Follow us

Ποιοι θα δουν αύξηση τον Ιανουάριο στους μισθούς τους [Πίνακες]

'Ερχονται αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές - Δείτε αναλυτικούς πίνακες και παραδείγματα.

Πώς και πότε θα καταβληθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις

Αυξήσεις στις καθαρές αποδοχές τους οι οποίες ξεκινούν από τα 8,5 ευρώ τον μήνα ή τα 119 ευρώ τον χρόνο για κάποιον που αμείβεται με 700 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 183 ευρώ τον μήνα ή 2559 ευρώ τον χρόνο για ένα υψηλόβαθμο στέλεχος με αποδοχές της τάξεως των 4000 ευρώ τον μήνα μεικτά θα λάβουν οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα με την αλλαγή του χρόνου.

Μια από τις πρώτες εργασίες που θα πρέπει να κάνουν τα λογιστήρια ανά την χώρα με την αλλαγή του χρόνου, θα είναι και η επικαιροποίηση των μηχανογραφικών τους συστημάτων ώστε να "παγώσει" η κράτηση για την εισφορά αλληλεγγύης αλλά και να μειωθεί ο συντελεστής υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Από την αναπροσαρμογή των συντελεστών θα βγουν κερδισμένοι και οι εργοδότες οι οποίοι θα δουν το μισθολογικό κόστος να μειώνεται κατά 13 ευρώ τον μήνα για έναν εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης με μεικτές αποδοχές 700 ευρώ (ή 182 ευρώ τον χρόνο) ή κατά 72 ευρώ τον μήνα (ή 1296 ευρώ τον χρόνο) για έναν εργαζόμενο με μεικτές αποδοχές 4000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα πρώτα μέτρα στήριξης

Ο συνδυασμός της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, αποτελούν τα πρώτα μέτρα στήριξης που θα ενεργοποιηθούν μέσα στο 2021. Έχουν συνολικό προϋπολογισμό άνω των 1,7 δις. ευρώ και καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ανεξάρτητα από το αν έχουν πλήρες ωράριο ή απασχολούνται με μερική απασχόληση. Δεν αφορά τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα οι οποίοι εξαιρέθηκαν τόσο από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών όσο και από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία έχει έρθει ως προσωρινό μέτρο με στόχο όμως να μονιμοποιηθεί από το 2022 εφόσον οι συνθήκες σε δημοσιονομικό επίπεδο το επιτρέψουν.

Οι αλλαγές και για τους εργαζόμενους και για τους εργοδότες θα φανούν στην μισθοδοσία του Ιανουαρίου εφόσον φυσικά το επιτρέψουν οι συνθήκες με την πανδημία. Σε περίπτωση αναστολών των συμβάσεων, το τοπίο θα θολώσει και δεν θα φανεί το πλήρες εύρος εφαρμογής του μέτρου. Για έναν ολόκληρο μήνα απασχόλησης, οι μεταβολές που θα επέλθουν στις καθαρές αποδοχές του εργαζόμενου είναι οι εξής:

αυξήσεις

Αντίστοιχα, το όφελος για τον εργοδότη ανάλογα με το ύψος των μεικτών μηνιαίων αποδοχών, αποτυπώνεται στον ακόλουθο πίνακα:

αυξήσεις

Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα:

·Για μεικτό μισθό της τάξεως των 700 ευρώ τον μήνα, ο εργοδότης πληρώνει 858 ευρώ και ο εργαζόμενος εισπράττει 601 ευρώ. Δηλαδή το κράτος εισπράττει συνολικά 257 ευρώ. Η διαφορά στις καθαρές μηνιαίες αποδοχές του εργαζόμενου λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης από 01/01/2021 θα είναι -8,5 ευρώ. Η μείωση στο συνολικό εργοδοτικό κόστος θα είναι 12,5 ευρώ.

·Για μεικτό μισθό της τάξεως των 1000 ευρώ τον μήνα, ο εργοδότης πληρώνει 1225 ευρώ και ο εργαζόμενος εισπράττει 821 ευρώ. Δηλαδή το κράτος εισπράττει συνολικά 405 ευρώ. Η διαφορά στις καθαρές μηνιαίες αποδοχές του εργαζόμενου λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης από 01/01/2021 θα είναι -12,1 ευρώ. Η μείωση στο συνολικό εργοδοτικό κόστος θα είναι 17,9 ευρώ.

·Για μεικτό μισθό της τάξεως των 1500 ευρώ τον μήνα, ο εργοδότης πληρώνει 1838 ευρώ και ο εργαζόμενος εισπράττει 1149 ευρώ. Δηλαδή το κράτος εισπράττει συνολικά 690 ευρώ. Η διαφορά στις καθαρές μηνιαίες αποδοχές του εργαζόμενου λόγω της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης από 01/01/2021 θα είναι -27,2 ευρώ. Η μείωση στο συνολικό εργοδοτικό κόστος θα είναι 26,9 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΜΥΡΙΣΑΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 02 Δεκ 2023 | 14:20

Χοψονίδου – Σπανούλης: Το δέντρο που στόλισαν και τα χριστουγεννιάτικα σπιτάκια των παιδιών τους [εικόνες]

Σε κλίμα Χριστουγέννων η Ολυμπία Χοψονίδου και ο Βασίλης Σπανούλης οι οποίοι στόλισαν το δέντρο του σπιτιού τους παρέα με τα παιδιά τους.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 02 Δεκ 2023 | 10:22

Χριστούγεννα: Εορταστικό ωράριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Σε ισχύ τίθεται σε περίπου δύο εβδομάδες το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ 01 Δεκ 2023 | 22:33

Εκτίμηση Κολυδά: Το σημάδι του καιρού που δείχνει βροχερά Χριστούγεννα - Τα "Νικολοβάρβαρα" και τα κύματα Rossby

Ο Θοδωρής Κολυδάς εξήγησε τον μετεωρολογικό μηχανισμό βάσει του οποίου μπορούμε να έχουμε μια πρώτη εκτίμηση του καιρού που θα έχουμε τα Χριστούγεννα

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 01 Δεκ 2023 | 20:51

Αυξήσεις στα διόδια: Πόσο θα κοστίζουν οι διαδρομές από Αθήνα για Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα και Καλαμάτα

Πόσα θα πληρώνουν οι οδηγοί σε διόδια για να ταξιδέψουν στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας;

ΣΥΜΦΩΝΙΑ 01 Δεκ 2023 | 10:58

Αυξήσεις 7,6% στα διόδια των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων από 1η Ιανουαρίου 2024

Οι αυξήσεις στα διόδια προβλέπονταν από 1η Ιανουαρίου του 2023 αλλά μια σειρά από παράγοντες, όπως η προεκλογική περίοδος και η ενεργειακή κρίση, οδήγησαν στο πάγωμά τους.

ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ 01 Δεκ 2023 | 10:25

Χριστούγεννα στην Αθήνα: Αναλυτικά το πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα από τον δήμο Αθηναίων

Το πλούσιο πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων επιμελήθηκε ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων και η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

ΑΝΟΔΟΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ 30 Νοε 2023 | 10:34

Ακριβότερο φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι - Πού κυμαίνονται οι τιμές σε αρνί, κατσίκι, χοιρινό

Πόσο θα κοστίσει φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Η Βαρβάκειος Αγορά κρατά χαμηλά τις τιμές, αλλά οι αυξήσεις είναι ήδη αισθητές στο πορτοφόλι των καταναλωτών.

ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ 30 Νοε 2023 | 10:19

Θα κάνουμε και φέτος... "Πασχούγεννα"; - Οι προβλέψεις Μαρουσάκη για τον καιρό των Χριστουγέννων

Μια πρώτη εκτίμηση για τον καιρό των Χριστουγέννων έδωσε ο μετεωρολόγος του OPEN Κλέαρχος Μαρουσάκης.

ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΑ LIDL 29 Νοε 2023 | 12:58

Χριστουγεννιάτικος διαγωνισμός Lidl Plus με περισσότερους νικητές από κάθε άλλη φορά και δώρα αξίας 150.000€

Φέτος τα Χριστούγεννα, το πρόγραμμα πιστότητας Lidl Plus μοιράζει σε 150 τυχερούς χρήστες της εφαρμογής μοναδικά δώρα που κάνουν την καθημερινότητα πιο εύκολη.

ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ 29 Νοε 2023 | 12:00

"Βουλιάζουν" οι δημοφιλείς προορισμοί για τα Χριστούγεννα - Πού φτάνουν οι κρατήσεις το 95%

Οδεύοντας σιγά σιγά προς τον εορταστικό Δεκέμβριο ο κόσμος επιλέγει προορισμό και προγραμματίζει μια απόδραση για τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ 25% Η ΚΙΝΗΣΗ 29 Νοε 2023 | 09:31

Χριστουγεννιάτικο οδοιπορικό στην αγορά της Θεσσαλονίκης: Κοκτέιλ με μελομακάρονα, σοκολατένια σπίρτα, καρουζέλ και στολίδια

Λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και η Θεσσαλονίκη ήδη άρχισε να μετράει αντίστροφα [εικόνες]

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ 29 Νοε 2023 | 09:21

Η πρώτη πρόβλεψη Μαρουσάκη για τον καιρό των Χριστουγέννων με την... απόλυτη ανατροπή

Οι πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, θα κυλήσουν με καλό καιρό, με το θερμόμετρο να αγγίζει τους 22 με 23 βαθμούς Κελσίου.

29 Νοε 2023 | 07:53

Πότε κάνει πρεμιέρα το "Καλάθι των Χριστουγέννων" και τι θα περιλαμβάνει

Γίνονται συζητήσεις και για το καλάθι του Αγίου Βασίλη που θα περιλαμβάνει παιχνίδια για τα μικρά παιδιά.