Συντάξεις: Αυξήσεις και αναδρομικά σε τρεις δόσεις για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους

Πέντε χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι δεν έχουν ακόμη στα χέρια τους βεβαίωση για το ύψος της σύνταξης που λαμβάνουν.

Πριν προλάβει το υπουργείο Εργασίας να κλείσει τις εκκρεμότητες με τον επανυπολογισμό εκατοντάδων χιλιάδων κύριων συντάξεων -για συνταξιούχους που έφυγαν από την ενεργό δράση με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης- θα κληθεί σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις να υπολογίσει και τα αναδρομικά από τις επικουρικές συντάξεις και τα δώρα, για τα οποία φαίνεται να δικαιώνονται οι συνταξιούχοι από το ΣτΕ.

Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι θα περιμένουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου προκειμένου να συμμορφωθούν πλήρως. Φαίνεται όμως ότι τα σενάρια για το πώς θα γίνει η καταβολή έχουν ήδη βγει από το συρτάρι καθώς πρόβλεψη στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί και ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος.

Σε τρεις φάσεις

Οι εκκρεμότητες -τουλάχιστον με τα μέχρι τώρα δεδομένα- θα πρέπει να κλείσουν σε τρεις φάσεις προκειμένου περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι, να μάθουν επιτέλους ποια θα είναι η σύνταξη που θα λαμβάνουν και ποιο το ύψος των αναδρομικών που δικαιούνται.

Δεν είναι τυχαίο ότι πέντε χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι δεν έχουν ακόμη στα χέρια τους μια βεβαίωση για το ύψος της σύνταξης που λαμβάνουν.

Διαβάστε Επίσης

1. Η πρώτη φάση θα έχει να κάνει με τον επανυπολογισμό της σύνταξης και την καταβολή των αναδρομικών για όσους συνταξιοδοτήθηκαν με περισσότερα από 30 χρόνια εργασίας μετά τον Μάιο του 2016. Οι συνταξιούχοι αυτοί θα έπρεπε να πάρουν τα χρήματά τους από το τέλος Ιουνίου ωστόσο λόγω "τεχνικών δυσκολιών" είχαμε αναβολή για το τέλος Ιουλίου. Ουσιαστικά σε εκκρεμότητα είναι οι συνταξιούχοι από ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κλπ καθώς οι συνταξιούχοι του δημοσίου έχουν πάρει τα χρήματά τους.

2. Η δεύτερη φάση, αφορά στον επανυπολογισμό των συντάξεων για όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης πριν από τον Μαιο του 2016. Μια δύσκολη διαδικασία καθώς επηρεάζει το ύψος της προσωπικής διαφοράς που έχει ο κάθε συνταξιούχος. Γι’ αυτό και το υπουργείο Εργασίας δεν έχει δεσμευτεί με ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Χρήματα και αναδρομικά θα λάβουν όσοι έχουν αρνητική προσωπική διαφορά, δηλαδή όσοι λαμβάνουν χαμηλότερη σύνταξη από αυτή που βγάζει ο νόμος Κατρούγκαλου. Ωστόσο, οι αυξήσεις δεν θα καταβληθούν εφάπαξ αλλά σε βάθος 5ετίας.

Διαβάστε Επίσης

3. Η τρίτη μεγάλη εκκρεμότητα έχει να κάνει με τις παράνομες κρατήσεις σε επικουρικές και δώρα. Όλα εξαρτώνται από την απόφαση του ΣτΕ για την οποία πολλοί προεξοφλούν ότι θα είναι θετική για τους συνταξιούχους. Θετική σημαίνει ότι θα τους εξασφαλίσει αναδρομικά και δώρα για περίοδο 11 μηνών, από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι τον Μάιο του 2016. Τα ποσά μπορεί να ξεκινούν από τα 650 ευρώ και να φτάνουν μέχρι και τα 3600 ευρώ.

Μάλιστα, για μια ακόμη φορά θα δοθούν χρήματα και στους κληρονόμους όπως ακριβώς συνέβη και με τις κύριες συντάξεις. Το θετικό είναι ότι αυτή τη φορά υπάρχει το "προηγούμενο" με τις κύριες συντάξεις οπότε οι σχετικοί μηχανισμοί είναι στημένοι. Το δημοσιονομικό κόστος αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,5 δις. ευρώ καθώς ο αριθμός των δικαιούχων είναι μεγάλος. Ουσιαστικά δικαιώνονται και δικαιούνται αναδρομικών όσοι είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1100 ευρώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ 11 Ιουλ 2021 | 17:54

Προκαταβολές σύνταξης και επιδόματα ύψους 74 εκατ. ευρώ σε 83.000 δικαιούχους από ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ

Την εβδομάδα 12-16 Ιουλίου θα καταβληθούν εκτάκτως 2,28 εκατ. ευρώ σε 1.833 δικαιούχους για πληρωμή προκαταβολών συντάξεων

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 09 Ιουλ 2021 | 12:45

Χατζηδάκης: Δεν τίθεται θέμα πρόσθετου πόρου στο ασφαλιστικό- Σταθερή μείωση εκκρεμών συντάξεων

Σε κατηγορηματική διάψευση δημοσιευμάτων ότι αναβλήθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό επειδή οι δανειστές ζητούν πρόσθετο πόρο, προέβη ο κ. Χατζηδάκης.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 08 Ιουλ 2021 | 17:40

ΕΦΚΑ: Πότε καταβάλλονται κύριες και επικουρικές συντάξεις - Οι ημερομηνίες

Οι ημερομηνίες πληρωμής κύριων και επικουρικών συντάξεων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 04 Ιουλ 2021 | 10:18

Επικουρικές συντάξεις - Χατζηδάκης: Μπορεί για τους νέους να είναι αυξημένες από 43% έως και 68%

Οι επικουρικές συντάξεις των νέων μπορεί να είναι αυξημένες από 43% έως και 68% δηλώνει ο Κ. Χατζηδάκης - Τι είπε για τις εκκρεμείς συντάξεις.

Ο «ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ 02 Ιουλ 2021 | 15:58

ΕΦΚΑ: Λογιστές και δικηγόροι αναλαμβάνουν την έκδοση νέων συντάξεων - Ο "τιμοκατάλογος" των αμοιβών

Αμεση συμμετοχή των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών/φοροτεχνικών στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας

ΕΧΑΣΕ ΤΜΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΗΣ 02 Ιουλ 2021 | 09:16

Απόφαση σταθμός: Αποζημίωση από τον ΕΦΚΑ για σύνταξη που αποδόθηκε με καθυστέρηση 4,5 χρόνων

Ανοίγει ο δρόμος για κύμα προσφυγών από συνταξιούχους που περιμένουν για χρόνια στην αναμονή.

ΑΠΟΦΑΣΗ- ΣΤΑΘΜΟΣ 01 Ιουλ 2021 | 16:15

Περίμενε τη σύνταξή της 4,5 χρόνια- Ο ΕΦΚΑ καταδικάστηκε και θα της πληρώσει αποζημίωση

Δικαστική απόφαση υποχρεώνει τον ΕΦΚΑ να πληρώσει αποζημίωση σε συνταξιούχο που περίμενε τη σύνταξή της 4,5 χρόνια

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕ 30 Ιουν 2021 | 09:47

Γρίφος με τα αναδρομικά των συνταξιούχων: Γιατί δεν μπήκαν οι αυξήσεις στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα

Οι εκκρεμότητες των αναδρομικών. Ποιοι είδαν από χθες αύξηση στη σύνταξή τους. Γιατί δεν πήραν τις αυξήσεις τους οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα.

ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ 29 Ιουλ 2021 | 14:57

Νέο "εξοικονομώ" με 2 σημαντικές αλλαγές: Τι ισχύει για τις πολυκατοικίες - Τέλος στον "αγώνα δρόμου" για την υποβολή

Ποιος είναι ο στόχος του υπουργείου ποιες είναι οι μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμα "ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ".

ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ 28 Ιουλ 2021 | 09:21

Πόσα θα πληρώνουμε κάθε μήνα για να ρυθμίσουμε τα χρέη της πανδημίας - Οι δόσεις σε αναλυτικά παραδείγματα

Οι δόσεις για τα χρέη της πανδημίας θα φτάνουν στις 36 και θα είναι άτοκες - Αφορά οφειλές που βεβαιώθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021.

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ 27 Ιουλ 2021 | 08:55

Ετσι θα εκδοθούν τα "κουπόνια" για την πληρωμή φόρων και ασφαλιστικών εισφορών

Με τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης στο ΦΕΚ, μπαίνουμε πλέον στην τελική ευθεία για την έκδοση των κουπονιών.

ΠΕΡΙΠΟΥ 600.000 ΟΙ "ΤΥΧΕΡΟΙ" 26 Ιουλ 2021 | 14:31

Αύξηση κατώτατου μισθού: Στα 663 ευρώ από 1 Ιανουαρίου 2022 – Οι νέες αμοιβές με τις τριετίες - Αναλυτικά παραδείγματα

Μεικτές αποδοχές ύψους 182 ευρώ τον χρόνο θα κερδίσουν όσοι λάβουν την αύξηση 2% στον κατώτατο μισθό.