Bloomberg: Ο καπιταλισμός "Φρανκενστάιν" στοιχειώνει την Ευρώπη

Ο γαλλο-γερμανικός έρωτας για επιχειρήσεις "Φρανκεστάιν" ίσως ενθουσιάσει τις τράπεζες εξαγορών και συγχωνεύσεων, όμως είναι συνταγή καταστροφής

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Bloomberg: Ο καπιταλισμός "Φρανκενστάιν" στοιχειώνει την Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καμάρωνε ανέκαθεν για την ενιαία της αγορά, που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ανταγωνίζονται πέρα από σύνορα και στους καταναλωτές να απολαμβάνουν φθηνότερες τιμές και μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων, γράφει το πρακτορείο Bloomberg, προειδοποιώντας όμως ότι η τάση να δημιουργηθούν "Ευρωπαίοι πρωταθλητές" μπορεί να θέσει σε κίνδυνο αυτά τα οφέλη που έχουν αποκτηθεί με κόπο. Επίσης, ενδέχεται να είναι και ανεφάρμοστη».

Η αλλαγή κατεύθυνσης έρχεται την ώρα που οι ηγέτες της Ένωσης αρχίζουν να ενδιαφέρονται για την απόκτηση μεριδίων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, προσδοκώντας να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας τους. Ένας ευρωπαϊκός βιομηχανικός πρωταθλητής θα βρίσκεται στο έλεος διεθνικών ανταγωνισμών για τον έλεγχό του. Αυτό είναι και η πολύχρονη μάστιγα της Airbus SA – ίσως της πλέον επιτυχημένης ευρωπαϊκής πολυεθνικής. Μπορεί, μεν, οι κυβερνήσεις να είναι ευτυχείς με την άσκηση επιρροής στις μεγάλες επιχειρήσεις, όμως δεν θα είναι το ίδιο άνετες με άλλους εταίρους που θα προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, μέσω υπερεθνικών εταιρειών.

Η συζήτηση για τη δημιουργία Ευρωπαίων πρωταθλητών πηγάζει από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απαγορεύσει τη συγχώνευση της γερμανικής Siemens AG και της γαλλικής Alstom SA στο τομέα των σιδηροδρόμων. Η απόφαση εξόργισε το Παρίσι και το Βερολίνο, που υποστήριζαν ότι ο συνδυασμός των δύο εταιρειών είναι απαραίτητος για να αντισταθμιστεί ο ανταγωνισμός από την Κίνα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάγερ και ο Γάλλος ομόλογός του Μπρουνό Λε Μερ, παρουσίασαν κοινό μανιφέστο για μια ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική που δεν θα επιτρέπει τη λήψη παρόμοιων αποφάσεων στο μέλλον. Η πρότασή τους περιλαμβάνει την αλλαγή των υφιστάμενων κανόνων περί ανταγωνισμού, ώστε να διευκολύνεται η έγκριση ορισμένων συγχωνεύσεων.

Επίσης, Γαλλία και Γερμανία θέλουν να αποκτήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αρμοδιότητα να υπερισχύει της Επιτροπής σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικοί θα έχουν τον τελευταίο λόγο σε αποφάσεις περί ανταγωνισμού. Θεωρητικά, η γαλλο-γερμανική προσέγγιση έχει κίνητρο την επιθυμία να γίνουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ικανότερες στον παγκόσμιο ανταγωνισμό από τις ανάλογες αμερικανικές και κινεζικές επιχειρήσεις (αν και στην περίπτωση Alstom-Siemens ήταν συζητήσιμη η απειλή που συνιστούσε η κινεζική CRRC Corp.).

Ωστόσο η πρωτοβουλία Αλτμάγερ και Λε Μερ βασίζεται και σε μια λανθασμένη υπόθεση: δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι πιο αποδοτικές από τις μικρότερες. Μια συγχώνευση μπορεί να φέρει αποδόσεις κλίμακας, μπορεί όμως και να μειώσει το κίνητρο για καινοτομίες, επειδή υφίσταται λιγότερη ανάγκη αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό. Οι λεγόμενες «οριζόντιες» συγχωνεύσεις (συγχωνεύσεις μεταξύ δύο εταιρειών του ίδιου τομέα) σχεδόν πάντα οδηγούν σε επιπτώσεις σε βάρος του ανταγωνισμού, με λιγότερες επιλογές για τους καταναλωτές και υψηλότερες τιμές. Αυτό ακριβώς ήθελε να αποτρέψει η ενιαία αγορά. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να γίνουν εξαιρετικά ασυνεπείς όταν δημιουργούν Ευρωπαίους πρωταθλητές.

Η Γαλλία ήταν, μεν, ενθουσιώδης για τη συγχώνευση της Alstom με την Siemens, όχι όμως για την πώληση της γαλλικής ναυπηγικής εταιρείας STX στην ιταλική FincantieriSpA. Ο Λε Μερ επιμένει ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί, όμως ο Πρόεδρος Μακρόν είχε αρχικά μπλοκάρει την πώληση. Αυτή είναι μια χρήσιμη υπενθύμιση ότι το πάθος για Ευρωπαίους πρωταθλητές συνήθως εξαντλείται στα εθνικά σύνορα. Τέλος, η δημιουργία μιας μεγα-επιχείρισης σε περισσότερες από μια χώρα είναι πολύ ευκολότερη από τη λειτουργία της βάσει εθνικών συμφερόντων. Από την φύση τους, οι πολιτικοί δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρούν και να αφήνουν τους managers να κάνουν τη δουλειά τους. Όντως, το πάθος για την απόκτηση άμεσου ελέγχου επανέρχεται. Την προηγούμενη εβδομάδα, η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να εξαγοράσει μερίδιο στη γαλλική Air France-KLM, ίσο με αυτό που κατέχει η γαλλική κυβέρνηση, με στόχο την «καλύτερη λειτουργία» της, όπως ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Φόπκε Χέκστρα στους Financial Times. Ο φόβος είναι πως ο αερομεταφορέας θα εμπλακεί στις ατέρμονες διενέξεις μεταξύ Γαλλίας και Ολλανδίας, που θα θελήσουν να προστατεύσουν τις εγχώριες θέσεις εργασίας και λειτουργίες.

Οι στόχοι αυτοί δεν αποτελούν μέριμνα των ιδιωτών επενδυτών. Δεν είναι απορίας άξιον ότι οι μετοχές βυθίστηκαν μόλις έγινε η αναγγελία. Ο γαλλο-γερμανικός έρωτας για επιχειρήσεις "Φρανκεστάιν" ίσως ενθουσιάσει τις τράπεζες εξαγορών και συγχωνεύσεων, όμως είναι συνταγή καταστροφής. Οι επιδόσεις της Airbus βελτιώθηκαν μετά την χαλάρωση των επεμβάσεων του γαλλικού και του γερμανικού κράτους, εξακολουθεί ωστόσο να απέχει πολύ από την κερδοφορία της Boeing Co. Η ισχύς της ΕΕ έγκειται στην ποικιλία της. Είναι καλύτερα οι επιτυχημένοι να αναδύονται μέσα από τον υγιή ανταγωνισμό, παρά να δημιουργούνται τεχνητά στα εργαστήρια των πολιτικών, γράφει το Bloomberg.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

ΦΩΤΟ Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΟΥ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ 17 Ιαν 2022 | 16:04

Χειροπέδες στους ληστές με τις μάσκες: Σε ποιες υποθέσεις εμπλέκονται οι κακοποιοί με τα καλάσνικοφ [Βίντεο]

Η ΕΛ.ΑΣ συνέλαβε τους ληστές με τις μάσκες - Στην κατοχή τους ολόκληρο οπλοστάσιο με βαρύ πολεμικό οπλισμό.

ΣΕ ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ ΞΑΝΘΗ 15 Ιαν 2022 | 12:51

Έξαρση στις ηλεκτρονικές απάτες: Άλλα δύο θύματα - Πώς τους απέσπασαν σχεδόν 9.000 ευρώ

Προσοχή με τις ηλεκτρονικές απάτες. Δύο νέα θύματα έλαβαν μηνύματα με παραπλανητικό περιεχόμενο. Πώς τους άδειασαν τους λογαρισμούς.

Η ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ 05 Ιαν 2022 | 11:23

Επιχείρηση "ανοιχτά σχολεία" στην Ευρώπη: Οι μαθητές επιστρέφουν στα θρανία παρά την έκρηξη της Όμικρον

Παρά το ρεκόρ μετάδοσης της μετάλλαξης Όμικρον, τα σχολεία στην Ευρώπη ανοίγουν ξανά.

ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ 03 Ιαν 2022 | 13:30

Οι Έλληνες προτιμούν τα μετρητά για τις συναλλαγές τους

Οι Έλληνες προτιμούν τα μετρητά ως μέσο συναλλαγής, παρά τη μεγάλη αύξηση στη χρήση καρτών και τις ηλεκτρονικές αγορές

ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ RAPID KAI PCR TEST ΣΤΟ ΕΣΥ 03 Ιαν 2022 | 11:55

Πόσο κοστίζουν τα PCR και τα Rapid Tests στην Ελλάδα - Τι ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη

Σε ποιες τιμές κυμαίνονται τα pcr και rapid tests στην Ελλάδα - Τι ισχύει στο εξωτερικό

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ 02 Ιαν 2022 | 08:38

Κορονοϊός - "Βράζει" η Ευρώπη: Τραγικό ρεκόρ με πάνω από 100 εκατομμύρια κρούσματα

Οι 100.074.753 μολύνσεις που καταγράφηκαν στην περιοχή της Ευρώπης αντιπροσωπεύουν πάνω από το ένα τρίτο των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.

ΗΓΕΣΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ 01 Ιαν 2022 | 08:25

Η Ευρώπη ψάχνει ηγεσία και διάδοχο της Μέρκελ για το 2022: Σολτς, Μακρόν ή Ντράγκι;

Εμανουέλ Μακρόν, Μάριο Ντράγκι ή Ολαφ Σολτς; Ποιος θα αντικαταστήσει την Άνγκελα Μέρκελ στην ατμομηχανή της Ευρώπης

ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΙΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ 29 Δεκ 2021 | 17:27

Εκτός ελέγχου η μετάλλαξη Όμικρον στην Ευρώπη: 200.000 κρούσματα μόνο στη Γαλλία μέσα σε 24 ώρες

Η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί χάος σε πολλές περιοχές του κόσμου - Ρεκόρ μολύνσεων σε Βρετανία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Δανία και Ελλάδα

Η ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ «WASSAIL» 25 Δεκ 2021 | 10:00

Χριστούγεννα και κρασί: Ένα γευστικό ταξίδι στα χριστουγεννιάτικα τραπέζια της Ευρώπης

Nοερό "ταξίδι" στη σχέση του κρασιού με τα Χριστούγεννα, από την Πορτογαλία μέχρι την Αγγλία και από τη Γερμανία μέχρι την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία

ΝΕΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ 23 Δεκ 2021 | 16:17

Mετάλλαξη Όμικρον: Η Ευρώπη "ακυρώνει" τα ρεβεγιόν - Νέα μέτρα σε Ιταλία, Ισπανία, Σκωτία - Τεστ ζητάει ο Μακρόν

Όλο και περισσότερες κυβερνήσεις στην Ευρώπη προχωρούν στη λήψη μέτρων μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ 22 Ιαν 2022 | 12:50

Αυξήσεις στις συντάξεις μετά από 12 χρόνια: Ποιους αφορά και πόσα θα πάρουν

Αυξήσεις στις συντάξεις για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια θα δώσει η κυβέρνηση με ημερομηνία εφαρμογής των αυξήσεων αυτών την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ ΣΕ ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ 21 Ιαν 2022 | 12:39

Wood: Τιμή στόχο 12,80 ευρώ και σύσταση "αγορά" δίνει για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η Wood αναφέρει ότι η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν τις καλύτερες επιδόσεις την προηγούμενη χρονιά, καταγράφοντας άνοδο 21%.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 21 Ιαν 2022 | 07:12

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πότε ξεκινούν οι πληρωμές - Οι ημερομηνίες ανά Ταμείο

Οι τελικές ημερομηνίες πληρωμής για τους συνταξιούχους όλων των Ταμείων των συντάξεων Φεβρουαρίου 2022.