X

Βαρουφάκης: Για μένα ο Γκλεν Κιμ δούλευε τζάμπα

«Επί υπουργίας μου ο κ. Kim δεν υπέγραψε σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο, ούτε και είχε απολαβές», αναφέρει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Γράφει: TheToc team

Απαντήσεις για τον σύμβουλο του υπουργείου Οικονομικών Glenn Kim δίνει ο Γ. Βαρουφάκης με ανακοίνωσή του, υποστηρίζοντας πως επί υπουργίας του ο κ. Kim «δεν υπέγραψε σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο, ούτε και είχε απολαβές». Αφορμή για την ανακοίνωση Βαρουφάκη όσα είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το απόγευμα της Δευτέρας στη Βουλή σχετικά με τον Κορεάτη σύμβουλο του ΥΠΟΙΚ.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει:

«Από την ημέρα που ανέλαβα το Υπουργείο Οικονομικών, επέλεξα τον κ. Glenn Kim ως βασικό σύμβουλό μου επί των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, επιλογή που, κατά την προσωπική μου τουλάχιστον άποψη, απεδείχθη εξαιρετική. Μετά την παραίτησή μου, την 6η Ιουλίου 2015, ο Πρωθυπουργός και ο νέος Υπουργός Οικονομικών έκριναν ότι οι υπηρεσίες του κ. Kim ήταν αρκετά σημαντικές, ώστε να του ζητήσουν να συνεχίσει να τις προσφέρει.

Σε ό,τι με αφορά, και συγκεκριμένα στα ερωτήματα που μου τέθηκαν για τον κ. Kim από τον κ. Ν. Κακλαμάνη κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Οικονομικών, απάντησα διεξοδικά, τόσο εγγράφως όσο και προφορικά μέσα στο Κοινοβούλιο.

Σχετικά με τη σύμβαση και τις αμοιβές του κ. Kim, επί υπουργίας μου ο κ. Kim δεν υπέγραψε σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο, ούτε και είχε απολαβές.

Πιο αναλυτικά, όταν ο κ. Kim αποδέχθηκε την πρόσκλησή μου να βοηθήσει με τη διαπραγμάτευση, του ζήτησα να εργαστεί αμμισθί τους πρώτους μήνες της σκληρής διαπραγμάτευσης, έως ότου οι υπηρεσίες μελετήσουν και συντάξουν τη βέλτιστη σύμβαση μεταξύ του δημοσίου και μιας ομάδας τεχνικών συμβούλων, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου. Ο κ. Kim συμφώνησε και έτσι προχώρησε η συνεργασία μας.

Μέχρι την 6η Ιουλίου η σύμβαση δεν είχε υπογραφτεί και ο κ. Kim δεν είχε τις παραμικρές αποδοχές πέραν της κάλυψης των εξόδων μετακίνησης και διαμονής του στην Αθήνα και στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια αποστολών στις οποίες συμμετείχε (δαπάνες που έχουν καταγραφτεί λεπτομερώς στη «Διαύγεια» και έχουν κατατεθεί στο Κοινοβούλιο). Για το τι συνέβη μετά την 6η Ιουλίου 2015 δεν γνωρίζω. Αυτά για την αποκατάσταση της πραγματικότητας».