Bloomberg: O «θάνατος» της ευρωζώνης, τα 3+3 σενάρια για την επόμενη μέρα

Τρία σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διάλυση της ευρωζώνης αλλά και τρία σενάρια διάσωσης του ευρώ και ισχυροποίησής του παρουσιάζει το Bloomberg.

bloomberg-o-thanatos-tis-eurwzwnis-ta-33-senaria-gia-tin-epomeni-mera
SHARE THIS
0
SHARES

Τρία σενάρια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διάλυση της ευρωζώνης αλλά και τρία σενάρια διάσωσης του ευρώ και ισχυροποίησής του κόντρα στο κύμα λαϊκισμού που «πνίγει» την Ευρώπη παρουσιάζει το Bloomberg.

Πρωταγωνίστρια όπως ίσως ήταν αναμενόμενο, είναι η Ελλάδα, καθώς το πρακτορείο δίνει 50% πιθανότητες να αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη.

Τρία σενάρια για τη διάσπαση της Ευρωζώνης

 Η Λεπέν αναδεικνύεται νικήτρια των εκλογών στη Γαλλία

Πιθανότητες: 15%

Η ηγέτιδα του Εθνικού Μετώπου κερδίζει τις προεδρικές εκλογές προκηρύσσει δημοψήφισμα για το Frexit. Χωρίς την παραμονή της Γαλλίας είναι αμφίβολο πώς θα επιβιώσει η Ευρωζώνη. 

Η Ιταλία γίνεται ευρω-σκεπτικίστρια

Πιθανότητες: 30%

Η Ε.Ε. απορρίπτει την κρατική διάσωση τραπεζών, ακολουθεί αναταραχή, bank run, περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, παραίτηση κυβέρνησης και εκλογή νέας υπό τον Μπέπε Γκρίλο που οδηγεί τη χώρα σε έξοδο από το ευρώ. «Δεν θα χρειαστεί πολύ για μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες, όπου το ευρώ είναι ήδη αντιδημοφιλές, να προκαλέσει κρίση. Η Ιταλία, κι όχι η Ελλάδα ή Γαλλία, μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση του ευρώ» υποστηρίζει ο Jim Mellon της Burnbrae Group.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει περισσότερο

Πιθανότητες: 50%

Οι δανειστές εντείνουν τις πιέσεις στον Αλέξη Τσίπρα για περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις.
Έτσι, η κυβέρνηση προκαλεί πρόωρες εκλογές, υποστηρίζοντας ότι τίποτα από όλα αυτά δεν περιλαμβανόταν στη συμφωνία του 2015. Αυτή η κίνηση αυξάνει τη δημοτικότητα του σημερινού πρωθυπουργού, ο οποίος τελικά κερδίζει τις εκλογές, υποσχόμενος το τέλος της λιτότητας. Η Ελλάδα χρεοκοπεί μη αποπληρώνοντας την ΕΚΤ και η ΕΚΤ τραβάει τις τράπεζες από την πρίζα. Η Ελλάδα βγαίνει από το ευρώ. Το σενάριο αυτό, σε αντίθεση με όλα τα προηγούμενα, συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες (50%). Ο Jim Mellon της Burnbrae Group δηλώνει σχετικά: «αυτή η κατάρρευση της ευρωζώνης έρχεται όλο και πιο κοντά. Οι πιο ευάλωτες χώρες είναι η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα. Περιμένω ότι μία θα αποχωρήσει εντός 18 μηνών. Δεν θα υπάρξει καμία προειδοποίηση ή διαπραγμάτευση».

Τρία σενάρια για τη διάσωση της Ευρωζώνης

Μια παγκόσμια κρίση ενώνει την Ευρώπη

10% πιθανότητες

 Ξεσπάει εμπορικός πόλεμος με ΗΠΑ ενώ ο Πούτιν αρχίζει να δοκιμάζει στα σοβαρά την ανοχή του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη. Σε αυτή την περίπτωση ο ρόλος της Γερμανίας, που λογικά θα παραμερίσει την αδιάλλακτη στάση της και το ευρώ θα εκτοξευθεί. Η Γερμανία αποφασίζει να τα δώσει όλα για όλα και αποδέχεται την μετατροπή της Ευρωζώνης σε δημοσιονομική ένωση και κάποιας μορφής ευρωομόλογα ή άλλες μόνιμες μεταφορές πόρων σε αντάλλαγμα για γερμανική πειθαρχία. Η Ευρώπη ενώνεται και το ευρώ σώζεται. 

Επικράτηση Σουλτς στις εκλογές

Πιθανότητες 25%

Ο  Μάρτιν Σούλτς κερδίζει τις εκλογές και ακολουθεί πιο λογική οικονομική πολιτική από την Μέρκελ. Δέχεται να χαμηλώσουν οι δημοσιονομοκοί στόχοι της Ελλάδας και η χώρα βγαίνει από το Μνημόνιο το 2018. Ο Σουλτς δέχεται ευρωομόλογα και τα εγκρίνουν και οι υπόλοιποι ηγέτες. Ακολουθεί ελαφρώς επεκτατική δημοσιονομική πολιτική στη Γερμανία, ανεβαίνει η ζήτηση και μειώνεται το εμπορικό πλεόνασμα με ΗΠΑ, βελτιώνοντας σχέσεις με Τραμπ. Η Γερμανία δέχεται κάποια περιορισμένης μορφής μεταφορά πόρων σε ελλειμματικές χώρες, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Το ευρώ σώζεται. Ο τόνος θα μπορούσε να διαφορετικό από της Merkel αλλά δεν πιστεύω ότι εντελώς ξαφνικά θα αρχίσουν τα εφαρμόζουν τα ευρώ ομόλογα και ένα ευρωπαϊκό υπουργείο Οικονομικών.
Αυτό είναι απίθανο» επισημαίνει ο Nick Kounis της ABN Amro.

Η Ευρωζώνη καταφέρνει να επιβιώσει

Πιθανότητες 75%

Η Λεπέν χάνει, η Ελλάδα δεν χρεοκοπεί, οι ιταλικές τράπεζες συνεχίζουν, η Μέρκελ κερδίζει τις εκλογές. Η Γερμανίδα Καγκελάριος και οι υπόλοιποι ηγέτες συμφωνούν στη δημιουργία υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης.  Στην Ελλάδα έχουμε κρίση κάθε χρόνο αλλά η κατάσταση σώζεται κάθε φορά στο παρά πέντε και σταδιακά η ελληνική οικονομία βελτιώνεται. Ολοκληρώνεται η τραπεζική ένωση με την εισαγωγή ενός συστήματος εγγύησης καταθέσεων. Φτάνουμε στο 2020 και η ευρωζώνη είναι ακόμη ακέραιη. «Αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο» υποστηρίζει ο Nick Kounis της ABN Amro.
 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook