Πρόστιμο συνολικού ύψους 1.672.000 ευρώ σε δύο πολυεθνικές εταιρείες, για τις οποίες ολοκληρώθηκε ο έλεγχος από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), επέβαλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.
Τα πρόστιμα αφορούν την παραβίαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023, σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.
Συγκεκριμένα, επιβάλλεται:
• Πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στην εταιρεία "Johnson & Johnson ΕΛΛΑΣ - ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ".
• Πρόστιμο 672.000 ευρώ στην εταιρεία "COLGATE PALMOLIVE ΕΜΠΟΡΙΚΗ (ΕΛΛΑΣ) ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.".
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε:
"Είναι πλέον σαφέστατο προς όλες τις πλευρές ότι οποιαδήποτε παράβαση δεν γίνεται ανεκτή. Οι έλεγχοι των υπηρεσιών μας είναι συνεχείς και αδιάλειπτοι και σε όλες τις περιπτώσεις, όπου διαπιστώνονται παρανομίες, επιβάλλονται πρόστιμα. Η κυβέρνησή μας είναι αποφασισμένη να χτυπήσει την αισχροκέρδεια στη ρίζα της και να ενισχύσει με όλους τους δυνατούς τρόπους τη λειτουργία της αγοράς και τον υγιή ανταγωνισμό προς όφελος των νοικοκυριών και όλων των συμπολιτών μας. Για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας όπως και για το Υπουργείο Ανάπτυξης, η μάχη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας είναι ύψιστης προτεραιότητας".
Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Νοεμβρίου το υπουργείο Ανάπτυξης επέβαλλε πρόστιμο 2 εκατ. ευρώ σε δύο πολυεθνικές εταιρείες. Πιο συγκεκριμένα, είχαν επιβληθεί:
- Πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στην εταιρεία "ΠΡΟΚΤΕΡ & ΓΚΑΜΠΛ ΕΛΛΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ε.Π.Ε.".
- Πρόστιμο 1.000.000 ευρώ στην εταιρεία "ΕΛΑΪΣ UNILEVER HELLAS AE".
Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας τότε είχε δηλώσει:
"Έχουμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους και προς κάθε κατεύθυνση ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τον νόμο ώστε να αποτρέψουμε την αισχροκέρδεια και να τονώσουμε τον υγιή ανταγωνισμό, προς όφελος της ελληνικής οικογένειας. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και τη δυσκολία των νοικοκυριών να έχουν πρόσβαση σε βασικά καταναλωτικά είδη. Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού και, ιδιαίτερα του πληθωρισμού της απληστίας, είναι πρωτίστως θέμα κοινωνικής ευθύνης αλλά και διασφάλισης της συνοχής της κοινωνίας. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τα πρόστιμα θα επιβάλλονται χωρίς δισταγμό. Η μάχη με την ακρίβεια είναι συνεχής και διαρκής. Δεν εφησυχάζουμε".
Στο μικροσκόπιο άλλες 5 πολυεθνικές για αθέμιτη κερδοφορία
Στις 4 Νοεμβρίου έγινε γνωστό πως άπό τον υπουργό πως πέντε ακόμη πολυεθνικοί όμιλοι καταναλωτικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά ελέγχονται από τη ΔΙΜΕΑ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρείται η νομοθεσία που αποτρέπει αθέμιτη κερδοφορία.
Ο κ. Σκρέκας έστειλε αυστηρό μήνυμα πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν καθώς και η επιβολή προστίμων. Από την είσπραξη μέρους των προστίμων αυτών θα στηριχθούν οι καταναλωτικές οργανώσεις, προκειμένου να συνεχίσουν να συνεπικουρούν το έργο πάταξης των φαινομένων αισχροκέρδειας.