Bloomberg: Σε χαμηλό 13 ετών η απόδοση ελληνικών ομολόγων

"Το γεγονός αυτό αντανακλά το εξαιρετικό ράλι των ομολόγων στις παγκόσμιες αγορές", αναφέρει το Bloomberg

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Bloomberg: Σε χαμηλό 13 ετών η απόδοση ελληνικών ομολόγων

Σε χαμηλό, σχεδόν 13 ετών, εκεί που ήταν πριν από την ελληνική κρίση, αλλά και την κρίση χρέους της ευρωζώνης, βρίσκονται οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας ενώ είναι πιθανό να υποχωρήσουν περαιτέρω μεταδίδει το Bloomberg. Το γεγονός αυτό αντανακλά το εξαιρετικό ράλι των ομολόγων στις παγκόσμιες αγορές, σε συνθήκες άφθονης ρευστότητας και χωρίς πληθωριστικές πιέσεις. Είναι όμως και απόδειξη της ανθεκτικότητας του εγχειρήματος του ενιαίου νομίσματος.

Όχι μόνον η Ελλάδα παρέμεινε στην ευρωζώνη, αλλά εμφανίζονται ενδείξεις σταδιακής κανονικοποίησης και προσαρμογής της οικονομίας της. Η όλη διαδικασία υπήρξε απίστευτα οδυνηρή, συνεχίζεται και δεν είναι εγγυημένο ότι μακροπρόθεσμα θα έχει επιτυχία, όμως δείχνει ότι υπάρχει δυνατότητα οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να υλοποιηθούν διαχρονικά. Το πρόσφατο ράλι πυροδοτήθηκε από την απόφαση του Eurogroup να εκταμιευθεί η «δόση» του ενός δισ. ευρώ, αφού κρίθηκε πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τους όρους της πρώτης αξιολόγησης στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας. Το γεγονός αυτό ενδεχομένως να βοηθήσει την χώρα να δανειστεί με μικρότερο κόστος, βελτιώνοντας περισσότερο το προφίλ του χρέους της, αναφέρει το Bloomberg.

Το ράλι των μετοχών στο Χ.Α μόλις αρχίζει

Η προτίμηση των επενδυτών δεν στρέφεται μόνον προς τα ομόλογα. Οι μετοχές θα συνεχίσουν να έχουν υψηλές αποδόσεις όσο η οικονομία ανακάμπτει και επωφελείται από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, εκτιμά επίσης το Bloomberg. Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει εκτοξευθεί κατά 23% φέτος, ξεπερνώντας τον Stoxx 600 και υπερβαίνοντας ακόμη και την Ιταλία. Μέρος των κερδών οφείλεται στην στροφή προς επισφαλείς τίτλους, αλλά και στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, με την πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ να φθάνει στο 1,9% φέτος, έναντι 0,1% για την Ιταλία και 1,2% για την ευρωζώνη. Μέχρι τώρα, ο δείκτης τραπεζών στο ΧΑ έχει αυξηθεί 40% σε ετήσια βάση.

Reuters: Ενισχύθηκε το επενδυτικό κλίμα

Οι αποδόσεις του ελληνικού δεκαετούς υποχώρησαν σήμερα σε χαμηλό των τελευταίων δεκατριών χρόνων, ενώ οι ενθαρρυντικοί δείκτες ενίσχυσαν το επενδυτικό κλίμα και οι μηδενικές αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων έστρεψαν τους επενδυτές σε πιο επισφαλείς επενδύσεις μεταδίδει το Reuters. Τα περισσότερα ευρωπαϊκά ομόλογα σημειώνουν χαμηλές αποδόσεις με αποτέλεσμα οι επενδυτές να στρέφονται σε πιο επισφαλείς τίτλους για να κερδίσουν κάποιες αποδόσεις. Ως αποτέλεσμα, οι αποδόσεις των γερμανικών δεκαετών παραμένουν κοντά σε μηδενικές τιμές εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ την Τετάρτη. Οι επιπτώσεις αυτού του κλίματος έχουν μεγιστοποιηθεί στην ελληνική αγορά ομολόγων καθώς η ανάκαμψή της από την κρίση συνεχίζεται. Την Παρασκευή, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν στην εκταμίευση της δεύτερης δόσης προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο του μεταμνημονιακού προγράμματός της, δήλωσαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Επιπλέον, αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters ότι η Ελλάδα σχεδιάζει μία νέα έξοδο στις αγορές τους επόμενους μήνες για να αποπληρώσει τα δάνεια ύψους 4 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ.

«Μας αρέσει η ελληνική ιστορία, και επιπλέον κερδίζει κανείς απόδοση 350 μονάδων σε σχέση με τη Γερμανία, που είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκό», σχολίασε ο Λέιν Στιλει της JP Morgan Asset Management. Πρόσθεσε ότι η εταιρεία του επενδύει στην Ελλάδα εδώ κι ένα χρόνο και διαβλέπει αξία τόσο στα ελληνικά κρατικά ομόλογα όσο και στα καλυμμένα ομόλογα που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες. «Υπάρχουν ακόμη ζητήματα με την Ελλάδα σε μακροχρόνιο επίπεδο, αλλά η πλειοψηφία του χρέους είναι στον επίσημο τομέα, γεγονός που μας δίνει σιγουριά», δήλωσε ο Στίλει , αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας είναι τα ευρωπαϊκά ταμεία ESM και EFSF. Σήμερα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς υποχώρησε κάτω από 3,5% για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2006. Αρκετά επίσης, ομόλογα της ευρωζώνης επωφελούνται από το περιβάλλον των χαμηλών αποδόσεων. Η αβεβαιότητα για την ευρωπαϊκή οικονομία, και ιδίως τη γερμανική, ενισχύεται από την πολιτική ανησυχία σχετικά με το Brexit και τις επικείμενες ευρωεκλογές καθώς οι επενδυτές στρέφονται προς το ασφαλές κρατικό χρέος. «Τον μήνα Απρίλιο, θα δούμε εισροή κεφαλαίων ύψους 123 δισ. ευρώ από τοκομερίδια και εξαγορές. Η ίδια η ΕΚΤ θα λάβει περί τα 20 δισ., τα οποία θα επενδύσει εκ νέου. Με τις αποδόσεις των γερμανικών να κυμαίνονται σε μηδενικές τιμές, θα ενισχυθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών για αποδόσεις», σχολίασε ο Κριστόφ Ρίγκερ της Commerzbank.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτο: Pixabay

Φωτογραφία: Αρχείο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΣ GEA SOLUTIONS Ε.Π.Ε. ΜΕ ΤΗΝ INNVESTIO BV 27 Οκτ 2020 | 17:57
ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ 27 Οκτ 2020 | 17:46

Tuesday Deals: Κάθε Τρίτη μια νέα προσφορά, μια νέα ευκαιρία για ταξίδι από την AEGEAN

H AEGEAN εγκαινιάζει την πλατφόρμα προσφορών Tuesday Deals

ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΟΥ 3ΟΥ ΚΥΚΛΟΥ 27 Οκτ 2020 | 15:52

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Πιστώνεται σήμερα στους τραπεζικούς λογαριασμούς 7.315 δικαιούχων

Oι πληρωμές του 3ου κύκλου της "Επιστρεπτέας Προκαταβολής" θα συνεχιστούν στο τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 27 Οκτ 2020 | 15:44

Eurostat: Λιγότερες απολύσεις στην Ελλάδα μέσα στο lockdown σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ

Σύμφωνα με την Eurostat στην Ελλάδα χάθηκε κάτω από το 2% των θέσεων εργασίας όταν σε γειτονικές χώρες το ποσοστό απωλειών ήταν ακόμη και τριπλάσιο.

ΣΕ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ 27 Οκτ 2020 | 15:18

Αντρέα Ενρία-ΕΚΤ: Αναγκαία η δημιουργία μίας ευρωπαϊκής "κακής" τράπεζας

Την ανάγκη δημιουργίας μίας ευρωπαϊκής "κακής" τράπεζας τονίζει με άρθρο του ο επικεφαλής του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ

ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ 65 ΑΤΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ 27 Οκτ 2020 | 11:04

Βενέτης: Λουκέτο σε πέντε καταστήματα στην Αττική - Ποια είναι

Η εταιρεία Βενέτης, που διαθέτει δίκτυο 110 καταστημάτων, έκανε γνωστό πως προχωρά στο κλείσιμο 5 εξ αυτών, τα οποία βρίσκονται στην Αττική.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΦΥΡΑ 27 Οκτ 2020 | 07:50

Στεγαστικά δάνεια: Έως και 3.000 ευρώ "χριστουγεννιάτικος μποναμάς" σε δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων

Σε 3 δόσεις το κράτος θα δώσει 3.000 ευρώ σε δανειολήπτες ως τα Χριστούγεννα. Ποιο είναι οι δικαιούχοι.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ 26 Οκτ 2020 | 22:55

Επίδομα 534 ευρώ: Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους ανθρώπους του Πολιτισμού - Όλοι οι δικαιούχοι

Οι δικαιούχοι των 534 ευρώ δεν πρέπει να παίρνουν επίδομα ανεργίας

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ 26 Οκτ 2020 | 19:38

"Πέρασε" ο πτωχευτικός κώδικας με 158 θετικές ψήφους από τη Βουλή - Τι είπε ο Σταϊκούρας μετά την ψήφισή του

Με 158 "ναι" πέρασε ο πτωχευτικός κώδικας για τον οποίο έγινε πρόταση μομφής κατά του Σταϊκούρα.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΦΟΡΑ 26 Οκτ 2020 | 18:02

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Στις 29 Οκτωβρίου η νέα πληρωμή στους δικαιούχους

Εγκρίθηκε η μεταφορά πίστωσης ποσού ύψους 68.723.823,51 ευρώ για την αποζημίωση ειδικού σκοπού

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ 26 Οκτ 2020 | 17:32

Φορολοταρία Οκτωβρίου: Δείτε αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ για τις αποδείξεις του Σεπτεμβρίου

Έγινε η κλήρωση της φορολοταρίας για τα 1.000 ευρώ σε 1.000 τυχερούς.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ 26 Οκτ 2020 | 17:19

Αναδρομικά συνταξιούχων: Αναλυτικά οι πίνακες με τους δικαιούχους και τα ποσά ανά ταμείο

Το υπουργείο Εργασίας έδωσε στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για τα ποσά των αναδρομικών που δικαιούνται οι συνταξιούχοι.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΤΑΜΠΛΟ 26 Οκτ 2020 | 16:34

Ισχυρές πιέσεις στο Χρηματιστήριο: Φαίνεται να χάνει το επίπεδο των 600 μονάδων

Το επίπεδο των 600 μονάδων φαίνεται να χάνεται οριστικά σήμερα στο χρηματιστήριο Αθηνών.