Βloomberg: Εξαγορά των διμερών δανείων εξετάζει ο ESM

Νέα τηλεδιάσκεψη και νέα πρόταση για την αγορά δανείων που χορήγησαν κράτη-μέλη στην Ελλάδα για να επιτευχθεί συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βloomberg: Εξαγορά των διμερών δανείων εξετάζει ο ESM

Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης εξετάζουν πρόταση για την αγορά δανείων που χορήγησαν κράτη-μέλη στην Ελλάδα, σε μια κίνηση που θα ελάφρυνε το βάρος του ελληνικού χρέους, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας.

Ανώτατα στελέχη υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη χθες το βράδυ για να συζητήσουν τρόπους ώστε να καταστούν βιώσιμες δανειακές υποχρεώσεις ύψους 321 δισ. ευρώ στης Ελλάδας, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Η μία επιλογή θα ήταν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να αγοράσει τα πρώτα δάνεια που χορήγησαν τα κράτη προς την Ελλάδα (διμερή δάνεια) και να μειώσει τις πληρωμές επιτοκίων, ανέφεραν οι πηγές.

Σημειώνεται ότι το 2010 και το 2011 χορηγήθηκαν διμερή δάνεια ύψους περίπου 52,9 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

«Δεν θα αναφέρω με λεπτομέρεια τα μέτρα που θα συζητήσουμε, και ευελπιστώ να περάσουμε, την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες», δήλωσε σήμερα από την Ιαπωνία ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Όμως ξέρετε πως κάναμε αρκετή πρόοδο πριν από δύο εβδομάδες στις Βρυξέλλες. Οριστικοποιούμε αυτά που συμφωνήσαμε ομόφωνα πριν από δύο εβδομάδες στο Eurogroup».

O ESM εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο αγοράς των δανείων του ΔΝΤ, προκειμένου να δοθεί μια οικονομική ώθηση στην Ελλάδα, αφού οι δικοί του όροι είναι πιο επιεικείς σε σχέση με αυτούς του ΔΝΤ, σύμφωνα με έκθεση βιωσιμότητας που έχουν προετοιμάσει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Η επαναγορά των δανείων του ΔΝΤ «αντιστοιχεί σε ελάφρυνση χρέους», δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Οι αξιωματούχοι εξέτασαν τρεις επιλογές για την ελάφρυνση χρέους στην τηλεδιάσκεψή τους: να αγοράσει ο ESM διμερή δάνεια που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα από μεμονωμένες χώρες στο πλαίσιο του GLF (διμερή δάνεια), να αγοράσει ο ESM τις υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ και να παραταθούν οι λήξεις του ελληνικού χρέους και να μειωθούν τα επιτόκια, όπως ανέφερε στο Bloomberg η μία εκ των πηγών.

Οι χώρες που εντάχθηκαν στην ευρωζώνη μετά την πρώτη διάσωση έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο ο ESM να αγοράσει διμερή δάνεια, διότι αυτό θα αύξανε την έκθεσή τους στο ελληνικό χρέος που δημιουργήθηκε πριν γίνουν μέλη της νομισματικής ένωσης, σημείωσε άλλη πηγή. Αν η Ελλάδα κηρύξει χρεοστάσιο επί των δανείων της, τότε οι χώρες της ευρωζώνης, που είναι μέτοχοι του Ταμείου, θα πρέπει να επωμιστούν τις απώλειες.

Η συζήτηση της Τετάρτης ήταν μια τεχνική ανταλλαγή απόψεων και δεν ελήφθησαν αποφάσεις, ξεκαθάρισε η πηγή. Οι υφυπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τις διαθέσιμες επιλογές πριν τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις 24 Μαΐου.

Θέλει συμφωνημένο μηχανισμό και κλίμακα ελάφρυνσης το ΔΝΤ

«Το ΔΝΤ δεν αναμένεται να κάνει αποδεκτή μια ασαφή υπόσχεση για ελάφρυνση χρέους 'εάν χρειαστεί'», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος κοντά στο Ταμείο.

«Η στάση του ΔΝΤ είναι ότι ο μηχανισμός και η κλίμακα της ελάφρυνσης χρέους θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί εμπροσθοβαρώς, πριν το ΔΝΤ συμμετάσχει στο πρόγραμμα», σημειώνει.

«Η ελάφρυνση χρέους μπορεί όντως να λάβει χώρα σταδιακά. Όμως στο τέλος του νέου προγράμματος, ας πούμε το 2018, το ελληνικό χρέος θα πρέπει να κριθεί βιώσιμο, κάτι που σημαίνει ότι η όποια ελάφρυνση χρέους λάβει χώρα από εκεί και μετά θα πρέπει να περιλαμβάνεται», επεσήμανε.

«Η ελάφρυνση χρέους στα χρόνια πέραν του 2018 θα μπορούσε να εξαρτάται από την αύξηση του ΑΕΠ, για παράδειγμα, αλλά δεν θα πρέπει να εξαρτάται από μέτρα, καθώς κάτι τέτοιο υποδηλώνει ένα ακόμη πρόγραμμα και ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο μόνο με αυτό το πρόγραμμα», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, έτερος αξιωματούχος επισημαίνει ότι «πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι διστακτικές να δομήσουν την ελάφρυνση χρέους με τρόπο ώστε η Αθήνα δεν θα έχει κίνητρα να συνεχίσει την αυστηρή εφαρμογή του προγράμματος».

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ 23 Ιαν 2021 | 08:54

Οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch: Διατήρησε την Ελλάδα στη βαθμίδα "BB" με σταθερή προοπτική

O οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch επιβεβαίωσε χθες Παρασκευή το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα "BB", με σταθερή προοπτική.

ΠΩΣ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ 23 Ιαν 2021 | 08:36

Ανοιχτά αύριο σούπερ μάρκετ και καταστήματα - Το ωράριο λειτουργίας

Προαιρετικό το άνοιγμα αύριο των καταστημάτων και των σούπερ μάρκετ

ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΑΡΜΟΓΕΣ 22 Ιαν 2021 | 20:18

"Εξοικονομώ - Αυτονομώ": Επανεκκίνηση από τη Δευτέρα - Οσα πρέπει να ξέρετε

Η υποβολή των αιτήσεων που αφορούν σε πολυκατοικίες (Τύπος Α & Β) θα ξεκινήσει από τις 3 Φεβρουαρίου 2021 σε όλη την επικράτεια

ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ 22 Ιαν 2021 | 16:39
RAW ΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο,ΤΙ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ! 22 Ιαν 2021 | 15:26

Oι φυσικοί χυμοί URBAN MONKEY έρχονται στην Ελλάδα και είναι RAW.

Οι χυμοί URBAN MONKEY έχουν σε κάθε μπουκάλι την πραγματική γεύση των φρούτων και λαχανικών που περιέχουν, χωρίς συμβιβασμούς.

22 Ιαν 2021 | 15:23

"2 MINUTES OF FAME" - Το WHAT’S UP της COSMOTE δίνει βήμα στις ιδέες νέων από όλη την Ελλάδα

Μια πρωτότυπη ενέργεια, που παρουσιάζει καινοτόμες ιδέες νέων ανθρώπων

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΕΚΑ 22 Ιαν 2021 | 14:27

Επίδομα παιδιού: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Οι ημερομηνίες πληρωμής

Πότε αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού.

ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ 22 Ιαν 2021 | 13:10

Σταϊκούρας: Νέα μέτρα στήριξης για επιχειρήσεις- Κρατική επιδότηση πάγιων δαπανών και ενοικίων

Οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές λόγω της πανδημίας θα επιδοτηθούν για τις πάγιες δαπάνες τους. Τι θα ισχύσει για τα ενοίκια.

ΠΟΙΑ ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ 22 Ιαν 2021 | 12:55

ΕΕ: Γιατί μειώθηκαν τα πλαστά χαρτονομίσματα το 2020 - Σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο

Σχεδόν το μισό εκατομμύριο τεμάχια έφτασαν τα πλαστά τραπεζογραμμάτια ευρώ που αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το 2020 στην ΕΕ.

22 Ιαν 2021 | 11:46

Δεν θα πληρώσουν ενοίκιο και τον Μάρτιο οι επιχειρήσεις που θα μείνουν κλειστές

Νέα μέτρα στήριξης φέρνει η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να πλήττονται και, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνουν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ 22 Ιαν 2021 | 10:55

Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τη χορήγηση επιδομάτων ασθενείας

Σε πιλοτική λειτουργία τίθεται σήμερα ηλεκτρονική υπηρεσία για τη χορήγηση των επιδομάτων ασθενείας προς τους εργαζόμενους.

ΣΤΑΔΙΑΚΟ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟ ΑΝΟΙΓΜΑ 22 Ιαν 2021 | 10:40

Παπαθανάσης: Σήμερα θα προτείνουμε να ανοίξουν πρακτορεία ΟΠΑΠ και λαχειοπώλες

"Η κάθε μέρα έχει μεγάλη σημασία. Θα πρέπει να κάνουμε άλλη μια βδομάδα υπομονή για περαιτέρω άνοιγμα του λιανεμπορίου", σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 22 Ιαν 2021 | 07:19

Συντάξεις Φεβρουαρίου 2021: Πότε θα καταβληθούν - Αναλυτικά οι ημερομηνίες ανά ταμείο

Πότε θα ξεκινήσουν οι πληρωμές των κύριων και επικουρικών συντάξεων Φεβρουαρίου.