Βολές Κορκίδη κατά Φέσσα: Ο ΣΕΒ έπαθε αλλά δεν έμαθε με τα εργασιακά

Συντηρείται αμετάβλητη η κόντρα της ΕΣΕΕ με τον ΣΕΒ για τα εργασιακά και τις μεταρρυθμίσεις στα χρόνια των μνημονίων.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βολές Κορκίδη κατά Φέσσα: Ο ΣΕΒ έπαθε αλλά δεν έμαθε με τα εργασιακά

Συντηρείται αμετάβλητη η σκληρή κόντρα της ΕΣΕΕ με τον ΣΕΒ για τα εργασιακά με τον πρόεδρο της Βασίλη Κορκίδη να «βάλει» κατά Φέσσα από το βήμα της ημερίδας «Το μέλλον της Εργασίας μετά το Μνημόνιο».

«Ακούσαμε τις θέσεις του ΣΕΒ για το μοντέλο επιχειρηματικότητας που οραματίζεται με "ολίγον" από εργασιακά, διαπιστώνοντας ότι για άλλη μια φορά επιθυμεί έναν προσχηματικό διάλογο, για να δημοσιοποίησει αυτά που έχει ήδη αποφασίσει χωρίς εμάς. Δυστυχώς, το πάθημα δεν έγινε ακόμα μάθημα στον ΣΕΒ και από ό,τι φαίνεται ούτε πρόκειται!» ανέφερε ο κ. Κορκίδης σχολιάζοντας την ομιλία Φέσσα από το ίδιο βήμα.

Ο κ. Κορκίδης καταλόγισε στον ΣΕΒ ότι «επιχειρεί σήμερα να δώσει μια δική του ερμηνεία της ελληνικής κρίσης, όπου βασική ευθύνη έχουν:α) η διαρθρωτική ανεργία, β) οι ανελαστικοί μισθοί, γ) η δύσκαμπτη και μη ανταγωνιστική αγορά εργασίας, δ) η οργάνωση των εργασιακών σχέσεων και ε) το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων».

Επέκρινε επίσης τον ΣΕΒ και τις προτάσεις του για περισσότερη ευελιξία στην εργασία και μια άλλη οργάνωση των εργασιακών σχέσεων -θέτοντας μάλιστα και ζήτημα αντιπροσωπευτικότητας των οργανώσεων.

Ο κ. Κορκίδης σημείωσε πως κάθε τεχνολογική εξέλιξη και ό,τι αυτή συνεπάγεται στην οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, δεν μπορεί να αγνοεί τις επιπτώσεις στην υφιστάμενη δομή (π.χ. ύπαρξη και την επιβίωση των ΜμΕ).

«Οι τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας, που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες δεν πρέπει να οδηγήσουν στην όξυνση των εισοδηματικών ανισοτήτων, σε υψηλών ποσοστά ανεργίας και σε εργασιακή αβεβαιότητα. Η διαδικασία αυτή θα έχει σημαντικές επιδράσεις σε όρους σχέσεων εργασίας και σε όρους δημοκρατίας και αντιπροσώπευσης. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ληφθούν πρόνοιες για να μην προκύψουν επικίνδυνες διολισθήσεις» είπε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ. .

Οι πολιτικές σοκ στην αγορά εργασίας έφεραν ανισότητα λουκέτα και ανεργία

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη η ΕΣΕΕ κατανοεί τις μεταβολές στην αγορά εργασίας αλλά επισημαίνει πως στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας δεν πρέπει να παρουσιάζονται ως «η μία και μοναδική λύση». Διαφώνησε πως οι υψηλοί μισθοί και οι ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας επηρεάζουν κατά κύριο λόγο αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

Και σημείωσε πως «οι πολιτικές ‘σοκ’ που εφαρμόστηκαν στην ελληνική αγορά εργασίας επέφεραν βαθιές απορρυθμίσεις οι οποίες εκφράστηκαν με εντονότερες ανισότητες στη διανομή του προϊόντος, κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων και υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Η ΕΣΕΕ υποστηρίζει ότι «οι μισθοί ισοδυναμούν με αγοραστική δύναμη και άρα με κατανάλωση». Οι ασφαλείς και σταθερές θέσεις εργασίας δημιουργούν πιο παραγωγικούς εργαζόμενους. Άρα υποστηρίζουμε εξαρχής ότι θα πρέπει το ζήτημα αυτό να αντιμετωπιστεί διαφορετικά.

Για την ανεργία σημείωσε ότι ναμφίβολα, ένα μεγάλο ποσοστό της ανεργίας συμπυκνώνει διαρθρωτικές υστερήσεις της αγοράς εργασίας, αλλά δε μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την ανεργία στην Ελλάδα ως συνολικά διαθρωτική.

Ας μην βαπτίζεται οικονομική ελευθερία ο δίχως ηθικά ότι ανταγωνισμός

Συνεχίζοντας τις βολές κατά του ΣΕΒ ο κ. Κορκίδης είπε ότι « είναι εξαιρετικά επικριτικός για να μην πω προκλητικός στις παρατηρήσεις της ΕΣΕΕ και άλλων φορέων οι οποίοι επισημαίνουν τη σημασία και τις ιδιαιτερότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και το ρόλο που διαδραματίζουν στον οικονομικό και κοινωνικό ιστό».

Καταλόγισε υπό μορφή ερώτησης στον ΣΕΒ ότι επιδιώκει « είναι να εδραιωθεί ένα πλαίσιο ρύθμισης πιο κοντά στις ανάγκες του ΣΕΒ και εις βάρος των υπολοίπων» ; Και κατάληξε« Ας μη βαπτίζεται «οικονομική ελευθερία» ο δίχως ηθικά όρια ανταγωνισμός και η καταστροφή των λοιπών οικονομικών δρώντων».

Διαβάστε ακόμη

Φέσσας: Δεν θα λυθεί η θηριώδης ανεργία με ελαστικές μορφές εργασίας

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

`
ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΜΕΣΟ ΜΕΛΛΟΝ 06 Νοε 2020 | 10:48

Κορκίδης: Φρένο στην οικονομία και την αγορά φέρνει το νέο lockdown

Δεν καταφέραμε να ξεπεράσουμε το ‘φαινόμενο του ακορντεόν’ στα περιοριστικά μέτρα, ούτε την ‘κατάσταση on-off’ στην αγορά, είπε ο Πρόεδρος ΕΒΕΠ.

ΚΟΡΟΝΟ-ΧΡΕΗ 05 Δεκ 2020 | 14:01

Μύλος με τις 120 δόσεις: Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών ότι θα γίνει νέα ρύθμιση χρεών

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, η θέσπιση μιας νέας ρύθμισης με πολλές δόσεις, θα υπονόμευε την κουλτούρα πληρωμών που έχει οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια.

05 Δεκ 2020 | 11:26

Πότε καταβάλλεται το επίδομα αναστολής σύμβασης εργασίας λόγω πανδημίας

Στις 7 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή των σχετικών δηλώσεων από τους εργοδότες ή και τους ίδιους τους εργαζόμενους για την αναστολή.

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΑΝΟΙΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ 05 Δεκ 2020 | 10:00

Γεωργιάδης: Οποιος δεν τηρεί τα μέτρα, θα κλείνουμε το κατάστημά του για όλες τις γιορτές

"Πάντως και τα εμπορικά κέντρα πρέπει να ανοίξουν τις γιορτές", ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης.

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ 05 Δεκ 2020 | 09:36

Σταϊκούρας για τέλη κυκλοφορίας: Έρχεται παράταση στην πληρωμή τους - Τι θα γίνει με την επιστρεπτέα προκαταβολή

Τις επόμενες ημέρες υπογράφεται η Υπουργική Απόφαση για το επίδομα θέρμανσης, στο οποίο εντάσσονται και δαπάνες για άλλες μορφές καυσίμων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ 05 Δεκ 2020 | 09:11

Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι θα δουν αύξηση έως 54 ευρώ – Ποιοι θα υποστούν κούρεμα έως 366 ευρώ [πίνακας]

Οσο περισσότερες είναι οι ημέρες της αναστολής στο χρονικό διάστημα από την 1η Μαίου μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ζημιά στο δώρο Χριστουγέννων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 04 Δεκ 2020 | 21:55

Το έντυπο Ε13 θα υποβάλλουν οι εργοδότες για κάθε μοτοσυκλέτα που χρησιμοποιούν οι υπάλληλοι για τις διανομές προϊόντων

Υποβολή Ε13 από εργοδότες για κάθε μοτοποδήλατο ή μοτοσυκλέτα που χρησιμοποιείται από εργαζομένους τους για διανομή προϊόντων

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ 04 Δεκ 2020 | 20:31

Αναστολή συμβάσεων εργασίας τον Δεκέμβριο: Όσα πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες - Αναλυτικά η ΚΥΑ

Ποιοι εργοδότες δύνανται και ποιοι υποχρεούνται να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας των υπαλλήλων τους για τον Δεκέμβριο.

ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ 04 Δεκ 2020 | 19:49

"Εξοικονομώ-Αυτονομώ": Σε δοκιμαστική λειτουργία η ιστοσελίδα και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων

Στη δοκιμαστική λειτουργία, δεν θα είναι δυνατή η υποβολή των αιτήσεων

ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 04 Δεκ 2020 | 14:35

Αυτόν τον Δεκέμβριο, αγαπημένοι ήρωες βιβλίων για μικρούς και μεγάλους μας περιμένουν στο Public

Από τις επικίνδυνες περιπλανήσεις στη Μέση Γη, του Χάρι Πότερ στο Χόγκουαρτς στα απίθανα Χριστούγεννα του εννιάχρονου Ντετέκτιβ Κλουζ.

ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ 04 Δεκ 2020 | 13:27
ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΗ ΙΟΥΝΙΟΥ 04 Δεκ 2020 | 12:54

Παρατείνεται το μειωμένο ΦΠΑ των νησιών ως το 2021

Παράταση στο νησιωτικό ΦΠΑ έδωσε με σχετική ΚΥΑ το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ 04 Δεκ 2020 | 12:15

ΕΛΣΤΑΤ: Υφεση 11,7% στο γ' τρίμηνο του 2020 λόγω κατάρρευσης του τουρισμού

Η μεγάλη μείωση αποδίδεται σχεδόν εξ’ ολοκλήρου στην κατάρρευση του τουρισμού. Ύφεση 11,7% στο τρίτο τρίμηνο – υποχώρηση κατά 45% στις εξαγωγές.