BofA & Credit Suisse: Οι διεθνείς οίκοι λένε ότι ο Τσίπρας πάει σε Grexit

Ο Τσίπρας θα επιλέξει το Grexit, λέει η Credit Suisse. Συμφωνία την Κυριακή ή έξοδος από το ευρώ άμεσα, υποστηρίζει η BofA Merrill Lynch.

bofa--credit-suisse-oi-diethneis-oikoi-lene-oti-o-tsipras-paei-se-grexit
|
SHARE THIS
0
SHARES

Τη βεβαιότητα ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να υπηρετήσει πολιτικά μια συμφωνία και φαίνεται ότι τελικά θα επιλέξει το Grexit εκφράζουν σε νέες τους εκθέσεις, οι διεθνείς οίκοι BofA Merrill Lynch και Credit Suisse ενώ ο πρωθυπουργός έχει μπροστά πέντε μέρες για να επιλέξει.   

«Αν οι ελληνικές προτάσεις δεν περάσουν, οι Ευρωπαίοι θα πάνε για το Grexit γρήγορα, αντί να αφήσουν την Ελλάδα σιγά-σιγά να διολισθήσει κρυφά σε αυτό» αναφέρει η BοfA ενώ η Credit Suisse αναφέρει ότι «ένα νέο νόμισμα και η έξοδος από το ευρώ, θα είναι αυτή που θα επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση» 

Τι αναφέρει η  Credit Suisse 

Ποιες είναι οι εναλλακτικές που έχει ο Αλέξης Τσίπρας αυτή τη στιγμή σε περίπτωση που η ΕΚΤ αποφασίσει να κόψει των ELA από τις ελληνικές τράπεζες, εξετάζει η Credit Suisse.

Oπως επισημαίνει, οι επιλογές της ελληνική κυβέρνησης είναι τρεις:

1) Χρεοκοπία: Οι τράπεζες θα καταρρεύσουν, τα περιουσιακά στοιχεία θα πουληθούν και οι πιστωτές όπως και οι καταθέτες θα υποστούν κούρεμα.

2) Ανακεφαλαιοποίηση από την Ευρώπη. Ο ESM θα τονώσουν με κεφάλαια άμεσα τις ελληνικές τράπεζες. Ο τράπεζες έτσι θα ανήκουν στην ΕΕ και θα υπάρξουν συγχωνεύσεις.

3) Ανακεφαλαιοποίηση, κρατικοποίηση και νέο νόμισμα. Η Τράπεζα της Ελλάδος να κρατικοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση η οποία θα κηρύξει χρεοκοπία και όλα τα συμβόλαια σε ευρώ θα μετατραπούν σε νέο νόμισμα. Οι ελληνικές τράπεζες θα κρατικοποιηθούν και θα ανακεφαλαιοποιηθούν στο νέο νόμισμα.

Και οι τρεις επιλογές είναι ανούσιες, σημειώνει το Credit Suisse, ωστόσο η τρίτη επιλογή – ένα νέο νόμισμα και η έξοδος από το ευρώ, θα είναι αυτή που θα επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση.

Τι αναφέρει η  BofA Merrill Lynch

«Συμφωνία την Κυριακή ή έξοδος από το ευρώ», είναι ο τίτλος νέας έκθεσης της BofA Merrill Lynch.

Οπως σημειώνεται, η BofA έχει επανειλημμένως υποστηρίξει ότι βρισκόμαστε ήδη στο δρόμο του Grexit, και πως χρειάζεται και οι δύο πλευρές να καταπιούν την υπερηφάνεια τους για να αποφευχθεί. Μετά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής έχουμε μια τελευταία ευκαιρία για να το αποφύγουμε, τονίζει η BofA. Σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο σενάριο είναι μια συμφωνία με πολλούς και σκληρούς όρους και σταδιακή εκταμίευση χρημάτων, η οποία ωστόσο θα έχει σημαντικούς κινδύνους εφαρμογής:

1. Η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί πρώτη. Με βάση τις ελληνικές προτάσεις (που θα κατατεθούν την Πέμπτη), οι Ευρωπαίοι θα αποφασίσουν εάν μπορούν να «πουλήσουν» στην κοινή γνώμη τη συνέχιση της χρηματοδότησης στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία δεν μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από αυτήν που απορρίφθηκε από τους Έλληνες την περασμένη Κυριακή, και μάλλον θα είναι και πιο σκληρή. Επιπλέον, οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται για την προβολή πάνω από 2 χρόνια. Αυτό που θα ζητηθεί από Ελλάδα θα είναι πολύ σκληρότερο από ό, τι είχε ζητηθεί πριν από λίγες εβδομάδες.

2. Βασικό ζήτημα τις τελευταίες εβδομάδας ήταν να ενσωματωθεί στο νέο πακέτο η ελάφρυνση του χρέους. Ο Γιούνκερ χθες το βράδυ είπε ότι η συζήτηση σχετικά με αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει αυτό τον Οκτώβριο. Δήλωσε ότι αυτό είχε προταθεί στην Ελλάδα 10 ημέρες πριν. Ωστόσο, δεν είχε δημοσιοποιηθεί. Αυτή είναι μία πολύ περιορισμένη πρόοδος σε ότι αφορά τον Αλέξη Τσίπρα. Η Μέρκελ δεν μετακινήθηκε καθόλου από την θέση της.

3. Αυτό που είναι πολύ πιο σαφές πλέον είναι ότι εάν οι ελληνικές προτάσεις δεν περάσουν, οι Ευρωπαίοι θα πάνε για το Grexit γρήγορα, αντί να αφήσουν την Ελλάδα σιγά-σιγά να διολισθήσει κρυφά σε αυτό. Τα πάντα θα κριθούν την Κυριακή, και δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε τελευταίο λεπτό χάριτος.

Έτσι, αυτό που ζητείται από την Ελλάδα είναι το ίδιο πράγμα που η Γαλλία και η Ιρλανδία έπρεπε να κάνουν πριν από μερικά χρόνια: Οι κυβερνήσεις (και τα κοινοβούλια) πρέπει να κάνουν το αντίθετο από ό, τι αποφάσισαν τα δημοψηφίσματα. Έτσι, σε καμία περίπτωση δεν είναι άνευ προηγουμένου, και η πίεση είναι υψηλότερη από ό, τι στην γαλλική και την ιρλανδική περίπτωση: Ο οικονομικός Αρμαγεδδών τώρα γίνεται ρητά η εναλλακτική λύση. Και υπάρχουν πολλές εξηγήσεις που πρέπει να δοθούν μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.

Μπορεί ο Τσίπρας να κάνει ότι χρειάζεται και να αποφευχθεί το χειρότερο;


Θα μπορούσε να υπολογίζει στην στήριξη των δημοκρατικών κομμάτων της αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο, ακόμη και για μια σκληρή διαπραγμάτευση, που θα αντισταθμίσει την απώλεια της αριστερής του πτέρυγας. Μέχρι στιγμής το συμφέρον του κόμματος έχει μπει πριν από αυτός της Ελλάδας. Επιπλέον, ακόμη και αν ο Τσίπρας αποφασίσει να κάνει μια βιώσιμη πρόταση, είναι δύσκολο τεχνικά να καταφέρει να το πράξει εντός 48 ωρών. Θα χρειαστεί βοήθεια από τα θεσμικά όργανα.

Τι γίνεται με τις τράπεζες;


Μπορούν οι τράπεζες να επιβιώσουν μέχρι και την Κυριακή; Τόσο η Μέρκελ όσο και ο Ολάντ δήλωσαν ότι μπορούν. Αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υποθέσουμε ότι είτε: (α) η ΕΚΤ θεωρεί ότι μπορούν να επιβιώσουν ή (β) οι Έλληνες θα πρέπει να επιβιώσουν για λίγες ημέρες χωρίς τα € 60 / ημέρα. Και ένα τελεσίγραφο από την ΕΚΤ, ενόψει της Κυριακής, δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Το τέλος του δρόμου

Πιστεύουμε ότι όλα τα συστατικά για το Grexit υπάρχουν και αυτό εμφανίζεται ως το πιο... φυσικό σενάριο για το επόμενο διάστημα, με την πλειοψηφία των κρατών μελών να φαίνεται ότι σκέφτεται προς αυτή την κατεύθυνση. Η BofA εκτιμά ότι υπάρχει ακόμα μια πιθανότητα να αποφευχθεί, αλλά ο Τσίπρας πρέπει να κάνει την μεγάλη έκπληξη.

Εκπρόσωπος Σόιμπλε: Χωρίς συμφωνία την Κυριακή πάμε σε άλλα σενάρια  

«Δεν υπάρχει βοήθεια χωρίς όρους» δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, προσθέτοντας ότι το ελληνικό αίτημα προς τον ESM θα πρέπει να περιλαμβάνει και παρουσίαση των μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εύρος του προγράμματος βοήθειας, ο κ. Γιέγκερ διευκρίνισε ότι δεν έχει να κάνει με το τι έχει συζητηθεί μέχρι τις 30 Ιουνίου και τόνισε ότι πρέπει να είναι ένα «ευρύ και προς το μέλλον προσανατολισμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Λογική και αξιόπιστη πυξίδα για αυτό θα ήταν η τελευταία έκθεση της τρόικας τον Δεκέμβριο του 2014, όπου αναφέρονται 15 τομείς στους οποίους η Ελλάδα πρέπει να κλείσει κενά, πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Γιέγκερ επεσήμανε ότι η γερμανική κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο αναμένουν ότι στην περίπτωση απόφασης έναρξης διαπραγματεύσεων για τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, από την ελληνική πλευρά θα δοθούν, ήδη, κατά τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων, σαφή μηνύματα, τα οποία θα επαναφέρουν τη χαμένη εμπιστοσύνη ή μέρος της. «Περιμένουμε τότε, όχι μόνο λόγια πρόθεσης, αλλά και πράξεις» σημείωσε.

Τέλος, ανέφερε ότι στη λίστα των προαπαιτούμενων (prior actions) υπάρχουν αρκετά μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να εφαρμοστούν άμεσα και να περάσουν από την ελληνική Βουλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολούθησε το theTOC.gr στο Facebook