Follow us

Βουλγαρία και Ρουμανία απέκτησαν πρόσβαση στη Ρεβυθούσα - Προχωρά η νέα δεξαμενή LNG

Ρουμανία και Βουλγαρία απέκτησαν πλέον πρόσβαση στον σταθμό της Ρεβυθούσας.

THETOC TEAM
ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Πρόσβαση στο σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα ζήτησαν και απέκτησαν η Βουλγαρία και τη Ρουμανία, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης.

Αυτό ανέφεραν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνέχεια της χθεσινής επίσκεψης της Επιτρόπου Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Kadri Simson στη Ρεβυθούσα και των δηλώσεών της σύμφωνα με τις οποίες "η Ελλάδα, με τις υπάρχουσες και τις προγραμματισμένες υποδομές της, παίζει καίριο ρόλο στην ασφάλεια του εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο".

Ήδη για τον Μάιο έχει προγραμματισθεί η εκφόρτωση 142.500 κυβικών μέτρων υγροποιημένου αερίου για λογαριασμό της MET Energy που δραστηριοποιείται στη Βουλγαρία.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, παρουσίασε στην Επίτροπο το σχέδιο για τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο από τη Ρωσία, το οποίο περιλαμβάνει την επέκταση της αποθηκευτικής ικανότητας του σταθμού της Ρεβυθούσας με την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής.

Κατά τις πληροφορίες εξετάζονται δυο εναλλακτικές, που είναι είτε η μίσθωση ενός πλοίου LNG είτε η προσθήκη μόνιμης πλωτής δεξαμενής. Η όποια λύση επιλεγεί, θα υλοποιηθεί μετά από διαγωνισμό και κατόπιν έγκρισης από τη ΡΑΕ ενώ το όφελος από την προσθήκη της πλωτής δεξαμενής δεν είναι μόνο ότι θα αναβαθμιστεί η αποθηκευτική δυνατότητα στη Ρεβυθούσα, αλλά κυρίως ότι θα αυξηθεί η ευελιξία ως προς την δυνατότητα υποδοχής πλοίων ΥΦΑ.

Διαβάστε Επίσης

Υπό το βάρος των εξελίξεων στην Ουκρανία και των αλλαγών στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, επανεξετάζονται και τα δεδομένα σε σχέση με την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα. Τα νέα δεδομένα είναι η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου (που ανεβάζει το κόστος για την πλήρωση της δεξαμενής στο επίπεδο που απαιτείται για να λειτουργήσει) και η νέα υποχρέωση που τίθεται για τις χώρες - μέλη (όπως η Ελλάδα) που δεν διαθέτουν αποθήκες, να χρησιμοποιούν αποθήκες άλλων χωρών - μελών για το 15 % της ετήσιας κατανάλωσής τους. Σημειώνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε χθες τη σχετική πρόταση που προβλέπει επίσης να θεσπιστεί ένα υποχρεωτικό ελάχιστο ποσοστό πλήρωσης των αποθηκών φυσικού αερίου, το οποίο θα είναι 80% έως την 1η Νοεμβρίου 2022 και 90% για τα επόμενα έτη. Η πρόταση εγκρίθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και θα αποτελέσει τώρα αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους αρμόδιους υπουργούς των κρατών μελών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για ό,τι συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα και τον Κόσμο στο thetoc.gr

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΚΛΑΟΥΣ ΜΙΛΕΡ 02 Ιουλ 2022 | 10:44

Ακραία σενάρια στη Γερμανία: Δεν αποκλείεται δελτίο στο ρεύμα και στη θέρμανση, αν ο χειμώνας είναι δύσκολος

"Τα προϊόντα και οι υπηρεσίες διασκέδασης δεν θα έχουν προτεραιότητα", προειδοποίησε ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας δικτύου στη Γερμανία - "Δεν υποσχόμαστε τίποτα..."

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 28 Ιουν 2022 | 17:45

Φυσικό αέριο: Η Ρωσία απειλεί με αλλαγή όρων στα συμβόλαια της Gazprom αν μπει πλαφόν

Σε αλλαγή των όρων των συμβολαίων με τις δυτικές χώρες προσανατολίζεται η Gazprom, σε περίπτωση που επιβληθεί πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.

80% ΤΗΣ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 27 Ιουν 2022 | 12:02

ΕΕ: Το Συμβούλιο υπουργών υιοθέτησε κανονισμό για την αποθήκευση φυσικού αερίου - Απάντηση στους ρωσικούς εκβιασμούς

Ο κανονισμός προβλέπει ότι η υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου στην επικράτεια των κρατών μελών πρέπει να φτάνει τουλάχιστον στο 80% της χωρητικότητάς της πριν από τον χειμώνα του 2022-2023.

ΚΑΝΤΡΙ ΣΙΜΣΟΝ 27 Ιουν 2022 | 11:15

Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ: Η Ρωσία έχει επιλέξει την τακτική του εκβιασμού - Να είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο

Η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον τόνισε ότι η Ρωσία έχει επιλέξει την τακτική του εκβιασμού και ότι η ΕΕ πρέπει είναι έτοιμη για κάθε σενάριο.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ 25 Ιουν 2022 | 20:34

Η Βουλγαρία ανάβει πράσινο φως υπό προύποθέσεις για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ

Η Βουλγαρία κάλεσε τη Βόρεια Μακεδονία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ώστε να μην καθυστερήσει η ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ 24 Ιουν 2022 | 14:08

SOS από τη Γερμανία: "Θα γίνουμε φτωχότεροι χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο - "Ο Πούτιν θέλει να μας διαλύσει"

Για έκρηξη φτώχειας και ανεργίας προειδοποιεί ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ και κάνει λόγο για "σχέδιο του Πούτιν, με στόχο να διαλύσει τη χώρα μας".

ΕΦΟΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΕΙΣ 24 Ιουν 2022 | 09:51

Δύσκολος χειμώνας στη Γερμανία: Για 2,5 μήνες επαρκούν οι δεξαμενές αποθήκευσης αερίου

"Αν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη Γερμανία έχουν πληρότητα 100% ... θα μπορούσουμε να αντεπεξέλθουμε χωρίς καθόλου ρωσικό φυσικό αέριο ... για μόλις 2,5 μήνες", δήλωσε ανώτερος Γερμανός αξιωματούχος.

ΡΟΜΠΕΡΤ ΧΑΜΠΕΚ 23 Ιουν 2022 | 12:45

Φυσικό αέριο με το δελτίο: Δεν το αποκλείει ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας

Η γερμανική βιομηχανία είναι έτοιμη να υιοθετήσει ένα μοντέλο δημοπρασίας φυσικού αερίου

ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ 23 Ιουν 2022 | 12:16

Βουλγαρία: Μπήκε ξανά σε λειτουργία ο πυρηνικός αντιδραστήρας στο Κοζλοντούι - Δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας

Μπήκε και πάλι σε λειτουργία ο αντιδραστήρας στο πυρηνικό εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ 23 Ιουν 2022 | 11:42

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό των Δυτικών Βαλκανίων - Να ολοκληρωθεί η ένταξη στην ΕΕ έως το 2023

"Η Ελλάδα θα σταθεί στο πλευρό των κρατών αυτών, σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια, σε αυτή τη μακρά διαδρομή στην οποία ήδη πορεύονται" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ 22 Ιουν 2022 | 21:28

Βουλγαρία: Πολιτική αναταραχή μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης Πέτκοφ - Eχασε την ψήφο εμπιστοσύνης

Η Βουλγαρία ενδέχεται να οδηγηθεί σε νέες εκλογές, τις τέταρτες από τον Απρίλιο του 2021

22 Ιουν 2022 | 20:55

Φυσικό αέριο: Ο Πούτιν μπορεί να χτυπήσει με πλήρη διακοπή τον χειμώνα - "Επίθεση για να διασπείρει το χάος"

"Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη για την περίπτωση που η παροχή ρωσικού αερίου σταματήσει πλήρως", αναφέρει ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΣΤΑΘΜΟΣ 22 Ιουν 2022 | 15:49

Ανησυχία στη Βουλγαρία: Εκτός λειτουργίας πυρηνικός αντιδραστήρας του Κοζλοντούι - Δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας

Διακόπηκε η λειτουργία της μονάδας 5 του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι "εξαιτίας κακής λειτουργίας συστήματος"