Βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος αλλά δεν «περπατάνε» οι εξαγωγές

Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα διαπιστώνει έρευνα της Εθνικής Τράπεζας για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ).

Χρήστος Ζιώτης
ΓΡΑΦΕΙ: ΧΡΗΣΤΟς ΖΙΩΤΗς
Βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος αλλά δεν «περπατάνε» οι εξαγωγές

Συνεχή βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στην Ελλάδα διαπιστώνει η εξαμηνιαία έρευνα συγκυρίας της Εθνικής Τράπεζας για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) που βασίζεται σε δείγμα 1.100 εταιρειών. Παράλληλα στην έρευνα επισημαίνεται ότι η αδύναμη σχετικά εξαγωγική συμπεριφορά των ΜμΕ αποδεικνύει ότι η μείωση του κόστους εργασίας κατά 50% την τελευταία πενταετία, δεν αρκεί για να αναδειχθούν οι εξαγωγές σε κινητήρια δύναμη της ανάκαμψης.

Η αδύναμη σχετικά εξαγωγική συμπεριφορά των ΜμΕ αποδεικνύει ότι η μείωση του κόστους εργασίας κατά 50% την τελευταία πενταετία, δεν αρκεί για να αναδειχθούν οι εξαγωγές σε κινητήρια δύναμη της ανάκαμψης

Σύμφωνα με την έρευνα υπάρχουν αυξημένα περιθώρια επιτάχυνσης της ανάκαμψης του επιχειρηματικού τομέα, καθώς η εξωστρέφεια δεν έχει ακόμα καταφέρει να λειτουργήσει ως δυναμικός πυλώνας ανάκαμψης.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει η μελέτη, «οι ΜμΕ εκφράζουν την ανάγκη να πραγματοποιηθούν -θεσμικές κυρίως- μεταρρυθμίσεις ώστε η πραγματοποιηθείσα βελτίωση της ανταγωνιστικότητας από την κάθετη μείωση του κόστους εργασίας να αποτυπωθεί σε αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας».

Η ερευνα διαπιστώνει ότι η ρευστότητα συνεχίζει να λειτουργεί περιοριστικά, παρόλο που το το επιχειρηματικό κλίμα στο πρώτο εξάμηνο του 2014,πέρασε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης σε θετικά επίπεδα . Η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος είναι εντονότερη στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του δείγματός μας, καθώς η πλειοψηφία των μικρότερων ΜμΕ παραμένει σε φάση επιβίωσης. Από την άλλη πλευρά, σημαντικό παραμένει το πρόβλημα ρευστότητας, με την πίεση να αυξάνεται κυρίως από την ταχύτερη πληρωμή των προμηθευτών» αναφέρει η μελέτη.

Η ρευστότητα συνεχίζει να λειτουργεί περιοριστικά, παρόλο που το το επιχειρηματικό κλίμα στο πρώτο εξάμηνο του 2014,πέρασε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κρίσης σε θετικά επίπεδα

Όσον αφορά τους επιμέρους τομείς δραστηριότητας, θετικά ξεχωρίζουν: (i) η βιομηχανία (ειδικά οι κλάδοι τροφίμων και χημικών), (ii) ο τουρισμός, και (iii) οι μεταφορές. Από την άλλη πλευρά, οι εμπορικές ΜμΕ εμφανίζονται χρηματοοικονομικά αδύναμες και οι κατασκευαστικές συνεχίζουν να λειτουργούν σε ένα περιβάλλον αναιμικής ζήτησης.

Η έρευνα καταδεικνύει την μείωση των εξαγωγών την τελευταία πενταετία. Συγκεκριμένα, μόλις το 1/3 των μικρομεσαίων Επιχειρήσεων με εξαγωγική δραστηριότητα έχουν προχωρήσει σε αύξηση του ποσοστού εξωστρέφειάς τους, ενώ υπήρξε και ένα 15% που μείωσε το ποσοστό των πωλήσεων που πραγματοποιείται στο εξωτερικό.

Θετικά ξεχωρίζουν οι βιομηχανίες τροφίμων και χημικών, ο τουρισμός και οι μεταφορές, όπου η αύξηση εξωστρέφειας μετρίασε ή και αντιστάθμισε την πτωτική πορεία της εγχώριας ζήτησης» επισημαίνεται και τονίζεται:

«Η αδύναμη σχετικά εξαγωγική συμπεριφορά των ΜμΕ δεικνύει ότι η σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε όρους κόστους, που επιτεύχθηκε από τη μείωση του κόστους εργασίας κατά 50% την τελευταία πενταετία, δεν αρκεί για να αναδειχθούν οι εξαγωγές σε κινητήρια δύναμη της ανάκαμψης. Συγκεκριμένα, οι ΜμΕ έχουν εντοπίσει ως βασικά εμπόδια εξωστρέφειας τα εξής: (i) θεσμικές αγκυλώσεις, με βασικότερες την υψηλή γραφειοκρατία και τις δυσλειτουργίες των τελωνείων, (ii) δυσχερές περιβάλλον χρηματοδοτήσεων ελληνικών εμπορικών ροών (τόσο από πλευράς εγχώριας οικονομίας όσο και από πλευράς χωρών προορισμού) και (iii) αδυναμίες στο δίκτυο προώθησης και στις υποδομές μεταφορών» επισημαίνεται στη μελέτη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

28-30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 11 Σεπ 2020 | 15:04

Youth Empowered: The HoReCa Edition Upskilling και reskilling για τους νέους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού και της εστίασης

Δωρεάν διαδικτυακά σεμινάρια, ευκαιρίες καθοδήγησης και δικτύωσης, 10 υποτροφίες Bartending από την BarPhilosophy και 2 υποτροφίες για Front-End Software Development από την Tech Academy

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ 10 Σεπ 2020 | 13:11

Τουρισμός: Το plan B για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων ενεργοποιούν οι τράπεζες

Το plan B για τη στήριξη των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, ενεργοποιούν οι τράπεζες, μετά την πρόωρη "αυλαία" για την τουριστική σεζόν

ΒΟΥΤΙΑ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ 03 Σεπ 2020 | 12:33

Τουρισμός: Κατακόρυφη πτώση της επιβατικής κίνησης στο ¨"Ελ. Βενιζέλος" τον Αύγουστο

Μειωμένη κατά 60,4 % η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" τον Αύγουστο, σε σχέση με πέρυσι λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΠΗ 01 Σεπ 2020 | 09:07

Kορονοϊός - Καμπανάκι από Σύψα: Να είμαστε έτοιμοι για το κακό σενάριο - Πότε έρχεται το β' κύμα, τι θα κλείσει

"Θα σταματήσουμε όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα προκειμένου να κρατήσουμε τα σχολεία ανοικτά", υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος.

ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ 30 Αυγ 2020 | 21:08

Φορείς Χαλκιδικής: "Ενοχοποιούμαστε" για τα κρούσματα της θεσσαλονίκης - Επιστολή στον Χαρδαλιά

Η Χαλκιδική "ενοχοποιείται" συλλογικά και κατά τρόπο ισοπεδωτικό για κρούσματα της Θεσσαλονίκης, με κύρια αφορμή ... τη διάχυση πληροφοριών περί "υπερμετάδοσης" μέσω συναυλίας, τονίζουν στην επιστολή τους.

26 Αυγ 2020 | 12:31

ΚΥΤΙΟΝ: Γεωργία Ακριβείας με τη βοήθεια ενός ρομπότ

Ο Διαγωνισμος Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας στηρίζει και επιβραβεύει πρωτότυπες ιδέες βασισμένες στις νέες τεχνολογίες.

ΔΕ ΘΕΛΟΥΝ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΕΙΣ 25 Αυγ 2020 | 12:36

Υπαναχώρηση επιχειρήσεων από εγγυημένα δάνεια της ΕΑΤ - Μέχρι 15/9 η χορήγηση των νέων εγγυήσεων

Πρόκειται για δάνεια που έχουν ήδη εγκριθεί και οι επιχειρήσεις δηλώνουν στις τράπεζες πως δεν επιθυμούν να εκταμιεύσουν.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΡΙΣΗ 25 Αυγ 2020 | 12:10

Στοιχεία σοκ: 320 δισ. δολάρια έχασε ο τουρισμός παγκοσμίως στο α΄ πεντάμηνο του 2020

Ο τουρισμός απασχολεί έναν ανά 10 ανθρώπους στη γη και προσφέρει τα προς το ζην σε εκατοντάδες εκατομμύρια ακόμη.

ΜΕ ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ 21 Σεπ 2020 | 20:36

Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ: Παράταση υποβολής αιτήσεων μέχρι 28 Σεπτεμβρίου

Το Υπουργείο Οικονομικών καλεί τους δικαιούχους που επιθυμούν να ενταχθούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή ΙΙΙ να υποβάλουν την αίτησή τους εντός της νέας προθεσμίας

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ 21 Σεπ 2020 | 18:38

Το σπίτι αλλάζει και μαζί με αυτό και η διάθεσή μου

Αυτή είναι η ιδανική εποχή, πριν αρχίσει το κρύο και ενώ ακόμα έχω έμπνευση από το καλοκαίρι

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ 21 Σεπ 2020 | 17:44

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Πώς η πανδημία επηρεάζει τον φετινό προϋπολογισμό

Η εξέλιξη της πανδημίας και τα μέτρα στήριξης θα κρίνουν την πορεία της οικονομίας υποστηρίζει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

ΧΩΡΙΣ ΠΟΝΤΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΑΡΤΑ 21 Σεπ 2020 | 17:35

Το ΄χεις να κερδίζεις: H Lidl Ελλάς λανσάρει το πρόγραμμα πιστότητας Lidl Plus!

Χωρίς πόντους, χωρίς πλαστική κάρτα, με μοναδικές προσφορές για περισσότερη εξοικονόμηση!

ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΠΙΕΣΕΩΝ 21 Σεπ 2020 | 16:27

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Lockdown και σκάνδαλο μαύρου χρήματος οδηγούν στη χειρότερη πτώση τριών μηνών

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκονται οι τιμές των μετοχών στην Aθήνα