Βελκουλέσκου: Κάντε επιτέλους κάτι με τα κόκκινα δάνεια

Τις πάγιες θέσεις του Ταμείου για χρέος και μεταρρυθμίσεις επανέλαβε η Βελκουλέσκου σε συνέδριο. Εθεσε επιτακτικότατα το θέμα των κόκκινων δανείων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βελκουλέσκου: Κάντε επιτέλους κάτι με τα κόκκινα δάνεια

Τις πάγιες θέσεις του Ταμείου για χρέος και μεταρρυθμίσεις επανέλαβε η Βελκουλέσκου σε συνέδριο,έθεσε επιτακτικότατα το θέμα των κόκκινων δανείων με τη φράση « δεν θα λυθεί μόνο του».

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ στους Θεσμούς μιλώντας μέσω skype στο συνέδριο του Economist που διεξάγεται στο Λαγονήσι αμφισβήτησε εκ νέου τη δυνατότητα της Ελλάδας να επιτύχει μακροπρόθεσμα ανάπτυξη άνω του 1% και πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 1,5%.

Η κ. Βελκουλέσκου διατύπωσε και την πάγια θέση του Ταμείου ότι χρειάζονται περισσότερα για το χρέος και πως γι αυτό δεν αρκούν μόνον οι προσπάθειες της Ελλάδας στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους στηριζόμενη μόνο στις δικές τις δυνάμεις» ανέφερε η κ. Βελκουλέκου.

Συμφώνησε με τα άλλα μέλη των θεσμών που έκαναν παρεμβάσεις στο συνέδριο πως η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι το ζητούμενο.

Εστίασε στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες με τη χρήση διαφόρων εργαλείων και τόνισε ότι το να περιμένουν να λυθεί το πρόβλημα από μόνο του «δεν αποτελεί επιλογή».

Επίσης επανέλαβε την θέση του ΔΝΤ να διατηρηθούν οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην αγορά εργασίας και πέραν του 2018.

Ο παριστάμενος υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου παρατήρησε προς την κ. Βελκουλέσκου πως η Ελλάδα δεν θα έλεγε όχι σε μια παρέμβαση για το χρέος σαν αυτή που προτείνει το ΔΝΤ αλλά ...υπάρχουν και οι ευρωπαίοι εταίροι της ενώ για την ανάπτυξη είπε ότι είναι δυνατόν να είναι στο 2%.

Η κυρία Βελκουλέσκου του ανταπάντησε ότι μεσοπρόθεσμα η ανάπτυξη μπορεί να είναι πάνω από 1% αλλά ότι δεν πρέπει να αγνοούνται οι δημογραφικοί παράγοντες.

Και επανέλαβε πως η ελάφρυνση του χρέους από μόνη της δεν μπορεί να λύσει τα διαρθρωτικά προβλήματα, ότι χρειάζονται και τα δύο (χρέος και μεταρρυθμίσεις) σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου από ότι συζητείται σήμερα.

Νωρίτερα την Τετάρτη μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους Θεσμούς είπε μεν ότι έχει υπάρξει μεγάλη πρόοδος αλλά υποστήριξε πως η χώρα επέστρεψε ξανά στο σημείο που βρισκόταν το 2014.

Βελκουλέσκου: Κάντε επιτέλους κάτι με τα κόκκινα δάνεια

Από το βήμα συνεδρίου του Economist, ο Ευρωπαίος τεχνοκράτης υποστήριξε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο τελικό έτος του προγράμματος», ενώ σημείωσε με νόημα, ότι «η χώρα επέστρεψε ξανά στο σημείο που βρισκόταν το 2014».

«Είναι πολύ σημαντικό αυτή η ευκαιρία να μην χαθεί ξανά» έσπευσε να προσθέσει και κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε ότι «δεν πρέπει να βρεθούμε ξανά αντιμέτωποι με επιπλέον αξιώσεις της κυβέρνησης» και υποστήριξε ότι η Αθήνα θα πρέπει «απλώς να εφαρμοστεί ό,τι έχει συμφωνηθεί».

«Η Ευρώπη είναι εδώ για να βοηθήσει, καθώς έχει εκταμιεύσει 35 δισ. την περίοδο μετά το 2014 και απομένουν ακόμη 20 δισ. προς εκταμίευση» κατέληξε.​

Τζιαμαρόλι: Χρειάζεται ιδιοκτησία του προγράμματος

Ο N. Τζιαμαρόλι του ESM τόνισε πως η Ελλάδα θα πείσει τις αγορές ότι άλλαξε σελίδα, μέσω της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και της ιδιοκτησίας του προγράμματος.

Πρόσθεσε ότι περισσότερη δουλειά απαιτείται για τη βελτίωση του χρηματοοικονομικού τομέα, της δημόσιας διοίκησης, της αγοράς προϊόντων αλλά και των ιδιωτικοποιήσεων.

«Μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι που πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης για την Ελλάδα, με στόχο την ανάπτυξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ESM στην αντιπροσωπεία των θεσμών Νίκολα Τζιαμαρόλι από το βήμα συνεδρίου του Economist.

Ακόμη, παρατήρησε ότι όλους τους προηγούμενους μήνες όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες επικεντρώθηκαν υπερβολικά στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους.

Ο κ. Τζιαμαρόλι εκτίμησε ότι υπάρχει ένας καθαρός δρόμος μέχρι το τέλος του προγράμματος, προσθέτοντας ότι υπάρχει ένα καλό πλαίσιο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία τώρα πρέπει να μειωθούν. «Δημιουργήθηκε ταμείο ιδιωτικοποιήσεων. Τώρα είναι η ώρα για ιδιωτικοποιήσεις», συνέχισε.

Βελκουλέσκου: Κάντε επιτέλους κάτι με τα κόκκινα δάνεια - εικόνα 2

«Ήδη η Ελλάδα εξοικονομεί περίπου το 6% του ελληνικού ΑΕΠ τον χρόνο από τις διευκολύνσεις στην αποπληρωμή του χρέους. Το Eurogroup είναι έτοιμο να αποφασίσει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέος, εφόσον χρειαστεί», είπε ο εκπρόσωπος του ESM και κατέληξε λέγοντας ότι προκειμένου να επιστρέψει στις αγορές, η χώρα μας θα πρέπει να αναλάβει την ιδιοκτησία του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Χουλιαράκης: Ξέραμε ότι τα μέτρα για το χρέος θα εξειδικεύονταν το 2018

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης τόνισε ότι η χώρα πρέπει να επιταχύνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

«Κανείς δεν περίμενε περαιτέρω μέτρα για το χρέος σ’ αυτή τη φάση» παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, από το βήμα συνεδρίου του Economist.

«Όλοι ξέραμε ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα θα εξειδικεύονταν στο τέλος του προγράμματος, το 2018» έσπευσε να προσθέσει το κυβερνητικό στέλεχος, αναφερόμενο στις αποφάσεις του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Βελκουλέσκου: Κάντε επιτέλους κάτι με τα κόκκινα δάνεια - εικόνα 3

Στο ίδιο πλαίσιο, υποστήριξε ότι «δεν είχαμε προσδοκίες ότι το Eurogroup θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τη συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση» και εξήγησε ότι «αυτή είναι μία απόφαση, την οποία θα λάβει μόνη της η ΕΚΤ».

«To QE είναι κάτι που θέλουμε, αλλά δεν είναι πανάκεια για την επιστροφή στις αγορές» συμπλήρωσε και διαμήνυσε ότι «η επιστροφή στις αγορές θα εξαρτηθεί από τις επιδόσεις μας στις μεταρρυθμίσεις και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων». ​

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Χουλιαράκης έστειλε σήμα για τη μείωση των φορολογικών βαρών «ώστε ο προϋπολογισμός να καταστεί πιο αναπτυξιακός». Παράλληλα, εξήρε τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας και σημείωσε ότι «δεν έχουμε δει ξανά τέτοιους αναπτυξιακούς ρυθμούς από το 2007».

Όσον αφορά τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, ο αναπληρωτής υπουργός έκανε λόγο για «σημαντική πρόοδο» και χαιρέτισε το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016. «Χρειάζεται ιδιοκτησία των όσων έχουν επιτευχθεί έως σήμερα» έσπευσε να προσθέσει, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν είμαστε μακριά από την επίτευξη των στόχων μας».

Παράλληλα, ωστόσο, κατέστησε αναγκαία την υλοποίηση παρεμβάσεων στις αγορές, τη δικαιοσύνη και τη δημόσια διοίκηση, αλλά και στο επίπεδο του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

1,28 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ 27 Οκτ 2021 | 09:05

"Σαρώνει" το Twitter: Έφτασε τους 211 εκατ. καθημερινούς χρήστες - Αύξηση 37% των εσόδων

Σημαντική αύξηση των εσόδων του ανακοίνωσε το τρίτο τρίμηνο του 2021 το Twitter.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 27 Οκτ 2021 | 07:29

ΑΑΔΕ: Οι προϋποθέσεις για να χαρακτηρίζεται χρέος ανεπίδεκτο είσπραξης -Πότε διαγράφεται οριστικά

Από εξονυχιστικό έλεγχο θα υποχρεώνονται να περνούν οφειλέτες προκειμένου να πάψει να τους... κυνηγάει η εφορία, χαρακτηρίζοντας τα χρέη τους ανεπίδεκτα είσπραξης.

ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΜΕΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ 26 Οκτ 2021 | 20:40

Συναγερμός στην Επιτροπή Ανταγωνισμού: Καταγγελίες για κύμα ανατιμήσεων σε εστίαση και αρτοποιία

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού διερευνά καταγγελίες για ανατιμήσεις σε εστίαση και αρτοποιία

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ 26 Οκτ 2021 | 18:17

Λύματα: "Ξέφυγε" το ιικό φορτίο στην Κρήτη - +247% στον Άγιο Νικόλαο - Ανησυχία και για την Πάτρα (+139%)

Οι καθαρά αυξητικές τάσεις του ιικού φορτίου στα λύματα κυμάνθηκαν από +33% στη Θεσσαλονίκη έως +247% στον Άγιο Νικόλαο

ΤΙ ΛΕΕΙ Η ΕΔΕΥ 26 Οκτ 2021 | 16:23

Κρήτη: Βάσιμες ενδείξεις για σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου

"Μοναδική ευκαιρία για την Ελλάδα να αναπτύξει δραστηριότητες έρευνας για κοιτάσματα φυσικού αερίου" - Τι λέει η εταιρεία υδρογοναθράκων για την Κρήτη.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ 26 Οκτ 2021 | 16:22

Λύθηκε το θέμα με τις 444 συντάξεις χηρείας του ΝΑΤ - Υπερδιπλασιάζεται ο ρυθμός απονομής των εκκρεμών συντάξεων

Οι χήρες των θανόντων ναυτικών θα λάβουν τις οριστικές συντάξεις τους σταδιακά, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

ΑΛΜΑ 62,4% 26 Οκτ 2021 | 10:18

Όμιλος Μυτιληναίου: Ιστορικά υψηλά κερδοφορίας στο εννεάμηνο 2021

Ιστορική κερδοφορία για τον όμιλο Mytilineos στους εννέα μήνες του 2021.

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 26 Οκτ 2021 | 08:09

Σε πλειστηριασμό βγαίνει το εμβληματικό κτίριο του Μινιόν που ανήκε στη Folli Follie - Η ιστορία του

Παραμένει εγκαταλελειμμένο εδώ και αρκετά χρόνια στο κέντρο της Αθήνας. Τώρα φαίνεται ότι θα ξανά "ζωντανέψει". Το εμβληματικό κτίριο του Μινιόν βγαίνει σε πλειστηριασμό μέσα στις επόμενες ημέρες.

25 Οκτ 2021 | 12:38

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Στις 7 Δεκεμβρίου η εξέταση της εισήγησης για τον ΟΠΑΠ

Η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα εξετάσει στις 7 Δεκεμβρίου το θέμα της πολιτικής που ακολουθεί ο ΟΠΑΠ σχετικά με τις ρήτρες αποκλειστικότητας.

ΛΑΒΡΑΚΙΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ 25 Οκτ 2021 | 07:35

Ο συνταξιούχος με τις 55.000 "μαύρες" συναλλαγές και οι 6 απίθανες περιπτώσεις φοροδιαφυγής μέσω internet

Έξι περιπτώσεις φοροδιαφυγής από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Αχαΐα και την Άρτα.

ΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ 24 Οκτ 2021 | 18:20

ΟΑΕΔ, e-ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ: Τι καταβάλλεται έως τις 29 Οκτωβρίου

Υπολογίζεται ότι θα καταβληθούν περί τα 2,3 δισ. ευρώ σε πάνω από 4,8 εκατ. δικαιούχους.

ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ 24 Οκτ 2021 | 12:19

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα προστατευτείτε από τις εκρηκτικές ανατιμήσεις - Επτά ερωτήσεις και απαντήσεις

Μεγάλη προσοχή στην κατανάλωση αλλά και μελέτη των τιμολογίων ρεύματος που προσφέρουν οι εταιρείες ώστε να αποφευχθούν οι υπέρογκες επιβαρύνσεις.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ 23 Οκτ 2021 | 12:24

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου: "Διάδρομος" για φθηνή ενέργεια στην Ευρώπη

Στόχος η εκμετάλλευση της φθηνής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Αίγυπτο και η προώθηση της στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδας.