Follow us

Αυξάνονται τα δημοτικά τέλη από το 2022 για όσους δεν κάνουν ανακύκλωση

Το Ελλάδα 2.0 είναι μια "δεξαμενή" από την οποία η χώρα μπορεί να αντλήσει πόρους - κοντά στα 18 δις. ευρώ επιδοτήσεις και 12,5 δις. ευρώ σχεδόν άτοκα δάνεια.

Τι σχέση έχουν τα δημοτικά τέλη που πληρώνουμε στους δήμους με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 30,5 δις. ευρώ; Υπάρχει συσχέτιση με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που μαζεύουμε και τη χρήση της πιστωτικής ή της χρεωστικής μας κάρτας; Αφορά η φορολογική πολιτική ή το εργασιακό στο λεγόμενο Ελλάδα 2.0;

Η απάντηση είναι ναι σε όλα τα ερωτήματα που προαναφέρθηκαν. Το Ελλάδα 2.0 είναι μια "δεξαμενή" από την οποία η χώρα μπορεί να αντλήσει πόρους - κοντά στα 18 δις. ευρώ επιδοτήσεις και 12,5 δις. ευρώ σχεδόν άτοκα δάνεια - αλλά είναι ταυτόχρονα και ένα "καλάθι" υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα προκειμένου να της επιτραπεί η άντληση αυτών των πόρων. Αυτές τις υποχρεώσεις δεν μας τις επέβαλαν. Τις γράψαμε μόνοι μας στο τελικό κείμενο που εγκρίθηκε χθες από την Κομισιόν και το οποίο πολύ σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση.

Η διαδικασία, παραπέμπει σε αυτή του μνημονίου - υλοποιούμε μέτρα, παίρνουμε χρήματα- με τη διαφορά ότι τα μέτρα δεν είναι μειώσεις συντάξεων και μισθών ούτε επιβολή νέων φόρων αλλά έργα και σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Ο έλεγχος θα γίνεται ανά έξι μήνες. Ανά εξάμηνο θα λαμβάνουμε 1,8 δις. ευρώ επιδοτήσεις και μια φορά τον χρόνο 1,7 δις. ευρώ δάνεια. Η αρχή θα γίνει στο τέλος της φετινής χρονιάς με την εκταμίευση των πρώτων 3,5 δις. ευρώ (σ.σ θα έχει προηγηθεί βέβαια η εκταμίευση των 4 δις. ευρώ που θα μας δοθούν ως προκαταβολή από τον Ιούλιο). Για να πάρουμε όμως αυτά τα 3,5 δις. ευρώ θα πρέπει να υλοποιήσουμε 14 μέτρα μέσα στο γ’ και στο δ’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Διαβάστε Επίσης

Ένα από αυτά αφορά στα δημοτικά τέλη και ένα δεύτερο στα κίνητρα για τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Τίθεται θέμα γενναίων φορολογικών κινήτρων για τις πράσινες επενδύσεις αλλά θέσπιση ενός ολόκληρου πλαισίου -επίσης φορολογικού- για τη συγχώνευση επιχειρήσεων. Η προετοιμασία για τα συγκεκριμένα μέτρα έχει ήδη ξεκινήσει από τα αρμόδια υπουργεία και πολύ σύντομα θα δούμε τα νομοσχέδια να κατατίθενται στη Βουλή.

Στους δήμους της χώρας, θα εισαχθεί το σύστημα "πετάω - πληρώνω". Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Όσο περισσότερα σκουπίδια μεταφέρει ένας δήμος στους χώρους υγειονομικής ταφής σκουπιδιών, τόσο περισσότερο φόρο υγειονομικής ταφής θα πληρώνει. Ο φόρος αυτός θα εισαχθεί από το πρώτο τρίμηνο του 2022 και θα "φουσκώνει" ολοένα και περισσότερο για να πιάσει το μάξιμουμ στο πρώτο τρίμηνο του 2024.

Φυσικά, ο δήμος που θα επιβαρύνεται με πολύ φόρο γιατί οι πολίτες του δεν θα ανακυκλώνουν, δεν θα έχει άλλη λύση από το να αυξήσει τα δημοτικά τέλη. Άρα. Οι πολίτες που θα θέλουν να μην επιβαρύνονται, θα κάνουν ολοένα και μεγαλύτερη ανακύκλωση. Στην πράξη επομένως, τα δημοτικά τέλη θα είναι άμεσα συνδεδεμένα με τον όγκο των σκουπιδιών που θα θάβονται αντί να ανακυκλώνονται.

Διαβάστε Επίσης

Προαπαιτούμενο είναι και η υλοποίηση στην πράξη του νέου εργασιακού. Μέσα στο έτος πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις υπεραποσβέσεις δαπανών για την πράσινη οικονομία, την ενέργεια και την ψηφιακή μετάβαση. Κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι θα δίδονται πολύ ισχυρά φορολογικά κίνητρα σε όσους επενδύουν σε πράσινες ή ψηφιακές επενδύσεις.

Θα έρθει ένα νέο πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ουσιαστικά θα δίνει κίνητρα στους πολίτες να ζητούν αποδείξεις. Ήδη υπάρχει σχέδιο να σκανάρουμε με το κινητό μας τις χάρτινες αποδείξεις ώστε να έχουμε πρόσβαση σε κίνητρα: συμμετοχή σε κληρώσεις, επιστροφές χρημάτων κλπ. Και αυτό το πλαίσιο θα παρουσιαστεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Έρχεται μέσα στον χρόνο και το νομοσχέδιο για την παροχή κινήτρων με στόχο τις συγχωνεύσεις. Τα κίνητρα, θα είναι φορολογικά, οικονομικά (σ.σ π

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

HELLENIQ ENERGY 21 Σεπ 2022 | 09:00

Σιάμισιης: Κατασκεύασμα χωρίς ηθικό ή νομικό έρεισμα η έκτακτη φορολόγηση του κλάδου των πετρελαίων

Ο Ανδρέας Σιάμισιης, διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Energy, αναφέρει πως η έκτακτη φορολόγηση των κερδών των πετρελαιοειδών είναι κατασκεύασμα χωρίς νομικό έρεισμα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ 02 Σεπ 2022 | 11:00

Επενδυτικά σχέδια ύψους 3,93 δισ. ευρώ έχουν υποβληθεί στο δανειακό σκέλος του "Ελλάδα 2.0"

Ειδικότερα όσον αφορά στο δανειακό σκέλος του Εθνικού Σχεδίου, έχουν κατατεθεί 107 επενδυτικά σχέδια, προς το παρόν, από ενδιαφερόμενους επενδυτές.

01 Οκτ 2022 | 08:12

Πώς "διαβάζουν" στην Αθήνα τις αποφάσεις των Ευρωπαίων υπουργών Ενέργειας για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος

Οι επιδοτήσεις του ρεύματος, το πλαφόν στο φυσικό αέριο και η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος στις ώρες αιχμής.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ 29 Σεπ 2022 | 07:28

Επιβαρύνσεις ως 51 ευρώ τον μήνα για 1,1 εκατ. αυτοαπασχολούμενους - Οι νέες εισφορές [πίνακες]

Αναπροσαρμόζονται με βάση τον πληθωρισμό του 9% οι ασφαλιστικές εισφορές του 2023 – Η επίπτωση στη σύνταξη.

ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ 28 Σεπ 2022 | 07:49

Πάνω από 7% οι αυξήσεις στις συντάξεις για 1,8 εκατ. δικαιούχους - Αναλυτικά παραδείγματα και το χρονοδιάγραμμα

Όλα συγκλίνουν στο ότι η αύξηση στις συντάξεις θα είναι πλέον μεγαλύτερη του 7%. Τα επιπλέον χρήματα θα δοθούν αναδρομικά.

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ 27 Σεπ 2022 | 13:39

Εκπληξη: Γιατί η τιμή του πετρελαίου κίνησης θα ξεπεράσει την τιμή της αμόλυβδης

Υψηλότερη θα είναι η τιμή του πετρελαίου κίνησης σε επίπεδο λιανικής από την αντίστοιχη της αμόλυβδης.

ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΣΤΟ 9% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 26 Σεπ 2022 | 13:28

Διπλή αύξηση συντάξεων και ασφαλιστικών εισφορών λόγω πληθωρισμού – Αναλυτικά παραδείγματα

Οι συνταξιούχοι θα λάβουν αύξηση μεγαλύτερη του 6% που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης.

ΚΙΝΗΤΡΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ 25 Σεπ 2022 | 13:03

Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι κερδίζουμε στην πράξη αν μειώσουμε την  κατανάλωση κατά 15% - Πώς θα γίνεται η σύγκριση με πέρυσι

Ποιοι έχουν το μεγαλύτερο όφελος από την εξοικονόμηση ενέργειας, μέσω της μείωσης κατανάλωσης ρεύματος.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 23 Σεπ 2022 | 08:55

Συναγερμός για τις δόσεις των στεγαστικών δανείων - Αυξάνονται για τρίτη φορά τα επιτόκια

Στο τέλος Οκτωβρίου η ΕΚΤ θα αυξήσει για 3η φορά από τον Ιούλιο τα επιτόκιά της και το μόνο ερώτημα είναι αν η αύξηση θα είναι 0,75% ή 0,5%.

ΠΟΣΟ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΙ 21 Σεπ 2022 | 15:15

Πόσα θα πληρώσουμε για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο τον Οκτώβριο- Αναλυτικά παραδείγματα ανάλογα με την κατανάλωση

Ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος θα είναι λίγο αυξημένος σε σχέση με τον Σεπτέμβριο

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΤΕΣ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ 21 Σεπ 2022 | 07:29

Πόσο μειώνονται οι τιμές λιανικής του ρεύματος - Σήμερα οι ανακοινώσεις για τις κρατικές επιδοτήσεις

Μειώνεται η τιμή της της κιλοβατώρας τον Σεπτέμβριο, μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας.

ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ 20 Σεπ 2022 | 07:56

Ανησυχία στους δανειολήπτες για τις αυξήσεις επιτοκίων - Πότε συμφέρει η μετατροπή του σε σταθερό

Στις τάξεις των δανειοληπτών στην Ελλάδα έχει ήδη σημάνει συναγερμός με τους δανειολήπτες να σπεύδουν στα καταστήματα των τραπεζών για να βρουν λύση.