Παρά το γεγονός ότι η British American Tobacco αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες του κόσμου επιδιώκοντας κέρδη από την πώληση των προϊόντων, προχωρά στη χώρα μας στη νέα της καμπάνια για τη σταδιακή κατάργηση της χρήσης των συμβατικών τσιγάρων στους ανηλίκους . Με αυτό το τρόπο βοηθάει την πολιτεία να υπάρχει καλύτερος έλεγχος για την ηλικία των χρηστών καπνικών προϊόντων στην προσπάθεια να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση των καπνιστών στο 5% έως το 2040.
Πρόκειται για την καμπάνια "Νικοτίνη και Αλκοόλ κάτω των 18; Έφαγες Άκυρο!"που στοχεύει στην ενίσχυση της πρόληψης και της συμμόρφωσης των σημείων πώλησης και όσων εργάζονται σε αυτά, ώστε κανένα προϊόν καπνού, νικοτίνης και αλκοόλ να μη φτάνει σε χέρια ανήλικων.
Η εταιρεία, όπως ανέφερε η Διευθύντρια Εταιρικών Σχέσεων και Επικοινωνίας, Κατερίνα Σιπητάνου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημερωτικής εκδήλωσης, θα χρησιμοποιήσει την Τεχνητή Νοημοσύνη, ώστε να ξεκινήσει πιλοτικά το πρόγραμμα ελέγχου της ανηλικότητας των πελατών, και το οποίο θέλουν να θέσουν σε λειτουργία τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Αυτό θα γίνει μέσω της εγκατάστασης του προγράμματος AI Yoti σε 100 καταστήματα πώλησης στην Αττική παρέχοντας στους επαγγελματίες της αγοράς ένα ακόμη αποτελεσματικό εργαλείο για την αποτροπή πώλησης αυτών των ειδών σε καταναλωτές κάτω των 18. Παράλληλα, το αμέσως επόμενο διάστημα, η εταιρεία προγραμματίζει έρευνα πεδίου για τη συλλογή πολύτιμων δεδομένων από την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος, αλλά και στοχευμένες ενέργειες ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης για το ευρύ κοινό.
Metron Analysis: Το κάπνισμα είναι μία σχέση πάθους
Για μία σχέση πάθους μεταξύ των καπνιστών με το συμβατικό τσιγάρο έκανε λόγο ο Partner & Research Director, της Metron Analysis, Δημήτρης Μπουλαμάτσης. Η εταιρεία πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με τις τάσεις των καπνιστών, αλλά και τις αντιλήψεις του κοινού γύρω από το συμβατικό κάπνισμα.
Η έρευνα αυτή προσφέρει αρκετά ενδιαφέροντα ευρήματα όπως για παράδειγμα:
- Το ποσοστό χρήσης των συμβατικών τσιγάρων έχει υποχωρήσει από το 36% το 2011 στο 26% το 2025, γεγονός το οποίο μεταφράζεται σε διακοπή ή μεταστροφή προς εναλλακτικά προϊόντα νικοτίνης. Παρ'ολ'αυτ'α, το ποσοστό του εθισμού στη νικοτίνη παραμένει αμετάβλητο με 2 στους 3 καπνιστές να θεωρούν πως είναι εθισμένοι στη χρήση τσιγάρων.
- Η διακοπή του καπνίσματος είναι δύσκολη υπόθεση, καθώς 1 στους 2 καπνιστές συμβατικών τσιγάρων έχει δοκιμάσει να διακόψει το κάπνισμα περίπου 30 φορές. Επιπλέον, τουλάχιστον 2 στους 3 καπνιστών συμβατικών τσιγάρων σκέφτεται να διακόψει τη χρήση μελλοντικά λόγω φόβου για την υγεία, καλύτερης φυσικής κατάστασης και οικονομικών παραγόντων.\
Σχετικά με τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού προκύπτουν τα εξής:
- Μόνο ένας στους έξι Έλληνες καπνιστές χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό ή θερμαινόμενο τσιγάρο
- Η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων συνδέεται με την ανάγκη για μία πιο "υγιεινή" και κοινωνικά αποδεκτή εναλλακτική, καθώς 2 στους 3 τα ξεκίνησαν με στόχο τη διακοπή ή τη μείωση των συμβατικών τσιγάρων.
- Ωστόσο, η σχέση του συμβατικού τσιγάρου με τους καπνιστές φαίνεται πως είναι μία σχέση πάθους, καθώς το 50% των χρηστών ηλεκτρονικού τσιγάρου θα κάπνιζε παραδοσιακό τσιγάρο εάν δεν είχε πρόσβαση σε ηλεκτρονικό.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας της Metron Analysis είναι η ηλικία έναρξης του καπνίσματος. Στο σχετικό ερώτημα προκύπτει πως ναι μεν η πλειοψηφία των καπνιστών ξεκίνησε να καπνίζει από νεαρή ηλικία, αλλά η πρώτη επαφή ήταν με συμβατικά τσιγάρα.
Πιο συγκεκριμένα:
- Η συντριπτική πλειοψηφία σε ποσοστό άνω του 90%, δηλώνει ότι ξεκίνησε το κάπνισμα με συμβατικά τσιγάρα, με το 83% αυτών να ξεκίνησε σε ηλικία κάτω των 24 ετών και 34% σε ηλικία κάτω των 18 ετών.
- Η έναρξη με ηλεκτρονικό τσιγάρο αφορά ποσοστό 3%, ενώ από το σύνολο όλων των χρηστών οποιουδήποτε προϊόντος, ποσοστό μικρότερο του 1% ξεκίνησε με ηλεκτρονικό σε ηλικία κάτω των 18 ετών.