Bank of America/Merrill Lynch: Τί μας είπε ο Σταθάκης στο Λονδίνο

Ολο το οικονομικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με report της Merrill Lynch. Τί φέρεται να είπε ο Σταθάκης στο Λονδίνο για εκλογές, συνεργασίες, αναδιάρθρωση χρέους.

bank-of-americamerrill-lynch-ti-mas-eipe-o-stathakis-sto-londino
SHARE THIS
0
SHARES

Διακοπή του προγράμματος του ΔΝΤ, αναδιάρθρωση του χρέους προς τον επίσημο τομέα αλλά όχι απαραιτήτως άμεσα, παραμονή σε κάθε περίπτωση της Ελλάδας στο ευρώ και τέλος στις ιδιωτικοποιήσεις είναι οι βασικοί άξονες της οικονομικής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εμφανίζεται να τις παρουσίασε στους επενδυτές του Σίτι στο Λονδίνο ο Γιώργος Σταθάκης.

Τους εν λόγω άξονες καταγράφει σε μακροσκελές report η Bank of America/Merrill Lynch, εκπρόσωποι της οποίας μετείχαν στις συναντήσεις που είχε ο Γιώργος Σταθάκης με εκπροσώπους των επενδυτικών τραπεζών και funds στο Λονδίνο.

Στο ενημερωτικό της σημείωμα προς τους πελάτες της, η Bank of America/Merill Lynch συνοψίζει τις εκτιμήσεις της από αυτή τη συνάντηση με το συμπέρασμα ότι «αναμένεται πολύ μεγαλύτερη μεταβλητότητα στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες» και πως οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της τρόικας βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση.

Θεωρεί επίσης πιθανές τις πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο, σημειώνοντας μάλιστα ότι ο κ. Σταθάκης έδωσε ως επικρατέστερη ημερομηνία διεξαγωγής τους την 22α Μαρτίου, ενώ εμφανίζει ως πιθανό σενάριο την κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Στα συμπεράσματά της αναφέρει χαρακτηριστικά:«Αναμένεται πολύ μεγαλύτερη μεταβλητότητα στους επόμενους μήνες για την Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μακριά από την τρόικα και το τρέχον πρόγραμμα. Ακόμη κι αν τελικά βρουν μια μέση λύση, αυτό θα μπορούσε να έλθει μετά από σχεδόν ολόκληρο το 2015, με τα ρίσκα να συσσωρεύονται στο μεταξύ».
 

Στο report καταγράφονται οι βασικές θέσεις που φέρεται να παρουσίασε ο κ. Σταθάκης:

 

*Ο ΣΥΡΙΖΑ θα διακόψει το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Θα είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί ένα πρόγραμμα μόνο με την υπόλοιπη Ευρώπη.

*Θα διαπραγματευτεί την αναδιάρθρωση των δανείων του επισήμου τομέα. Στην ιδανική περίπτωση, θα προτιμούσε ένα haircut, αλλά ίσως το πρώτο βήμα να είναι η παράταση του χρόνου αποπληρωμής. Θα ζητήσει από την ΕΚΤ να μετακυλήσει τα ελληνικά ομόλογα στον ισολογισμό της.

*Θα συνεχίσοει να εξυπηρετεί τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Δεν θα υπάρξει άλλο haircut για τον ιδιωτικό τομέα.

*Σε κάθε σενάριο, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ.

*Δεν θα υπάρξουν περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις.

*Όχι πια πρωτογενή πλεονάσματα, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σε πρωτογενείς όρους. Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει από την τρόικα να αναθεωρήσει τον μη ρεαλιστικό στόχο ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει ένα πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ στα επόμενα δέκα χρόνια.

*Πηγές για τα χρήματα που θα χρειαστούν: αναδιάρθρωση του χρέους του επίσημου τομέα, πρόσβαση στην αγορά, μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ και QE (πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης) από την ΕΚΤ.

*Δεν υπάρχει Σχέδιο Β ή τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να το αποκαλύψει πριν τις εκλογές. Ο κ. Σταθάκης υποστήριξε ότι το Σχέδιο Β είναι αυτό που είχε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και δεν δούλεψε. Πιέσαμε πολύ για το συγκεκριμένο θέμα, ρωτώντας πολλές υποθετικές ερωτήσεις, ο κ. Σταθάκης απέφυγε να συζητήσει πιθανές εναλλακτικές.

*Θα αντιστρέψουν ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος στην αγορά εργασίας: θα αυξήσουν τους κατώτατους μισθούς και τις συντάξεις στα προ της κρίσης επίπεδα και θα επαναφέρουν τις συλλογικές μισθολογικές διαπραγματεύσεις.

* Θα κινηθούν σε ένα πιο προοδευτικό φορολογικό σύστημα και θα εστιάσουν στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Για το τελευταίο, υποστήριξε ότι τα παραδοσιακά κόμμα δεν έχουν την πολιτική βούληση να το κάνουν καθώς είναι εγκλωβισμένα από κατεστημένα συμφέροντα.

*Θα παρέμβουν για να αναγκάσουν τις τράπεζας να επεκτείνουν τον δανεισμού στην οικονομία. Το κράτος είναι μέτοχος πλειοψηφίας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και μπορεί να επηρεάσει την συμπεριφορά τους. Τα τελευταία μέτρα της ΕΚΤ παρέχουν σημαντική ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες. Και οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και έχουν περάσει τα stress tests της ΕΚΤ. Θα πρέπει να αρχίσουν να υποστηρίζουν την οικονομία και η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι αυτό θα γίνει.

*Ήταν πολύ σίγουρος ότι οι εκλογές θα λάβουν χώρα τον Μάρτιο (22 Μαρτίου ήταν η ημερομηνία που ανέφερε). Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα απέφευγε της εκλογές μόνο αν η τρόικα τους έδινε ό,τι ζητούσαν, κάτι που είναι μάλλον απίθανο. Το αντίθετο μάλιστα, ήταν μάλλον έκπληκτος από την σκληρή στάση της τρόικας στις τελευταίες διαπραγματεύσεις.

* Ήταν επίσης πολύ σίγουρος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα νικήσεις στις εκλογές. Ελπίζει ότι θα είναι σε θέση να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά παραδέχτηκε ότι είναι πιθανός ένας συνασπισμός με άλλα κόμματα (Ποτάμι και/ή ΠΑΣΟΚ).

*Υποστήριξε ότι μια συμφωνία της σημερινής κυβέρνησης με την τρόικα μπορεί να διευκολύνει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα τους δώσει περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτούν μια αναδιάρθρωση των επίσημων δανείων και βοήθεια από την ΕΚΤ με την τρόικα στη συνέχεια.

*Κατά τη διάρκεια των ερωταπαντήσεων οι περισσότεροι πελάτες υποστήριξαν ότι δεν μπορούσαν να δουν πώς η υπόλοιπη Ευρώπη και ακόμα περισσότερο η ΕΚΤ θα υποχωρούσε και θα ικανοποιούσε τις επιθυμίες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχε σεβαστεί τους συμφωνημένους στόχους του προγράμματος. Ορισμένοι πελάτες υποστήριξαν επίσης ότι οι Ευρωπαίοι μπορεί να είναι σκληροί με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λόγω των ανησυχιών για τους Podemos στην Ισπανία (Η Ισπανία έχει εκλογές το Νοέμβριο και το ακραίο αριστερό κόμμα Podemos προηγείται στις δημοσκοπήσεις). Δεν μπορούσαν να δουν την Ελλάδα να έχει διαπραγματευτική ισχύ. Ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι υπήρχε αμοιβαίο όφελος να στηριχθεί η Ελλάδα, το τρέχον πρόγραμμα προφανώς δεν λειτουργεί και οι διαπραγματεύσεις θα οδηγούσαν σε μια πιο ρεαλιστική λύση που θα ωφελήσει τους πάντες.

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook