αμοιβές των γενικών γραμματέων, αλλά θα παραμείνουν και πάλι χαμηλότερες από τις αποδοχές των κοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών.

Πιο συγκεκριμένα, οι αποδοχές των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών ορίζονται σε ποσοστό 90% των μικτών μηνιαίων αποδοχών του Προέδρου του Αρείου Πάγου και των εξωκοινοβουλευτικών υφυπουργών σε ποσοστό 80%.

Αναλυτικά η διάταξη ορίζει ότι:

1. Οι μικτές μηνιαίες αποδοχές υπουργών και αναπληρωτών υπουργών που δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα καθορίζονται σε ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%) των μικτών μηνιαίων αποδοχών και επιδομάτων του προέδρου του Αρείου Πάγου, όπως αυτές ορίζονται με τον εκάστοτε μισθολογικό νόμο για τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών.

2. Οι μικτές μηνιαίες αποδοχές υφυπουργών που δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα καθορίζονται σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) των μικτών μηνιαίων αποδοχών και επιδομάτων του προέδρου του Αρείου Πάγου, όπως αυτές ορίζονται με τον εκάστοτε μισθολογικό νόμο για τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η προτεινόμενη ρύθμιση κρίνεται απαραίτητη προκειμένου οι αποδοχές των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών που δεν φέρουν βουλευτική ιδιότητα να βρίσκεται σε αναλογία με τις από 1ης.1.2024 αυξημένες αποδοχές των ανώτατων στελεχών της δημόσιας διοίκησης.

Σύμφωνα με το Open, με αυτόν το τρόπο:

-Ο εξωκοινοβουλευτικός Υφυπουργός θα έχει καθαρές μηνιαίες εποδοχές 3.944 ευρώ (6.740 μικτά), από 3.150 σήμερα.

-Ο εξωκοινοβουλευτικός Υπουργός θα λαμβάνει καθαρά 4.416 ευρώ (7.583 μικτά), από 3.150 σήμερα.

-Ο Γενικός Γραμματέας θα λαμβάνει 3.145 ευρώ καθαρά.

Υπενθυμίζεται ότι ο κοινοβουλευτικός Υπουργός-Υφυπουργός και ο βουλευτής λαμβάνουν 5.017 ευρώ καθαρά.

Επανακαθορίζεται το ανώτατο όριο των αποδοχών των μελών των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών

Επανακαθορίζεται το ανώτατο όριο των μηνιαίων αποδοχών των μελών, συνταγματικά κατοχυρωμένων Ανεξάρτητων Αρχών, με διάταξη που έχει περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο το οποίο θα αρχίσει να συζητείται, αργότερα σήμερα στη Βουλή.

Με τη νέα διάταξη το ανώτατο όριο δεν μπορεί να υπερβαίνει σε ύψος το 80% των πάσης φύσεως μηνιαίων αποδοχών και επιδομάτων του προέδρου του Αρείου Πάγου. Σε περίπτωση που στις ανωτέρω θέσεις διορίζονται συνταξιούχοι δικαστικοί λειτουργοί, το σύνολο των πάσης φύσεως αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών ή απολαβών ή συντάξεων (κύριων, επικουρικών και χηρείας) δεν μπορεί να υπερβαίνει σε ύψος τις μηνιαίες αποδοχές και τα επιδόματα του προέδρου του Αρείου Πάγου.

Διαβάστε Επίσης

Σκοπός της διάταξης, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, είναι "η διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας των Αρχών, προσελκύοντας και εντάσσοντας στο δυναμικό της έμπειρα και εξειδικευμένα στελέχη, καθώς τα πρόσωπα που επιλέγονται πρέπει να τυγχάνουν ευρείας κοινωνικής αποδοχής και να διακρίνονται για την επιστημονική τους κατάρτιση και την επαγγελματική ικανότητα στα ζητήματα αρμοδιότητας της κάθε ανεξάρτητης αρχής".

Λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος των αρμοδιοτήτων, ευθυνών και του φόρτου εργασίας των προέδρων, αντιπροέδρων και των μελών των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων αρχών, κρίνεται αναγκαίος ο ρητός προσδιορισμός ενός ανώτατου ορίου των αποδοχών των προσώπων αυτών, προκειμένου να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη άσκηση των καθηκόντων τους αλλά και η λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία, που απολαμβάνουν, εκδήλωση της οποίας είναι και η μισθολογική ανεξαρτησία, αναφέρει η αιτιολογική έκθεση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 23 Απρ 2024 | 07:28

Ευρωεκλογές: 12 υπουργοί παίρνουν "φύλλο πορείας" - Γιατί ο Πιερρακάκης πάει Κρήτη και ο Δένδιας Μακεδονία

Εκτός από τους βουλευτές και τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, στον αγώνα των ευρωεκλογών μπαίνουν και υπουργοί.

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 22 Απρ 2024 | 17:24

Σύσκεψη Μητσοτάκη για τις ευρωεκλογές - Οι 12 υπουργοί που αναλαμβάνουν να "τρέξουν" από μία περιφέρεια

Στη σύσκεψη υπό τον Μητσοτάκη συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα και έγινε επισκόπηση των προετοιμασιών που έχουν γίνει για την προεκλογική περίοδο.

CGS AT ELLINIKON 16 Μαϊ 2024 | 12:12

Τα Εκπαιδευτήρια Κωστέας Γείτονας πάνε στο Ελληνικό- Υπεγράφη σύμβαση για 30+30 χρόνια

Τα Εκπαιδευτήρια Κωστέας Γείτονας πάνε στο Ελληνικό- Υπεγράφη σύμβαση για 30+ 30 χρόνια

16 Μαϊ 2024 | 08:18

Ποιοι και πώς θα πάρουν σύνταξη με χρέη ως 30.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ

Τα ποσά που θα παρακρατούνται από τη σύνταξη των οφειλετών είναι από 333 ευρώ και άνω για χρέη προς τον ΕΦΚΑ και από 100 ευρώ και άνω για χρέη στον ΟΓΑ.

ΘΑ ΕΝΙΣΧΥΘΕΙ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ 15 Μαϊ 2024 | 15:43

Κομισιόν για Ελλάδα: Βλέπει ανάπτυξη 2,2% φέτος και πληθωρισμό 2,8%

Η Κομισιόν αναμένει για την Ελλάδα ανάπτυξη 2,2% το 2024.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ 15 Μαϊ 2024 | 13:13

Σούπερ μάρκετ: Σε ποια προϊόντα έχουμε αυξήσεις έως 12,26% και σε ποια μειώσεις έως 4,57% - Ερευνα του ΙΕΛΚΑ

Η έρευνα που πραγματοποίησε ο ΙΕΛΚΑ για τις τιμές στο σούπερ μάρκετ.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 15 Μαϊ 2024 | 12:33

Οι αλλαγές στα τιμολόγια ρεύματος με το μεσημεριανό, το μηνιαίο και το πορτοκαλί - 8 ερωτήσεις και απαντήσεις

Θα πέσουν ή θα ανέβουν το επόμενο διάστημα οι τιμές του ρεύματος; Πολλές οι αλλαγές που έρχονται στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

15 Μαϊ 2024 | 11:30

Με το A’ Design Award Silver 2024 τιμήθηκε η Potiropoulos+Partners για το έργο Serpentine House στο Ελληνικό

Η διεθνής βράβευση αφορά στην κατηγορία Architecture, Building and Structure Design και πρόκειται για μία από τις πιο σημαντικές διακρίσεις παγκοσμίως.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 15 Μαϊ 2024 | 11:11

Χατζηδάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για μείωση του επιτοκίου σε όσους θέλουν να ρυθμίσουν οφειλές στην εφορία

Νομοθετική πρωτοβουλία για μείωση του επιτοκίου στις ρυθμίσεις βεβαιωμένων χρεών για ένα χρόνο, ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης. Το επιτόκιο για τις 12 δόσεις βρίσκεται σήμερα στο 6,68% ενώ για 24 ή 48 δόσεις στο 8,18%.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΡΤ 14 Μαϊ 2024 | 21:58

Καφές: Στα ύψη η τιμή λόγω λειψυδρίας και υψηλών θερμοκρασιών στις χώρες παραγωγής

Το "ντόμινο" των ανατιμήσεων συμπαρασύρει στο διάβα του και το αγαπημένο ρόφημα των Ελλήνων καθιστώντας την καθημερινή του κατανάλωση συνήθεια πολυτελείας.

E-ΕΦΚΑ 14 Μαϊ 2024 | 19:06

Συνταξιούχοι: Ποιοι περιμένουν αύξηση από τον επανυπολογισμό

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τουλάχιστον 40.000 συνταξιούχοι είναι αυτοί που ανήκουν σε μια από τις δυο κατηγορίες που ο επανυπολογισμός της κύριας σύνταξής τους είτε δεν έχει ολοκληρωθεί, είτε έχει προβλήματα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ 14 Μαϊ 2024 | 15:40

Νέοι κανόνες για να "τρέξουν" οι δημόσιες επενδύσεις και τα ευρωπαϊκά κονδύλια - 12,2 δις για έργα φέτος

Οι κυριότερες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

ΑΠΟ 3,2% ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ 14 Μαϊ 2024 | 12:53

Επιμένει ο πληθωρισμός με επίκεντρο τα τρόφιμα - Οριακή υποχώρηση στο 3,1% τον Απρίλιο

Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα συνεχίζονται με αισθητά έντονους ρυθμούς.