Follow us

Βίλα Μεταξά: Ξανά σε πλειστηριασμό το πιο "διάσημο αυθαίρετο" της Αττικής- Με τιμή εκκίνησης 12 εκατ. ευρώ

Επί χρόνια έχει μπλεχτεί στη δίνη των πλειστηριασμών, αλλά δεν έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον δυνητικών αγοραστών

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
ΒΙΛΑ ΜΕΤΑΞΑ

Στις 26 Οκτωβρίου θα αναμετρηθεί εκ νέου με το ηλεκτρονικό σφυρί η περιβόητη βίλα Μεταξά στο Σούνιο, η οποία παρά την προνομιακή της θέση και τον ξεχωριστό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της, όλα αυτά τα χρόνια που έχει μπλεχτεί στη δίνη των πλειστηριασμών δεν έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον δυνητικών αγοραστών.

Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι η βίλα Μεταξά είναι το πιό διάσημο αυθαίρετο της Αττικής, αφού από τα 500 και πλέον τετραγωνικά του οικοδομήματος, που "σπάει" σε διάφορα κτήρια, ελάχιστα είναι νόμιμα. Στο αγροτεμάχιο των 7,2 στρεμμάτων κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει έστω ανακαινισμένο μόνο το παλαιό οίκημα, που υπήρχε εκεί από τα τέλη του 19ου αιώνα και το οποίο αναφέρεται στο δελτίο του πλειστηριασμού ως εμβαδού 93 τ.μ., αν και πιθανολογείται ότι ήταν ακόμα μικρότερο.

Το αγροτεμάχιο περιήλθε στην ιδιοκτησία του αρχιτέκτονα μηχανικού Νικολάου Μεταξά το έτος 1990.

Αμέσως ξεκίνησε τις κατασκευές, παρά το γεγονός ότι η έκταση βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου του Σουνίου. Ουδείς ενδιαφέρθηκε να τον σταματήσει.

Η Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν αντέδρασε ενώ και το τοπικό γραφείο Πολεοδομίας- παρά τις καταγγελίες- "παραδόξως" ουδέποτε ανέλαβε δράση και "σφύριζε" αδιάφορα στις καταγγελίες για αυθαίρετα κτίσματα.

Διαβάστε Επίσης

Εκτός, όμως από την αμαρτωλή προϊστορία του και από την ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει εξωτερικά, η εν λόγω κατοικία από ό,τι φαίνεται έχει ξεχωρίσει και για τα πολλά σκαμπανεβάσματα στην τιμή πρώτης προσφοράς, η οποία έχει περάσει κυριολεκτικά από 40 κύματα, αλλάζοντας ουκ ολίγες φορές.

Και ενώ το 2017 είχε ξεκινήσει με τιμή πρώτης προσφοράς στα 11 εκατ. ευρώ, οι διαδοχικές άκαρπες απόπειρες εκποίησης οδήγησαν στο να ψαλιδιστεί στα 5,998 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, το σφυρί δεν πρόλαβε να χτυπήσει σε αυτή την τιμή εκκίνησης καθώς το Πρωτοδικείο Αθηνών πριν μερικές μέρες αποφάσισε ύστερα από αίτημα ανακοπής που κατατέθηκε να διορθωθεί προς τα πάνω η τιμή πρώτης προσφοράς στα 12 εκατ. ευρώ, ίση περίπου με την εμπορική αξία του ακινήτου.

Το ακίνητο που ανήκε στον αρχιτέκτονα Νικόλαο Μεταξά

Το ακίνητο, το οποίο αγοράστηκε από τον αρχιτέκτονα Νικόλαο Μεταξά το 1990, περιλαμβάνει ένα οικόπεδο επιφάνειας 7.268 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στη θέση Κάβο Κολώνες στο Σούνιο εντός ζώνης της παραλιακής Λεωφόρου Βουλιαγμένης-Σουνίου ενώ στη βόρεια πλευρά συνορεύει με ιδιοκτησία της εφοπλιστικής οικογένειας Εμπειρίκου.

Σε αυτή την έκταση έχει κατασκευαστεί μια πολυτελής κατοικία, η οποία ανακαινίστηκε πλήρως το 1992 και αποτελείται από ισόγειο επιφάνειας 101,61 τ.μ. και υπόγειο επιφάνειας 259,54 τ.μ. ενώ επιπλέον εντοπίζονται δύο ανεξάρτητα κτίσματα συνολικής επιφάνειας 120 τ.μ. καθώς και μια υπαίθρια μεγάλη πισίνα.

‘Όπως επισημαίνεται στην έκθεση εκτίμησης, όλα τα κτίσματα είναι κατασκευασμένα με φέροντα οργανισμό από φυσική πέτρα και με τέτοιο τρόπο ώστε να χάνονται οι όγκοι τους όσο απομακρύνεται κάποιος από αυτά.

Η ανάδειξη του φυσικού τοπίου και η θέα προς τον Ναό του Ποσειδώνα

Επιπλέον, ο περιβάλλων χώρος είναι ιδιαίτερα προσεγμένος και πλήρως διαμορφωμένος και οριοθετείται από χαμηλού ύψους πέτρινους τοιχίσκους ιδιαίτερης τεχνοτροπίας από πέτρα περιοχής χωρίς αλλοίωση του ανάγλυφου του εδάφους ενώ το βόρειο τμήμα είναι δενδροφυτεμένο με φυτά και δέντρα τοπικής προέλευσης όπως ελιές, εσπεριδοειδή, ροδιές, θυμάρι καθώς και 100 ρίζες ελληνικής αμπέλου.

Να σημειωθεί ότι η είσοδος στο ακίνητο γίνεται από την παραλιακή λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου και συγκεκριμένα από τη διακλάδωση του δρόμου που οδηγεί προς το ξενοδοχείο Αιγαίο, πριν το Ναό του Ποσειδώνα.

Αυτό που επισημαίνεται στην έκθεση εκτίμησης είναι τόσο τα κτίσματα όσο και οι εξωτερικοί χώροι είναι μελετημένοι αρχιτεκτονικά για να αναδεικνύουν το φυσικό τοπίο της περιοχής και τη θάλασσα με ανεμπόδιστη θέα προς τον Ναό του Ποσειδώνα, ενώ επίσης το ακίνητο διαθέτει ειδικό φωτισμό ανάδειξης των κτιριακών όγκων και του περιβάλλοντος χώρου.

Σε ό,τι αφορά τώρα στην περιοχή που βρίσκεται το ακίνητο, εντοπίζονται ξενοδοχειακά καταλύματα και κατοικίες πολυτελούς κατασκευής ενώ πρόκειται για πολύ προνομιακή θέση, λόγω της απρόσκοπτης θέας και της εγγύτητας στο παραλιακό μέτωπο.

Με βάση λοιπόν, τα παραπάνω, το Πρωτοδικείο αποφάσισε η τιμή πρώτης προσφοράς να αυξηθεί στα 12 εκατ. ευρώ από τα 5,998 εκατ. ευρώ που είχε πέσει ενώ τον πλειστηριασμό επισπεύδει η Intrum Hellas.

Διαβάστε Επίσης

Το στοίχημα, πλέον, είναι εάν το ακίνητο θα καταφέρει, αυτή τη φορά, να τραβήξει το ενδιαφέρον δυνητικών ή αγοραστών ή εάν η νέα τσουχτερή τιμή λειτουργήσει ενδεχομένως αποτρεπτικά.

Πηγή: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ 20 Νοε 2023 | 12:12

Πώς βρέθηκε στο ψυχιατρείο ο Σταμάτης Γαρδέλης: Το δράμα με το σπίτι, οι τάσεις αυτοκτονίας και οι δηλώσεις της μητέρας του

Στην Α΄ Ψυχιατρική Κλινική στο "Δαφνί" νοσηλεύεται εδώ και μία εβδομάδα, όπως έγινε σήμερα γνωστό, ο Σταμάτης Γαρδέλης.

"SOUNIO CHALLENGE" 16 Νοε 2023 | 18:02

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις την Κυριακή στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου λόγω αγώνα τριάθλου - Οι εναλλακτικές διαδρομές

Aπό τις 06:45 έως τις 11.45 της Κυριακής θα διακοπεί η κυκλοφορία σε τμήματα της παραλιακής Λ. Αθηνών-Σουνίου.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 07 Δεκ 2023 | 21:49

Το Eurogroup χαιρετίζει το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας- "Eναρμονισμένο με τις δημοσιονομικές συστάσεις"

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης τονίζουν ότι "περαιτέρω σύσφιξη του δημοσιονομικού προσανατολισμού της ζώνης του ευρώ αναμένεται για το 2024.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΚΡΕΚΑ 07 Δεκ 2023 | 21:00

Νέα πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού η Μαίρη Σαρπ

Η Μαίρη Σαρπ αντικατέστησε τον Ιωάννη Λιανό στο "τιμόνι" της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΡΟΛΟΓΙΩΝ 07 Δεκ 2023 | 15:53

Σκυλακάκης: Ο ΔΕΔΔΗΕ θα μετράει κάθε μήνα την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος

Από τους πρώτους μήνες του 2024 η καταμέτρηση της κατανάλωσης ρεύματος - Κατά αυτό τον τρόπο, θα μειωθούν οι ρευματοκλοπές, σύμφωνα με τον Θ. Σκυλακάκη.

07 Δεκ 2023 | 15:40

Η ERGO Ασφαλιστική στηρίζει τους νέους συνεργάτες με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης, το Sales Agents Induction Program

Στο πρώτο ERGO Sales Agents πρόγραμμα, στα γραφεία της ERGO, συμμετείχαν πάνω από 30 νέοι συνεργάτες από όλη την Ελλάδα.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 07 Δεκ 2023 | 12:51

Αγανάκτησε ο Χατζηδάκης με το λαθρεμπόριο καυσίμων: Ξεκίνησα το σύστημα εισροών-εκροών το 2009 και ακόμη να ολοκληρωθεί

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι εφεξής ο ελεγκτικός μηχανισμός δίνει το βάρος στη σύλληψη της φοροδιαφυγής που τελείται από τα "μεγαλύτερα και τα μεγάλα ψάρια".

PLASTIC FREE GREECE 07 Δεκ 2023 | 11:38

Lidl Ελλάς και Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης άφησαν και φέτος το δικό τους αποτύπωμα, απομακρύνοντας το πλαστικό

Για 4η συνεχή χρονιά, το πρόγραμμα Plastic Free Greece ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία σε επιπλέον έξι τουριστικούς προορισμούς.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 07 Δεκ 2023 | 11:38

Φορολογικό νομοσχέδιο: Οι τέσσερις αλλαγές της τελευταίας στιγμής για καφενεία, ταξί και περίπτερα

Στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε τέσσερις αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο φορολογικό νομοσχέδιο, για καφενεία, ταξί και περίπτερα.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ 07 Δεκ 2023 | 11:37

Η Energean επεκτείνεται στο Μαρόκο με ανάπτυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου

Ανάπτυξη του κοιτάσματος Anchois που περιέχει 18 δισεκ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου καθώς και σημαντικοί ερευνητικοί στόχοι

07 Δεκ 2023 | 10:36

Η Star Alliance κορυφαία αεροπορική συμμαχία στα World Travel Awards 2023

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έγινε σε μια εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο εμβληματικό Burj Al Arab, στο Ντουμπάι.

ΓΑΛΛΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ 06 Δεκ 2023 | 20:17

Οι Έλληνες εργάζονται περισσότερο από τους Ευρωπαίους - Σχεδόν 2.000 ώρες τον χρόνο από 1.679 που είναι ο μέσος όρος

Μισθωτοί και μη, οι Έλληνες δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο - Σε ποιες χώρες εργάζονται ακόμη περισσότερο.

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ 06 Δεκ 2023 | 17:37

Τέλος οι αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά, θα ακυρώνονται τα συμβόλαια -Τι θα ισχύει για τα POS

Όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης για τις ρυθμίσεις του φορολογικού νομοσχεδίου - Η σύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές και τα συμβόλαια των ακινήτων.