Bloomberg: Η Ελλάδα οδεύει για αρνητικό επιτόκιο - Όλα πιθανά

Οι πρόθυμοι να επενδύσουν στην πτώχευση της Ελλάδας έχουν εξαφανιστεί εδώ και καιρό. Τα ελληνικά ομόλογα έχουν τις καλύτερες επιδόσεις στην περιοχή το τελευταίο έτος

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Bloomberg: Η Ελλάδα οδεύει για αρνητικό επιτόκιο - Όλα πιθανά

Κάποτε θα φάνταζε για ακραίο σενάριο επιστημονικής φαντασίας αλλά σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg όλα πλέον είναι πιθανά για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων καθώς... τρέχουν ακόμα και προς αρνητικά επιτόκια, δεδομένου ότι η Ελλάδα, βρίσκεται ένα βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα.

Από το 45% στο 1%. Μήπως το επόμενο βήμα για το ελληνικό 10ετές ομόλογο είναι η υποχώρηση της απόδοσης ακόμη και κάτω από το μηδέν; Κάτι τέτοιο πριν από λίγο καιρό ήταν αδιανόητο, πλέον όμως για τους επενδυτές δεν θεωρούν απίθανο την είσοδο του ελληνικού κρατικού χρέους στον «κόσμο» των ομολόγων με αρνητική απόδοση, επισημαίνει το Bloomberg σε ανάλυσή του, μετά το νέο ιστορικό ναδίρ στο κόστος δανεισμού και την απόδοση κάτω από το φράγμα του 1%.

«Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει από τα δυσθεώρητα υψηλά κατά την εποχή της πιστωτικής κρίσης μόλις πάνω από από το μηδέν και σε διάστημα μικρότερο της δεκαετίας. Και τώρα οι επενδυτές αρχίζουν και σκέφτονται το άλλοτε αδιανόητο: Μια μηδενική απόδοση ή ακόμη και να πληρώνουν για τη διακράτηση των ομολόγων που έχει εκδώσει η περισσότερο ριψοκίνδυνη χώρα της Ευρωζώνης», αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

Bloomberg: Η Ελλάδα οδεύει για αρνητικό επιτόκιο - Όλα πιθανά

Όσοι στοιχημάτιζαν στην ελληνική χρεοκοπία έχουν πλέον εξαφανισθεί. Τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν πέρυσι τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των ομολόγων της περιοχής, αποφέροντας κέρδη περίπου 30% σε εκείνους τους επενδυτές που ήταν πρόθυμοι να «στοιχηματίσουν» στην ελληνική ανάκαμψη και «διψούσαν» για απόδοση.
Υπάρχουν βέβαια παράγοντες που περιπλέκουν τα πράγματα. Τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως ένα περιουσιακό στοιχείο κινδύνου, ωστόσο το μόνο που χρειάζεται είναι μια αναβάθμιση στην investment-grade βαθμίδα ώστε να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισημαίνει το .Bloomberg.

Bloomberg: Η Ελλάδα οδεύει για αρνητικό επιτόκιο - Όλα πιθανά - εικόνα 2

«Η απόδοση του 10ετούς που υποχώρησε κάτω από το 1% θα μπορούσε να φθάσει στο μηδέν»

«Εάν συμβεί αυτό, τότε η απόδοση του 10ετούς που υποχώρησε χθςε κάτω από το 1% θα μπορούσε να φθάσει στο μηδέν, σύμφωνα με εκτιμήσεις money managers. Αυτό πιθανότατα δεν θα συμβεί φέτος, αλλά ας μην στοιχηματίσουμε και κατά του συγκεκριμένου σεναρίου. Εξάλου, πριν από μία πενταετία ελάχιστοι πίστευαν ότι θα μπορούσαν να δεχθούν αρνητικές αποδόσεις από χώρες όπως η Γερμανία και η Ελβετία», τονίζεται στην ανάλυση.

«Είναι δύσκολο να υποτιμηθεί πόσο απελπισμένοι είναι οι επενδυτές όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με αρνητικές αποδόσεις», εξηγεί ο Μάικ Ρίντελ, διαχειριστής χρήματος στην Αllianz Global Investors. «Θα έλεγα λοιπόν ότι όλα είναι πιθανά, εάν η ΕΚΤ "γλυκάνει" περισσότερο τις αγορές», προσθέτει.

Η πορεία των ελληνικών κρατικών ομολόγων αποτελεί ακόμη μία ένδειξη ότι οι αγορές κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά και σε ένα ράλι που αψηφά τους όρους της βαρύτητας, σημειώνει το Bloomberg.. Από την άλλη, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας αποτελούν έναν από τους λόγους της επενδυτικής εμπιστοσύνης, με ανάπτυξη 2% για το 2019 και επιτυχία στη μείωση του χρέους κάτι που αποτυπώνεται και στην αγορά ομολόγων.

Bloomberg: Η Ελλάδα οδεύει για αρνητικό επιτόκιο - Όλα πιθανά - εικόνα 3

«Εάν η απόδοση υποχωρήσει στο μηδέν, το spread (έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου) θα παραμένει πάνω από τα ιστορικά χαμηλά», αναφέρει ο Ράσελ Σίλμπερτσον, money managers στην Investec Asset Management, τονίζοντας ότι πριν από την πιστωτική κρίση, το premium των ελληνικών κρατικών ομολόγων έναντι των γερμανικών ήταν μόλις οκτώ μονάδες βάσης. Και αυτό σημαίνει ότι το spread 135 μονάδων βάσης έχει περιθώρια να κλείσει.

Τι γράφει η έγκριτη Les Echos

Η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos με τη σειρά της υποστηρίζει: «Το φράγμα του 1% έσπασε το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου. Ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί... Η Ελλάδα, της οποίας το χρέος εξακολουθεί να είναι στην κατηγορία των «σκουπιδιών», στη φρασεολογία των χρηματιστών, μόλις είδε το 10ετές ομόλογό της να κινείται κάτω από το συμβολικό του 1%. Σημειώνεται ότι η εν λόγω χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού το 2012, αποκομμένη επί οκτώ χρόνια από τις διεθνείς αγορές. Η πορεία των ελληνικών ομολόγων ακολουθεί πλέον την τάση στην αγορά της ευρωζώνης. Ο ενθουσιασμός των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα εξηγείται από το ευρύτερο περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου».

Και σήμερα κάτω από το 1% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του ελληνικού Δημοσίου, η οποία υποχώρησε χθες για πρώτη φορά κάτω από το 1%, διατηρήθηκε εξάλλου κάτω από το επίπεδο αυτό και μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Σε όλη την Ευρωζώνη, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σημείωναν πτώση 1 έως 3 μονάδων βάσης σήμερα. Οι αποδόσεις στη Νότια Ευρώπη ήταν επίσης χαμηλότερες, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να προτιμούν ομόλογα που προσφέρουν μία θετική απόδοση παρά απλά τα πιο ασφαλή ομόλογα, όπως τα γερμανικά, που έχουν αρνητική απόδοση.

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης υποχωρούν σήμερα, καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν στις αγορές ομολόγων που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια μετά την ανακοίνωση από την κινεζική επαρχία, που βρίσκεται στο επίκεντρο της έξαρσης του κοροναϊού, μίας αύξησης - ρεκόρ του αριθμού των θανάτων με βάση μία νέα διαγνωστική μέθοδο. Η νέα μεθοδολογία ουσιαστικά χαμηλώνει τον πήχη για την κατάταξη νέων λοιμώξεων, οδηγώντας σε μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων.

Τα διεθνή χρηματιστήρια υποχωρούν, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου μειώθηκαν 5 μονάδες βάσης στο 1,58% και η ισοτιμία του ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2015, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις προκάλεσαν ανησυχία για την παγκόσμια ανάπτυξη. Αυτές οι ανησυχίες έδωσαν τον τόνο στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund να υποχωρεί 3 μονάδες βάσης στο -0,40%.

Η ανησυχία ότι η εξάπλωση του κοροναϊού θα πλήξει την οικονομία της Ευρωζώνης επηρέασε τις πληθωριστικές προσδοκίες και προκάλεσε φημολογία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία μείωσε τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει να χαλαρώσει ξανά τη νομισματική πολιτική της φέτος. Το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη υποχώρησε τον Φεβρουάριο, για πρώτη φορά τους τέσσερις τελευταίους μήνες, εν μέσω φόβων ότι η Κίνα δεν θα μπορέσει να συγκρατήσει την έξαρση του κοροναϊού, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΜΕΡΚΕΛ 07 Σεπ 2020 | 14:27

Bloomberg: Η Τουρκία έχει απομονωθεί, η Ελλάδα αποκτά όλο και περισσότερους συμμάχους - Τι προτείνει η Μέρκελ

"Η Τουρκία φαίνεται να έχει απομονωθεί, καθώς η Ελλάδα αποκτά όλο και περισσότερους συμμάχους" σημειώνει σε άρθρο γνώμης το Bloomberg

ΜΕ ΓΕΜΑΤΑ ΤΑΜΕΙΑ 03 Σεπ 2020 | 07:57

"Κλειδώνει" το πακέτο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ μετά την έξοδο στις αγορές: Τα 5 μέτρα που θα εξαγγείλει

Τελευταία εκκρεμότητα, του Κυριάκου Μητσοτάκη να "κλειδώσει" και ο δημοσιονομικός στόχος που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα για το 2021.

ΕΥΝΟΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 02 Σεπ 2020 | 16:41

Ποσό 2,5 δισ. ευρώ άντλησε η Ελλάδα από την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου - Ξεπέρασαν τα 18 δισ. ευρώ οι προσφορές

Εντυπωσιακή η ζήτηση στην επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου με το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ

ΚΑΛΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ 02 Σεπ 2020 | 11:29

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου: Πάνω από 16 δισ. ευρώ οι προσφορές

Εντυπωσιακή η ζήτηση στην επανέκδοση του 10ετούς - Ξεπέρασαν τα 16 δισ. ευρώ οι προσφορές

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΙΤΗΜΑΤΑ 28 Σεπ 2020 | 20:51

ΕΦΚΑ: Παρατείνεται η υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων - Ποιους αφορά

Η παράταση ισχύει έως τις 9 Οκτωβρίου - Ποιους αφορά

ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 28 Σεπ 2020 | 19:14

Λαγκάρντ: Ετοιμη η ΕΚΤ για περισσότερη νομισματική στήριξη, αν χρειαστεί

"Ο αντίκτυπος από την πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να είναι αισθητός σε όλη την Ευρωζώνη" σχολιάζει η Κριστίν Λαγκάρντ

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΙ ΦΕΤΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ 28 Σεπ 2020 | 17:17

ΕΝΦΙΑ 2020 - Ο τελικός λογαριασμός: Πληρώνουμε 860 εκατ. ευρώ μέχρι τέλος Οκτωβρίου

14.340 ιδιοκτήτες δήλωσαν και φέτος περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ – Ένα εκατομμύριο πολίτες δεν πληρώνουν καθόλου ΕΝΦΙΑ – Κέρδος 230 ευρώ για τους νησιώτες λόγω της νέας απαλλαγής

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 28 Σεπ 2020 | 15:33

Σταϊκούρας: Ακυρα τα εξώδικα για πλειστηριασμούς σε πληγείσες περιοχές από τον "Ιανό"

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι 2.900 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αίτημα για αποζημίωση λόγω του "Ιανού".

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 28 Σεπ 2020 | 14:16

Κορονοϊός - ΕΕ: Εγκρίθηκε το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης 1,5 δισ. ευρώ για τις ΜμΕ - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε 12 περιφέρειες και επλήγησαν από το ξέσπασμα του κορονοϊού.

ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ 28 Σεπ 2020 | 13:07

"Μποτιλιάρισμα" στο Taxis λόγω ΕΝΦΙΑ - Γιατί πέφτει η πλατφόρμα

Γιατί χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων δεν βρίσκουν ακόμη τις εκπτώσεις φόρου που δικαιούνται λόγω "κουρέματος ενοικίων".

ΑΠΟΚΑΡΔΙΩΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 28 Σεπ 2020 | 12:36

Τεράστια σπατάλη τροφίμων: 88 εκατ. τόνοι τροφής καταλήγουν στα σκουπίδια ετησίως στην ΕΕ

Η Ελλάδα χρειάζεται να λάβει άμεσα μέτρα και να σταματήσει να δείχνει αδικαιολόγητη αδράνεια.

ΜΕ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 28 Σεπ 2020 | 10:17

Βρούτσης: Παρά τις επιπτώσεις από την πανδημία, το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει αξιόπιστο και βιώσιμο

Με το σύστημα "ΗΛΙΟΣ", για πρώτη φορά, χαρτογραφήθηκε με απόλυτη ακρίβεια και ανάλυση το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας, λέει ο υπουργός Εργασίας.

ΡΩΣΟΣ ΜΕΓΙΣΤΑΝΑΣ 28 Σεπ 2020 | 09:40

Επενδύει άλλα 200 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα ο Ριμπολόβλεφ μετά τα 165 εκατ. στον Σκορπιό

Η αγάπη του δεν περιορίζεται στον Σκορπιό - Τα σχέδια του Ρώσου πολυεκατομμυριούχου και οι ...επαναστατικές μπαταρίες που θέλει να κατασκευάζονται στην Ελλάδα.