Bloomberg: Η Ελλάδα οδεύει για αρνητικό επιτόκιο - Όλα πιθανά

Οι πρόθυμοι να επενδύσουν στην πτώχευση της Ελλάδας έχουν εξαφανιστεί εδώ και καιρό. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν τις καλύτερες επιδόσεις στην περιοχή το τελευταίο έτος

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Bloomberg: Η Ελλάδα οδεύει για αρνητικό επιτόκιο - Όλα πιθανά

Κάποτε θα φάνταζε για ακραίο σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg όλα πλέον είναι πιθανά για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων καθώς... τρέχουν ακόμα και προς αρνητικά επιτόκια, δεδομένου ότι η Ελλάδα, βρίσκεται ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα.

Από το 45% στο 1%. Μήπως το επόμενο βήμα για το ελληνικό 10ετές ομόλογο είναι η υποχώρηση της απόδοσης ακόμη και κάτω από το μηδέν; Κάτι τέτοιο πριν από λίγο καιρό ήταν αδιανόητο, πλέον όμως για τους επενδυτές δεν θεωρούν απίθανο την είσοδο του ελληνικού κρατικού χρέους στον «κόσμο» των ομολόγων με αρνητική απόδοση, επισημαίνει το Bloomberg σε ανάλυσή του, μετά το νέο ιστορικό ναδίρ στο κόστος δανεισμού και την απόδοση κάτω από το φράγμα του 1%.

«Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει από τα δυσθεώρητα υψηλά κατά την εποχή της πιστωτικής κρίσης μόλις πάνω από από το μηδέν και σε διάστημα μικρότερο της δεκαετίας. Και τώρα οι επενδυτές αρχίζουν και σκέφτονται το άλλοτε αδιανόητο: Μια μηδενική απόδοση ή ακόμη και να πληρώνουν για τη διακράτηση των ομολόγων που έχει εκδώσει η περισσότερο ριψοκίνδυνη χώρα της Ευρωζώνης», αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Bloomberg: Η Ελλάδα οδεύει για αρνητικό επιτόκιο - Όλα πιθανά

Όσοι στοιχημάτιζαν στην ελληνική χρεοκοπία έχουν πλέον εξαφανισθεί. Τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν πέρυσι τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των ομολόγων της περιοχής, αποφέροντας κέρδη περίπου 30% σε εκείνους τους επενδυτές που ήταν πρόθυμοι να «στοιχηματίσουν» στην ελληνική ανάκαμψη και «διψούσαν» για απόδοση.
Υπάρχουν βέβαια παράγοντες που περιπλέκουν τα πράγματα. Τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως ένα περιουσιακό στοιχείο κινδύνου, ωστόσο το μόνο που χρειάζεται είναι μια αναβάθμιση στην investment-grade βαθμίδα ώστε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισημαίνει το .Bloomberg.

Bloomberg: Η Ελλάδα οδεύει για αρνητικό επιτόκιο - Όλα πιθανά - εικόνα 2

«Η απόδοση του 10ετούς που υποχώρησε κάτω από το 1% θα μπορούσε να φθάσει στο μηδέν»

«Εάν συμβεί αυτό, τότε η απόδοση του 10ετούς που υποχώρησε χθςε κάτω από το 1% θα μπορούσε να φθάσει στο μηδέν, σύμφωνα με εκτιμήσεις money managers. Αυτό πιθανότατα δεν θα συμβεί φέτος, αλλά ας μην στοιχηματίσουμε και κατά του συγκεκριμένου σεναρίου. Εξάλου, πριν από μία πενταετία ελάχιστοι πίστευαν ότι θα μπορούσαν να δεχθούν αρνητικές αποδόσεις από χώρες όπως η Γερμανία και η Ελβετία», τονίζεται στην ανάλυση.

«Είναι δύσκολο να υποτιμηθεί πόσο απελπισμένοι είναι οι επενδυτές όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με αρνητικές αποδόσεις», εξηγεί ο Μάικ Ρίντελ, διαχειριστής χρήματος στην Αllianz Global Investors. «Θα έλεγα λοιπόν ότι όλα είναι πιθανά, εάν η ΕΚΤ "γλυκάνει" περισσότερο τις αγορές», προσθέτει.

Η πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων αποτελεί ακόμη μία ένδειξη ότι οι αγορές κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά και σε ένα ράλι που αψηφά τους όρους της βαρύτητας, σημειώνει το Bloomberg.. Από την άλλη, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας αποτελούν έναν από τους λόγους της επενδυτικής εμπιστοσύνης, με ανάπτυξη 2% για το 2019 και επιτυχία στη μείωση του χρέους κάτι που αποτυπώνεται και στην αγορά ομολόγων.

Bloomberg: Η Ελλάδα οδεύει για αρνητικό επιτόκιο - Όλα πιθανά - εικόνα 3

«Εάν η απόδοση υποχωρήσει στο μηδέν, το spread (έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου) θα παραμένει πάνω από τα ιστορικά χαμηλά», αναφέρει ο Ράσελ Σίλμπερτσον, money managers στην Investec Asset Management, τονίζοντας ότι πριν από την πιστωτική κρίση, το premium των ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι των γερμανικών ήταν μόλις οκτώ μονάδες βάσης. Και αυτό σημαίνει ότι το spread 135 μονάδων βάσης έχει περιθώρια να κλείσει.

Τι γράφει η έγκριτη Les Echos

Η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos με τη σειρά της υποστηρίζει: «Το φράγμα του 1% έσπασε το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου. Ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί... Η Ελλάδα, της οποίας το χρέος εξακολουθεί να είναι στην κατηγορία των «σκουπιδιών», στη φρασεολογία των χρηματιστών, μόλις είδε το 10ετές ομόλογό της να κινείται κάτω από το συμβολικό του 1%. Σημειώνεται ότι η εν λόγω χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού το 2012, αποκομμένη επί οκτώ χρόνια από τις διεθνείς αγορές. Η πορεία των ελληνικών ομολόγων ακολουθεί πλέον την τάση στην αγορά της ευρωζώνης. Ο ενθουσιασμός των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα εξηγείται από το ευρύτερο περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου».

Και σήμερα κάτω από το 1% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, η οποία υποχώρησε χθες για πρώτη φορά κάτω από το 1%, διατηρήθηκε εξάλλου κάτω από το επίπεδο αυτό και μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σε όλη την Ευρωζώνη, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σημείωναν πτώση 1 έως 3 μονάδων βάσης σήμερα. Οι αποδόσεις στη Νότια Ευρώπη ήταν επίσης χαμηλότερες, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να προτιμούν ομόλογα που προσφέρουν μία θετική απόδοση παρά απλά τα πιο ασφαλή ομόλογα, όπως τα γερμανικά, που έχουν αρνητική απόδοση.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης υποχωρούν σήμερα, καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν στις αγορές ομολόγων που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια μετά την ανακοίνωση από την κινεζική επαρχία, που βρίσκεται στο επίκεντρο της έξαρσης του κοροναϊού, μίας αύξησης - ρεκόρ του αριθμού των θανάτων με βάση μία νέα διαγνωστική μέθοδο. Η νέα μεθοδολογία ουσιαστικά χαμηλώνει τον πήχη για την κατάταξη νέων λοιμώξεων, οδηγώντας σε μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων.

Τα διεθνή χρηματιστήρια υποχωρούν, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου μειώθηκαν 5 μονάδες βάσης στο 1,58% και η ισοτιμία του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2015, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις προκάλεσαν ανησυχία για την παγκόσμια ανάπτυξη. Αυτές οι ανησυχίες έδωσαν τον τόνο στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund να υποχωρεί 3 μονάδες βάσης στο -0,40%.

Η ανησυχία ότι η εξάπλωση του κοροναϊού θα πλήξει την οικονομία της Ευρωζώνης επηρέασε τις πληθωριστικές προσδοκίες και προκάλεσε φημολογία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία μείωσε τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει να χαλαρώσει ξανά τη νομισματική πολιτική της φέτος. Το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Φεβρουάριο, για πρώτη φορά τους τέσσερις τελευταίους μήνες, εν μέσω φόβων ότι η Κίνα δεν θα μπορέσει να συγκρατήσει την έξαρση του κοροναϊού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΡΕΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 17 Ιαν 2022 | 14:44

Έρχονται τα bonus στο Δημόσιο – Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης και για τους δημοσίους υπαλλήλους

Τέλος η εισφορά αλληλεγγύης στους δημόσιους υπάλληλους, ενώ έρχονται τα μπόνους στον δημόσιο τομέα.

ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΟ 2022 17 Ιαν 2022 | 13:13

Premia Properties: Η game changer real estate εταιρία στην Ελλάδα

Σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης έχει μπει η εισηγμένη στο ΧΑ εταιρία ακινήτων, Premia Properties, η οποία ανεβάζει ψηλά τον πήχη στον τομέα του real estate

ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 99% ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ 17 Ιαν 2022 | 12:03

Εκθεση Oxfam: Εν μέσω πανδημίας οι δέκα πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη διπλασίασαν την περιουσία τους

"Η ενίσχυση των οικονομικών ανισοτήτων, των φυλετικών ανισοτήτων και μεταξύ κρατών καταστρέφουν τον κόσμο μας", κατήγγειλε η MKO Oxfam.

ΔΟΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 5- ΕΥΡΩ 17 Ιαν 2022 | 11:51

Κορονο-χρέη: Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να ενταχθούν στις 72 δόσεις - Αναλυτικά όλοι οι ΚΑΔ

Αντίστροφη μέτρηση 14 ημέρων "τρέχει" από σήμερα για την υποβολή αίτησης για την ένταξη των κορονο-χρεών των πληττόμενων επιχειρήσεων στη ρύθμιση των 72 δόσεων.

ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 17 Ιαν 2022 | 10:27

Γεωργαντάς για πρόστιμο σε ανεμβολίαστους: Καμία παρακράτηση από μισθό ή σύνταξη

Ποιοι εξαιρούνται από το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους.

ΜΠΡΟΥΝΟ ΛΕΜΕΡ 17 Ιαν 2022 | 08:57

Γάλλος υπουργός Οικονομικών: Παρωχημένοι οι κανόνες για το δημόσιο χρέος των κρατών μελών της ΕΕ

"Παρωχημένους" χαρακτηρίζει ο γάλλος υπουργός Οικονομίας τους κανόνες της ΕΕ για το δημόσιο χρέος των κρατών-μελών.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 17 Ιαν 2022 | 08:18

Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ από σήμερα έως τις 21 Ιανουαρίου

Περί τα 72 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε πάνω από 82.000 δικαιούχους στο πλαίσιο των πληρωμών που θα πραγματοποιηθούν από τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 17 Ιαν 2022 | 07:19

Συντάξεις Φεβρουαρίου 2022: Οι ημερομηνίες πληρωμής ανά Ταμείο

Οι τελικές ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων των συντάξεων Φεβρουαρίου 2022.

ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΡΥΘΜΟΥΣ ΤΟ ΥΠΟΙΚ 16 Ιαν 2022 | 10:48

Φορολογικές δηλώσεις από τον Μάρτιο: Σε 8 δόσεις φέτος ο φόρος εισοδήματος

Βασική επιδίωξη να δοθεί ανάσα στους φορολογούμενους, οι οποίοι θα έχουν τον χρόνο να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους σε περισσότερες δόσεις και μικρότερα ποσά.

ΠΟΣΟΙ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ 16 Ιαν 2022 | 07:49

Τι αλλάζει στους μισθούς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μέσα στη χρονιά - Οι ημερομηνίες ορόσημο

650.000 οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που θα ωφεληθούν από την αύξηση του κατώτατου μισθού - Τι προβλέπεται για το Δημόσιο.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ 15 Ιαν 2022 | 13:15

Πότε και πώς ξεμπλοκάρουν 50.000 εκκρεμείς συντάξεις παράλληλης ασφάλισης

Στο "ξεπάγωμα" κοντά 50.000 εκκρεμών συντάξεων παράλληλης ασφάλισης στοχεύει ο e-ΕΦΚΑ. Πότε αναμένεται να γίνει.

ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 15 Ιαν 2022 | 09:11

Σταϊκούρας: Μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 50 έως 60 εκατ. ευρώ - Φόρος εισοδήματος σε 8 δόσεις από Ιούλιο

Ο Χ. Σταϊκούρας είπε ότι για τη στήριξη πολιτών έχουν δοθεί 43,3 δισ. πόροι, που αντιστοιχεί στο ¼ του ΑΕΠ.

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 14 Ιαν 2022 | 21:35

Κατατέθηκε στη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος: Τι προβλέπει - Οι ενισχύσεις και τα κίνητρα

Τα βασική σημεία του αναπτυξιακού νομοσχεδίου - Η αξιολόγηση και οι μεταβατικές διατάξεις.