Αχτσιόγλου: Προτεραιότητα η έκδοση συντάξεων των πυρόπληκτων

Στα μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αχτσιόγλου: Προτεραιότητα η έκδοση συντάξεων των πυρόπληκτων

Στα μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε».

Μεταξύ άλλων, είπε ότι όσοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης και ανήκουν στις πληγείσες περιοχές θα πάρουν προτεραιότητα οι αιτήσεις τους, ώστε πολύ γρήγορα να λάβουν τις συντάξεις τους τόσο τις κύριες όσο και τις επικουρικές άνευ άλλης προϋποθέσεως.

Επισήμανε ότι τα έκτακτα αυτά μέτρα δεν συνδέονται με το ζήτημα της μη επιπλέον επιβάρυνσης των συνταξιούχων που έχει τεθεί και σχετίζεται με την απομείωση της προσωπικής διαφοράς για το 2019 και δεν αναιρείται το θετικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί στην Ευρώπη πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Η κ. Αχτσιόγλου υποστήριξε και αυτή τη χθεσινή άποψη που εκφράστηκε από κυβερνητικά στελέχη σε συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές.

«Nομίζω ότι η χθεσινή συνέντευξη τύπου απέδειξε επαρκώς το αναπόφευκτο αυτού του γεγονότος δηλαδή τις εξαιρετικά ειδικές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, τους ακραίους ανέμους, την τεράστια ταχύτητα που ανέπτυξε η φωτιά και την τεράστια ταχύτητα εξάπλωσης της και απέδειξε την ταχύτητα με την οποία έδρασε η πυροσβεστική με τη χρησιμοποίηση όλων των δυνάμεων της» εκτίμησε. Στάθηκε, επίσης, στην αναφορά του αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, ότι υπάρχουν σοβαρά στοιχεία για εγκληματικές ενέργειες που θα διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη. «Ασφαλώς όταν έχεις μια τέτοια καταστροφή που χάνονται ανθρώπινες ζωές μόνο με θλίψη στέκεται κανείς μπροστά σε αυτό το γεγονός» σημείωσε.

Η κ. Αχτσιόγλου έκανε εκτενή αναφορά στα έκτακτα μέτρα στήριξης των πληγέντων, κάνοντας λόγο για ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων τα οποία είναι πρόσθετα των μέτρων που ήδη ισχύουν.

«Έχουμε συνολικά πέντε κατηγορίες μέτρων, μέτρα άμεσης οικονομικής ενίσχυσης, μέτρα φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων, ειδικά μέτρα για τους συγγενείς των θανόντων, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης και αποκατάστασης των ιδιωτικών περιουσιών που καταστράφηκαν αλλά και των δημόσιων υποδομών και μια σειρά από άλλα μέτρα για τη διευκόλυνση των πληγέντων» εξήγησε.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα άμεσα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης θα δοθούν 5000 ευρώ εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε κάθε φυσικό πρόσωπο ή οικογένεια που επλήγη από τις καταστροφές, ενώ το ποσό αυτό θα είναι 6.000 ευρώ εάν πρόκειται για τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες και 8.000 ευρώ αν πρόκειται για επιχειρήσεις. Επίσης, εάν κάποιος έχασε τη δουλειά του διότι καταστράφηκε για παράδειγμα η επιχείρηση στην οποία εργαζόταν, δικαιούται επίδομα ανεργίας και επιπλέον εφάπαξ βοήθημα 650 ευρώ.

Επίσης, για τους συνταξιούχους των περιοχών που επλήγησαν θα δοθούν δύο επιπλέον συντάξεις τόσο από τον ΕΦΚΑ, δηλαδή κύριες συντάξεις, όσο και από το ΕΤΕΑΕΠ, δηλαδή επικουρικές συντάξεις, όσο και από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων(ΜΤΠΥ), δηλαδή μερίσματα.

«'Αρα θα έχουμε επιπλέον των συνταξιοδοτικών παροχών που λαμβάνουν συν δύο συνταξιοδοτικές παροχές. Σήμερα, 27 Ιουνίου, θα γίνει η καταβολή των συντάξεων του Αυγούστου. Σε αυτές δεν θα δουν τώρα τις δύο επιπλέον συντάξεις οι πληγέντες αλλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης συμπεριλαμβάνονται και τα 1200 ευρώ που θα δοθούν σε κάθε πληγείσα οικογένεια για την κάλυψη τηλεπικοινωνιακών αναγκών ενώ υπενθύμισε ότι η Βουλή θα ενισχύσει και αυτή τους πληγέντες.

Για τα μέτρα ασφαλιστικής ελάφρυνσης, τόνισε ότι προβλέπονται τα εξής:

Για τη διευκόλυνση των πληγέντων αναστέλλεται η καταβολή τρεχουσών εισφορών δόσεων ρυθμίσεων και δόσεων εκκαθάρισης, από 1η Ιουλίου και για 6 μήνες. Δηλαδή, οι ασφαλισμένοι που επλήγησαν θα έχουν τη δυνατότητα να μην καταβάλουν τρέχουσες εισφορές αλλά και οφειλές που έχουν για 6 μήνες από τώρα, δηλαδή μέχρι το τέλος της χρονιάς και θα μπορούν να τις καταβάλουν από 01.01/2019 και σε δόσεις. «Μάλιστα, έχουμε κάνει μία πρόβλεψη ώστε εφόσον κανείς είναι και σε ρύθμιση οφειλών να μην του πέσουν μετά όλα μαζί αλλά προβλέπουμε ότι θα έχουμε διαφορετικές δόσεις αποπληρωμής αυτών των εισφορών».

Επίσης, χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα σε όλους τους πληγέντες άνευ άλλων προϋποθέσεων, ενώ κεφαλαιοποιούνται οι καθυστερούμενες εισφορές που ενδεχομένως να είχαν μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Όπως δήλωσε η υπουργός «κάναμε μια σχετική έρευνα και υπάρχουν αρκετοί δανειολήπτες του ΟΕΚ στην περιοχή και για αυτούς αναστέλλεται η καταβολή δόσεων έως και 36 μήνες ενώ δίνουμε και παράταση στην υποβολή αίτησης για υπαγωγή στις ρυθμίσεις για έναν επιπλέον χρόνο», ενώ επανέλαβε χθεσινή της δήλωση ότι όλα τα μέτρα είναι απολύτως προϋπολογισμένα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑ 21 Νοε 2021 | 18:38

Υπουργείο Εργασίας: Ο "χάρτης" των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ έως τις 29 Νοεμβρίου

Συνολικά, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, θα καταβληθούν περί τα 2,1 δισ. ευρώ σε σχεδόν 4 εκατομμύρια δικαιούχους.

"ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΕΛΟΙΟΤΗΤΑΣ" 18 Νοε 2021 | 11:28

Το υπουργείο Εργασίας απαντά στον ΣΥΡΙΖΑ για την υπερεργασία: Γελοιότητα, καταγγέλλει τον εαυτό του

Για δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ που αγγίζουν τη γελοιότητα κάνει λόγο το υπουργείο Εργασίας.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ 17 Νοε 2021 | 12:34

ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ:Εντός Ιανουαρίου 2022 η καταβολή της αναλογίας του επιδόματος αδείας 2021

Εντός του Ιανουαρίου 2022 η καταβολή της αναλογίας του επιδόματος αδείας 2021 στους εργαζόμενους που έχουν ενταχθεί στον Μηχανισμό "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ"

ΠΟΤΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 12 Νοε 2021 | 10:49

Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας από το υπουργείο Εργασίας για 25.000 άτομα

Η υπογραφή της ΚΥΑ ανοίγει τον δρόμο για τη δημοσίευση της πρόσκλησης από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) έως τις αρχές Δεκεμβρίου.

ΕΛΗΓΕ ΣΤΙΣ 16/12 08 Δεκ 2021 | 00:03

Πόθεν Έσχες: Παράταση στην υποβολή δηλώσεων μέχρι τις 31 Ιανουαρίου

Παρατείνεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022 η προθεσμία υποβολής δηλώσεων πόθεν έσχες, όπως προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή

"ΜΕΓΑΛΟ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ" 07 Δεκ 2021 | 23:25

Τέλος εποχής: Τον Ιανουάριο η Ελλάδα πληρώνει και το τελευταίο δάνειο στο ΔΝΤ

Η Ελλάδα τον Ιανουάριο αναμένεται να εξοφλήσει πλήρως το χρέος της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

ΑΠΟ ΤΟ 2025 07 Δεκ 2021 | 18:31

Καλά νέα από το Ecofin: Άνοιξε ο δρόμος για μειωμένο ΦΠΑ σε νησιά και ακίνητα

Η παρέμβαση και στις δύο φάσεις θα αφορά ακίνητα, τον ΦΠΑ στα νησιά, τα φυτοφάρμακα, τα αγροτικά μηχανήματα, το βαμβάκι κ.ά.

07 Δεκ 2021 | 18:23

Vodafone everyone.connected: Μαζί χαρίζουμε το δώρο της συνδεσιμότητας

Φέτος τα Χριστούγεννα, την εποχή του χρόνου που χαρίζουμε δώρα μέσα από την καρδιά μας, η Vodafone προσφέρει το δώρο της συνδεσιμότητας

ΤΙ ΘΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 07 Δεκ 2021 | 12:47

Ελληνικό: Επίσημη παρουσίαση του Commercial Hub - Το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα [εικόνες - βίντεο]

Τον σχεδιασμό του Commercial Hub του Ελληνικού ανέλαβε το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Aedas, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, το οποίο υπογράφει σημαντικά έργα σε όλο τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 07 Δεκ 2021 | 11:08

Συντάξεις Ιανουαρίου 2022: Ολες οι ημερομηνίες πληρωμής ανά Ταμείο

Το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ στη συνεδρίαση της 2ας Δεκεμβρίου 2021.

07 Δεκ 2021 | 09:44

Ταξιδεύουμε οικονομικά σε όλη την Ελλάδα με το ηλεκτρικό μας αυτοκίνητο χωρίς να αγχωθούμε πού θα το φορτίσουμε

Τώρα μπορείτε να ταξιδέψετε σε όποιο μέρος της Ελλάδας θέλετε με το ηλεκτρικό σας αυτοκίνητο, χωρίς να έχετε κανένα άγχος για το πού θα το φορτίσετε, χάρις στην nrg.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ 07 Δεκ 2021 | 08:38

Το Ταμείο Ανάκαμψης δημιουργεί μια ισχυρή αναπτυξιακή προοπτική για τη χώρα

Η χώρα μας μπορεί να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά την ερχόμενη δεκαετία, που θα ξεπερνούν το 3% κατά μέσο όρο.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ 07 Δεκ 2021 | 07:27

Ακίνητα: Τι σπίτι αγοράζεις με έως 50.000€ μετρητά και 500€ τον μήνα - 50 παραδείγματα

Ο αναλυτικός κατάλογος που δημοσιεύεται με αγγελίες που συνέλεξε η e-real estates δείχνει το πώς διαμορφώνεται ο "χάρτης" της αγοράς ακινήτων στην Αττική.