Βόμβες Κομισιόν:«Καίγεται» η 5η Δεκεμβρίου, η ΕΕ επεξεργάζεται «σχέδιο Β

Απομακρύνεται και ...επισήμως το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου που είχε τεθεί αρχικά από την Αθήνα ως ορόσημο

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM
Βόμβες Κομισιόν:«Καίγεται» η 5η Δεκεμβρίου, η ΕΕ επεξεργάζεται «σχέδιο Β

Απομακρύνεται και ...επισήμως το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου που είχε τεθεί αρχικά από την Αθήνα ως ορόσημο και για το θέμα του χρέους. Ενδεικτικά του κλίματος είναι τα όσα δημοσιεύει το πρακτορείο ΜΝΙ, επικαλούμενο δύο ευρωπαίους αξιωματούχους. Όπως ανέφερε ένας εξ αυτών δεν αναμένονται αποφάσεις στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, παρά την πρόοδο που σημειώθηκε. Την ίδια στιγμή, προσέθετε πως για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, η Αθήνα θα πρέπει να λάβει πολιτικές αποφάσεις.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι διαφορές ΔΝΤ και ΕΕ τόσο για το θέμα του χρέους, όσο και για τα θέματα των μεσοπρόθεσμων στόχων και των πρωτογενών πλεονασμάτων παραμένει, με τις Βρυξέλλες να επεξεργάζονται ένα σχέδιο Β στην περίπτωση που το Ταμείο δεν κάνει πίσω στις απαιτήσεις του. Σύμφωνα με αξιωματούχο που μίλησε στο ΜΝΙ, πρόκειται για μια εναλλακτική που προβλέπει τον προσδιορισμό ορισμένων πολιτικά ανώδυνων μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Σημειώνεται ότι οι θεσμοί αποχώρησαν σήμερα μετά από ολονύχτια διαπραγμάτευση χωρίς να επέλθει συμφωνία και από τις Βρυξέλλες εκπέμπεται το μήνυμα ότι ουδέν αναμένεται στο τελευταίο Eurogroup της χρονιάς.

Βόμβες Κομισιόν:«Καίγεται» η 5η Δεκεμβρίου, η ΕΕ επεξεργάζεται «σχέδιο Β
Συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες

Τι αναφέρει το δημοσίευμα του ΜΝΙ

Η πρόοδος που έγινε στην προσπάθεια να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση είναι καλή αλλά η αντιπαράθεση μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης στη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους παραμένει. Αυτό υποστήριξαν δυο ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλώντας στο πρακτορείο MNI.

Όπως υποστήριξαν οι δύο αξιωματούχοι, ο ESM εξετάζει μια φιλόδοξη πρόταση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα στο χρέος, ωστόσο η Ευρώπη πρέπει να έχει ένα Plan B, στην περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι συνομιλίες με το ΔΝΤ.

Οι ίδιες πηγές αναγνωρίζουν την πρόοδο στο πλαίσιο στη Β' αξιολόγησης και τονίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει πολιτικές αποφάσεις προκειμένου να υπάρξει έγκαιρα συμφωνία.

«Εξαρτάται τώρα από τον έλληνα πρωθυπουργό να δώσει το πράσινο φως για να κλείσουν τα κενά, δεν είναι σημαντικά», είπε ένας εξ αυτών αλλά προσέθεσε ότι εξαιτίας των δημόσιων δηλώσεων από συγκεκριμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους θα είναι «μάλλον δύσκολο να επικοινωνήσει τις αλλαγές».

Όπως είναι γνωστό από ελληνικές πηγές τα βασικά θέματα αφορούν στο εργασιακό, το μεσοπρόθεσμο και τις μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια.

Τα κτίρια της Κομισιόν στις Βρυξέλλες
Τα κτίρια της Κομισιόν στις Βρυξέλλες

Παραμένουν οι διαφορές με το ΔΝΤ

Ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται πως είναι η εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Υπάρχουν ακόμα διαφορές με το ΔΝΤ. Στην βιωσιμότητα χρέους, τους μεσοπρόθεσμους στόχους, τη βιωσιμότητα των πρωτογενών πλεονασμάτων και την ανάλυση χρέους του ΔΝΤ», είπε ο δεύτερος αξιωματούχος στο MNI.

Δεδομένου ότι δεν έχει υπάρξει πραγματική πρόοδος στις διαφορές ανάμεσα στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ, η πηγή εμφανίστηκε απαισιόδοξο ως προς το ενδεχόμενο να επιτευχθεί μια συμφωνία ως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, όπως έχει ανακοινωθεί.

«Αναμένω ότι το Eurogroup θα συζητήσει τα εναπομείναντα ζητήματα, ειδικά την απαίτηση του ΔΝΤ να καθοριστούν τώρα περαιτέρω μέτρα για μετά το 2018 (όταν λήγει το πρόγραμμα διάσωσης), μέχρι το 2021, ώστε οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% να παραμείνουν βιώσιμοι» εξήγησε η πηγή.

«Το ΔΝΤ παραμένει σταθερό στη θέση ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρήσει για πολλά χρόνια μετά το 2018 τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και ότι οι στόχοι πρέπει να αναθεωρηθούν χαμηλότερα στο 1,5%» πρόσθεσε η πηγή.

Μολονότι η Ε.Ε. και η Ελλάδα φαίνεται να συμφωνούν όσον αφορά το τι χρειάζεται από δημοσιονομικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις ως το 2018, η νέα απαίτηση να καθοριστούν μέτρα για την περίοδο 2019-2021 προβληματίζει και τις δύο πλευρές.

Κριστίν Λαγκάρντ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Κριστίν Λαγκάρντ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Η Ε.Ε δεν θέλει να εμπλακεί σε τίποτα που θα απαιτούσε περαιτέρω μέτρα για το χρέος και η Ελλάδα δεν θέλει να δώσει υποσχέσεις για δημοσιονομικά μέτρα μετά το 2018, καθώς οι επόμενες εθνικές εκλογές αναμένεται να γίνουν το 2019.

Αλλά το ΔΝΤ έχει αρχίσει να συζητά, από το Eurogroup του Νοεμβρίου και έπειτα, ότι η μεσοπρόθεσμη περίοδος αναφέρεται στα χρόνια ως το 2021 και όχι ως το 2018. Ως εκ τούτου, τα μέτρα για το χρέος και το δημοσιονομικό σχέδιο πρέπει να καθοριστούν ως τότε.

«Αρκετές χώρες της ευρωζώνης διαφωνούν. Η Γερμανία και η Ολλανδία ειδικότερα, αντιτίθενται σθεναρά σε οποιαδήποτε συζήτηση για τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Έχει πολιτικό κόστος για αυτές» εξήγησε η δεύτερη πηγή.

Η πρώτη πηγή ανέφερε ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ θα μπουν στο τραπέζι στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης το Δεκέμβριο.

«Θα πρέπει να υπάρξει μια συνολική λύση ως το τέλος του έτους ή ως τον Ιανουάριο, όπως επιθυμεί το Eurogroup. Αλλά δεν βλέπω πως το ΔΝΤ θα κάνει πίσω στις απαιτήσεις του. Πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός», υποστήριξε ο αξιωματούχος.

Το ΔΝΤ θέλει να διαμορφώσει την δική του ανάλυση για την βιωσιμότητα του χρέους. Το Ταμείο ζητά είτε χαμηλότερα πλεονάσματα, είτε πιο γενναία ελάφρυνση χρέους.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Το τρικ με τα μέτρα για το χρέος

Οι ίδιες πηγές σχολίασαν ότι ο ESM ετοιμάζει μια φιλόδοξη πρόταση βραχυπρόθεσμων μέτρων που θα ανακουφίσουν το βάρους του ελληνικού χρέους κατά 32 με 36 δισ. ευρώ. Είναι μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με την πρόταση που τέθηκε στο τραπέζι τον Οκτώβριο στην Ουάσιγκτον, όταν υπήρξε πολιτικό αδιέξοδο λόγω των αντιρρήσεων της Γερμανία.

«Ο στόχος είναι να φανεί ότι με τέτοια μέτρα για το χρέος δεν χρειάζεται να καθοριστούν περαιτέρω μέτρα τώρα, καθώς το χρέος θα γίνει βιώσιμο» επισήμανε η πρώτη πηγή από την ευρωζώνη.

«Θα το χαρακτήριζα ένα καλό 'τρικ' για να μπει στο παιχνίδι το ΔΝΤ» πρόσθεσε η πηγή.

Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει ένα «Plan B», το οποίο σχεδιάζεται αυτή τη στιγμή από τις Βρυξέλλες σε περίπτωση που το Ταμείο δεν κάνει πίσω στις απαιτήσεις του και κάποιες από τις χώρες της Ε.Ε. συνεχίσουν να επιμένουν στην συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Αν καταλήξει σε αυτό το σημείο, εξετάζουμε μια εναλλακτική όπου κάποια μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα μπορούσαν να καθοριστούν περαιτέρω» ανέφερε η πηγή. «Θα τα χαρακτήριζα πολιτικά ανώδυνα» τόνισε ο αξιωματούχος.

Το EuroWorking Group θα συζητήσει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στις 28 Νοεμβρίου, καταλήγει το δημοσίευμα του ΜΝΙ.

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ
Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ

Τι δήλωσε από την Κομισιόν η Αν. Μπρέιντχαρτ

Σημειώνεται ότι νωερίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου του επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί, Άννικα Μπρέιντχαρτ, σημείωσε χαρακτηριστικά πως έγινε «καλή δουλειά» και πως στόχος «παραμένει η συνολική συμφωνία».

Ωστόσο χαρακτήρισε το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου ως μια «καλή ευκαιρία» για να αξιολογηθεί η πορεία της διαπραγμάτευσης.

Η δήλωση της Μπράικχαρτ τινάζει στον αέρα και τους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης για τεχνική συμφωνία έως το Euro-working Group της 28ης Νοεμβρίου, ώστε η ευρω-ομάδα να επικυρώσει το κλείσιμο της αξιολόγησης στις αρχές Δεκεμβρίου.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι προϋπόθεση για να οποιοδήποτε προσπάθεια βαθιάς ελάφρυνσης του χρέους αλλά και για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, η οποία για την ώρα είναι προγραμματισμένο να λήξει στα τέλη Μαρτίου.

Πηγές από τις Βρυξέλλες επισήμαναν ακόμη ότι οι θεσμοί θα συνεχίσουν τη συνεργασία με την ελληνική πλευρά κατά τις επόμενες ημέρες, ενώ χθες το βράδυ πηγές του Αθηναϊκού Πρακτορείου ανέφεραν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη των δύο πλευρών.

ΥΠΟΙΚ: Το χρονοδιάγραμμα για συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν αλλάζει

Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί εφικτό το στόχο του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης έως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου αναφέροντας χαρακτηριστικά «ότι το χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στη συνεδρίαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου δεν αλλάζει».

Οπως σημειώνει «Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων υπήρξε σύγκλιση και σημαντική πρόοδος σε αρκετά θέματα».

Τις επόμενες ημέρες, διαβεβαιώνει η πλατεία Συντάγματος, τα τεχνικά κλιμάκια θα κλείσουν το δημοσιονομικό του 2018, στο οποίο σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος, καθώς και την ενέργεια (σ.σ ΔΕΗ). «Έκλεισε το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού, για το οποίο δεν υπάρχουν πολιτικές διαφορές -απομένουν μόνο τεχνικές λεπτομέρειες» προσθέτουν στο ΥΠΟΙΚ.

Όσον αφορά στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα η θέση της κυβέρνησης παραμένει. «Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2019 και 2020 πρέπει να συζητηθεί στο Eurogroup γιατί είναι η άλλη όψη του ίδιους νομίσματος: του χρέους. Πρέπει, λοιπόν, να συζητηθούν πλεονάσματα και χρέος» επιμένει η Αθήνα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΠΗΡΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΔΣ 12 Οκτ 2021 | 07:06

ΔΝΤ: Παραμένει στο "τιμόνι" η Γκεοργκίεβα παρά τις κατηγορίες

Το ΔΣ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου περιβάλλει με την "πλήρη εμπιστοσύνη του" τη Γενική Διευθύντρια του, την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, τη διατηρεί στη θέση

ΤΙ ΜΕΤΑΔΙΔΕΙ ΤΟ REUTERS 17 Σεπ 2021 | 15:44

Σάλος με την επικεφαλής του ΔΝΤ: Η Γκεοργκίεβα "κατηγορείται" ότι πίεζε υπέρ της Κίνας όταν ήταν στην Παγκόσμια Τράπεζα

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, φέρεται να άσκησε πίεση υπέρ της Κίνας ενώ ήταν στην Παγκόσμια Τράπεζα.

ΝΕΑ ΕΡΕΥΝΑ 17 Οκτ 2021 | 10:00

ΙΕΛΚΑ: Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τις αυξήσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ

Πως η πίεση των ανατιμήσεων στις τιμές προϊόντων επηρεάζει τη συμπεριφορά των καταναλωτών - Χρήσιμες συμβουλές του ΙΕΛΚΑ

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ 17 Οκτ 2021 | 08:42

Κύμα αυξήσεων στην ενέργεια: Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης - Φοροελαφρύνσεις και κοινωνικό μέρισμα

Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας - Σε δύο κατευθύνσεις προσανατολίζονται οι νέες παρεμβάσεις

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΙΚ 15 Οκτ 2021 | 16:15

Επίδομα θέρμανσης: Πότε καταβάλλεται - Οι δικαιούχοι και τα εισοδηματικά κριτήρια

Σε δύο δόσεις η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης - Έως 10 Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα των αιτήσεων.

15 Οκτ 2021 | 15:39

Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αγοράσεις το δικό σου σπίτι

Είναι ωραίο να μπαίνεις στο δικό σου σπίτι!

ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 15 Οκτ 2021 | 12:40

Οι αλλαγές σε υπαίθριο εμπόριο, λαϊκές αγορές, κινητές καντίνες - Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπ. Ανάπτυξης υπό τον τίτλο "Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας του υπαίθριου εμπορίου.

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ 15 Οκτ 2021 | 12:35

ΔΕΗ: Προειδοποιητική 24ωρη απεργία των εργαζομένων την προσεχή Τρίτη

Προειδοποιητική 24ωρη απεργία πραγματοποιούν την προσεχή Τρίτη (19 Οκτωβρίου ) οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ. Αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας

ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ 15 Οκτ 2021 | 11:43

Ξεκινά σήμερα η διάθεση των νέων iPhone 13 Pro, iPhone 13 και του Apple Watch Series 7

Τα νέα iPhone 13 Pro Max και iPhone 13 Pro φέρνουν τη μεγαλύτερη αναβάθμιση σε σύστημα καμερών.

ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 50% 15 Οκτ 2021 | 10:34

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πόσο πωλείται από σήμερα - Το επίδομα θέρμανσης σε 500 περιοχές - Αναλυτικός πίνακας

Ιδού πόσο πωλείται από σήμερα το πετρέλαιο θέρμανσης – Τα "δάνεια θέρμανσης" και οι εκπτώσεις – Δείτε πόσο επίδομα θα πάρετε σε 500 περιοχές της χώρας

15 Οκτ 2021 | 10:08

Πότε βλέπει η Κομισιόν το τέλος της ενεργειακής κρίσης

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία επικαλείται προσδοκίες της αγοράς, οι τρέχουσες τιμές στα ενεργειακά προϊόντα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα προσωρινές.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ CAPITAL.GR 15 Οκτ 2021 | 09:26

Οριστικά στην ΆΚΤΩΡ έως το 2024 η Αττική Οδός - Δεν επιστρέφει στο Δημόσιο

Πολύ δύσκολα θα μπορούσε να επιστρέψει η Αττική Οδός στο δημόσιο, πριν την την λήξη της παραχώρησης.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ 15 Οκτ 2021 | 08:06

Επίδομα θέρμανσης: Περισσότεροι από 1 εκατ. οι δικαιούχοι - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Το επίδομα θέρμανσης θα κυμαίνεται από 100 ευρώ το ελάχιστο έως 750 ευρώ το ανώτερο.