Bloomberg: Ο καπιταλισμός "Φρανκενστάιν" στοιχειώνει την Ευρώπη

Ο γαλλο-γερμανικός έρωτας για επιχειρήσεις "Φρανκεστάιν" ίσως ενθουσιάσει τις τράπεζες εξαγορών και συγχωνεύσεων, όμως είναι συνταγή καταστροφής

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Bloomberg: Ο καπιταλισμός "Φρανκενστάιν" στοιχειώνει την Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καμάρωνε ανέκαθεν για την ενιαία της αγορά, που επιτρέπει στις επιχειρήσεις να ανταγωνίζονται πέρα από σύνορα και στους καταναλωτές να απολαμβάνουν φθηνότερες τιμές και μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων, γράφει το πρακτορείο Bloomberg, προειδοποιώντας όμως ότι η τάση να δημιουργηθούν "Ευρωπαίοι πρωταθλητές" μπορεί να θέσει σε κίνδυνο αυτά τα οφέλη που έχουν αποκτηθεί με κόπο. Επίσης, ενδέχεται να είναι και ανεφάρμοστη».

Η αλλαγή κατεύθυνσης έρχεται την ώρα που οι ηγέτες της Ένωσης αρχίζουν να ενδιαφέρονται για την απόκτηση μεριδίων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, προσδοκώντας να επηρεάσουν τον τρόπο λειτουργίας τους. Ένας ευρωπαϊκός βιομηχανικός πρωταθλητής θα βρίσκεται στο έλεος διεθνικών ανταγωνισμών για τον έλεγχό του. Αυτό είναι και η πολύχρονη μάστιγα της Airbus SA – ίσως της πλέον επιτυχημένης ευρωπαϊκής πολυεθνικής. Μπορεί, μεν, οι κυβερνήσεις να είναι ευτυχείς με την άσκηση επιρροής στις μεγάλες επιχειρήσεις, όμως δεν θα είναι το ίδιο άνετες με άλλους εταίρους που θα προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, μέσω υπερεθνικών εταιρειών.

Η συζήτηση για τη δημιουργία Ευρωπαίων πρωταθλητών πηγάζει από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να απαγορεύσει τη συγχώνευση της γερμανικής Siemens AG και της γαλλικής Alstom SA στο τομέα των σιδηροδρόμων. Η απόφαση εξόργισε το Παρίσι και το Βερολίνο, που υποστήριζαν ότι ο συνδυασμός των δύο εταιρειών είναι απαραίτητος για να αντισταθμιστεί ο ανταγωνισμός από την Κίνα. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάγερ και ο Γάλλος ομόλογός του Μπρουνό Λε Μερ, παρουσίασαν κοινό μανιφέστο για μια ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική που δεν θα επιτρέπει τη λήψη παρόμοιων αποφάσεων στο μέλλον. Η πρότασή τους περιλαμβάνει την αλλαγή των υφιστάμενων κανόνων περί ανταγωνισμού, ώστε να διευκολύνεται η έγκριση ορισμένων συγχωνεύσεων.

Επίσης, Γαλλία και Γερμανία θέλουν να αποκτήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αρμοδιότητα να υπερισχύει της Επιτροπής σε ορισμένες περιπτώσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι πολιτικοί θα έχουν τον τελευταίο λόγο σε αποφάσεις περί ανταγωνισμού. Θεωρητικά, η γαλλο-γερμανική προσέγγιση έχει κίνητρο την επιθυμία να γίνουν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ικανότερες στον παγκόσμιο ανταγωνισμό από τις ανάλογες αμερικανικές και κινεζικές επιχειρήσεις (αν και στην περίπτωση Alstom-Siemens ήταν συζητήσιμη η απειλή που συνιστούσε η κινεζική CRRC Corp.).

Ωστόσο η πρωτοβουλία Αλτμάγερ και Λε Μερ βασίζεται και σε μια λανθασμένη υπόθεση: δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι πιο αποδοτικές από τις μικρότερες. Μια συγχώνευση μπορεί να φέρει αποδόσεις κλίμακας, μπορεί όμως και να μειώσει το κίνητρο για καινοτομίες, επειδή υφίσταται λιγότερη ανάγκη αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό. Οι λεγόμενες «οριζόντιες» συγχωνεύσεις (συγχωνεύσεις μεταξύ δύο εταιρειών του ίδιου τομέα) σχεδόν πάντα οδηγούν σε επιπτώσεις σε βάρος του ανταγωνισμού, με λιγότερες επιλογές για τους καταναλωτές και υψηλότερες τιμές. Αυτό ακριβώς ήθελε να αποτρέψει η ενιαία αγορά. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να γίνουν εξαιρετικά ασυνεπείς όταν δημιουργούν Ευρωπαίους πρωταθλητές.

Η Γαλλία ήταν, μεν, ενθουσιώδης για τη συγχώνευση της Alstom με την Siemens, όχι όμως για την πώληση της γαλλικής ναυπηγικής εταιρείας STX στην ιταλική FincantieriSpA. Ο Λε Μερ επιμένει ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί, όμως ο Πρόεδρος Μακρόν είχε αρχικά μπλοκάρει την πώληση. Αυτή είναι μια χρήσιμη υπενθύμιση ότι το πάθος για Ευρωπαίους πρωταθλητές συνήθως εξαντλείται στα εθνικά σύνορα. Τέλος, η δημιουργία μιας μεγα-επιχείρισης σε περισσότερες από μια χώρα είναι πολύ ευκολότερη από τη λειτουργία της βάσει εθνικών συμφερόντων. Από την φύση τους, οι πολιτικοί δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρούν και να αφήνουν τους managers να κάνουν τη δουλειά τους. Όντως, το πάθος για την απόκτηση άμεσου ελέγχου επανέρχεται. Την προηγούμενη εβδομάδα, η ολλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να εξαγοράσει μερίδιο στη γαλλική Air France-KLM, ίσο με αυτό που κατέχει η γαλλική κυβέρνηση, με στόχο την «καλύτερη λειτουργία» της, όπως ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Φόπκε Χέκστρα στους Financial Times. Ο φόβος είναι πως ο αερομεταφορέας θα εμπλακεί στις ατέρμονες διενέξεις μεταξύ Γαλλίας και Ολλανδίας, που θα θελήσουν να προστατεύσουν τις εγχώριες θέσεις εργασίας και λειτουργίες.

Οι στόχοι αυτοί δεν αποτελούν μέριμνα των ιδιωτών επενδυτών. Δεν είναι απορίας άξιον ότι οι μετοχές βυθίστηκαν μόλις έγινε η αναγγελία. Ο γαλλο-γερμανικός έρωτας για επιχειρήσεις "Φρανκεστάιν" ίσως ενθουσιάσει τις τράπεζες εξαγορών και συγχωνεύσεων, όμως είναι συνταγή καταστροφής. Οι επιδόσεις της Airbus βελτιώθηκαν μετά την χαλάρωση των επεμβάσεων του γαλλικού και του γερμανικού κράτους, εξακολουθεί ωστόσο να απέχει πολύ από την κερδοφορία της Boeing Co. Η ισχύς της ΕΕ έγκειται στην ποικιλία της. Είναι καλύτερα οι επιτυχημένοι να αναδύονται μέσα από τον υγιή ανταγωνισμό, παρά να δημιουργούνται τεχνητά στα εργαστήρια των πολιτικών, γράφει το Bloomberg.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

ΦΩΤΟ Reuters

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΗΜΕΡΑ 21 Ιαν 2021 | 09:53

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Η πρόταση Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μέσω τηλεδιάσκεψης, με θέμα την πορεία της πανδημίας και του εμβολιασμού, θα συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ 20 Ιαν 2021 | 09:53

Ανάλυση Deutsche Welle: Tι μπορεί να περιμένει η Ευρώπη από τον Τζο Μπάιντεν

Εντονη ανησυχία υπάρχει για το τι θα καταφέρει ο Μπάιντεν σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, όταν έχει πρωτίστως να διαχειριστεί την αποκατάσταση μιας διχασμένης χώρας.

ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΑΛ 20 Ιαν 2021 | 09:14

Ανδρουλάκης σε Μπορέλ: Μην εξελιχθείτε σε Πόντιο Πιλάτο για την Τουρκία

Να μπει τέλος στην αναβλητικότητα του Συμβουλίου για τις Ευρωτουρκικές σχέσεις και να περιγράφει εκτός του καρότου της θετικής ατζέντας και το μαστίγιο στα συμπεράσματα του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ζητά ο κ. Ανδρουλάκης.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥ 20 Ιαν 2021 | 08:34

Μαργαρίτης Σχοινάς: Θα έχουμε υπερπροσφορά εμβολίων τον Μάρτιο – Αναγκαίο το υγειονομικό πιστοποιητικό

Αισιόδοξος για την πορεία του εμβολιασμού στην Ευρώπη το 2021 δήλωσε, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, καθώς τα εμβόλια εφτά διαφορετικών εταιρειών θα είναι διαθέσιμα εντός του έτους.

Η «ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ» ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ 19 Ιαν 2021 | 14:39

Κορονοϊός: Όχι Μπάιντεν στην απόφαση Τραμπ για άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών στους Ευρωπαίους

Ένα ακόμη σημείο τριβής ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζο Μπάιντεν. Η ανακοίνωση του Τραμπ και η απάντηση της ομάδας του νέου προέδρου.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΑΝΑ ΤΡΑΠΕΖΑ 19 Ιαν 2021 | 09:40

Ρύθμιση δανείων από τις τράπεζες μετά τις αναστολές: Κόβονται οι δόσεις ακόμη και στο μισό

Καθώς πλησιάζουν οι λήξεις των αναστολών στις δόσεις, οι τράπεζες εντατικοποιούν και "πακετάρουν" λύσεις με στόχο την ταχύτητα και την απλοποίηση των διαδικασιών.

ΕΚΤΕΝΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ 19 Ιαν 2021 | 09:15

Γερμανικός Τύπος ενόψει διερευνητικών: Γιατί ο Ερντογάν έχει κάθε λόγο να αναζητεί φίλους

Στην επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας στην Άγκυρα αναφέρεται εκτενώς ο γερμανικός Τύπος.

ΤΙ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ 18 Ιαν 2021 | 12:34

Κυριάκος Μητσοτάκης στην ΕΕ: Οι εμβολιασμοί να προχωρήσουν πιο γρήγορα- Να εγκριθεί το εμβόλιο της AstraZeneca

Στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συζητήθηκε, ακόμα, η πρόταση του Πρωθυπουργού για ένα Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, η οποία, επίσης, θα συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη των 27, την Πέμπτη.

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ 15 Ιαν 2021 | 18:25

Κορονοϊός-Εμβόλιο: Μείωση των παραδόσεων ανακοίνωσε η Pfizer - "Σοβαρή ανησυχία" εκφράζουν 6 Ευρωπαίοι υπουργοί Υγείας

Έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζουν τη "σοβαρή ανησυχία" τους για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις του εμβολίου της Pfizer για τον κορονοϊό

ΣΤΟ 8Ο BANKING FORUM 15 Ιαν 2021 | 16:52

Στουρνάρας: "Κόκκινα" δάνεια ύψους 8-10 δισ. ευρώ θα αφήσει πίσω η κρίση της πανδημίας

Εκτίμησε ότι τράπεζες όπως οι ελληνικές, οι οποίες ήδη διαθέτουν ένα υψηλό απόθεμα "κόκκινων" δανείων, θα κληθούν να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ 15 Ιαν 2021 | 15:12

Εμβόλιο κορονοϊού: H Pfizer προαναγγέλλει μείωση των παραδόσεων στην Ευρώπη - Γιατί συμβαίνει αυτό

Η Pfizer ειδοποιεί για μείωση των παραδόσεων του εμβολίου της για των κορονοϊό στην Ευρώπη

«ΔΙΑΤΗΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑΘΕΤΩΝ» 15 Ιαν 2021 | 14:06

ΕΚΤ: Περιορισμένες οι επιπτώσεις της πανδημίας στις τράπεζες, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός

"Έως τώρα, ο αντίκτυπος της πανδημίας στους ισολογισμούς των τραπεζών παρέμεινε περιορισμένος", δήλωσε ο επικεφαλής της εποπτείας της ΕΚΤ.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΧΑΝΣ ΚΛΟΥΓΚΕ 14 Ιαν 2021 | 18:17

Δυσαρέσκεια ΠΟΥ: Σε 10 χώρες το 95% των δόσεων του εμβολίου παγκοσμίως - Ποιες είναι

"Η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη στο θέμα των εμβολίων" αναφέρει αξιωματούχος του ΠΟΥ