Follow us

Αύξηση 43 ευρώ καθαρά στον κατώτατο μισθό από τον Απρίλιο - Κίνδυνος να τη ροκανίσει η άνοδος των επιτοκίων

Η ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού θα προσθέσει περίπου 43 ευρώ "καθαρά" στον μισθό όσων αμείβονται με τον λεγόμενο "κατώτατο".

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: ΑΡΗς ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
ΕΥΡΩ

Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες "μετρούν" από σήμερα τις συνέπειες που επιφέρουν στον προϋπολογισμό τους δύο μεγάλες αλλαγές. Η ανακοίνωση της αύξησης του κατώτατου μισθού από τη μία θα προσθέσει περίπου 45 ευρώ "καθαρά" στον μισθό όσων αμείβονται με τον λεγόμενο "κατώτατο".

Από την άλλη όμως, η νέα αύξηση στα επιτόκια στην οποία προχώρησε χθες η Κριστίν Λαγκάρντ και οι κεντρικοί τραπεζικές της Ευρωζώνης, θα αφαιρέσουν αρκετές δεκάδες ευρώ περισσότερα σε μηνιαία βάση από τον οικογενειακό προϋπολογισμό, αν φυσικά έχουν πάρει δάνειο, καθώς η δόση θα είναι πλέον περίπου 30 % αυξημένη σε σχέση με πέρυσι.

Έτσι, από τις επόμενες εβδομάδες που ενεργοποιηθούν στην πράξη τα δύο μέτρα -η αύξηση του κατώτατου μισθού θα φανεί στο τέλος Απριλίου με τη μισθοδοσία του συγκεκριμένου μήνα, ενώ αυξημένη θα είναι και η δόση του δανείου για όσους πάρει και παραμένουν στο κυμαινόμενο επιτόκιο - θα αρχίσει η καταγραφή των συνεπειών.

Ερώτημα πρώτο: θα επηρεάσει και σε ποιο βαθμό η αύξηση του κατώτατου μισθού την απασχόληση και τον αριθμό των θέσεων εργασίας; Υπάρχει αισιοδοξία ότι η πτωτική πορεία της ανεργίας δεν θα αντιστραφεί, καθώς τα έσοδα των επιχειρήσεων εξακολουθούν να πηγαίνουν καλά. Και από την άλλη, η νέα αύξηση του επιτοκίου θα αυξήσει ή όχι τον αριθμό των "κόκκινων δανείων;".

Παράδειγμα με τον κατώτατο μισθό

Με έναν κατώτατο μισθό στα 768 ευρώ μεικτά -σε αυτά τα επίπεδα φτάνει με αύξηση 7,75%- οι μικτές αποδοχές ανεβαίνουν κατά περίπου 50 ευρώ και οι καθαρές αποδοχές κατά περίπου 43,5 ευρώ. Τα "καθαρά" είναι και αυτά που ενδιαφέρουν. Από 614 ευρώ σήμερα (σ.σ τόσα αντιστοιχούν στα 713 ευρώ) θα πάμε στα 768 ευρώ μεικτά, άρα στα 657 ευρώ καθαρά.

Πρακτικά, θα αυξηθούν οι μεικτές αποδοχές, οι ασφαλιστικές εισφορές (από τα 99 στα 106,5 ευρώ) αλλά και ο φόρος εισοδήματος, ο οποίος θα πάψει να είναι μηδενικός με τον κάθε εργαζόμενο να καταβάλλει περίπου 4 ευρώ τον μήνα. Από την άλλη, ο εργοδότης, αν συνυπολογιστούν και οι εργοδοτικές εισφορές, θα πρέπει να πληρώνει 940 ευρώ τον μήνα για έναν υπάλληλο με 8ωρη απασχόληση ποσό περίπου κατά 67,6 ευρώ παραπάνω. Αυτή η "επιβάρυνση" της επιχείρησης θα μετρηθεί και θα κριθεί αν θα υπάρξει επίπτωση στην απασχόληση ή όχι.

Διαβάστε Επίσης

Η αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης επιπλέον (προστίθενται στις 300 μονάδες βάσης που έχουν ήδη γίνει οδηγώντας στο ιστορικό ρεκόρ αύξησης για την Ευρωζώνη) επηρεάζουν άμεσα τη δόση ενός δανείου. Τα 100.000 ευρώ που έχουν ακόμη 15 χρόνια για να αποπληρωθούν, βγάζουν πλέον μηνιαία δόση 797 ευρώ όταν πέρυσι τέτοιο καιρό η δόση ήταν 626 ευρώ.

Μιλάμε δηλαδή για επιβάρυνση 171 ευρώ τον μήνα ή 2050 ευρώ τον χρόνο. Μόνο η χθεσινή αύξηση μεταφράζεται σε μηνιαία επιβάρυνση 26 ευρώ για τον συγκεκριμένο δανειολήπτη. Αυτή είναι η λοιπόν η πλήρης εικόνα: Μόνο η χθεσινή αύξηση του επιτοκίου, μπορεί να "ροκανίσει" πάνω από τη μισή αύξηση του κατώτατου μισθού εφόσον φυσικά υπάρχει δανειακή υποχρέωση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

''ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΑΜΕ ΕΝΑ ΒΟΥΝΟ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ'' 19 Μαρ 2023 | 10:24

Χατζηδάκης: Δεν φοβόμαστε μείωση θέσεων εργασίας λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού

''Από τις 27 χώρες στην ΕΕ, οι 22 έχουν κατώταθο μισθό και είμαστε πλέον στη 10η θέση'', δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 18 Μαρ 2023 | 23:55

Μιλένα Αποστολάκη: Να φύγουμε από τη λογική του κράτους "Πατερούλη" και του "Μαυρογιαλούρου" [ηχητικό]

Η ανακοίνωση αύξησης κατώτατου μισθού, λίγες μέρες πριν την προκήρυξη εκλογών, παραπέμπει σε προσπάθεια εξαγοράς ψήφου", σύμφωνα με τη Μιλένα Αποστολάκη

ΤΙ ΕΚΤΙΜΑΤΑΙ 18 Μαρ 2023 | 10:21

Θα πάρουν αύξηση όσοι δεν αμείβονται με τον κατώτατο μισθό; Περίπου δύο εκατ. οι "δυσαρεστημένοι" εργαζόμενοι

Η αναλογία του καθαρού κατώτατου μισθού ως προς τον μέσο μισθό έχει αυξηθεί πλέον στο 71% - Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό που πρέπει να μειωθεί για πολλούς λόγους

ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 1Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 18 Μαρ 2023 | 09:39

Κατώτατος μισθός: Το καθαρό ποσό, τα επιδόματα και το αφορολόγητο όριο - 12 ερωτήσεις-απαντήσεις

Το Υπουργείο Εργασίας αναλύει όσα ισχύουν για την αύξηση του κατώτατου μισθού, για τα επιδόματα που συμπαρασύρονται προς τα επάνω, αλλά και τι ισχύει με τις τριετίες.

ΑΠΟ 1Η ΑΠΡΙΛΙΟΥ 17 Μαρ 2023 | 14:58
ΤΙ ΖΗΤΑ 17 Μαρ 2023 | 14:52

ΓΣΕΒΕΕ: Θετική για την αγορά η αύξηση του κατώτατου μισθού

Ως μέτρο θετικό για την αγορά κρίνει την αύξηση του κατώτατου μισθου η ΓΣΕΒΕΕ.

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΚΚΕ 17 Μαρ 2023 | 14:39

Θανάσης Παφίλης για κατώτατο μισθό: Αυτό που η κυβέρνηση λέει "γενναία αύξηση" είναι περίπου ο μισθός του 2011

"Σαν βάση για διαπραγματεύσεις θα έπρεπε να είναι τα 850" ανέφερε για την αύξηση στον κατώτατο μισθό ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 17 Μαρ 2023 | 14:04

Ξενογιαννακοπούλου: Ανεπαρκής και ψηφοθηρική η αύξηση του κατώτατου μισθού - Δέσμευση ΣΥΡΙΖΑ για 880 ευρώ

Για δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, έκανε λόγο η τομεάρχης εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

9,4% ΠΑΝΩ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ 17 Μαρ 2023 | 13:22

Αυτά είναι τα 19 επιδόματα που αυξάνονται μετά τον κατώτατο μισθό

Συνολικά, 19 παροχές της ΔΥΠΑ συμπαρασύρονται προς τα πάνω από την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ 17 Μαρ 2023 | 11:17

Ο νέος κατώτατος μισθός: 1.669 ευρώ τον χρόνο περισσότερα σε σχέση με το 2019 - Στα 479 ευρώ το επίδομα ανεργίας

Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό βλέπουν 3 επιπλέον καθαρούς μισθούς σε σχέση με το 2019 σε ετήσια (12 μηνη) βάση.

ΕΠΙΣΗΜΟ 17 Μαρ 2023 | 10:23

Στα 780 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου - Αύξηση 9,4% ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Κατώτατο μισθό 780 ευρώ ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός – Στα 667 € οι καθαρές αποδοχές – Πόσο επιβαρύνονται οι δόσεις των δανείων από την νέα αύξηση του επιτοκίου.

ΣΤΟ STAR 16 Μαρ 2023 | 22:18

Χατζηδάκης: "Εγώ ο ίδιος είχα εγκαινιάσει το έργο της τηλεδιοίκησης, όταν επανήλθα είχε βανδαλιστεί"

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης υπενθύμισε το δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης που έγινε επί κυβέρνησης Τσίπρα. Τι ανέφερε για τον κατώτατο μισθό.