Bloomberg: Κίνδυνος να χαθούν δισεκατομμύρια από το Ελληνικό

Οι χειρισμοί της κυβέρνησης εγείρουν ερωτήματα για τους στόχους της αναφέρει το πρακτορείο.Και εκτιμά ότι πλήττεται η «απεγνωσμένη» προσπάθεια ανάκαμψης.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Bloomberg: Κίνδυνος να χαθούν δισεκατομμύρια από το Ελληνικό

Στις ανατροπές και τα εμπόδια στην υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό που στερούν από την χώρα κεφάλαια πολλών δισ. ευρώ, κρίσιμων για την οικονομική της ανάκαμψη, αναφέρεται εκτενές άρθρο του διεθνούς οικονομικού πρακτορείου Bloomberg.

Το δημοσίευμα αναφέρεται εκτενώς στην ανακοίνωση που έβγαλε η Lamda Development την Παρασκευή για το Ελληνικό, και στην οποία υπογραμμίζεται πως η υλοποίηση της επένδυσης στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό «είναι αδύνατη όσο συνεχείς ανατροπές και νέα εμπόδια οδηγούν σε αλλοίωση του Σχεδίου Ανάπτυξης με τρόπους που δεν προβλέπονται από τη Σύμβαση».

Το Bloomberg σημειώνει ότι δυο επενδυτικά σχέδια αξίας 11 δισ. ευρώ κινδυνεύουν εξαιτίας γραφειοκρατικών καθυστερήσεων και νομικών προσκομμάτων.

Ειδικά για την επένδυση στο Ελληνικό το Bloomberg υπογραμμίζει την θέση που διατυπώνει στην ανακοίνωσή της η Lamda ότι με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού περί οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου και επιβολής δεκαέξι όρων για την έγκριση του Σχεδίου Ανάπτυξης, «βρίσκεται αντιμέτωπη με αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνημένων, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υλοποίηση του Σχεδίου Ανάπτυξης».

Το πρακτορείο παρατηρεί ότι προκύπτουν εύλογα ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της χώρας να προσελκύσει τις επενδύσεις που τόσο απεγνωσμένα χρειάζεται για την οικονομική της ανάκαμψη αφού όλα αυτά συμβαίνουν μια μόλις μέρα αφού η Eldorado Gold αποφάσισε να κινηθεί νομικά εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την επένδυση στις Σκουριές.

«Οι χειρισμοί εγείρουν ερωτήματα για τους στόχους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ»

«Αυτά τα πισωγυρίσματα λαμβάνουν χώρα την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να προσελκύσει τις επενδύσεις που τόσο απεγνωσμένα χρειάζεται για την οικονομική της ανάκαμψη, σε μια χώρα όπου η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 25% από την αρχή της οικονομικής κρίσης, ενώ η ανεργία έχει ανέλθει πάνω από το 20%», τονίζει το άρθρο στο Bloomberg.

Στην κατακλείδα του άρθρου φιλοξενείται η εκτίμηση του του διευθυντή του Eurasia Group Μουιτάμπα Ραχμάν ότι «Όλα αυτά είναι κακά νέα για τους φιλόδοξους επενδυτές» και πως «οι χειρισμοί αυτοί εγείρουν ερωτήματα όσον αφορά τις ικανότητες και τους στόχους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση επιχειρεί με διφορούμενο τρόπο να απαντήσει για τα προσκόματα που προκύπτουν από τις πρόσφατες αποφάσεις του Υπουργείου Πολιτισμού περί οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου και επιβολής δεκαέξι (16) όρων για την έγκριση του Σχεδίου Ανάπτυξης και επισημαίνει η Lamda Development. Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ασαφώς ότι θα τηρηθούν οι συμβατικές υποχρεώσεις της Πολιτείας θέτοντας ως προϋπόθεση να τηρηθούν και οι δεσμεύσεις του επενδυτή.

Κύκλοι του επενδυτή ξεκαθαρίζουν ότι από πλευράς του έχουν εκπληρωθεί όλες οι σχετικές συμβατικές υποχρεώσεις και σημειώνουν πως οι περί του αντιθέτου αναφορές των κυβερνητικών πηγών «προκαλούν ερωτηματικά».

Η νέα εμπλοκή με το Ελληνικό προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις και των κομμάτων της αντιπολίτευσης που εγκαλούν την κυβέρνηση ότι θέτει σε κίνδυνο τη μεγαλύτερη επένδυση που μπορεί να προσφέρει στη χώρα χιλιάδες θέσεις εργασίας και δίνει το σήμα στους επενδυτές « μακριά από την Ελλάδα».

Ομοβροντία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

«Η ανακοίνωση της αναδόχου εταιρείας αναφορικά με την πορεία της επένδυσης στο Ελληνικό αποδεικνύει ότι καμία μεγάλη επένδυση δεν μπορεί να προχωρήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι συνεχείς αλλαγές στη σύμβαση και η Υπουργική Απόφαση που επιβάλλει 16 νέους όρους οι οποίοι αναθεωρούν προς τα κάτω μέχρι και το ύψος των υπό κατασκευή κτιρίων, αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις της Κυβέρνησης» αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΝΔ. Και καταλήγει

«Παρά το φιλοεπενδυτικό προσωπείο του πρωθυπουργού στο εξωτερικό, επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του δεν έχουν αλλάξει: o ΣΥΡΙΖΑ ούτε θέλει, ούτε και μπορεί. Είναι αλλεργικός στις επενδύσεις» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του Ποταμιού. «Η μεγαλύτερη επένδυση που σχεδιάζεται στην Ελλάδα, η επένδυση του Ελληνικού, κινδυνεύει να ακυρωθεί λόγω των παλινωδιών της κυβέρνησης» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση και προστίθεται: «Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αναδεικνύουν με τη στάση τους ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα μας, που είναι η συνεχής αλλαγή των όρων, ακόμη και όταν έχουν ψηφιστεί οι συμφωνίες. Αυτό που συμφωνεί το κράτος σήμερα, δεν ισχύει αύριο. Οι διακηρύξεις του κ. Τσίπρα για ανάπτυξη και επενδύσεις είναι κούφια λόγια».

«Η κυβέρνηση στέλνει 75.000 νέους στην ανεργία και στο εξωτερικό. Η επένδυση θα προχωρήσει και ας μην το θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει ο Οδυσσεάς Κωνσταντινόπουλος και προαναγγέλει πως τη Δευτέρα η κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΟ ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΑ 05 Σεπ 2020 | 18:05
ΟΔΥΝΗΡΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ 27 Σεπ 2020 | 16:57

Σταϊκούρας: Πόσο κοστίζει στην οικονομία το καθολικό lockdown για διάστημα ενός μήνα

Το μηνιαίο κόστος επιβολής ενός καθολικού lockdown περίπου στο 2,5%-3% του ΑΕΠ της κάθε χώρας, εξηγεί ο υπουργός.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΒΡΟΥΤΣΗ 27 Σεπ 2020 | 10:48

Συντάξεις: Πότε θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις οι μελλοντικοί συνταξιούχοι

Από τον Μάρτιο του 2021 κι έπειτα θα μπουν στο ΑΤΛΑΣ οι συντάξεις αναπηρίας και γήρατος υγειονομικών.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΥΛΩΝΕΣ 27 Σεπ 2020 | 10:39

Φθηνότερο ρεύμα: Οι νέες παρεμβάσεις για μείωση στα τιμολόγια νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Πακέτο παρεμβάσεων με στόχο τη μείωση του κόστους του ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, θέτει σε εφαρμογή το ΥΠΕΝ.

27 Σεπ 2020 | 09:14

Τρόμος: Νέο lockdown φέρνει 11% ύφεση στην οικονομία - Οι επιπτώσεις σε αριθμούς

Ποσοτικοποιήθηκε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η ζημιά που θα προκαλέσει ένα δεύτερο lockdown.

ΠΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΝΤΑΧΘΕΙ 26 Σεπ 2020 | 10:56

Αδήλωτα τετραγωνικά: Αυτά είναι τα "SOS" - Τι πρέπει να γνωρίζετε λίγο πριν λήξει η ρύθμιση

Λιγότερες από δύο εβδομάδες απομένουν προκειμένου να εκπνεύσει η προθεσμία υπαγωγής στη ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά.

ΧΡΗΣΙΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 26 Σεπ 2020 | 09:05

ΕΝΦΙΑ 2020: Τρία βήματα για να εκτυπώσετε το εκκαθαριστικό και τέσσερις λύσεις για να το πληρώσετε

Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου θα έχει αναρτηθεί και το τελευταίο ειδοποιητήριο πληρωμής του φετινού ΕΝΦΙΑ

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΩΝ 25 Σεπ 2020 | 21:20

ΕΝΦΙΑ: Προβλήματα στο Τaxisnet τις τελευταίες ώρες

Προβλήματα παρουσιάζονται στην εφαρμογή του Taxisnet πιθανότατα λόγω της ανάρτησης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΤΕ 25 Σεπ 2020 | 16:53

Η πανδημία αύξησε τις καταθέσεις των Ελλήνων αλλά και τα δάνεια σε επιχερήσεις

Στα 3,5 δισ.ευρώ η αύξηση των καταθέσεων από την αρχή της πανδημίας. Σημαντική αύξηση και στα δάνεια προς επιχερήσεις

ΜΕ ΤΟ PROTERGIA DOUBLE ENERGY MAX ΓΙΑ ΟΙΚΙΑΚΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ 25 Σεπ 2020 | 15:38
ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΑ ΛΑΝΣΑΡΙΣΜΑΤΑ 25 Σεπ 2020 | 13:40

HUAWEI Month: Νέα προϊόντα, προσφορές και μοναδικά προνόμια από το AppGallery

Μέσω διαδικτυακής συνέντευξης τύπου, η HUAWEI Ελλάδος ενημέρωσε για τα νέα συναρπαστικά λανσαρίσματα που αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες στην ελληνική αγορά.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ 25 Σεπ 2020 | 13:15

Φυσικό Αέριο: Με κάθε νέα σύνδεση, κλήρωση για ένα Smart EQ

Kαι ΑΕΡΙΟ και ΡΕΥΜΑ στη χαμηλότερη τιμή της αγοράς και μπαίνετε στην κλήρωση για 5 ηλεκτρικά αυτοκίνητα Smart EQ.

ΣΕ ΑΝΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ 25 Σεπ 2020 | 12:55

Ευρωζώνη: Αύξηση σε καταθέσεις και δάνεια για επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Οι συνολικές καταθέσεις στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 22 δισεκ. ευρώ.