Αυξάνονται τα δημοτικά τέλη από το 2022 για όσους δεν κάνουν ανακύκλωση

Το Ελλάδα 2.0 είναι μια "δεξαμενή" από την οποία η χώρα μπορεί να αντλήσει πόρους - κοντά στα 18 δις. ευρώ επιδοτήσεις και 12,5 δις. ευρώ σχεδόν άτοκα δάνεια.

Τι σχέση έχουν τα δημοτικά τέλη που πληρώνουμε στους δήμους με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 30,5 δις. ευρώ; Υπάρχει συσχέτιση με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που μαζεύουμε και τη χρήση της πιστωτικής ή της χρεωστικής μας κάρτας; Αφορά η φορολογική πολιτική ή το εργασιακό στο λεγόμενο Ελλάδα 2.0;

Η απάντηση είναι ναι σε όλα τα ερωτήματα που προαναφέρθηκαν. Το Ελλάδα 2.0 είναι μια "δεξαμενή" από την οποία η χώρα μπορεί να αντλήσει πόρους - κοντά στα 18 δις. ευρώ επιδοτήσεις και 12,5 δις. ευρώ σχεδόν άτοκα δάνεια - αλλά είναι ταυτόχρονα και ένα "καλάθι" υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα προκειμένου να της επιτραπεί η άντληση αυτών των πόρων. Αυτές τις υποχρεώσεις δεν μας τις επέβαλαν. Τις γράψαμε μόνοι μας στο τελικό κείμενο που εγκρίθηκε χθες από την Κομισιόν και το οποίο πολύ σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

Η διαδικασία, παραπέμπει σε αυτή του μνημονίου - υλοποιούμε μέτρα, παίρνουμε χρήματα- με τη διαφορά ότι τα μέτρα δεν είναι μειώσεις συντάξεων και μισθών ούτε επιβολή νέων φόρων αλλά έργα και σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Ο έλεγχος θα γίνεται ανά έξι μήνες. Ανά εξάμηνο θα λαμβάνουμε 1,8 δις. ευρώ επιδοτήσεις και μια φορά τον χρόνο 1,7 δις. ευρώ δάνεια. Η αρχή θα γίνει στο τέλος της φετινής χρονιάς με την εκταμίευση των πρώτων 3,5 δις. ευρώ (σ.σ θα έχει προηγηθεί βέβαια η εκταμίευση των 4 δις. ευρώ που θα μας δοθούν ως προκαταβολή από τον Ιούλιο). Για να πάρουμε όμως αυτά τα 3,5 δις. ευρώ θα πρέπει να υλοποιήσουμε 14 μέτρα μέσα στο γ’ και στο δ’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Διαβάστε Επίσης

Ένα από αυτά αφορά στα δημοτικά τέλη και ένα δεύτερο στα κίνητρα για τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Τίθεται θέμα γενναίων φορολογικών κινήτρων για τις πράσινες επενδύσεις αλλά θέσπιση ενός ολόκληρου πλαισίου -επίσης φορολογικού- για τη συγχώνευση επιχειρήσεων. Η προετοιμασία για τα συγκεκριμένα μέτρα έχει ήδη ξεκινήσει από τα αρμόδια υπουργεία και πολύ σύντομα θα δούμε τα νομοσχέδια να κατατίθενται στη Βουλή.

Στους δήμους της χώρας, θα εισαχθεί το σύστημα "πετάω - πληρώνω". Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Όσο περισσότερα σκουπίδια μεταφέρει ένας δήμος στους χώρους υγειονομικής ταφής σκουπιδιών, τόσο περισσότερο φόρο υγειονομικής ταφής θα πληρώνει. Ο φόρος αυτός θα εισαχθεί από το πρώτο τρίμηνο του 2022 και θα "φουσκώνει" ολοένα και περισσότερο για να πιάσει το μάξιμουμ στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Φυσικά, ο δήμος που θα επιβαρύνεται με πολύ φόρο γιατί οι πολίτες του δεν θα ανακυκλώνουν, δεν θα έχει άλλη λύση από το να αυξήσει τα δημοτικά τέλη. Άρα. Οι πολίτες που θα θέλουν να μην επιβαρύνονται, θα κάνουν ολοένα και μεγαλύτερη ανακύκλωση. Στην πράξη επομένως, τα δημοτικά τέλη θα είναι άμεσα συνδεδεμένα με τον όγκο των σκουπιδιών που θα θάβονται αντί να ανακυκλώνονται.

Διαβάστε Επίσης

Προαπαιτούμενο είναι και η υλοποίηση στην πράξη του νέου εργασιακού. Μέσα στο έτος πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις υπεραποσβέσεις δαπανών για την πράσινη οικονομία, την ενέργεια και την ψηφιακή μετάβαση. Κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι θα δίδονται πολύ ισχυρά φορολογικά κίνητρα σε όσους επενδύουν σε πράσινες ή ψηφιακές επενδύσεις.

Θα έρθει ένα νέο πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ουσιαστικά θα δίνει κίνητρα στους πολίτες να ζητούν αποδείξεις. Ήδη υπάρχει σχέδιο να σκανάρουμε με το κινητό μας τις χάρτινες αποδείξεις ώστε να έχουμε πρόσβαση σε κίνητρα: συμμετοχή σε κληρώσεις, επιστροφές χρημάτων κλπ. Και αυτό το πλαίσιο θα παρουσιαστεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Έρχεται μέσα στον χρόνο και το νομοσχέδιο για την παροχή κινήτρων με στόχο τις συγχωνεύσεις. Τα κίνητρα, θα είναι φορολογικά, οικονομικά (σ.σ π

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΙΣ 8 ΤΟ ΒΡΑΔΥ 20 Ιουλ 2021 | 16:15

Την ανάπλαση του ΟΑΚΑ ανακοινώνει το βράδυ ο Μητσοτάκης: Φιλικότερο στο περιβάλλον και περισσότερο προσβάσιμο για τους πολίτες

Την ανάπλαση του ΟΑΚΑ όπως και παρεμβάσεις στο ποδηλατοδρόμιο, στο κολυμβητήριο θα ανακοινώσει ο Κυρ. Μητσοτάκης

ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 1,42 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ 15 Ιουλ 2021 | 15:01

"Ελλάδα 2.0": Αυτά είναι τα πρώτα 12 έργα που ξεκινούν μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης

Εγκρίθηκαν τα τεχνικά δελτία και ξεκινούν τα 12 πρώτα έργα του Σχεδίου "Ελλάδα 2.0"

«ΕΛΛΑΔΑ 2.0» 14 Ιουλ 2021 | 06:55

Εως τα τέλη Ιουλίου οι πρώτες εκταμιεύσεις των κονδυλίων για το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης

"Σάρκα και οστά" θα αρχίσει να παίρνει το Ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης "Ελλάδα 2.0", και έως τα τέλη Ιουλίου αναμένονται οι πρώτες εκταμιεύσεις των κονδυλίων.

ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ 13 Ιουλ 2021 | 16:14

Μητσοτάκης για "Ελλάδα 2.0": "Τώρα ξεκινά η σκληρή δουλειά" - Τέλη Ιουλίου οι πρώτες εκταμιεύσεις

"Ιστορική στιγμή για την Ελλάδα, καθώς το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει εγκριθεί" αναφέρει ο πρωθυπουργός

ΤΙ ΕΙΝΑΙ - ΠΩΣ ΠΡΟΕΚΥΨΕ 11 Ιουλ 2021 | 10:17

Ποιοι κινδυνεύουν να πληρώνουν περισσότερα δημοτικά τέλη-Ο φόρος που είναι πιθανό να οδηγήσει σε γενναίες αυξήσεις

Ο φόρος που είναι πιθανό να οδηγήσει σε γενναίες αυξήσεις των δημοτικών τελών

ΟΧΙ ΝΕΑ LOCKDOWN 10 Ιουλ 2021 | 21:12

Ιταλία-G20: Πρέπει να αποφύγουμε την επιβολή νέων περιορισμών λόγω της πανδημίας

O κόσμος πρέπει να αποφύγει να επιβάλει νέους περιορισμούς στη ζωή των ανθρώπων για να καταπολεμήσει την πανδημία, δήλωσε o Ιταλός υπ. Οικονομικών Ντανιέλε Φράνκο

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ 09 Ιουλ 2021 | 18:38

ΕΕ: Το τελικό πράσινο φως στα πρώτα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας αναμένεται να δώσει το Ecofin στις 13 Ιουλίου

Εκτιμάται πως τα 12 πρώτα εθνικά σχέδια ανάκαμψης θα υιοθετηθούν από τους υπουργούς Οικονομικών την επόμενη εβδομάδα

ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 08 Ιουλ 2021 | 13:24

Σκυλακάκης: Δεν νοείται lockdown με εμβολιασμούς - Η οικονομία ανακάμπτει

Για καλύτερη του αναμενόμενου εικόνα της οικονομίας με τα έως στιγμής δεδομένα έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ 08 Ιουλ 2021 | 10:00

Απίστευτη καταγγελία για νοσοκομείο: Γιατρός πετούσε τις δόσεις εμβολίων στα σκουπίδια

Μία απίστευτη καταγγελία είδε το φως της δημοσιότητας για νοσοκομείο, όπου γιατρός οδηγούσε άτομα στο εμβολιαστικό κέντρο και προσποιούνταν ότι τα εμβολιάζει.

ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ 07 Ιουλ 2021 | 19:09

Εκπτωση εισοδήματος 30% σε συγκεκριμένες ηλεκτρονικές δαπάνες

Εκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του 30% των ηλεκτρονικών δαπανών απόκτησης αγαθών και υπηρεσιών

ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕ ΔΥΟ ΑΞΟΝΕΣ 06 Ιουλ 2021 | 09:36

Πληρωμές με κάρτα: Για ποιους έρχονται "δώρα" και φοροαπαλλαγές

Το οικονομικό επιτελείο βλέπει στην αλλαγή συνήθειας των καταναλωτών μια "ευκαιρία" για τόνωση των φορολογικών εσόδων.

ΣΕ 130 ΧΩΡΕΣ 02 Ιουλ 2021 | 11:17

Ιστορική απόφαση: Οι πολυεθνικοί κολοσσοί θα πληρώνουν ελάχιστο φόρο 15%- 1,5 δις το χρόνο τα κέρδη για την Ελλάδα

Πηγή πρόσθετων φορολογικών εσόδων μπορεί να αποτελέσει για την Ελλάδα η απόφαση των 130 χωρώ,ν για κατώτατο συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 15%.

15%» ΕΠΙ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ 01 Ιουλ 2021 | 20:46

ΟΟΣΑ: "Ιστορική" συμφωνία 130 χωρών για τη φορολόγηση των πολυεθνικών και των τεχνολογικών κολοσσών

Υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ η μεταρρύθμιση της φορολόγησης των πολυεθνικών εταιρειών