
Όποιος κερδίσει τις εκλογές αυτής της Κυριακής θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία ευθύνη την οποία δε θα ζήλευε κανείς, υπογραμμίζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg. Ο επόμενος πρωθυπουργός θα «ανταμειφθεί» για τη νίκη του «με μία κατεστραμμένη οικονομία, μια ανεργία σχεδόν σε επίπεδα ρεκόρ και διαλυμένες τράπεζες».

Η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, ξεκινά τον Οκτώβριο και ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να επιβλέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να διασφαλίσει ότι ο προϋπολογισμός και οι πωλήσεις των κρατικών περιουσιακών στοιχείων θα προχωρήσουν όπως προβλέπει ρο πρόγραμμα. Αυτό θα πρέπει να το κάνει με... φόντο μία οικονομία που ήδη πιέζεται έντονα από την επιβολή των capital controls στα τέλη του Ιουνίου.

Παρότι η ελληνική οικονομία έδειξε απροσδόκητη ελαστικότητα κατά το δεύτερο τρίμηνο, εμφανίζοντας ανάπτυξη 0,9%, έρευνες που σχετίζονται με το αίσθημα σχετικά με τη βιομηχανία και την οικονομία κατέδειξαν πως θα μπορούσε να καταρρεύσει κατά το δεύτερο μισό του χρόνου.
«Οι περισσότεροι από τους μηνιαίους δείκτες δείχνουν μία αρκετά απότομη συρρίκνωση το τρίτο τρίμηνο. Ιστορικά, γνωρίζουμε επίσης ότι τα capital controls πως τείνουν να έχουν σχετικά αρνητικές και μακροπρόθεσμες συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα», σημειώνει ο Nick Kounis, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην ABN Amro Bank
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 19 οικονομολόγων που ρώτησε το Bloomberg, το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 1,4% φέτος, σε σύγκριση με 2% της αύξησης που προβλεπόταν τον Ιανουάριο, πριν αναλάβει ο Αλέξης Τσίπρας την εξουσία.

Πρώτη προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης θα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η νέα διάσωση προβλέπει 25 δισ. ευρώ για αυτόν τον σκοπό, δηλαδή το ίδιο ποσό που πήγε στις τράπεζες και κατά την προηγούμενη διάσωση.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε μέσα από τη διαπραγμάτευση να πετύχει μία κάποια χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων. Ωστόσο η νέα κυβέρνηση πρέπει να δράσει ώστε να διασφαλίσει πως τα οικονομικά θα παραμένουν εντός στόχου ώστε να επιτευχθεί πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Επίσης, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να προσελκύσει επενδύσεις αν θέλει να μειώσει το ποσοστό της ανεργίας, το οποίο παραμένει κοντά στο 25% για τέταρτη χρονιά το 2015. Πάντως, πως οι οικονομολόγοι βλέπουν αύξηση του ποσοστού ξανά το 2016.

«Η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί και αυτό θα αρχίσει να επηρεάζει την αγορά εργασίας. Αυτό εξηγεί μερικώς την επιλογή του χρόνου για αυτές τις εκλογές: Να πραγματοποιηθούν όλα αυτά πριν αυτά τα κακά... νέα φτάσουν στο εκλογικό σώμα».
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr