Follow us

Αυξήσεις μισθών και συντάξεων, νέα μέτρα για ρεύμα και θέρμανση - Δύσκολη εξίσωση για τον μποναμά της ΔΕΘ

Τα μέτρα που τελικώς θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ θα είναι μετρημένα, κοστολογημένα και στοχευμένα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Αν αθροίσει κανείς το δημοσιονομικό κόστος των σεναρίων που έχουν ακουστεί ως υποψήφια μέτρα για να εξαγγελθούν στη ΔΕΘ, θα καταλήξει σε ένα δυσθεώρητο ποσό πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αν υλοποιούνταν θα εκτόξευε το πρωτογενές έλλειμμα και θα απομάκρυνε τον βασικό εθνικό στόχο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας.

Επειδή αυτό δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, το μόνο δεδομένο από τώρα είναι ότι τα μέτρα που τελικώς θα ανακοινωθούν θα είναι μετρημένα, κοστολογημένα και στοχευμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να αντιμετωπιστούν κατά το δυνατόν οι βασικές ανάγκες -ακρίβεια στα τρόφιμα, στη θέρμανση και στον ηλεκτρισμό- χωρίς να τεθεί υπό αμφισβήτηση ο βασικός στόχος: συγκράτηση του πρωτογενούς ελλείμματος στο 2% φέτος και επιστροφή στα πλεονάσματα από το επόμενο έτος.

Το εντυπωσιακό νούμερο της υπέρβασης που ανακοινώθηκε χθες (αύξηση 5,2 δις. ευρώ στα φορολογικά έσοδα έναντι των στόχων) δεν σημαίνει ότι θα δοθούν και 5,2 δις. ευρώ μέσα στο τρέχον έτος. Οι υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου δείχνουν ότι ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που θα διατεθεί για φέτος (και θα πρέπει να εξαντληθεί μέχρι το τέλος του 2023) θα κινηθεί στην περιοχή των 1,5-2 δις. ευρώ.

Διαβάστε Επίσης

Από αυτά όμως τα χρήματα, θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί και η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος που αυτή τη στιγμή είναι ο νούμερο ένα πονοκέφαλος και ο νούμερο ένα δημοσιονομικός κίνδυνος. Από την επόμενη κιόλας εβδομάδα θα φανεί ότι για να συγκρατείται η τιμή λιανικής του ρεύματος στα 15-17 λεπτά η κιλοβατώρα, το κράτος θα πρέπει να δαπανά πάνω από 1,3 δις. ευρώ τον μήνα, εκ των οποίων τα 300 εκατ. ευρώ τουλάχιστον από τον κρατικό προϋπολογισμό. Όταν είχαν προϋπολογιστεί περί τα 800 εκατ. ευρώ για να βγάλουμε το 2022 και τώρα ο λογαριασμός μπορεί να φτάσει στα 1,8 δις. ευρώ (ή πολύ υψηλότερα αν επιβεβαιωθούν οι απειλές Gazprom για νέες ανατιμήσεις 60% από τα ήδη εξωφρενικά σημερινά επίπεδα), είναι αντιληπτό ότι το ρεύμα θα απορροφήσει μεγάλο μέρος από τον φετινό δημοσιονομικό χώρο.

Μεγάλος πονοκέφαλος για τα νοικοκυριά θα είναι φέτος η θέρμανση. Όσο και αν προσβλέπουμε στις ήπιες καιρικές συνθήκες, με την τιμή του φυσικού αερίου στα 230 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ο κίνδυνος εκτροχιασμού των οικογενειακών προϋπολογισμών εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών είναι πολύ μεγάλος. Όταν το ρεύμα θα πωλείται τελική τιμή προς 15-17 λεπτά η κιλοβατώρα παρά τις επιδοτήσεις, όταν το φυσικό αέριο μπορεί να έχει διπλάσια τιμή σε σχέση με πέρυσι και το πετρέλαιο θέρμανσης να πωλείται προς 1,5 ευρώ- (ευτυχώς υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου καθώς το θέρμανσης είχε φτάσει στα 1,9 ευρώ)- είναι προφανές ότι το καλάθι της ΔΕΘ πρέπει να περιλαμβάνει ένα αυξημένο επίδομα θέρμανσης και μια επιδότηση ειδικά σχεδιασμένη για το φυσικό αέριο.

Διαβάστε Επίσης

Πονοκέφαλος και τα τρόφιμα. Και αυτός αντιμετωπίζεται μόνο με άμεσες εισοδηματικές ενισχύσεις, καθώς οι μειώσεις ΦΠΑ έχουν αποκλειστεί ως δαπανηρό και αμφιβόλου αποτελεσματικότητας μέτρο καθώς ουδείς εγγυάται ότι τα χρήματα δεν θα χαθούν στην διαδρομή μέχρι το ράφι. Η επιταγή ακρίβειας είναι και πάλι στην πρώτη γραμμή ως μέτρο άμεσης απόδοσης. Τουλάχιστον για να βγει η δύσκολη περίοδος μέχρι το τέλος του χρόνου. Όσον αφορά στο fuel pass 3 δεν είναι δεδομένο ότι θα προχωρήσει. Αν η τιμή του πετρελαίου παραμένει στα σημερινά επίπεδα, δεν θα αποτελέσει προτεραιότητα η επιδότηση της αμόλυβδης, όταν κοστίζει κάτω από 2 ευρώ.

Διαβάστε Επίσης

Το 2023 είναι ένα άλλο κεφάλαιο. Ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στην ανάγκη επιστροφής στα πρωτογενή πλεονάσματα για να επιτευχθεί και ο τελευταίος εθνικός στόχος που μας χωρίζει από την επιστροφή στην κανονικότητα: η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για τα ομόλογα. Δεν "πουλάει" ως στόχος στα νοικοκυριά ειδικά εν μέσω ακρίβειας, ωστόσο η ζημιά που μπορεί να γίνει στην οικονομία από την μη επίτευξη του στόχου είναι πολύ μεγάλη, ειδικά σε συνθήκες πληθωριστικής θύελλας και αύξησης των επιτοκίων.

Ο όποιος διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος του 2022 είναι δεδομένο ότι θα χρηματοδοτήσει την παράταση της επιδότησης του ρεύματος οπότε και πάλι τα δημοσιονομικά περιθώρια στενεύουν. Ήδη έχει "κλειδώσει" η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους (θα ωφεληθούν συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι) αλλά και η αύξηση των συντάξεων κατά 6% τουλάχιστον. Δημοσιονομικός χώρος για επιπλέον μέτρα όπως είναι η κατάργηση των τεκμηρίων, οι μειώσεις των συντελεστών των επιχειρήσεων κλπ, δύσκολα θα περισσέψει και πολύ δύσκολα θα εξαγγελθεί κάτι τέτοιο από τώρα καθώς ουδείς γνωρίζει από τον Σεπτέμβριο με ποιες συνθήκες θα κυλήσει ο χειμώνας.

Διαβάστε Επίσης

Αυξήσεις στον κατώτατο μισθό θα έχουμε καθώς αυτό δεν προκαλεί άμεσο δημοσιονομικό κόστος. Και μέτρα για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των νέων θα έχουμε αφού το δημοσιονομικό κόστος είναι περιορισμένο και η χρηματοδότηση εξασφαλισμένη. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι αν ο πρωθυπουργός θα ενσωματώσει το στοιχείο της "έκπληξης" στην ομιλία του. Οι συνθήκες μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατούν πάντως, δεν προσφέρονται.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

28 Σεπ 2022 | 07:46

Θα δούμε πολλά αυτόν τον Χειμώνα...

Διάγουμε μια εποχή λοιπόν που οι δεξιοί μειώνουν τους φόρους αλλά όχι τις δαπάνες με αποτέλεσμα να δημιουργούν ελλείμματα και οι αριστεροί αυξάνουν τις δαπάνες εκτινάσσοντας πάλι τα ελλείμματα και το χρέος...

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΣΤΟ "EUROPEAN ECONOMIC CONFERENCE" 27 Σεπ 2022 | 22:29

Άδωνις Γεωργιάδης: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει blackout τον χειμώνα

Υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου ο Άδωνις Γεωργιάδης - Μίλησε για μεγάλη οικονομική πίεση λόγω του υψηλού κόστους της ενέργειας.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤ1 27 Σεπ 2022 | 20:30

Δημοσκόπηση Marc: Η ακρίβεια και ο δύσκολος χειμώνας φοβίζουν το 83,6% - Το 45,6% θα περιορίσει βασικές ανάγκες [Βίντεο]

Η πανδημία, οι παρακολουθήσεις και οι φυσικές καταστροφές φαίνεται να απασχολούν μικρότερη μερίδα κόσμου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Marc

ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ 27 Σεπ 2022 | 10:45

Τσίπρας: Συνειδητή επιλογή Μητσοτάκη η ακρίβεια - Η ΔΕΗ θα επανακρατικοποιηθεί

Επίθεση στον πρωθυπουργό εξαπολύει ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας "συνειδητή επιλογή την αισχροκέρδεια στον τομέα της ενέργειας".

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 27 Σεπ 2022 | 09:19

Σβήνουν τον διακόπτη οι Ελληνες - Δεύτερος μήνας μείωσης στην κατανάλωση ρεύματος

Η ενεργειακή κρίση και η εκτίναξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας αρχίζει να αφήνει το αποτύπωμά της στις ενεργειακές συνήθειες των Ελλήνων.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ 26 Σεπ 2022 | 15:21

Ανάλυση Politico: Ο εκβιασμός του Πούτιν για την ενέργεια εξαρτάται από τον καιρό - Επικίνδυνος χειμώνας για την Ευρώπη

Το πώς θα εξελιχθεί o ενεργειακός πόλεμος του Πούτιν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από κάτι που κανένας πολιτικός δεν μπορεί να ελέγξει - τον καιρό

ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΣΤΟ 9% Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ 26 Σεπ 2022 | 13:28

Διπλή αύξηση συντάξεων και ασφαλιστικών εισφορών λόγω πληθωρισμού – Αναλυτικά παραδείγματα

Οι συνταξιούχοι θα λάβουν αύξηση μεγαλύτερη του 6% που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 26 Σεπ 2022 | 06:28
ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ 23 Σεπ 2022 | 18:42

Φυσικό αέριο: Ποια είναι η χώρα "'εκπληξη" που μπορεί να αναπληρώσει τις ρωσικές προμήθειες

Η Ρωσία χρησιμοποιεί τους αγωγούς στην Ευρώπη ως όπλα και η Γηραιά Ήπειρος αναζητά εναλλακτικές λύσεις για προμήθεια ενέργειας

ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ 22 Σεπ 2022 | 23:04

Κλειστά φώτα, θερμοστάτες και αισθητήρες κίνησης - Τα μέτρα της Ευρώπης για εξοικονόμηση ενέργειας

H άνοδος των τιμών στην ενέργεια προκαλεί πονοκέφαλο σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο - Τηλεκπαίδευση στη Σλοβακία, με το σταγονόμετρο οι εκτυπώσεις στην Πολωνία.

ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΟ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ 22 Σεπ 2022 | 21:05

Δημοσκόπηση Pulse: Για ακρίβεια, ενέργεια και ελληνοτουρκικά αγωνιούν οι Ελληνες

Συντριπτικό είναι το ποσοστό της αγωνίας των Ελλήνων για την ακρίβεια και την ενέργεια, κατά κύριο λόγο

ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ OPEN 22 Σεπ 2022 | 20:39

Δημοσκόπηση MRB: Μπροστά η ΝΔ με 7,5 μονάδες, καταλληλότερος ο Μητσοτάκης - Νο1 θέμα η ακρίβεια

Πώς αξιολογούν οι πολίτες την παρουσία των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ - Τα ευρήματα για τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

ΘΑ ΠΥΡΟΔΟΤΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ 22 Σεπ 2022 | 18:30

Γραφείο Προϋπολογισμού: "Ναι" σε αυξήσεις μισθών, αλλά όχι γενικευμένες - Οι εστίες κινδύνου για την οικονομία

"Ναι" σε αυξήσεις μισθών, αλλά όχι γενικευμένες διότι αυτές θα πυροδοτούσαν τον πληθωρισμό