Αχτσιόγλου: Προτεραιότητα η έκδοση συντάξεων των πυρόπληκτων

Στα μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Αχτσιόγλου: Προτεραιότητα η έκδοση συντάξεων των πυρόπληκτων

Στα μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές στην ανατολική Αττική αναφέρθηκε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε».

Μεταξύ άλλων, είπε ότι όσοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης και ανήκουν στις πληγείσες περιοχές θα πάρουν προτεραιότητα οι αιτήσεις τους, ώστε πολύ γρήγορα να λάβουν τις συντάξεις τους τόσο τις κύριες όσο και τις επικουρικές άνευ άλλης προϋποθέσεως.

Επισήμανε ότι τα έκτακτα αυτά μέτρα δεν συνδέονται με το ζήτημα της μη επιπλέον επιβάρυνσης των συνταξιούχων που έχει τεθεί και σχετίζεται με την απομείωση της προσωπικής διαφοράς για το 2019 και δεν αναιρείται το θετικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί στην Ευρώπη πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Η κ. Αχτσιόγλου υποστήριξε και αυτή τη χθεσινή άποψη που εκφράστηκε από κυβερνητικά στελέχη σε συνέντευξη Τύπου για τις πυρκαγιές.

«Nομίζω ότι η χθεσινή συνέντευξη τύπου απέδειξε επαρκώς το αναπόφευκτο αυτού του γεγονότος δηλαδή τις εξαιρετικά ειδικές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, τους ακραίους ανέμους, την τεράστια ταχύτητα που ανέπτυξε η φωτιά και την τεράστια ταχύτητα εξάπλωσης της και απέδειξε την ταχύτητα με την οποία έδρασε η πυροσβεστική με τη χρησιμοποίηση όλων των δυνάμεων της» εκτίμησε. Στάθηκε, επίσης, στην αναφορά του αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, ότι υπάρχουν σοβαρά στοιχεία για εγκληματικές ενέργειες που θα διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη. «Ασφαλώς όταν έχεις μια τέτοια καταστροφή που χάνονται ανθρώπινες ζωές μόνο με θλίψη στέκεται κανείς μπροστά σε αυτό το γεγονός» σημείωσε.

Η κ. Αχτσιόγλου έκανε εκτενή αναφορά στα έκτακτα μέτρα στήριξης των πληγέντων, κάνοντας λόγο για ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων τα οποία είναι πρόσθετα των μέτρων που ήδη ισχύουν.

«Έχουμε συνολικά πέντε κατηγορίες μέτρων, μέτρα άμεσης οικονομικής ενίσχυσης, μέτρα φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων, ειδικά μέτρα για τους συγγενείς των θανόντων, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα χρηματοδότησης και αποκατάστασης των ιδιωτικών περιουσιών που καταστράφηκαν αλλά και των δημόσιων υποδομών και μια σειρά από άλλα μέτρα για τη διευκόλυνση των πληγέντων» εξήγησε.

Ειδικότερα, όσον αφορά τα άμεσα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης θα δοθούν 5000 ευρώ εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε κάθε φυσικό πρόσωπο ή οικογένεια που επλήγη από τις καταστροφές, ενώ το ποσό αυτό θα είναι 6.000 ευρώ εάν πρόκειται για τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες και 8.000 ευρώ αν πρόκειται για επιχειρήσεις. Επίσης, εάν κάποιος έχασε τη δουλειά του διότι καταστράφηκε για παράδειγμα η επιχείρηση στην οποία εργαζόταν, δικαιούται επίδομα ανεργίας και επιπλέον εφάπαξ βοήθημα 650 ευρώ.

Επίσης, για τους συνταξιούχους των περιοχών που επλήγησαν θα δοθούν δύο επιπλέον συντάξεις τόσο από τον ΕΦΚΑ, δηλαδή κύριες συντάξεις, όσο και από το ΕΤΕΑΕΠ, δηλαδή επικουρικές συντάξεις, όσο και από το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων(ΜΤΠΥ), δηλαδή μερίσματα.

«'Αρα θα έχουμε επιπλέον των συνταξιοδοτικών παροχών που λαμβάνουν συν δύο συνταξιοδοτικές παροχές. Σήμερα, 27 Ιουνίου, θα γίνει η καταβολή των συντάξεων του Αυγούστου. Σε αυτές δεν θα δουν τώρα τις δύο επιπλέον συντάξεις οι πληγέντες αλλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης συμπεριλαμβάνονται και τα 1200 ευρώ που θα δοθούν σε κάθε πληγείσα οικογένεια για την κάλυψη τηλεπικοινωνιακών αναγκών ενώ υπενθύμισε ότι η Βουλή θα ενισχύσει και αυτή τους πληγέντες.

Για τα μέτρα ασφαλιστικής ελάφρυνσης, τόνισε ότι προβλέπονται τα εξής:

Για τη διευκόλυνση των πληγέντων αναστέλλεται η καταβολή τρεχουσών εισφορών δόσεων ρυθμίσεων και δόσεων εκκαθάρισης, από 1η Ιουλίου και για 6 μήνες. Δηλαδή, οι ασφαλισμένοι που επλήγησαν θα έχουν τη δυνατότητα να μην καταβάλουν τρέχουσες εισφορές αλλά και οφειλές που έχουν για 6 μήνες από τώρα, δηλαδή μέχρι το τέλος της χρονιάς και θα μπορούν να τις καταβάλουν από 01.01/2019 και σε δόσεις. «Μάλιστα, έχουμε κάνει μία πρόβλεψη ώστε εφόσον κανείς είναι και σε ρύθμιση οφειλών να μην του πέσουν μετά όλα μαζί αλλά προβλέπουμε ότι θα έχουμε διαφορετικές δόσεις αποπληρωμής αυτών των εισφορών».

Επίσης, χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα σε όλους τους πληγέντες άνευ άλλων προϋποθέσεων, ενώ κεφαλαιοποιούνται οι καθυστερούμενες εισφορές που ενδεχομένως να είχαν μέχρι το τέλος του Ιουνίου.

Όπως δήλωσε η υπουργός «κάναμε μια σχετική έρευνα και υπάρχουν αρκετοί δανειολήπτες του ΟΕΚ στην περιοχή και για αυτούς αναστέλλεται η καταβολή δόσεων έως και 36 μήνες ενώ δίνουμε και παράταση στην υποβολή αίτησης για υπαγωγή στις ρυθμίσεις για έναν επιπλέον χρόνο», ενώ επανέλαβε χθεσινή της δήλωση ότι όλα τα μέτρα είναι απολύτως προϋπολογισμένα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτό: Ευρωκίνηση

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ 16 Οκτ 2020 | 08:56

Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Δείτε πόσα κερδίζετε στον μισθό σας από 1η Ιανουαρίου - Αναλυτικα παραδείγματα

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την πρώτη Ιανουαρίου φέρνει γενναίες αυξήσεις στον μισθό των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

ΣΕ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ 15 Οκτ 2020 | 23:40

Υπ. Εργασίας: Μείωση ασφαλιστικών εισφορών από 1η Ιανουαρίου - Ποιους αφορά

Διάταξη του Υπουργείου Εργασίας προβλέπει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών - Όλοι οι δικαιούχοι

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ 03 Οκτ 2020 | 12:03

Επίδομα 800 ευρώ: Ποιοι είναι οι νέοι δικαιούχοι - Πού πρέπει να κάνουν αίτηση

Το επίδομα δίνεται σε επαγγελματίες των οποίων ο κλάδος έχει πληγεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

30 Σεπ 2020 | 23:26

Κορονοϊός: "Μην πάτε στη δουλειά σας" συστήνει αυστηρά το Υπ. Εργασίας στους κατοίκους των χωριών σε Θήβα, Χαλκίδα

Να παραμείνουν στην οικία τους ζητά το Υπουργείο Εργασίας από τους εργαζόμενους στα 5 χωριά που μπήκαν σε "καραντίνα"

ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ 30 Σεπ 2020 | 12:35

Αχτσιόγλου: Στον "αέρα" η πρώτη κατοικία

Το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ δεν προστατεύει την πρώτη κατοικία αναφέρει σε δήλωσή της η Έφη Αχτσιόγλου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 24 Σεπ 2020 | 12:43

Νωρίτερα από κάθε χρονιά τα γεύματα στα 1.227 σχολεία της χώρας

Με δελτίο Τύπου το υπουργείο Εργασίας κάνει γνωστό πως η διανομή γευμάτων στα σχολεία ξεκίνησε νωρίτερα σε σχέση με κάθε άλλη χρονιά.

ΤΟ ΠΡΩΙ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ 22 Σεπ 2020 | 12:09
ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΡΑΒΑΣΗΣ 21 Σεπ 2020 | 14:01

Βρούτσης: Ως το τέλος Σεπτεμβρίου μπαίνουν στο "ΑΤΛΑΣ" όλες οι εκκρεμείς συντάξεις χηρείας και αγροτών

Το νέο σύστημα ΑΤΛΑΣ στο τέλος του χρόνου θα απονείμει σε αυτές τις δύο κατηγορίες 4.000 συντάξεις το μήνα.

Η ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΚΟΒΟΥΛΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ 20 Οκτ 2020 | 20:09

Eurobank: Το e banking και το m banking δεν έχουν δεχθεί καμία επίθεση από hackers

Η Eurobank ενημερώνει την πελατεία της ότι τα συστήματά της και ειδικά το e banking και m banking (mobile banking) είναι ασφαλή.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ 15ΕΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥ 20 Οκτ 2020 | 18:31

Ρυθμίσεις οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας: Δύο τροπολογίες καταθέτει ο Σταϊκούρας

Στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών "Ρυθμίσεις οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας"

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 20 Οκτ 2020 | 16:24

Τσίπρας για πτωχευτικό: Επισπεύδουν την άμεση πτώχευση και τη ρευστοποίηση περιουσιών

Την ώρα που στην Ευρώπη υπάρχει τάση για παράταση της αναστολής πτωχεύσεων, η κυβέρνηση νομοθετεί την άμεση πτώχευση και ρευστοποίηση περιουσιών, σχολιάζει ο Αλ. Τσίπρας

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ 20 Οκτ 2020 | 16:04

Εισφορά αλληλεγγύης: Καταργείται για το 2021 με τροπολογία στη Βουλή - Ποια εισοδήματα αφορά

Κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή για την εισφορά αλληλεγγύης προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών.

ΣΤΟΧΟΣ ΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ 20 Οκτ 2020 | 13:47

Έξοδος ξανά στις αγορές: Επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου

Σε επανέκδοση του 15ετούς ομολόγου προχωρά ο ΟΔΔΗΧ.