Αυξήσεις μισθών μέσα στο 2022: Οι δύο σίγουρες και οι τέσσερις πιθανές - Αναλυτικά παραδείγματα

Προσδοκίες για διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022 εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Άρης Παπαθανασίου
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΒΟΥΛΗ

Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 2% από την 1/1/2022 σε συνδυασμό με τη διατήρηση του μειωμένου συντελεστή υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών θα φέρει αυξήσεις που φτάνουν στα 160 ευρώ ετησίως ή πάνω από 10-12 ευρώ σε μηνιαία βάση στους περίπου 500.000-600.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο.

Η διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών και της "παγωμένης" εισφοράς αλληλεγγύης για το 2022, δεν θα φέρει πρόσθετη αύξηση στις αποδοχές, καθώς ο επανυπολογισμός των κρατήσεων έχει ήδη γίνει από πέρυσι.

Σε πρώτη φάση, οι εργαζόμενοι με αποδοχές που ξεπερνούν τον κατώτατο μισθό θα διατηρήσουν τα περυσινά "κεκτημένα". Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείονται νέες αυξήσεις μισθών μέσα στο 2022 οι οποίες μπορούν να προέλθουν από τις ακόλουθες "πηγές":

1. Από την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Θεωρείται εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο οι εισφορές για την επικουρική ασφάλιση να μειωθούν κατά 0,25% για τον εργαζόμενο και κατά 0,25% για τον εργοδότη για όλο το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Άρα, μια πιθανή πηγή αύξησης είναι η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Διαβάστε Επίσης

2. Από την νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Ο υπουργός Εργασίας άφησε ανοικτό χθες το ενδεχόμενο η ταχύτερη του αναμενομένου αύξηση του ΑΕΠ να επηρεάσει και το ύψος του κατώτατου μισθού καθώς το +2% στα μεικτά που δόθηκε φέτος, υπολογίστηκε με βάση την εκτίμηση για ρυθμό ανάπτυξης 3,6% το 2021 όταν η χρονιά μπορεί να κλείσει με ρυθμό ανάπτυξης 7% και πάνω. Η νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν μέσα στο 2022.

3. Από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στον δημόσιο τομέα. Αυτό είναι ένα μέτρο μόνιμου χαρακτήρα, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα εφαρμοστεί για τους μισθούς που θα καταβληθούν από την 1/1/2023 και μετά.

4. Από τις αυξήσεις στις μεικτές αποδοχές που θα δώσουν οι ίδιοι οι εργοδότες. Ύστερα από μια 10ετία χωρίς αυξήσεις στους μισθούς (αντίθετα με σημαντικές μειώσεις) δημιουργούνται οι προϋποθέσεις (λόγω ανάπτυξης, πληθωρισμού αλλά και δυσκολίας των εργοδοτών να βρουν εξειδικευμένο προσωπικό) να αρχίσουν να ανεβαίνουν οι μισθοί. Είναι μια διαδικασία που κινείται από τις ισορροπίες που διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας και όχι αυτόματα με διοικητικές ή πολιτικές αποφάσεις. Ωστόσο, είναι πολλοί οι οικονομολόγοι που εκτιμούν ότι αυτή η φάση τώρα ξεκινά για την Ελλάδα.

Με βάση λοιπόν αυτά τα δεδομένα η πρώτη και "χειροπιαστή" αύξηση που θα γίνει σε μεικτούς μισθούς είναι στον κατώτατο. Τι θα συμβεί στην πράξη;

1. Για μια τριετία προϋπηρεσία ο άγαμος θα πάρει 663 ευρώ μεικτά από 650 ευρώ σήμερα και 569,4 ευρώ καθαρά από 558 ευρώ σήμερα. Δηλαδή, οι καθαρές αποδοχές θα αυξηθούν κατά 11,16 ευρώ.

Διαβάστε Επίσης

2. Για τρεις τριετίες προϋπηρεσία ο έγγαμος θα πάρει 928,2 ευρώ μεικτά ή 770,12 ευρώ καθαρά με την αύξηση να διαμορφώνεται στα 12,19 ευρώ στα καθαρά.

Για κάθε μια επιπλέον μονάδα αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού (δηλαδή αν γίνει αύξηση 3% αντί για 2%) καθένας από τους εργαζόμενους που αμείβεται με τον κατώτατο, θα λαμβάνει επιπλέον 6 ευρώ στα καθαρά του σε μηνιαία βάση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ AGRINIONEWS.GR 29 Σεπ 2021 | 18:29

Μεσολόγγι: Σε διαθεσιμότητα δύο εργαζόμενοι του νοσοκομείου για "μαϊμού" εμβολιασμό

Το Νοσοκομείο Μεσολογγίου απασχόλησε την επικαιρότητα και για την περίπτωση γιατρού που καταγγέλθηκε πως κατέφυγε σε ψευδές πιστοποιητικό νόσησης για να αποφύγει τον εμβολιασμό

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ 21 Σεπ 2021 | 10:37

Efood: Τι απαντά η ManpowerGroup για τις εργασιακές συμβάσεις των ντελιβεράδων

Ανακοίνωση της ManpowerGroup Ελλάδας σχετικά με δημοσιεύματα για εργασιακές αλλαγές σε ηλεκτρονική πλατφόρμα ταχυδιανομών.

ΜΕΙΖΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΖΗΤΗΜΑ 18 Σεπ 2021 | 08:44

E-food: Πώς κατέστρεψε το brand name της με το λάθος μήνυμα - "Γκρεμίστηκε" η εφαρμογή μετά τον σάλο

Η E-food κατάφερε να συγκεντρώσει όλα τα πυρά πάνω της και να "γκρεμίσει" την βαθμολογία του app της εξαιτίας του περίφημου μηνύματος που έστειλε

ΧΑΜΟΣ ΣΤΟ TWITTER 17 Σεπ 2021 | 21:42

E-food: Έπεσε στο ένα αστέρι η αξιολόγηση της εφαρμογής - Θύελλα αντιδράσεων από τους χρήστες του διαδικτύου

Βροχή από αρνητικές κριτικές έριξαν την αξιολόγηση της εφαρμογής της e-food στο μόλις ένα αστεράκι

ΣΥΓΝΩΜΗ ΛΑΘΟΣ 17 Σεπ 2021 | 15:27

"Τα μαζεύει" η e-food μετά τον σάλο και τις οργισμένες αντιδράσεις: Εγινε λάθος συγνώμη, δεν αλλάζουν οι συμβάσεις των διανομέων

Τα μαζεύει η e-food μετά τον σάλο με το τελεσίγραφο που έστειλε για τις αλλαγές στις συμβάσεις των διανομέων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 16 Οκτ 2021 | 11:15

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Οδηγός επιβίωσης για το φετινό χειμώνα: Πώς θα πάρετε το επίδομα - Τα ποσά σε 130 περιοχές [Πίνακας]

Οδηγός επιβίωσης με δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις και αναλυτικά παραδείγματα για το ύψος του επιδόματος θέρμανσης

ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 50% 15 Οκτ 2021 | 10:34

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο πωλείται από σήμερα - Το επίδομα θέρμανσης σε 500 περιοχές - Αναλυτικός πίνακας

Ιδού πόσο πωλείται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης – Τα "δάνεια θέρμανσης" και οι εκπτώσεις – Δείτε πόσο επίδομα θα πάρετε σε 500 περιοχές της χώρας

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ 14 Οκτ 2021 | 09:59

Ο λογαριασμός της κρίσης: Συν 30€ τον μήνα η μετακίνηση με ΙΧ - Αύξηση 200 έως 518€ στη θέρμανση

Τα ελληνικά νοικοκυριά είναι αντιμέτωπα με μεγάλες αυξήσεις σε καύσιμα και ενέργεια - Ο χειμώνας προβλέπεται βαρύς.

Η ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ 13 Οκτ 2021 | 08:35

Τσουνάμι αυξήσεων στην ενέργεια: Πόσο θα πληρώνουμε για ρεύμα, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο

Φέτος οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι με… τσουνάμι αυξήσεων σε όλες τις πηγές ενέργειας που μπορούν να χρησιμοποιήσουν.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ 11 Οκτ 2021 | 08:43

Πόσο ακριβαίνει ο λογαριασμός του ρεύματος - Από τι εξαρτάται η μείωση μέσω της επιδότησης

Από τι θα εξαρτηθεί το ύψος της επιδότησης που θα λάβει το κάθε νοικοκυριό για να πληρώσει το ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και το ύψος της πρόσθετης επιβάρυνσης που θα προκύψει φέτος.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ 10 Οκτ 2021 | 10:31

Βόρεια Εύβοια: Τα 12 μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων στις πυρόπληκτες περιοχές

Εν αναμονή ανακοινώσεων από το Υπουργείο Οικονομικών για τα μέτρα που θα δώσουν "ανάσα" στις επιχειρήσεις στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 09 Οκτ 2021 | 09:12

Ποιοι δικαιούνται επίδομα θέρμανσης πάνω από 500 ευρώ και ποιοι θα πάρουν 100 ευρώ - Αναλυτικοί πίνακες

Το φετινό επίδομα θέρμανσης είναι αυξημένο έως και 181 ευρώ σε σχέση με πέρυσι - Τα ακριβή ποσά για τις οικογένειες που ζουν στις ορεινές περιοχές της χώρας